Zimowa herbata jest nie do zastąpienia, gdy za oknem pogoda nas nie rozpieszcza. Ponieważ jesienią i zimą z przyjemną aurą bywa różnie, aromatyczna, rozgrzewająca herbata będzie świetnym sposobem na relaks. Można przyrządzić ją na wiele sposobów, w zależności od tego, jakie owoce lub przyprawy mamy pod ręką. Warto wypróbować najbardziej popularne przepisy na rozgrzewające zimowe herbaty.
Taki napój ma wiele zalet. Nie tylko poprawia nastrój i rozgrzewa, ale przede wszystkim jest dobrym powodem do tego, by usiąść na chwilę, zająć myśli czymś innym niż problemy codzienności i zrelaksować się. Odpowiednio dobrane dodatki podniosą jej walory zdrowotne. W czasie przeziębienia w rozgrzewającej herbacie powinien znaleźć się np. imbir, cytryna, syrop z malin lub czarnego bzu, miód, czy różne owoce (maliny, róża, aronia, żurawina, gruszki, jabłka, pigwa itd.), które obfitują w witaminy i składniki mineralne. Dla mocniejszego efektu, wieczorem, można dodać alkohol np. rum, czy domowej roboty nalewka. Wiele z tych składników wykazuje działanie bakterio i wirusobójcze, rozgrzewające, napotne, więc warto dobrać zimową herbatę do aktualnych potrzeb. Najbardziej uniwersalnym składnikiem takiego napoju jest czarna herbata, ale równie dobrze można wykorzystać herbatę z mieszanek suszonych owoców.
Zimowa herbata z pomarańczą i imbirem — przepis
Zimowa herbata z pomarańczą i imbirem — składniki:
- 2 torebki (łyżeczki) czarnej herbaty
- 1 pomarańcza
- 2 laski cynamonu
- ok. 4 cm imbiru
- 2 listki laurowe
- miód do osłodzenia (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Umyj i sparz pomarańczę, umyj i obierz imbir.
- Czarną herbatę (2 torebki na minimum 2 szklanki wody) zaparz razem z cynamonem i listkami laurowymi w dzbanku.
- Po kilku minutach dodaj do dzbanka przekrojone na pół plastry pomarańczy i kawałki obranego imbiru.
- Herbatę posłódź miodem (lub cukrem) — pamiętaj tylko, że miodu nie dodaje się do wrzątku, ponieważ utraci swoje cenne właściwości.
- Herbata z imbirem gotowa — przelej ją do kubków wraz z przyprawami i pomarańczą.
Zimowa herbata z rozmarynem — przepis
Zimowa herbata z rozmarynem — składniki:
- 2 torebki czarnej herbaty
- 6-8 malin mrożonych
- 2 plasterki cytryny
- laska cynamonu
- gwiazda anyżu
- miód
Przygotowanie:
- Czarną herbatę (2 torebki na minimum 2 szklanki wody) zaparz razem z cynamonem i anyżem w dzbanku.
- Gdy herbata odrobinę przestygnie dodaj cytrynę w plasterkach poprzecinanych na pół i gałązkę świeżego rozmarynu.
- Herbatę posłódź miodem (lub cukrem) — pamiętając, że miodu nie dodaje się do wrzątku, ponieważ utraci swoje cenne właściwości. Wrzuć do dzbanka maliny.
- Teraz zimowa herbata z rozmarynem jest gotowa — przelej ją do kubków wraz z przyprawami i malinami.
Zimowa herbata z rumem — przepis
Zimowa herbata z rumem — składniki:
- 3 łyżeczki herbaty liściastej earl grey
- 450 ml gorącej wody
- złoty rum
- miód
- cytryna
Przygotowanie:
- Herbatę wsyp do zaparzacza, zalej gorącą wodą i zostaw na 5 minut.
- Herbatę przelej do filiżanek i do każdej dolej około łyżki stołowej rumu (20 ml). Dopraw do smaku cytryną i miodem. Pij gorącą.
Zimowa herbata z kardamonem i wanilią — przepis
Zimowa herbata z kardamonem i wanilią — składniki:
- czarna herbata w torebkach lub liściasta
- 1,5 l wrzątku
- pół pomarańczy
- połowa cytryny
- 5 cienkich plasterków imbiru
- 4 nasionka kardamonu
- 1/2 laski wanilii
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 gwiazdki anyżu
- miód
Przygotowanie:
- Saszetki herbaty włóż do dzbanka i zalewaj wrzątkiem — torebki wyjmij, gdy herbata nabierze mocy, byle nie stała się gorzka.
- Pomarańczę i cytrynę sparz i pokrój w plasterki. Dodaj do dzbanka z herbatą.
- Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyskrob nożykiem nasionka. Dodaj do dzbanka wraz z rozkrojonymi nasionkami kardamonu, cynamonem, anyżem i świeżym imbirem pokrojonym w plastry.
- Posłódź miodem i wymieszaj, odstaw na kilka minut, by herbata nabrała ostatecznego smaku.
Owocowa herbata zimowa — przepis
Owocowa herbata zimowa — składniki:
- 2 torebki czarnej herbaty
- syrop malinowy
- ulubione owoce: np. jabłko, gruszka, pigwa, mrożone maliny
- plater pomarańczy, grejpfruta lub cytryny
- kilka goździków
Przygotowanie:
- Zaparz herbatę w dużych szklankach i dodaj umyte i pokrojone w plastry ulubione owoce.
- Wlej go gorących naparów gęsty syrop malinowy do smaku i dorzuć kilka goździków. Herbaty z owoców nie trzeba słodzić dodatkowo, gdyż syrop z malin jest wystarczająco słodki.
źródło: www.przyslijprzepis.pl