Dania główne Gotowanie Przepisy

Chodzi za tobą pizza, a nie masz piekarnika? Musisz wypróbować przepis na pizzę z patelni!

Redakcja
Redakcja
3 kwietnia 2020
Pizza z patelni - przepis
Fot. iStock – Pizza z patelni - prosty przepis
 

Chodzi za tobą pizza, a nie masz piekarnika? Musisz wypróbować koniecznie ten przepis  – pizza z patelni jest obłędna i łatwa w przygotowaniu!

Wbrew pozorom nie trzeba mieć piekarnika, żeby coś upiec 🙂 Nie brakuje przepisów na pyszne wersje dań typowo „piekarnikowych”, które można przyrządzić korzystając ze zwykłego palnika kuchenki czy kuchenki mikrofalowej. Co ciekawe, smakują doskonale, a alternatywna forma przyrządzenia pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Łapcie za patelnie i szykujcie ulubione dodatki – czas na pizzę!

Pizza z patelni – przepis

Pizza z patelni to sprawdzona alternatywa w sytuacji, gdy nie można skorzystać z piekarnika. Zwolennicy takiej pizzy chwalą ją za smak i łatwość wykonania.

Przepis na pizzę - z piekarnika i patelni, pizzerinki / Pizza z patelni - przepis

Fot. iStock

Przepis na pizzę z patelni: składniki

  • 500 g mąki
  • 20 g drożdży suchych
  • 300 ml wody
  • łyżka oliwy
  • pół łyżeczki soli
  • sos i ulubione dodatki na pizzę

Przepis na pizzę z patelni: przygotowanie

  1. Mąkę przesiej przez sitko do sporej miski, dodaj sól i zamieszaj.
  2. Drożdże rozprowadź w 100 ml ciepłej wody i dodaj do przesianej mąki, dodaj 200 ml wody i łyżkę oliwy.
  3. Ciasto wyrób i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Po wyrośnięciu ciasto podziel na 3 części i rozwałkuj w kształcie patelni.
  5. Rozwałkowane ciasto połóż na zimną, nasmarowaną oliwą patelnię i wstaw na minimalny ogień. Gdy spód się zarumieni, przełóż na drugą stronę. Nałóż sos i ulubione dodatki, posyp ziołami.
  6. Nakryj pokrywką i czekaj, aż się ciasto usmaży

Pizza z patelni bez drożdży – przepis

Jeśli nie macie w domu drożdży lub zwyczajnie nie chcecie ich używać, nic straconego, możecie wypróbować inną wersję tego przepisu. Ciasto będzie miało nieco inną konsystencję niż klasyczne ciasto drożdżowe. Będzie bardziej kruche i chrupiące na brzegach.

Przepis na pizzę z patelni bez drożdży: składniki

  • 30 dag mąki pszennej
  • 200 ml wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka ziół włoskich lub bazylii i tymianku

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób z nich ciasto
  2. Ciasto podziel na 3 części i rozwałkuj w kształcie i rozmiarze pasującym do twojej patelni 🙂
  3. Rozwałkowane ciasto połóż na zimną, nasmarowaną oliwą patelnię i wstaw na minimalny ogień.
  4. Gdy spód się zarumieni, przełóż na drugą stronę.
  5. Nałóż sos i ulubione dodatki, posyp ziołami.
  6. Nakryj pokrywką i czekaj, aż się ciasto usmaży

Smacznego!

Pizza z patelni bez drożdży

Fot. iStock

FB/ohmepl


Dania główne Gotowanie Przepisy

Próbować to zatrzymać, to jak bić głową w mur. Znów będziesz sama, ale nie bardziej niż teraz, gdy on jest tuż obok

Redakcja
Redakcja
4 kwietnia 2020
fot. iStock/pixdeluxe
 

Boli. Uczucie, że robisz wszystko, by zatrzymać tę miłość, ale już wiesz, że to się nie uda jest wyczerpujące podwójnie. Im bardziej przekonujesz się, że bijesz głową w mur, tym bardziej nie chcesz odpuścić. Tym bardziej nie chce odpuścić twoje serce. Wszystko się kończy, to tylko kwestia czasu. Wiesz, że on odejdzie, że znowu będziesz sama. Ale przecież, nie bardziej niż teraz…

Wydaje ci się, że wypowiedziałaś już wszystkie słowa, użyłaś wszystkich argumentów, a on nadal nie rozumie. Widzisz, kiedy miłość się kończy, kiedy uczucie wygasa, chcemy już tylko jednego: uwolnić się. Widzisz to w każdym jego uciekającym spojrzeniu, w każdym „nie wiem, zobaczymy”, w zdawkowym „nie mówmy o tym teraz, proszę”. W zbyt wcześnie zgaszonej lampce na nocnym stoliku. W porannej kawie, którą wypił zanim wstałaś, bez ciebie. Widzisz, ale nie chcesz zrozumieć. Nie chcesz powiedzieć szczerze: skończyło się. Nie chcesz „się poddać”. Tylko, że ta droga do niczego nie prowadzi.

Myślisz, że się musisz bardziej postarać, że on w końcu zauważy. Gdzie indziej znajdzie kogoś, kto potrafi kochać tak mocno jak ty? Z kim innym mu będzie tak dobrze? Kto tak o niego zadba? Powiedz, kiedy ostatnio zastanawiałaś się nad tym, kto zadba o ciebie? Nie oszukuj się i nie szukaj uczucia innego niż przyzwyczajenie w kilku gestach. Prawdziwa miłość, zaangażowanie. One są wręcz wyczuwalne, namacalne. Cieszysz się z filiżanki herbaty, którą podał Ci po obiedzie, ale nie martwi cię brak troski, kiedy wracasz pózniej niż zwykle z pracy, z torbami pełnymi zakupów. Ani wtedy, gdy zaczynasz chorować, gdy ci zle, smutno. Gdy nie dajesz rady. Kiedy kochasz, chcesz być blisko, prawda?

Nie martwi cię to, że on zamyka temat dalszej przyszłości jednym zdaniem. Myślisz sobie: zły moment, zmęczenie. Chwycisz się każdej myśli, która pozwoli ci uwierzyć, że on tej przyszłości z tobą nie chce. Żyjesz iluzją.

Wczoraj mówił ci o tym, że dobrze byłoby zrobić sobie przerwę. Że on się wyprowadzi do siebie, że dacie sobie czas i zobaczycie co dalej, bo od dłuższego czasu się wam nie układa. „Jak to nie układa?” – krzyknęłaś. Przecież ty zrobisz wszystko, żeby się układało. Niech ci tylko powie, co to właściwie znaczy? I co powinnaś poprawić, co zrobić.

Nic nie możesz zrobić. I nie myśl, że to twoja wina, twoje błędy. Ta miłość wymyka się z rąk, ale nie przez ciebie. Nie wygrasz z tym, z czym nawet on nie potrafi walczyć. Choćby nie wiem co.

Nie zatrzymasz osoby, która już nie kocha. Puść ją wolno, a będzie ci wdzięczna. Nie, nie możesz nic zrobić, nie będzie już tak, jak kiedyś. Pozwól odejść, a uratujesz samą siebie. Nie masz wpływu na jego uczucia. One są wolne, nie wymuszone, nie słuchają rozumu, okoliczności. Nie dopasowują się do tego „jak być powinno”. To cena za szczerość.

Nie walcz, nie bij się o to. Nie wygrasz tej walki. Poproś go rozmowę i powiedz, że wiesz. I że tak rzeczywiście jest lepiej. Po wszystkim daj sobie czas. Nie myśl o tym, gdzie popełniłaś błąd i co ” z tobą było nie tak”. Pomyśl o tym, że gdy zakochasz się następnym razem, musisz też zadbać o sobie.


Dania główne Gotowanie Przepisy

Przepis na ciasto na pizzę – to w nim skrywa się sekret najpyszniejszej pizzy świata!

