Pieczarki to delikatne w smaku grzyby, które mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Pieczarki są nie tylko smaczne, ale także zawierają witaminy i minerały, oraz składniki odżywcze potrzebne organizmowi. Trudno sobie bez nich wyobrazić pizze, zapiekanki, zupy, sosy, czy przetwory do słoików na zimę, a duża ilość przepisów zachęca do sięgania po nie.
To jedne z grzybów, po które sięgamy najczęściej. Niedrogie, smaczne i wszechstronne — wszystko to powoduje, że cieszą się dużym powodzeniem w kuchni. Zazwyczaj wybieramy pieczarki uprawne, pochodzące z pewnego źródła, ale wiele osób samodzielnie zbiera te dziko rosnące grzyby. A kilkanaście ich gatunków można spotkać w lasach, na łąkach, w ogrodach, a nawet na trawnikach wielkich miast. Na samodzielne zbiory powinny się jednak wybrać osoby doświadczone, które odróżnią dziką pieczarkę od innych trujących grzybów. Szczególnie nietrudno o pomylenie młodej pieczarki ze śmiertelnie trującym muchomorem jadowitym. Przez pomyłkę można też zebrać pieczarkę trującą, taką jak pieczarka karbolowa, szarołuskowa lub płaska. Bez pewności lepiej pieczarek nie zbierać.

Fot. iStock
Pieczarki — właściwości odżywcze, witaminy
Wbrew powszechnej opinii, pieczarki, podobnie jak inne grzyby, nie są pozbawione wartościowych dla zdrowia substancji. Zawierają one witaminy A, E, z grupy B oraz D, nie brakuje w nich również potasu, selenu, miedzi i jodu. Znajdziemy w nich białko oraz niemało błonnika, dzięki któremu układ pokarmowy pracuje prawidłowo. Pieczarki są niskokaloryczne — 100 g zawiera 22 kcal, a w 90-95% składają się z wody. W zależności od rodzaju wykazują działanie antybakteryjne oraz przeciwutleniające, wzmacniające organizm. Z tego powodu warto po nie sięgać nawet codziennie, nawet na surowo, w plastrach do kanapek. Najczęściej jednak sięgamy po zupy z tych grzybów, ale równie popularna w domowych przepisach są pieczarki z grilla, zapiekane i faszerowane nadzieniem, a także marynowane, które niezastąpione są do różnego typu sałatek.
Pieczarki z grilla — przepis

Fot. iStock
Pieczarki z grilla. Składniki:
- 8 dużych pieczarek
- 100 g żółtego sera
- kulka sera mozzarella
- czerwona papryka
- żółta papryka
- cebula
- masło
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Pieczarki oczyść, odetnij nóżki i delikatnie wydrąż (miąższ odłóż). Posyp solą i pieprzem.
- Posiekaj wydrążony miąższ i nóżki, pokrój w drobną kostkę cebulę, cukinię i papryki. Przesmaż je razem na patelni z rozgrzanym masłem, przypraw solą i pieprzem. Przestudź.
- Ostudzony farsz warzywny wymieszaj ze startym żółtym serem i pokrojoną mozzarellą. Jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem. Farsz włóż do wydrążonych kapeluszy pieczarek.
- Grilluj ok. 15-20 minut.
Pieczarki marynowane w occie — przepis

Fot. iStock/grzyby marynowane
Pieczarki marynowane w occie. Składniki:
- 3 kg małych pieczarek
- 2 marchewki
- cebula
- 6 liści laurowych — po 1 na słoik
- po 3 kulki ziela angielskiego na każdy słoik
- łyżeczka gorczycy na każdy słoik
Zalewa:
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 5 łyżek cukru
- łyżka soli
Dodatkowo:
- 2 litry wody
- łyżka soli,
- łyżeczka kwasku cytrynowego
Przygotowanie:
- Pieczarki umyj w zimnej wodzie, nie obieraj.
- Marchewkę obierz, pokrój w kostkę, obgotuj 5 minut w osolonej wodzie. Cebulę pokrój w półtalarki, sparz wrzątkiem.
- W garnku zagotuj wodę z solą i kwaskiem, władaj do niej porcje pieczarek i gotuj 8-10 minut.
- Do czystych, wyparzonych słoików włóż przyprawy, marchew i cebulę, gorące grzyby. Zalej wszystko wrzącą zalewą, zakręć. Słoików nie trzeba pasteryzować, pieczarki marynowane w occie wyniesione do zimnego miejsca (piwnica, lodówka) wytrzymają ponad pół roku.
Pieczarki nadziewane kaszą jaglaną — przepis

Fot. iStock
Pieczarki nadziewane kaszą jaglaną. Składniki:
- 12 pieczarek,
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej,
- 1/2 czerwonej papryki,
- cebula,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 2 łyżki startego żółtego sera,
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- oregano
- bazylia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Kaszę ugotuj na sypko w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedź.
- Pieczarki oczyść, odetnij nóżki i nieco wydrąż kapelusze (miąższ odłóż). Posyp solą i pieprzem.
- Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Nóżki i wydrążony miąższ pieczarek posiekaj.
- Paprykę pokrój w kostkę i z pokrojonym nóżkami dodaj do cebuli. Smaż ok. 3 min.
- Ugotowaną i odcedzoną kaszę dodaj do warzyw. Dorzuć posiekaną natkę pietruszki, nieco bazylii i oregano, soli i pieprzu.
- Farsz nałóż do kapeluszy pieczarek i posyp startym serem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180ºC ok. 25 min.
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym — przepis

Fot. iStock
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym. Składniki:
- 500 g pieczarek
Farsz:
- 300 g mięsa mielonego
- jajko
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- majeranek do smaku
- sól
- pieprz
Panierka:
- mąka pszenna
- bułka tarta
- jajko
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Pieczarki oczyść, odetnij nóżki i nieco wydrąż kapelusze (miąższ odłóż). Posyp solą i pieprzem.
- Cebulę obierz, posiekaj, nóżki i wydrążony miąższ pieczarek posiekaj.
- Mięso mielone połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cebulą i resztą składników.
- Do kapeluszy pieczarek nałóż farsz.
- Do osobnych miseczek lub talerzy przełóż roztrzepane jajko z solą i pieprzem, mąkę i bułkę tartą. Gotowe obtocz kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smaż z obu stron na mocno rozgrzanym oleju.