Go to content

Chleb bezglutenowy na diecie eliminacyjnej

Chleb bezglutenowy na diecie eliminacyjnej
Fot. Materiały prasowe

Dieta eliminacyjna przy wystąpieniu objawów alergii pokarmowej to jedyny sposób na lepsze samopoczucie.

Alergię na gluten – mieszaninę białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występującą w ziarnach niektórych zbóż zauważa u siebie coraz większa liczba osób. Objawy nietolerancji na gluten są bardzo dokuczliwe. Mogą wystąpić bóle głowy, brak energii, utrata lub przyrost wagi, wzdęcia, biegunka, zatwardzenia, wymioty, a także ogólne rozdrażnienie. Jedynym skutecznym lekarstwem na te dolegliwości jest dieta eliminująca gluten.

Pieczywo bezglutenowe zamiast pszennego?

Tak. Nie istnieje żadna inna metoda walki z nietolerancją glutenu, poza jego całkowitym odstawieniem. Chleb bez glutenu na szczęście już dziś można kupić w wielu sklepach, lub upiec go własnoręcznie z gotowych, bezglutenowych mieszanek dostępnych na rynku. Większość ludzi nie wyobraża sobie diety bez pieczywa, dlatego warto poszukać najlepszych zamienników i dalej rozkoszować się smakiem pieczywa. Chleb bezglutenowy w smaku niczym nie ustępuje temu z zawartością glutenu, a upieczony własnoręcznie zachowuje dłużej świeżość i smak. Jeśli lubisz proste rozwiązania poszukaj gotowych mieszanek i ciesz się smakiem swojego własnego chleba.

Chleb bezglutenowy – przepis

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, możesz również stworzyć sama swoje bezglutenowe pieczywo. Metodą prób i błędów w końcu upieczesz swój najpyszniejszy chleb, któremu nikt z rodziny nie będzie się mógł oprzeć. Jeśli natomiast szukasz szybszych rozwiązań, skorzystaj z naszego przepisu, z którego zawsze wychodzi pyszny i zdrowy chlebek.

Przepis na chleb bezglutenowy:

  • 500 g mąki chlebowej bezglutenowej
  • 500 ml wody
  • 3 łyżki oleju z oliwek
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki ziaren oleistych lub orzechów
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki ziół do chleba (prowansalskie mogą być)

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki łączę ze sobą w misce, tak by się dobrze wymieszały. Ciasto przekładam do natłuszczonej formy. Pozostawiam do wyrośnięcia na około pół godziny. Następnie wstawiam chleb do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piekę około 40 minut. Po wystudzeniu chlebek nadaje się do spożycia.

Podsumowanie

Przy alergii na gluten bardzo ważne jest restrykcyjne przestrzeganie tego, żeby nie wdarł się on do naszego codziennego menu. Należy uważnie czytać etykiety na produktach, gdyż nie tylko w mące możemy znaleźć ten alergizujący składnik, ale także w słodyczach, mięsie, napojach, a także piwie. Przy wykluczeniu glutenu z diety, wszelkie objawy uczulenia na ten składnik miną. To jedyne skuteczne lekarstwo na nietolerancję pokarmową wywołaną glutenem, która skutecznie potrafi odebrać nam radość z życia. Zastosuj więc zdrowe zamienniki i ciesz się nową, lepszą jakością życia. Nietolerancja glutenu, w przeciwieństwie do celiakii może w przyszłości minąć, warto więc raz na jakiś czas odstąpić od ściśle przestrzeganej diety i sprawdzić, czy nietolerancja na gluten nadal się utrzymuje. No chyba, że rozsmakujesz się w bezglutenowym pożywieniu i nie będziesz chciała wracać do dawnych nawyków.


Artykuł powstał we współpracy z Noble Health