Redakcja
Redakcja
3 kwietnia 2020
Przepis na ciasto na pizzę - to w nim skrywa się sekret najpyszniejszej pizzy świata!
Fot. iStock – Przepis na ciasto na pizzę - to w nim skrywa się sekret najpyszniejszej pizzy świata!

Pizza – ucieleśnienie przyjemnego wieczoru, włoskiej randki i urodzinowego kinderparty. Chyba nie ma na świecie drugiej, równie słynnej potrawy. Jak zrobić ją samodzielnie w domu i czy wyjdzie tak wspaniała, jak ta z restauracji? Sekret pizzy to… przepis na ciasto. Sprawdźcie koniecznie, przepis na ciasto na pizzę – to wcale nie takie trudne. Smacznego!

Cienkie i chrupiące czy pulchne i grube? Każdy miłośnik pizzy ma swój ulubiony rodzaj ciasta. A możliwości jest naprawdę wiele. Pamiętajcie, że nie tylko grubość ma znaczenie. Dobre ciasto na pizzę, to to, przygotowane  z miłością do ucztowania. Nie trzeba jednak szczególnych umiejętności, by przygotować pyszną domową pizzę. Zawsze za to można poeksperymentować.

Pamiętajcie, że fajnym dodatkiem, który podniesie aromatyczność ciasta poziom wyżej są zioła. Możecie dodać swoje ulubione włoskie zioła już do ciasta. Możecie również zawinąć w jej brzegach przyjemną niespodziankę – ser lub szynkę. W domowej pizzy, wszystkie chwyty dozwolone.

Przepis na pizzę – przepis na ciasto na pizzę

Składniki

  • 25 g świeżych drożdży, lub 7 g drożdży instant
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sos i ulubione dodatki na pizzę
Przepis na ciasto na pizzę - to w nim skrywa się sekret najpyszniejszej pizzy świata!

Fot. iStock

Przepis na pizzę – ciasto: przygotowanie

  1. Przygotuj drożdże – świeże wyjmij z lodówki, by ociepliły się w temperaturze pokojowej. Gdy nie będą już zimne, wykonaj rozczyn: drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, dodaj do nich 2 łyżki mąki i cukier. Wymieszaj dokładnie i zostaw kwadrans do wyrośnięcia.
  2. Mąkę z solą przesiej do miski,  zrób wgłębienie i wlej w nie rozczyn. Przez 3 minuty mieszaj, na koniec dolej oliwę.
  3. Stolnicę oprósz mąką, wyłóż ciasto i wyrabiaj je kwadrans, do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne.
  4. Ciasto włóż do dużej miski i przykryte ściereczką zostaw godzinę do wyrośnięcia.
  5. Gdy ciasto już wyrośnie, ugnieć je ponownie na stolnicy, po czym podziel na dwie części i na 10 minut niech odpoczywają pod ściereczką.
  6. Blachy posmaruj oliwą, wyłóż część ciasta, spłaszcz je i rozciągaj równomiernie na zewnątrz, formując kształt pizzy.
  7. Rozciągnięte ciasto posmaruj sosem, rozrzuć ser i wyłóż dodatki. Zostaw jeszcze na kwadrans – powinno wyrosnąć i włóż do maksymalnie nagrzanego piekarnika na niższym poziomie na ok. 10 minut.

A jeśli nie masz piekarnika – nic straconego! Zrób pizzę z patelni!

Przepis na ciasto na pizzę - to w nim skrywa się sekret najpyszniejszej pizzy świata!

Fot. iStock

FB/ohmepl


Zobacz także

Patelnia stalowa czy aluminiowa? Zalety i wady obu rozwiązań

Regulamin konkursu na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną!

jeżyny - własciwości, kcal, przetwory, przepisy na sok, nalewka, dżem

Jeżyny – owoce o wielu mocach. Jak przyrządzić z nich dżem, sok lub nalewkę na zimę?