Go to content

Makaron z cukinią na cztery proste i smaczne sposoby. Wybierz swój ulubiony przepis

Makaron z cukinią i pieczarkami, kurczakiem, papryką lub z pesto
Fot. iStock

Makaron z cukinią to propozycja na lekki i smaczny posiłek. Warto wykorzystać różnorodne przepisy na to danie, szczególnie że lato w rozkwicie obfituje w świeże, wartościowe dla zdrowia warzywa. Jak przyrządzić makaron z cukinią i pieczarkami, kurczakiem lub w wersji z zielonym pesto?

Makaron z cukinią — nie warto go sobie odmawiać 

Makaron z cukinią przygotowany z  różnymi dodatkami to doskonały pomysł na lekki i zdrowy obiad. Cukinia, bez której w tym przypadku makaron się nie obejdzie, to wartościowe źródło wielu witamin i minerałów, w dodatku niskokaloryczne.  To warzywo dyniowate jest dobrym źródłem witaminy A, C, K, oraz witamin z grupy B. Zawiera również składniki mineralne, takie jak m.in. fosfor, wapń, żelazo, sód, potas, cynk i jod. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna — surowa cukinia w 100 g dostarcza zaledwie 15 kcal, natomiast smażona 40 kcal.

Fot. Stock

Jeśli połączymy ją z makaronem pełnoziarnistym bogatym w błonnik, wspierający pracę układu pokarmowego, oraz w witaminy z grupy B, otrzymujesz zdrowy posiłek. W zależności od innych dodatków makaron z  cukinią może dużo zyskać na smaku i wartości dla zdrowia.

Makaron z cukinią i kurczakiem  

Ta propozycja dla miłośników bardziej sycących i dodających energię potraw. Jego przygotowanie jest proste i nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu.

Fot. iStock/Makaron z cukinią i kurczakiem

Makaron z cukinią i kurczakiem — przepis

Składniki: 

  • 500 g piersi kurczaka
  • 350 g makaronu
  • 2 małe cukinie (lub jedna duża)
  • duża cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 100 ml śmietany 18-22 %
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • przyprawa do kurczaka
  • szczypta curry
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Piersi kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w kostkę i obsyp przyprawą do kurczaka.
  2. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedź.
  3. Cukinie umyj, przekrój na pół i pokrój w nieco grubsze półplasterki.
  4. Na patelni rozgrzej olej, w międzyczasie poszatkuj cebulę. Cebulę zeszklij na gorącym oleju i zdejmij z patelni.
  5. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną cukinię, oprósz solą, pierzem i duś, aż stanie się al dente.
  6. Podsmażoną cebulę przełóż do cukinii i wymieszaj.
  7. Na drugą patelnię z rozgrzanym olejem wrzuć pokrojone piersi w przyprawie, dodaj  curry i usmaż. Usmażone mięso przerzuć do warzyw.
  8. Pod koniec smażenia wlej śmietanę i wymieszaj, dopraw solą, pieprzem, wrzuć makaron, wsyp poszatkowaną drobno natkę pietruszki, wymieszaj, żeby składniki się połączyły.
  9. Wyłóż na talerze i podawaj, póki gorące.

Jeśli kupujesz młode cukinie, nie musisz obierać ich ze skórki, natomiast egzemplarze starsze, większe mogą mieć skórkę już zgrubiałą, której warto się pozbyć.

Makaron z cukinią i pieczarkami 

To wersja makaronu bez dodatku mięsa, która do gustu przypadnie nie tylko wegetarianom.

Makaron z cukinią i pieczarkami, kurczakiem, papryką lub z pesto

Fot. iStock

Makaron z cukinią i pieczarkami — przepis

Składniki: 

  • 500 g pieczarek
  • 350 g makaronu
  • 1 ser typu camembert
  • średnia cukinia
  • cebula
  • masło
  • koperek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Oczyść i pokrój pieczarki. Podsmaż je na maśle z solą i pieprzem do smaku, do chwili, aż płyn odparuje.
  3. Cukinie i cebulę pokrój w kostkę i usmaż razem na drugiej patelni na rozgrzanym maśle.
  4. Podsmażone pieczarki dorzuć do cukinii i cebuli na patelni.
  5. Ser pokrój w kostkę, wrzuć do warzyw i mieszaj, aż się rozpuści.
  6. Na końcu dopraw solą i pieprzem, dorzuć poszatkowany koperek. Podawaj gorące.

Makaron z cukinią i papryką

To kolejne wegetariańskie danie, które daje spore pole do dowolnej modyfikacji przepisu.

Makaron z cukinią i pieczarkami, kurczakiem, papryką lub z pesto

Fot. iStock/Makaron z cukinią i papryką

Makaron z cukinią i papryką — przepis

Składniki: 

  • 350 g makaronu
  • średniej wielkości cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
  • olej
  • sól,
  • pieprz,
  • bazylia świeża lub suszona

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedź.
  2. Papryki i cukinię umyj, pokrój w paseczki, a cebulę w piórka.
  3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć do momentu, aż się zeszkli. Dorzuć do cebuli drobno poszatkowany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż chwilę.
  4. Wrzuć do cebuli i czosnku papryki i cukinię, dopraw solą, pieprzem oraz suszoną bazylią (świeżą dodaj na sam koniec smażenia). Duś razem aż zmiękną, dodaj kukurydzę z puszki.
  5. Dorzuć odcedzony makaron do warzyw na patelni, podgrzej razem.
  6. Przerzuć danie na talerze i serwuj jeszcze gorące.

Makaron z cukinią i pesto

Danie proste i zdrowe, z dodatkiem aromatycznego pesto z bazylii. Wiosną, gdy jest taka możliwość, można pesto z bazylii zastąpić pesto z czosnku niedźwiedziego.

Makaron z cukinią i pieczarkami, kurczakiem, papryką lub z pesto

Fot. iStock/Makaron z cukinią i pesto

Makaron z cukinią i pesto — przepis

Składniki:

  • 350 g makaronu
  • 2 młode cukinie
  • 2 łyżki pestek słonecznika
    1 łyżka pestek dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 45 g tartego parmezanu

Składniki na pesto:

  • 2 szklanki listków bazylii
  • 5 suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Pesto z bazylii:

  1. Do miski wrzuć listki bazylii, pokrojone w kostkę suszone pomidory oraz drobno poszatkowane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wlej oliwę.
  2.  Zblenuj składniki na gładką pastę. Dopraw solą i pieprzem.

Całość: 

  1. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedź.
  2. Cukinię pokrój w plasterki, dodaj drobno posiekany czosnek i podsmaż na oliwie kilka minut.
  3. Do cukinii dodaj makaron i 5 łyżek pesto z bazylii, dokładnie wymieszaj. Potrzymaj razem na ogniu ok. 5 minut.
  4. W międzyczasie pestki dyni i słonecznika upraż na suchej patelni.
  5. Makaron z pesto wyłóż na talerze, posyp pestkami oraz tartym parmezanem.
  6. Podawaj gorące.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl