Sałatka jarzynowa, zwana również sałatką warzywną, to klasyczne danie serwowane na zimno, które chętnie przyrządzamy na świąteczny stół, jak i bez okazji. Opracowano wiele przepisów na nią, co pozwala na odkrywanie za każdym razem innego połączenia smaku warzyw i dodatków.
Sałatka jarzynowa, jak nazwa wskazuje, przede wszystkim składa się z warzyw, najczęściej korzeniowych. Do podstawy należą gotowane ziemniaki, marchew, pietruszka, seler. Ale w wielu przepisach nie może zabraknąć zielonego groszku, czy kukurydzy konserwowej, papryki marynowanej, a nawet śledzia. Sałatka jarzynowa świetnie komponuje się z jajkami na twardo pokrojonymi w drobną kostkę, jak i z ogórkami kiszonymi lub jabłkami. Obowiązkowy jest także majonez, a w wielu przypadkach dodatek musztardy i przypraw, dzięki którym sałatka nabiera właściwego charakteru. Tak duże zestawienie produktów, z których można przyrządzić sałatkę sprawia, że można jeden przepis modyfikować na różne sposoby.
Sałatka jarzynowa babci — przepis
Sałatka jarzynowa babci — składniki:
- 3 ziemniaki
- 4 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1 mały korzeń selera
- biała część pora
- 1 jabłko
- 4 jajka
- 5 ogórków kiszonych lub małosolnych
- puszka groszku konserwowego
- puszka kukurydzy konserwowej
- 3-4 łyżki majonezu (do smaku)
- 2 łyżeczki musztardy
- sól
- pieprz mielony
Przygotowanie:
- Ziemniaki, seler, korzeń pietruszki dobrze umyj i ugotuj w łupinach w jednej wodzie. Marchew umyj i ugotuj w łupinie osobno. Jajka ugotuj na twardo.
- Ugotowane warzywa, ogórek kiszony, jabłko i jajko obierz i pokrój w drobną kostkę. Białą część pora pokrój w cienkie talarki i zblanszuj w gotującej wodzie ok. 1 minuty, od razu przelej zimną wodą. Groszek i kukurydzę odcedź, razem z porem dodaj do całości.
- Musztardę połącz z majonezem, dodaj sól i pieprz — wymieszaj z warzywami.
- Sałatkę zostaw na noc w lodówce, by smaki mogły się przegryźć.
Sałatka jarzynowa fit (bez majonezu) — przepis
Sałatka jarzynowa fit (bez majonezu) — składniki:
- 3 jajka
- 3 ziemniaki
- 4 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 4-5 kiszonych ogórków
- kawałek korzenia selera
- biała część pora
- puszka kukurydzy
- puszka groszku
- kubeczek jogurtu naturalnego lub greckiego
- łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
- ew. ulubione przyprawy
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Ziemniaki, marchewki, seler i pietruszki ugotuj na parze (jeśli nie możesz, ugotuj w wodzie). Odstaw do przestudzenia.
- Gdy warzywa przestygną obierz je i razem z jajami pokrój w kostkę i przełóż do miski. Kukurydzę i groszek odcedź i przesyp do pokrojonych warzyw, dodaj pokrojony w cienkie talarki por i wymieszaj.
- Dodaj jogurt wymieszany z musztardą, z solą, pieprzem lub przyprawami, które szczególnie lubisz. Jogurt dołóż do warzyw i wymieszaj. Sałatkę wstaw do lodówki do ochłodzenia i podawaj posypaną natką pietruszki.
Sałatka jarzynowa bez ziemniaków — przepis
Sałatka jarzynowa bez ziemniaków — składniki:
- 5 jajek
- 4 średnie marchewki
- 5 ogórków kiszonych
- por
- 2 jabłka
- 1 puszka groszku konserwowego
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- słoik majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Marchewki ugotuj w wodzie i pokrój w kosteczkę. Białą część pora i kawałek zielonej części pokrój w drobniutkie talarki. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę. Jabłka obierz i pokrój, podobnie jak kiszone ogórki. Kukurydzę, fasolę i groszek odcedź.
- Wszystkie pokrojone warzywa, jabłka i jajka przełóż do miski i wymieszaj.
- Do składników dodaj majonez wymieszany z musztardą, z solą i pieprzem.
- Sałatkę zostaw na noc w lodówce, by smaki mogły się przegryźć.
Sałatka jarzynowa z szynką — przepis
Sałatka jarzynowa z szynką — składniki:
- 5 grubszych plastrów szynki konserwowej
- 2 ogórki kiszone
- 2 ogórki konserwowe
- 1 jabłko
- 1 strąk papryki konserwowej
- 3 ziemniaki
- marchewka
- 3 jajka
- 3 łyżeczki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki, marchew i jajka ugotuj. Gdy wystygną, obierz je i pokrój w drobną kostkę. Ogórki, obrane jabłko, paprykę i szynkę pokrój w drobną kostkę.
- Dodaj majonez, musztardę, sól i pieprz. Wymieszaj i wstaw do lodówki, aby sałatka się przegryzła.
Sałatka jarzynowa ze śledziem — przepis
Sałatka jarzynowa ze śledziem — składniki:
- 5 płatów śledziowych w oleju
- 3-4 ogórki konserwowe lub kiszone
- puszka groszku konserwowego
- czerwona cebula
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 3 jajka
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2-3 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- szczypiorek
Przygotowanie:
- Filety pokój w kostkę i odsącz z nadmiaru oleju. Ziemniaki i marchewki ugotuj, ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Ogórki i obraną cebulę pokrój w kostkę.
- Warzywa i śledzie przełóż do miski, dodaj groszek odsączony z zalewy, majonez z musztardą oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na noc, by sałatka porządnie się schłodziła.
- Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.