Pieczarki to delikatne w smaku grzyby, które mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Pieczarki są nie tylko smaczne, ale także zawierają witaminy i minerały, oraz składniki odżywcze potrzebne organizmowi. Trudno sobie bez nich wyobrazić pizze, zapiekanki, zupy, sosy, czy przetwory do słoików na zimę, a duża ilość przepisów zachęca do sięgania po nie.
To jedne z grzybów, po które sięgamy najczęściej. Niedrogie, smaczne i wszechstronne — wszystko to powoduje, że cieszą się dużym powodzeniem w kuchni. Zazwyczaj wybieramy pieczarki uprawne, pochodzące z pewnego źródła, ale wiele osób samodzielnie zbiera te dziko rosnące grzyby. A kilkanaście ich gatunków można spotkać w lasach, na łąkach, w ogrodach, a nawet na trawnikach wielkich miast. Na samodzielne zbiory powinny się jednak wybrać osoby doświadczone, które odróżnią dziką pieczarkę od innych trujących grzybów. Szczególnie nietrudno o pomylenie młodej pieczarki ze śmiertelnie trującym muchomorem jadowitym. Przez pomyłkę można też zebrać pieczarkę trującą, taką jak pieczarka karbolowa, szarołuskowa lub płaska. Bez pewności lepiej pieczarek nie zbierać.
Pieczarki — właściwości odżywcze, witaminy
Wbrew powszechnej opinii, pieczarki, podobnie jak inne grzyby, nie są pozbawione wartościowych dla zdrowia substancji. Zawierają one witaminy A, E, z grupy B oraz D, nie brakuje w nich również potasu, selenu, miedzi i jodu. Znajdziemy w nich białko oraz niemało błonnika, dzięki któremu układ pokarmowy pracuje prawidłowo. Pieczarki są niskokaloryczne — 100 g zawiera 22 kcal, a w 90-95% składają się z wody. W zależności od rodzaju wykazują działanie antybakteryjne oraz przeciwutleniające, wzmacniające organizm. Z tego powodu warto po nie sięgać nawet codziennie, nawet na surowo, w plastrach do kanapek. Najczęściej jednak sięgamy po zupy z tych grzybów, ale równie popularna w domowych przepisach są pieczarki z grilla, zapiekane i faszerowane nadzieniem, a także marynowane, które niezastąpione są do różnego typu sałatek.
Pieczarki z grilla — przepis
Pieczarki z grilla. Składniki:
- 8 dużych pieczarek
- 100 g żółtego sera
- kulka sera mozzarella
- czerwona papryka
- żółta papryka
- cebula
- masło
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Pieczarki oczyść, odetnij nóżki i delikatnie wydrąż (miąższ odłóż). Posyp solą i pieprzem.
- Posiekaj wydrążony miąższ i nóżki, pokrój w drobną kostkę cebulę, cukinię i papryki. Przesmaż je razem na patelni z rozgrzanym masłem, przypraw solą i pieprzem. Przestudź.
- Ostudzony farsz warzywny wymieszaj ze startym żółtym serem i pokrojoną mozzarellą. Jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem. Farsz włóż do wydrążonych kapeluszy pieczarek.
- Grilluj ok. 15-20 minut.
Pieczarki marynowane w occie — przepis
Pieczarki marynowane w occie. Składniki:
- 3 kg małych pieczarek
- 2 marchewki
- cebula
- 6 liści laurowych — po 1 na słoik
- po 3 kulki ziela angielskiego na każdy słoik
- łyżeczka gorczycy na każdy słoik
Zalewa:
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 5 łyżek cukru
- łyżka soli
Dodatkowo:
- 2 litry wody
- łyżka soli,
- łyżeczka kwasku cytrynowego
Przygotowanie:
- Pieczarki umyj w zimnej wodzie, nie obieraj.
- Marchewkę obierz, pokrój w kostkę, obgotuj 5 minut w osolonej wodzie. Cebulę pokrój w półtalarki, sparz wrzątkiem.
- W garnku zagotuj wodę z solą i kwaskiem, władaj do niej porcje pieczarek i gotuj 8-10 minut.
- Do czystych, wyparzonych słoików włóż przyprawy, marchew i cebulę, gorące grzyby. Zalej wszystko wrzącą zalewą, zakręć. Słoików nie trzeba pasteryzować, pieczarki marynowane w occie wyniesione do zimnego miejsca (piwnica, lodówka) wytrzymają ponad pół roku.
Pieczarki nadziewane kaszą jaglaną — przepis
Pieczarki nadziewane kaszą jaglaną. Składniki:
- 12 pieczarek,
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej,
- 1/2 czerwonej papryki,
- cebula,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 2 łyżki startego żółtego sera,
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- oregano
- bazylia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Kaszę ugotuj na sypko w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedź.
- Pieczarki oczyść, odetnij nóżki i nieco wydrąż kapelusze (miąższ odłóż). Posyp solą i pieprzem.
- Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Nóżki i wydrążony miąższ pieczarek posiekaj.
- Paprykę pokrój w kostkę i z pokrojonym nóżkami dodaj do cebuli. Smaż ok. 3 min.
- Ugotowaną i odcedzoną kaszę dodaj do warzyw. Dorzuć posiekaną natkę pietruszki, nieco bazylii i oregano, soli i pieprzu.
- Farsz nałóż do kapeluszy pieczarek i posyp startym serem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180ºC ok. 25 min.
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym — przepis
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym. Składniki:
- 500 g pieczarek
Farsz:
- 300 g mięsa mielonego
- jajko
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- majeranek do smaku
- sól
- pieprz
Panierka:
- mąka pszenna
- bułka tarta
- jajko
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Pieczarki oczyść, odetnij nóżki i nieco wydrąż kapelusze (miąższ odłóż). Posyp solą i pieprzem.
- Cebulę obierz, posiekaj, nóżki i wydrążony miąższ pieczarek posiekaj.
- Mięso mielone połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cebulą i resztą składników.
- Do kapeluszy pieczarek nałóż farsz.
- Do osobnych miseczek lub talerzy przełóż roztrzepane jajko z solą i pieprzem, mąkę i bułkę tartą. Gotowe obtocz kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smaż z obu stron na mocno rozgrzanym oleju.