Placuszki twarogowe są dobrym pomysłem na słodki domowy posiłek. Do ich przygotowania wystarczy kilka składników, a sam przepis jest na tyle prosty, że poradzi sobie z nim każdy chętny. Jak zrobić placuszki twarogowe fit, z bananem, jabłkami, budyniem, i nie tylko?
Placki, smaczne i delikatne, serwowane są na słodko, najczęściej z cukrem pudrem, miodem lub z owocami.
Placuszki twarogowe — przepis
Placuszki twarogowe — składniki:
- 250 g twarogu
- jajko
- 5 – 6 czubatych łyżek mąki
- 2 łyżki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- cukier puder
Przygotowanie:
- Twaróg przełóż do miski, dodaj jajko, cukier i cukier waniliowy, dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy i ponownie dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej, wykładaj na niego średniej wielkości placuszki, i smaż je na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu układaj je na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
- Gotowe placki przełóż na talerz i posyp cukrem pudrem.
Placuszki twarogowe fit — przepis
Placuszki bananowe może nie należą do najbardziej dietetycznych dań, ale ich smakowi trudno się oprzeć. Jeśli ktoś zwraca szczególną uwagę na kaloryczność potraw, może wykorzystać przepis na placuszki twarogowe fit, w wersji nieco odchudzonej.
Placuszki twarogowe fit — składniki:
- 0,5 kostki twarogu (ok. 120 g)
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- jajko
- 1 białko
- 1 łyżeczka erytrolu lub ksylitolu
- 25 g serka waniliowego
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- owoce sezonowe jako dodatek
Przygotowanie:
- Do miski przełóż twaróg, mąkę, jedno jajko, erytrol i serek. Dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- Do drugiej miski przełóż białko jaja (żółtko nie jest potrzebne) i ubij je na sztywną pianę.
- Rozgrzej patelnię (najlepiej teflonową lub ceramiczną bez tłuszczu, lub dodaj nieco masła klarowanego).
- Do masy z twarogiem dodaj ubite białko i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj drewnianą szpatułką, by piana nie „siadła”.
- Na rozgrzaną patelnię wylewaj średniej wielkości placuszki, i smaż je z obu stron na zrumieniony kolor. Gotowe placki zdejmij z patelni, polej miodem lub syropem klonowym i podaj ze świeżymi owocami.
Placuszki twarogowe z bananem — przepis
Placuszki twarogowe z bananem — składniki:
- 100 g twarogu półtłustego
- 2 średnie banany
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- miód lub cukier puder do podania
Przygotowanie:
- Jajko roztrzep w misce, dodaj twaróg, rozgniecione banany i dobrze wymieszaj, by powstała jednolita masa. Dodaj mąkę pszenną pełnoziarnistą oraz proszek do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszaj rózgą.
- Nakładaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron do zarumienienia. Podawaj na ciepło z miodem lub cukrem pudrem.
Placuszki twarogowe z jabłkami i rodzynkami — przepis
Placuszki twarogowe z jabłkami i rodzynkami — składniki:
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 szklanka mąki
- niepełna szklanka mleka
- 2 jabłka
- 2 jajka
- 3 łyżki rodzynek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru
- olej do smażenia
- cukier puder
Przygotowanie:
- Twaróg zmiksuj z jajkami. Dodaj przesianą mąkę, mleko, cukier i cynamon. Zmiksuj na jednolite ciasto.
- Jabłka pokrój w drobną kostkę i razem z rodzynkami dodaj do ciasta. Wymieszaj delikatnie łyżką.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż średniej wielkości placuszki, do zrumienienia po obu stronach. Po usmażeniu układaj je na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
- Gotowe placki przełóż na talerz i posyp cukrem pudrem.
Placuszki twarogowe z budyniem — przepis
Placuszki twarogowe z budyniem — składniki:
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 1 budyń waniliowy
- cukier waniliowy
- ew. 2 łyżki cukru
- olej do smażenia
- cukier puder lub konfitura
Przygotowanie:
- Jajko, ser, budyń, cukier (jeśli lubisz słodszą wersję) i cukier waniliowy wymieszaj dokładnie — ciasto powinno być dość gęste.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż średniej wielkości placuszki, do zrumienienia po obu stronach. Po usmażeniu układaj je na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
- Gotowe placki przełóż na talerz i posyp cukrem pudrem lub obłóż konfiturą.
Placuszki twarogowe ze śliwkami — przepis
Placuszki twarogowe ze śliwkami — składniki:
- 300 g śliwek
- 250 g twarogu
- 1 jajko
- cukier waniliowy
- 10 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Śliwki umyj, osusz i pokrój w kosteczkę.
- W misce dobrze wymieszaj ser, jajko, cukry i pokrojone śliwki. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie na gładką masę.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Posyp cukrem pudrem przed podaniem.
Placuszki twarogowe z dynią — przepis
Placuszki twarogowe z dynią — składniki:
- 500 g dyni
- 100 g twarogu
- 1/4 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Dynię oczyść, obierz, pokrój w kostkę, dolej 1/4 szklanki wody i duś na wolnym ogniu ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas, by się nie nie przypaliła.
- Po odparowaniu wody dynię zblenduj i odstaw do przestudzenia. Po tym czasie do dyni dodaj mąkę z proszkiem, twaróg i jajko, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie, by otrzymać jednolitą masę.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i wykładaj łyżką cienkie placki. Smaż na złoty kolor z obu stron.