Pascha wielkanocna to tradycyjna potrawa, która dotarła do nas zza wschodniej granicy. Nie wymaga ona pieczenia, a jej forma i smak sprawiają, że wiele osób nie wyobraża sobie bez niej świąt. W moim domu była co roku, robił ją tata – pamiętam, jak wkładał ją do lodówki i przygniatał dwoma tomami encyklopedii, żeby dobrze się odcisnęła. 🙂
Pascha wielkanocna — składniki:
- 600 g twarogu w kostce
- 150 g kolorowej skórki kandyzowanej
- 125 ml śmietanki 30%
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- laska wanilii
- ew. listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
- Twaróg zmiel 2-3 razy. Miękkie masło ubij z cukrem i wanilią na puch, dodając po jednym żółtku. Następnie dokładaj do masy po łyżce zmielonego twarogu. Gdy w masie nie będzie już grudek, wlej śmietankę i ubijaj na dużych obrotach, aż masa stanie się puszysta. Na koniec dodaj do niej 100 g kandyzowanej skórki i wymieszaj.
- Miseczkę wyłóż gazą tak, aby wystawała poza brzegi. Przełóż do niej masę twarogową, wyrównaj i nakryj gazą. Dociśnij talerzykiem i wstaw na całą noc do lodówki. Na drugi dzień wysuń paschę na talerz i usuń delikatnie gazę. Udekoruj pozostałą skórką kandyzowaną i np. listkami mięty.
POLECAMY RÓWNIEŻ: