Placuszki serowe to słodka propozycja na śniadanie lub podwieczorek. Delikatne i pyszne, przypadną do gustu nie tylko dzieciom. Szczególnie lubiane za wschodnią granicą, zwane syrnikami, placuszki i u nas cieszą się powodzeniem. Jak zrobić placuszki serowe tradycyjne, z jabłkami, truskawkami, z bananem lub budyniem?
Przy tworzeniu placuszków serowych najważniejszy jest twaróg. W jego doborze nie ma sztywnych zasad — można sięgnąć po tradycyjny twaróg w kostce, zarówno chudy jak i tłusty, a nawet wykorzystać zmielony twaróg sernikowy z wiaderka lub serek homogenizowany. Możliwości jest kilka, więc przepisów z ich wykorzystaniem również nie brakuje.
Placuszki serowe — przepis
Placuszki serowe — składniki:
- 250 g twarogu
- 50 g mąki
- 1/3 szklanki mleka
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- cukier puder do obsypania placuszków
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Żółtka jajek oddziel od białek. Do żółtek dodaj cukier z cukrem waniliowym i wymieszaj. Twaróg podziel na trzy części.
- Do masy z żółtek dodaj część jedną część twarogu i trochę mleka i wymieszaj. Dołóż kolejną porcję twarogu i mleka, i znów zamieszaj. To samo zrób z ostatnią częścią twarogu i mleka. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj, by wszystko się ze sobą połączyło.
- Białka ubij na sztywno i dodaj do masy z żółtek i sera — całość delikatnie mieszamy.
- Na rozgrzaną patelnię nakładaj porcję ciasta twarogowego, formując zgrabne placuszki. Smaż każdy placek do zrumienia z obu stron.
- Gotowe placuszki przełóż na talerz i obsyp cukrem pudrem.
Placuszki serowe fit — przepis
Placuszki serowe fit — składniki:
- 250 g twarogu półtłustego
- 30 g mąki ryżowej
- 10 g proszku budyniu waniliowego bez cukru
- 2 jajka
- 2-3 łyżeczki wody
- 3 łyżki erytrolu lub ksylitolu
- masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia
- świeże miękkie owoce do przybrania
Przygotowanie:
- Żółtka oddziel od białek, białka ubij na sztywno z erytrolem lub ksylitolem.
- Twaróg zblenduj z żółtkami na gładką masę, dodaj do niego wodę, proszek budyniowy oraz mąkę ryżową, wymieszaj i dołóż ubitą pianę z białek. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.
- Na rozgrzany tłuszcz na patelni nakładaj porcję ciasta, formując placuszki. Smaż każdy placek do zrumienia z obu stron.
- Gotowe placuszki przełóż na talerz i podawaj z miękkimi owocami (maliny, truskawki itp.).
Placuszki serowe z jabłkami — przepis
Placuszki serowe z jabłkami — składniki:
- 150 g kremowego serka śmietankowego
- 3 jabłka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na tarce.
- Pozostałe składniki wymieszaj ze sobą w misce, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Jeśli będzie zbyt gęste, dodaj do niego nieco więcej mleka. Do ciasta dodaj starte jabłka.
- Na rozgrzaną patelnię nakładaj porcję ciasta twarogowego, formując zgrabne placuszki. Smaż każdy placek do zrumienia z obu stron.
- Gotowe placuszki przełóż na talerz i obsyp cukrem pudrem.
Placuszki serowe z truskawkami — przepis
Placuszki serowe z truskawkami — składniki:
- 10 truskawek
- 5 łyżek naturalnego serka homogenizowanego
- szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki mleka
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki i pokrój w plastry.
- Pozostałe składniki wymieszaj ze sobą w misce, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Dodaj truskawki i delikatnie wymieszaj.
- Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładaj porcję ciasta, formując placuszki. Smaż każdy placek do zrumienia z obu stron.
- Gotowe placuszki przełóż na talerz i obsyp cukrem pudrem.
Placuszki serowe z bananem — przepis
Placuszki serowe z bananem — składniki:
- 500 g twarogu półtłustego
- 3 banany
- 300 ml mleka
- 200 g mąki
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- miód do polania
- masło do smażenia
Przygotowanie:
- Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj mikserem z cukrem, a następnie powoli dodawaj twaróg. Wlej mleko, dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksuj na gładką masę.
- Białka ubij na sztywno, wymieszaj ostrożnie z gotowym ciastem.
- Na patelni rozgrzej masło (najlepiej klarowane) i nakładaj porcję ciasta, formując placuszki, na górę każdego placka połóż plasterki banana. Gdy obie strony będą zrumienione, placki przełóż na talerz.
- Gotowe placuszki podawaj polane miodem i pozostałą częścią pokrojonego banana.
Placuszki serowe z budyniem — przepis
Placuszki serowe z budyniem — składniki:
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 1 budyń waniliowy
- cukier waniliowy
- ew. 2 łyżki cukru
- olej do smażenia
- cukier puder lub konfitura
Przygotowanie:
- Jajko, ser, budyń, cukier (jeśli lubisz słodszą wersję) i cukier waniliowy wymieszaj dokładnie — ciasto powinno być dość gęste.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż średniej wielkości placuszki, do zrumienienia po obu stronach. Po usmażeniu układaj je na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
- Gotowe placki przełóż na talerz i posyp cukrem pudrem lub obłóż konfiturą.