Go to content

Ryba po grecku na trzy sposoby – nie tylko na wigilijny stół

Ryba po grecku — przepis babci, w wersji fit, z piekarnika
Fot. iStock

Ryba po grecku to danie, które najczęściej jest przygotowywane z okazji świąt Bożego Narodzenia. Popularność zdobyła w czasach PRL-u, a  wbrew nazwie, nie ma wiele wspólnego z kuchnią grecką. Potrawa nadal nie wyszła z mody, bo chętnie sięgamy po nią, serwując na ciepło lub na zimno. Warto wypróbować najpopularniejsze przepisy: klasyczna ryba po grecku, w wersji fit lub z piekarnika.

Ryba po grecku kilka dekad temu była głównym sposobem na urozmaicenie świątecznego stołu, gdy w sklepach raziły pustki. Potrawa ta zyskała popularność, ponieważ pozwalała na swobodny wybór ryby, których nie brakowało. Nie było też problemu z zakupem włoszczyzny, czy koncentratu pomidorowego, które nie kosztują wiele.

Ryba po grecku, w zależności od sposobu przygotowania, może być mniej lub bardziej kaloryczna. Najbardziej polecane są: dorsz, mintaj, morszczuk, miruna, sola. Ważne jest także, by kupić filety, które pozbawione są ości. Zazwyczaj obsmaża się mięso w panierce, na rozgrzanym tłuszczu, co znacznie podnosi kaloryczność dania. Można także przygotować wersję fit tego dania, bez panierki i smażenia, a więc bez nadmiaru tłuszczu. Mimo że ryba po grecku gości zazwyczaj na wigilijnym stole, wcale nie trzeba czekać na święta, by ją przygotować.

Ryba po grecku — przepis babci

Fot. iStock/Ryba po grecku

Ryba po grecku — składniki:

  • 1 kg fileta z mintaja, morszczuka lub dorsza
  • 2-3 duże cebule
  • 1 mały słoik koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1,5 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • bułka tarta do panierki
  • mąka do panierki
  • sól
  • przyprawa typu vegeta

Przygotowanie:

  1. Filet pokrój na kawałki, posól, panieruj w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem. Usmażone filety wyłóż do ostudzenia na talerz.
  2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę.
  3. W dużym naczyniu rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojoną cebulę, po czym dodaj słoiczek koncentratu pomidorowego i 4 łyżki keczupu, dokładnie wymieszaj. Smaż razem przez chwilę, dodaj przyprawę warzywną i zalej powstałym sosem obsmażone filety rybne.
  4. Zalej ryby tym sosem.

Ryba po grecku fit — przepis

Ryba po grecku — przepis babci, w wersji fit, z piekarnika

Fot. i Stock/Ryba po grecku

Ryba po grecku fit — składniki:

  • 800 g filetów dorsza
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 5 marchewek
  • 1/2 korzenia selera
  • korzeń pietruszki
  • duża cebula
  • sól
  • pieprz mielony
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sok z cytryny
  • 1/2 kostki rosołowej

Przygotowanie: 

  1. Filety natrzyj solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zawiń w folię aluminiową i odstaw do lodówki na 2 godziny do zamarynowania.
  2. Po tym czasie  nagrzej piekarnik do 190ºC, ułóż rybę w folii na blaszce i piecz przez 30 minut.
  3. Marchew, seler, pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach, po czym zalej wrzątkiem z rozpuszczoną w nim kostką rosołową i gotuj 20 minut pod przykryciem. 5 minut przed końcem gotowania dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
  4.  Gdy warzywa będą miękkie, odcedź je, wyjmij liść i ziele angielskie.
  5. Cebulę posiekaj drobno, zeszklij na łyżce oleju i dodaj do reszty warzyw. Dopraw solą, pieprzem, dodaj koncentrat pomidorowy. W naczyniu układaj na przemian warstwy warzyw i ryby. Wstaw do lodówki na noc, by smaki się przegryzły.

Ryba po grecku z piekarnika — przepis

Ryba po grecku — przepis babci, w wersji fit, z piekarnika

Fot. iStock/ryba po grecku

Ryba po grecku z piekarnika — składniki:

  • 750 g fileta z mintaja, morszczuka lub dorsza
  • 4 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • biała część pora
  • cebula
  • 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • pieprz czarny mielony
  • słodka papryka
  • bazylia
  • oregano
  • 3 jajka
  • bułka tarta do panierki
  • mąka do panierki
  • sól
  • przyprawa typu vegeta
  • ew. przyprawa do ryb
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Rybę umyj, pokrój na mniejsze kawałki, obsyp solą, pieprzem, ew. przyprawą do ryb. Umocz w rozkłóconym jajku, obtocz w mące i bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu rybę zdejmij na talerz do ostygnięcia, a olej zostaw na patelni na później.
  2. Warzywa umyj, obierz i zetrzyj na tarce, cebulę posiekaj w drobną kostkę, białą część pora pokrój w krążki.
  3. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu ryby (jeśli jest go dużo — odlej) podsmaż cebule, dodaj resztę warzyw, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz.
  4. Warzywa duś pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. W naczyniu żaroodpornym wyłóż połowę warzyw, wyłóż usmażone filety i nakryj je resztą warzyw.
  6. Piecz pod przykryciem ok. 30-40 minut.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl , www.doradcasmaku.pl