Ryba po grecku to danie, które najczęściej jest przygotowywane z okazji świąt Bożego Narodzenia. Popularność zdobyła w czasach PRL-u, a wbrew nazwie, nie ma wiele wspólnego z kuchnią grecką. Potrawa nadal nie wyszła z mody, bo chętnie sięgamy po nią, serwując na ciepło lub na zimno. Warto wypróbować najpopularniejsze przepisy: klasyczna ryba po grecku, w wersji fit lub z piekarnika.
Ryba po grecku kilka dekad temu była głównym sposobem na urozmaicenie świątecznego stołu, gdy w sklepach raziły pustki. Potrawa ta zyskała popularność, ponieważ pozwalała na swobodny wybór ryby, których nie brakowało. Nie było też problemu z zakupem włoszczyzny, czy koncentratu pomidorowego, które nie kosztują wiele.
Ryba po grecku, w zależności od sposobu przygotowania, może być mniej lub bardziej kaloryczna. Najbardziej polecane są: dorsz, mintaj, morszczuk, miruna, sola. Ważne jest także, by kupić filety, które pozbawione są ości. Zazwyczaj obsmaża się mięso w panierce, na rozgrzanym tłuszczu, co znacznie podnosi kaloryczność dania. Można także przygotować wersję fit tego dania, bez panierki i smażenia, a więc bez nadmiaru tłuszczu. Mimo że ryba po grecku gości zazwyczaj na wigilijnym stole, wcale nie trzeba czekać na święta, by ją przygotować.
Ryba po grecku — przepis babci
Ryba po grecku — składniki:
- 1 kg fileta z mintaja, morszczuka lub dorsza
- 2-3 duże cebule
- 1 mały słoik koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki ketchupu
- 1,5 szklanki oleju
- 3 jajka
- bułka tarta do panierki
- mąka do panierki
- sól
- przyprawa typu vegeta
Przygotowanie:
- Filet pokrój na kawałki, posól, panieruj w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem. Usmażone filety wyłóż do ostudzenia na talerz.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę.
- W dużym naczyniu rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojoną cebulę, po czym dodaj słoiczek koncentratu pomidorowego i 4 łyżki keczupu, dokładnie wymieszaj. Smaż razem przez chwilę, dodaj przyprawę warzywną i zalej powstałym sosem obsmażone filety rybne.
- Zalej ryby tym sosem.
Ryba po grecku fit — przepis
Ryba po grecku fit — składniki:
- 800 g filetów dorsza
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 5 marchewek
- 1/2 korzenia selera
- korzeń pietruszki
- duża cebula
- sól
- pieprz mielony
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sok z cytryny
- 1/2 kostki rosołowej
Przygotowanie:
- Filety natrzyj solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zawiń w folię aluminiową i odstaw do lodówki na 2 godziny do zamarynowania.
- Po tym czasie nagrzej piekarnik do 190ºC, ułóż rybę w folii na blaszce i piecz przez 30 minut.
- Marchew, seler, pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach, po czym zalej wrzątkiem z rozpuszczoną w nim kostką rosołową i gotuj 20 minut pod przykryciem. 5 minut przed końcem gotowania dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
- Gdy warzywa będą miękkie, odcedź je, wyjmij liść i ziele angielskie.
- Cebulę posiekaj drobno, zeszklij na łyżce oleju i dodaj do reszty warzyw. Dopraw solą, pieprzem, dodaj koncentrat pomidorowy. W naczyniu układaj na przemian warstwy warzyw i ryby. Wstaw do lodówki na noc, by smaki się przegryzły.
Ryba po grecku z piekarnika — przepis
Ryba po grecku z piekarnika — składniki:
- 750 g fileta z mintaja, morszczuka lub dorsza
- 4 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 korzenia selera
- biała część pora
- cebula
- 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- pieprz czarny mielony
- słodka papryka
- bazylia
- oregano
- 3 jajka
- bułka tarta do panierki
- mąka do panierki
- sól
- przyprawa typu vegeta
- ew. przyprawa do ryb
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Rybę umyj, pokrój na mniejsze kawałki, obsyp solą, pieprzem, ew. przyprawą do ryb. Umocz w rozkłóconym jajku, obtocz w mące i bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu rybę zdejmij na talerz do ostygnięcia, a olej zostaw na patelni na później.
- Warzywa umyj, obierz i zetrzyj na tarce, cebulę posiekaj w drobną kostkę, białą część pora pokrój w krążki.
- Na tłuszczu pozostałym po smażeniu ryby (jeśli jest go dużo — odlej) podsmaż cebule, dodaj resztę warzyw, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz.
- Warzywa duś pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej piekarnik do 180ºC. W naczyniu żaroodpornym wyłóż połowę warzyw, wyłóż usmażone filety i nakryj je resztą warzyw.
- Piecz pod przykryciem ok. 30-40 minut.