Go to content

Sałatka jarzynowa na różne sposoby. Przepisy dla miłośników tradycji, jak i nieco lżejszej wersji

Sałatka jarzynowa - przepis babci, fit, bez ziemniaków , z szynką, ze śledziem
Fot. iStcok

Sałatka jarzynowa, zwana również sałatką warzywną, to klasyczne danie serwowane na zimno, które chętnie przyrządzamy na świąteczny stół, jak i bez okazji. Opracowano wiele przepisów na nią, co pozwala na odkrywanie za każdym razem innego połączenia smaku warzyw i dodatków.

Sałatka jarzynowa, jak nazwa wskazuje, przede wszystkim składa się z warzyw, najczęściej korzeniowych. Do podstawy należą gotowane ziemniaki, marchew, pietruszka, seler. Ale w wielu przepisach nie może zabraknąć zielonego groszku, czy kukurydzy konserwowej, papryki marynowanej, a nawet śledzia. Sałatka jarzynowa świetnie komponuje się z jajkami na twardo pokrojonymi w drobną kostkę, jak i z ogórkami kiszonymi lub jabłkami. Obowiązkowy jest także majonez, a w wielu przypadkach dodatek musztardy i przypraw, dzięki którym sałatka nabiera właściwego charakteru. Tak duże zestawienie produktów, z których można przyrządzić sałatkę sprawia, że można jeden przepis modyfikować na różne sposoby.

Sałatka jarzynowa babci — przepis

Sałatka jarzynowa - przepis babci, fit, bez ziemniaków , z szynką, ze śledziem

Fot. iStok/Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa babci — składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 4 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 mały korzeń selera
  • biała część pora
  • 1 jabłko
  • 4 jajka
  • 5 ogórków kiszonych lub małosolnych
  • puszka groszku konserwowego
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 3-4 łyżki majonezu (do smaku)
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz mielony

Przygotowanie: 

  1. Ziemniaki, seler, korzeń pietruszki dobrze umyj i ugotuj w łupinach w jednej wodzie. Marchew umyj  i ugotuj w łupinie osobno. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Ugotowane warzywa, ogórek kiszony, jabłko i jajko obierz i pokrój w drobną kostkę. Białą część pora pokrój w cienkie talarki i zblanszuj w gotującej wodzie ok. 1 minuty, od razu przelej zimną wodą. Groszek i kukurydzę odcedź, razem z porem dodaj do całości.
  3. Musztardę połącz z majonezem, dodaj sól i pieprz — wymieszaj z warzywami.
  4. Sałatkę zostaw na noc w lodówce, by smaki  mogły się przegryźć.

Sałatka jarzynowa fit (bez majonezu) — przepis

Fot. iStock

Sałatka jarzynowa fit (bez majonezu) — składniki:

  • 3 jajka
  • 3 ziemniaki
  • 4 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 4-5 kiszonych ogórków
  • kawałek korzenia selera
  • biała część pora
  • puszka kukurydzy
  • puszka groszku
  • kubeczek jogurtu naturalnego lub greckiego
  • łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • ew. ulubione przyprawy
  • natka pietruszki

Przygotowanie: 

  1. Ziemniaki, marchewki, seler i pietruszki ugotuj na parze (jeśli nie możesz, ugotuj w wodzie). Odstaw do przestudzenia.
  2. Gdy warzywa przestygną obierz je i razem z jajami pokrój w kostkę i przełóż do miski. Kukurydzę i groszek odcedź i przesyp do pokrojonych warzyw, dodaj pokrojony w cienkie talarki por i wymieszaj.
  3. Dodaj jogurt wymieszany z musztardą, z solą, pieprzem lub przyprawami, które szczególnie lubisz. Jogurt dołóż do warzyw i wymieszaj. Sałatkę wstaw do lodówki do ochłodzenia i podawaj posypaną natką pietruszki.

Sałatka jarzynowa bez ziemniaków — przepis

Sałatka jarzynowa - przepis babci, fit, bez ziemniaków , z szynką, ze śledziem

Fot. iStosck/Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa bez ziemniaków — składniki:

  • 5 jajek
  • 4 średnie marchewki
  • 5 ogórków kiszonych
  • por
  • 2 jabłka
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • słoik majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Marchewki ugotuj w wodzie i pokrój w kosteczkę. Białą część pora i kawałek zielonej części pokrój w drobniutkie talarki. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę. Jabłka obierz i pokrój, podobnie jak kiszone ogórki. Kukurydzę, fasolę i groszek odcedź.
  2. Wszystkie pokrojone warzywa, jabłka i jajka przełóż do miski i wymieszaj.
  3. Do składników dodaj majonez wymieszany z musztardą, z solą i pieprzem.
  4. Sałatkę zostaw na noc w lodówce, by smaki  mogły się przegryźć.

Sałatka jarzynowa z szynką — przepis

Sałatka jarzynowa - przepis babci, fit, bez ziemniaków , z szynką, ze śledziem

Fot. iStock

Sałatka jarzynowa z szynką — składniki:

  • 5 grubszych plastrów szynki konserwowej
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 jabłko
  • 1 strąk papryki konserwowej
  • 3 ziemniaki
  • marchewka
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, marchew i jajka ugotuj. Gdy wystygną, obierz je i pokrój w drobną kostkę. Ogórki, obrane jabłko, paprykę i szynkę pokrój w drobną kostkę.
  2. Dodaj majonez, musztardę, sól i pieprz. Wymieszaj i wstaw do lodówki, aby sałatka się przegryzła.

Sałatka jarzynowa ze śledziem — przepis

Fot. iStock

Sałatka jarzynowa ze śledziem — składniki:

  • 5 płatów śledziowych w oleju
  • 3-4 ogórki konserwowe lub kiszone
  • puszka groszku konserwowego
  • czerwona cebula
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek

Przygotowanie: 

  1. Filety pokój w kostkę i odsącz z nadmiaru oleju. Ziemniaki i marchewki ugotuj, ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
  2. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Ogórki i obraną cebulę pokrój w kostkę.
  3. Warzywa i śledzie przełóż do miski, dodaj groszek odsączony z zalewy, majonez z musztardą oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko  dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na noc, by sałatka porządnie się schłodziła.
  4. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl