Go to content

Tosty – 4 proste i szybkie w przygotowaniu pomysły na ciepłe i smaczne śniadanie

Tosty francuskie, z warzywami, z awokado, z owocami -
Fot. iStock

Tosty to doskonały pomysł na ciepłe i smaczne śniadanie. Sposobów na ich przygotowanie jest wiele, ponieważ do tosta można dodać według uznania ulubione dodatki. Ich przyrządzenie nie jest ani czasochłonne, ani trudne. Jak zrobić tosty francuskie, z warzywami, z awokado, lub z owocami?

Tosty są uwielbiane przez wiele osób ze względu na prostotę przyrządzenia. Mało kto jest w stanie się oprzeć tej chrupkości i smakowi jeszcze gorących tostów.

Tosty francuskie (z jajkiem) z patelni — przepis

To chyba najprostsze z możliwych do wykonania tostów, wielu osobom kojarzące się z dzieciństwem. To często danie ratunkowe, gdy w lodówce zostają trzy produkty na krzyż. I dosłownie tyle ich trzeba, by stworzyć to ekspresowe danie w najprostszej wersji. Można podać je z jajkiem sadzonym, przysmażonym boczkiem lub szynką, albo po prostu polać ketchupem — kto co lubi.

Fot. iStock

Tosty francuskie (z jajkiem) z patelni — składniki na 4 sztuki:

  • chleb (tostowy lub zwykły biały, pszenny)
  • 3-4 jajka
  • mleko
  • sól
  • pieprz
  • olej lub masło do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Chleb pokrój na cztery kromki.
  2. Jajka roztrzep ma dużym talerzu, dodaj sól, pieprz i mleko. W międzyczasie rozgrzej na patelni tłuszcz.
  3. Kromki chleb obtocz w jajku, kładź na rozgrzany olej, smaż z obu stron, do chwili, gdy zetnie i zrumieni się jajko.
  4. Podawaj gorące.

Tosty warzywne z serem z piekarnika

To bardziej urozmaicona wersja tostów na śniadanie. Kolorowe warzywa nie tylko dodadzą ciekawego smaku pieczywu, ale także wartościowych dla zdrowia składników. Warzywne tosty z serem są zdrową alternatywą dla zwykłych kanapek przyrządzanych na śniadanie. Tosty z piekarnika to wygodny sposób na śniadanie dla kilku osób, ponieważ na raz można zapiec większą ilość tostów.

Tosty francuskie, z warzywami, z awokado, z owocami -

Fot. iStock

Tosty warzywne z serem — składniki na 4 tosty:

  • 8 kromek chleba tostowego
  • 8 plastrów żółtego sera (lub więcej, jeśli lubisz)
  • kilka plastrów ogórka
  • pomidor
  • papryka czerwona
  • przyprawa do pizzy
  • masło do posmarowania chleba

Przygotowanie: 

  1. Chleb tostowy posmaruj masłem i posyp przyprawą do pizzy.
  2. Następnie na 4 kromkach ułóż po plasterku sera, ogórka, papryki, pomidora, i znów plaster sera. Warstwy posyp delikatnie solą i pieprzem. Górę nakryj pozostałymi kromkami chleba z masłem.
  3. Rozgrzej w międzyczasie piekarnik do 180*C w opcji grzanie „góra-dół”. Na kracie lub półce rozłóż papier do pieczenia i ułóż na nim tosty. Włóż je do nagrzanego piekarnika na drugim poziomie od dołu.
  4. Zapiekaj kilka minut, aż góra tostów się zezłoci, następnie przełóż do góry nogami tosty. Piecz kolejnych kilka minut, aż ser zacznie się rozpuszczać.
  5. Podawaj gorące, z ketchupem lub innym, ulubionym sosem do pizzy lub zapiekanek.

Tosty z awokado i z jajkiem — przepis

Wybierając awokado do tostów, warto zwrócić uwagę, by owoc był dojrzały, czyli miękki. Jeśli trafi się jeszcze niedojrzały, można odłożyć np. na słoneczny parapet, by w ciągu kilku najbliższych dni odpowiednio dojrzały.

Tosty francuskie, z warzywami, z awokado, z owocami -

Fot. iStock

Tosty z awokado i z jajkiem — składniki na 4 sztuki

  • 2 dojrzałe awokado
  • 8 kromek chleba tostowego
  • ząbek czosnku
  • odrobinę soku z cytryny lub limonki
  • 6 jajek
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • płatki chili lub kolendra — do wyboru
  • sól
  • pieprz
  • masło

Przygotowanie:

  1. Przygotuj pastę z awokado. Awokado obierz, przekrój na pół, pestkę wyrzuć. Miąższ pokrój  na mniejsze części i rozgnieć widelcem. Dopraw pastę przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem, skrop delikatnie sokiem z cytryny lub limonki, wymieszaj wszystko dokładnie.
  2. W głębokim talerzu roztrzep dwa jajka z mlekiem, dorzuć szczyptę soli, wymieszaj.
  3. W międzyczasie rozgrzej na patelni tłuszcz.
  4. Na 4 kromkach tosta rozsmaruj awokado, nakryj drugą kromką tosta, dociśnij. Wymocz z każdej strony tosty w jajku i usmaż na maśle na złoty kolor z obu stron, na średnim ogniu.
  5. Na drugiej patelni usmaż osobno 4 jajka sadzone.
  6. Tosty wyłóż na talerze, nałóż na nie jajko sadzone. Obsyp chili (jeśli lubisz ostre smaki) lub kolendrą.

Tosty z owocami — przepis

Szybkie w przygotowaniu tosty z owocami to prosty sposób na ciepłe śniadanie podane na słodko.

Tosty francuskie, z warzywami, z awokado, z owocami -

Fot. iStock

Tosty z owocami — składniki na 6 tostów

  • 6 kromek chleba tostowego
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • pół łyżeczki cukru waniliowego
  • ulubiony dżem
  • dowolne owoce
  • masło do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Do miseczki lub głębokiego talerza wbij jajka, dodaj do ich mleko, cukier puder i cukier z wanilią.
  2. W międzyczasie rozgrzej na patelni masło.
  3. Każdą kromkę chleba zamocz dokładnie w masie z jaj, kładź na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż na złoty kolor.
  4. Ściągnij z patelni i jeszcze gorące posmaruj dżemem i udekoruj ulubionymi owocami.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl