Gdyby nie pizza świat byłby inny! Jeśli myślisz, że jako kulinarny leń lub antytalent w życiu nie podejmiesz się wyzwania upieczenia domowej pizzy – pora zrewidować swoje poglądy. A gdybym ci powiedziała, że możesz zrobić leniwą pizzę? Wypróbuj przepis na pizzę bez wyrabiania i wyrastania, z pewnością zakochasz się w tym daniu.
To opcja dla leniuszków, którzy nie mają czasu lub ochoty na długie wyrabianie ciasta i oczekiwanie na jego wyrośnięcie.
Przepis na pizzę bez wyrabiania i wyrastania
Pizza pizzy nierówna, ale nie ma większej satysfakcji niż chrupanie cudownie pachnącej i samodzielnie przygotowanej pizzy. Jeśli nigdy tego nie robiłeś, nic straconego. Nie szukaj tez wymówek takich, jak brak piekarnika – bo domową pizze przygotujesz nawet na patelni (tu sprawdzisz przepis na taki wariant). Dlaczego warto przygotować pizzę samodzielnie?
Jest jeszcze co najmniej kilka powodów. Po pierwsze, możesz zrobić ją taką, jaka lubisz. I nie chodzi jedynie o dodatki. Już do ciasta możesz dodać ulubione zioła. Poeksperymentować czy odchudzić swoją pizzę. O pochodzeniu i jakości składników nie musimy chyba wspominać. Jeśli jednak nie lubisz przesiadywać w kuchni, możesz zrobić leniwą pizzę. A sos? W wersji dla leni polecamy passatę z bazylią lub przecież pomidorowy z dodatkiem ziół czy czosnku. Będzie jeszcze szybciej i równie smacznie.
Przepis na pizzę bez wyrabiania: składniki
- 3 szklanki mąki
- szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- opakowanie suchych drożdży lub 1/4 kostki świeżych
- 2-3 łyżki oleju
- sos i ulubione dodatki na pizzę
Przepis na pizzę bez wyrabiania: przygotowanie
- Do miski przesiej przez sitko mąkę, dodaj wszystkie suche składniki i wymieszaj trzepaczką.
- Dodaj wodę i olej, zagnieć elastyczne ciasto. Wystarczy, że składniki się ze sobą połączą (bez obaw żadnego spektakularnego kręcenia 😉 )
- Możesz albo dać mu czas do wyrośnięcia, albo wyłożyć od razu na blachę. Rozciągnij ciasto, wyłóż sos i ulubione składniki. Piecz ok 12-15 min w 180-200 ºC.