Tosty to doskonały pomysł na ciepłe i smaczne śniadanie. Sposobów na ich przygotowanie jest wiele, ponieważ do tosta można dodać według uznania ulubione dodatki. Ich przyrządzenie nie jest ani czasochłonne, ani trudne. Jak zrobić tosty francuskie, z warzywami, z awokado, lub z owocami?
Tosty są uwielbiane przez wiele osób ze względu na prostotę przyrządzenia. Mało kto jest w stanie się oprzeć tej chrupkości i smakowi jeszcze gorących tostów.
Tosty francuskie (z jajkiem) z patelni — przepis
To chyba najprostsze z możliwych do wykonania tostów, wielu osobom kojarzące się z dzieciństwem. To często danie ratunkowe, gdy w lodówce zostają trzy produkty na krzyż. I dosłownie tyle ich trzeba, by stworzyć to ekspresowe danie w najprostszej wersji. Można podać je z jajkiem sadzonym, przysmażonym boczkiem lub szynką, albo po prostu polać ketchupem — kto co lubi.
Tosty francuskie (z jajkiem) z patelni — składniki na 4 sztuki:
- chleb (tostowy lub zwykły biały, pszenny)
- 3-4 jajka
- mleko
- sól
- pieprz
- olej lub masło do smażenia
Przygotowanie:
- Chleb pokrój na cztery kromki.
- Jajka roztrzep ma dużym talerzu, dodaj sól, pieprz i mleko. W międzyczasie rozgrzej na patelni tłuszcz.
- Kromki chleb obtocz w jajku, kładź na rozgrzany olej, smaż z obu stron, do chwili, gdy zetnie i zrumieni się jajko.
- Podawaj gorące.
Tosty warzywne z serem z piekarnika
To bardziej urozmaicona wersja tostów na śniadanie. Kolorowe warzywa nie tylko dodadzą ciekawego smaku pieczywu, ale także wartościowych dla zdrowia składników. Warzywne tosty z serem są zdrową alternatywą dla zwykłych kanapek przyrządzanych na śniadanie. Tosty z piekarnika to wygodny sposób na śniadanie dla kilku osób, ponieważ na raz można zapiec większą ilość tostów.
Tosty warzywne z serem — składniki na 4 tosty:
- 8 kromek chleba tostowego
- 8 plastrów żółtego sera (lub więcej, jeśli lubisz)
- kilka plastrów ogórka
- pomidor
- papryka czerwona
- przyprawa do pizzy
- masło do posmarowania chleba
Przygotowanie:
- Chleb tostowy posmaruj masłem i posyp przyprawą do pizzy.
- Następnie na 4 kromkach ułóż po plasterku sera, ogórka, papryki, pomidora, i znów plaster sera. Warstwy posyp delikatnie solą i pieprzem. Górę nakryj pozostałymi kromkami chleba z masłem.
- Rozgrzej w międzyczasie piekarnik do 180*C w opcji grzanie „góra-dół”. Na kracie lub półce rozłóż papier do pieczenia i ułóż na nim tosty. Włóż je do nagrzanego piekarnika na drugim poziomie od dołu.
- Zapiekaj kilka minut, aż góra tostów się zezłoci, następnie przełóż do góry nogami tosty. Piecz kolejnych kilka minut, aż ser zacznie się rozpuszczać.
- Podawaj gorące, z ketchupem lub innym, ulubionym sosem do pizzy lub zapiekanek.
Tosty z awokado i z jajkiem — przepis
Wybierając awokado do tostów, warto zwrócić uwagę, by owoc był dojrzały, czyli miękki. Jeśli trafi się jeszcze niedojrzały, można odłożyć np. na słoneczny parapet, by w ciągu kilku najbliższych dni odpowiednio dojrzały.
Tosty z awokado i z jajkiem — składniki na 4 sztuki
- 2 dojrzałe awokado
- 8 kromek chleba tostowego
- ząbek czosnku
- odrobinę soku z cytryny lub limonki
- 6 jajek
- 1/3 szklanki mleka
- 2 ząbki czosnku
- płatki chili lub kolendra — do wyboru
- sól
- pieprz
- masło
Przygotowanie:
- Przygotuj pastę z awokado. Awokado obierz, przekrój na pół, pestkę wyrzuć. Miąższ pokrój na mniejsze części i rozgnieć widelcem. Dopraw pastę przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem, skrop delikatnie sokiem z cytryny lub limonki, wymieszaj wszystko dokładnie.
- W głębokim talerzu roztrzep dwa jajka z mlekiem, dorzuć szczyptę soli, wymieszaj.
- W międzyczasie rozgrzej na patelni tłuszcz.
- Na 4 kromkach tosta rozsmaruj awokado, nakryj drugą kromką tosta, dociśnij. Wymocz z każdej strony tosty w jajku i usmaż na maśle na złoty kolor z obu stron, na średnim ogniu.
- Na drugiej patelni usmaż osobno 4 jajka sadzone.
- Tosty wyłóż na talerze, nałóż na nie jajko sadzone. Obsyp chili (jeśli lubisz ostre smaki) lub kolendrą.
Tosty z owocami — przepis
Szybkie w przygotowaniu tosty z owocami to prosty sposób na ciepłe śniadanie podane na słodko.
Tosty z owocami — składniki na 6 tostów
- 6 kromek chleba tostowego
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- pół łyżeczki cukru waniliowego
- ulubiony dżem
- dowolne owoce
- masło do smażenia
Przygotowanie:
- Do miseczki lub głębokiego talerza wbij jajka, dodaj do ich mleko, cukier puder i cukier z wanilią.
- W międzyczasie rozgrzej na patelni masło.
- Każdą kromkę chleba zamocz dokładnie w masie z jaj, kładź na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż na złoty kolor.
- Ściągnij z patelni i jeszcze gorące posmaruj dżemem i udekoruj ulubionymi owocami.