Go to content

Nie tylko żurek! 5 pysznych i nieoczywistych przepisów na Wielkanoc

Fot. iStock

Zupa chrzanowa , jajka po szkocku, a może małe co nieco w rytmie wege? Wielkanocne dania nie muszą być ani nudne ani trudne do przygotowania. Wypróbujcie koniecznie przepisy na tradycyjne wielkanocne smaki. Obiecujemy, że w tych daniach bardzo szybko się zakochacie.

Zastanawiacie się, co przygotować pysznego na te Święta? Mamy same dobre wiadomości – wielkanocne smaki nie kończą się na żurku i jajku! Mało tego, możecie z powodzeniem połączyć tradycyjne smaki i produkty, z nowoczesnym i świeżym wykonaniem. Bawcie się  smakiem i nie bójcie się tworzyć swoich nowy tradycji. Niech to będzie prawdziwa uczta.

5 pysznych i nieoczywistych przepisów na Wielkanoc

Nie samym jajkiem wielkanocny stół stoi. Czy może być coś bardziej wielkanocnego od białej kiełbasy i chrzanu? Jeżeli macie ochotę na małą odmianę, pora wyczarować zupę chrzanową.  Specjalnie dla was, razem z marką Sokołów, przygotowaliśmy kilka pomysłów na świąteczne smakołyki. Pamiętajcie, że jakość składników ma znaczenie. Zróbcie wcześniej listę zakupów, żeby nie kupować na ostatni moment, bez możliwości wyboru.

Zobaczcie jak przygotować świąteczną terrinę, jajka po szkocku albo wege pasztet. Smacznego!

Fot. Materiały prasowe

Zupa chrzanowa z kiełbasą białą Sokołów Naturrino

Fot. Materiały prasowe

Liczba porcji: 4-6    ||  czas przygotowania: ok 60 minut

Składniki:

  • Kiełbasa biała wieprzowa Sokołów Naturrino – 1 op.
  • Boczek surowy wędzony Sokołów – 1 op.
  • Cebula – 2 szt.
  • Wywar mięsno-warzywny/bulion – 2 l
  • Chrzan – 3 łyżki
  • Żurek – 250 ml
  • Jajka – 4 sztuki
  • Olej – 30 ml
  • Świeży majeranek
  • Pieprz i sól

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w paski, a boczek – w kostkę. W garnku rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i dusić ją do skrystalizowania. Dodać boczek. Wszystko dokładnie wymieszać. Boczek podsmażać do uzyskania złocistego koloru.

Fot. Materiały prasowe

Dodać bulion. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Dodać listki majeranku. Całość zalać żurkiem i ponownie wymieszać. Gotować ok. 30 min, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać ok. 3 łyżki chrzanu, wymieszać dokładnie i gotować przez ok. 3 minuty.

Podawać z jajkiem pokrojonym na ćwiartki oraz kiełbasą białą wieprzową Naturrino.

Tarta z białą kiełbasą Sokołów Naturrino

Fot. Materiały prasowe

Liczba porcji: 4   ||    czas przygotowania: ok 50 minut

Składniki:

  • Kiełbasa biała wieprzowa Sokołów Naturrino – 1 op.
  • Gotowe ciasto na tartę – 1 op.
  • Por – 1 sztuka
  • Ser kozi – 1 op.
  • Ser pleśniowy – 1 op.
  • Cebula – 1 szt.
  • Śmietana 36% – ok. 50-100 ml
  • Masło – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Formę do ciasta na tartę wysmarować masłem. Ciasto rozwinąć na formie do tarty i dopasować do formy. Widelcem nakłuć spód ciasta. Następnie ciasto przykryć papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez 15 minut.

Ok. 3 pęta białej kiełbasy pokroić na plasterki, a następnie plasterki przekroić na pół. Cebulę oraz korzeń pora pokroić w paski. Kiełbasę podsmażyć na patelni, aż do zarumienienia. Na patelnię dodać cebulę. Wymieszać dokładnie składniki. Podsmażać do skarmelizowania. Dodać pora. Wszystko podsmażyć przez ok. 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Całość zalać śmietaną, wymieszać i podsmażać przez kilka minut.

Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz z patelni, rozkładając go równomiernie na całej powierzchni ciasta. Posypać rozdrobnionym serem kozim i pleśniowym.

Wstawić do piekarnika na 5 minut i piec w temperaturze 180 stopni.

Pasztet z mielonego wegańskiego Z Gruntu Dobre

zdjęcie do dodania

Czas przygotowania: ok 70 minut

Składniki:

  • Mielone wegańskie Z Gruntu Dobre – 1 op.
  • Czerwona fasola – 1 puszka
  • Ciecierzyca – 2 puszki
  • Bakalie (mieszanka orzechów i rodzynek lub inne wg uznania) – 100 g
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Z dwóch puszek ciecierzycy odlać płyn, czyli tzw. aquafabę, a następnie ubić ją na pianę.

Z puszki z fasolą odlać płyn. Do blendera wrzucić fasolę oraz ciecierzycę z jednej puszki (ciecierzycę z drugiej puszki zużywamy do innego dania). Całość zmiksować na jednolitą masę.

Do powstałej masy dodać mielone wegańskie oraz aquafabę. Wszystko dokładnie zmiksować. Dodać sól i pieprz do smaku.

Połowę powstałej masy powoli wlać do formy. Dodać ok 3/4 bakalii do środka. Następnie pozostałą część masy wlać do formy. Wierzch posypać pozostałymi bakaliami.

Piec pod przykryciem z folii aluminiowej w 140 stopniach przez ok. 35-40 minut.

Terrina z kiełbasą białą wieprzową Naturrino

Fot. Materiały prasowe

Czas przygotowania: ok 100 minut

Składniki:

  • Kiełbasa biała wieprzowa Sokołów Naturrino -1 pętko
  • Mięso z karkówki Sokołów Uczta świeżość i smak – 500 g
  • Marchewka baby – 1 op.
  • Brokuł – 100 g
  • Kalafior – 100 g
  • Śmietanka 36% – ok. 300 ml
  • Jajka – 3 szt.
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Mięso pokroić na drobne kawałki. Marchewkę pokroić wzdłuż na pół. Kalafiora i brokuł podzielić na mniejsze różyczki. Jajka ugotować na twardo, a następnie obrać ze skorupek. 1 pęto kiełbasy pokroić na plastry.

Rozdrobnić mięso (np. w blenderze) na jednolitą masę. Dodać śmietankę. Wszystko dokładnie zmiksować przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem, a całość wymieszać.

Połowę powstałej masy przełożyć do formy. Następnie wyłożyć na środku całe jajka, po bokach jajek ułożyć marchewkę, brokuł i kalafiora. Wyłożyć plastry kiełbasy. Przykryć pozostałą częścią masy.

Terrinę włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 140 stopni przez ok 60-70 minut.

Jajka po szkocku z mięsem mielonym Sokołów Uczta świeżość i smak

Fot. Materiały prasowe

Liczba porcji: 6     ||   czas przygotowania: ok 30 minut

Składniki:

  • Mięso mielonego wieprzowego Uczta świeżość i smak – 2 op.
  • Bułka tarta – ok 50g
  • Jajka – 6 szt.
  • Cebule – 3 szt.
  • Pieprz i sól
  • Majeranek – 2 łyżeczki
  • Olej

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na miękko, następnie obrać ze skorupek.

Mięso mielone wyłożyć do misy. Dodać cebulę, doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Całość dokładnie wymieszać.

Fot. Materiały prasowe

Gotową masą otoczyć jajka. Następnie panierować w bułce tartej.

Do garnka wlać olej, w takiej ilość, by zakryć jajka i na głębokim oleju smażyć panierowane jajka, aż do zarumienienia, przez ok. 5-6 minut. Następnie jajka należy odłożyć na talerz /miskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia oleju.

Radosnych i pysznych Świąt Wielkanocnych życzy