Kopiec kreta to efektowne ciasto, które cieszy się niemałą popularnością. Mimo iż wygląda na czasochłonne, wcale takie nie jest. Można upiec je w foremce okrągłej jak i kwadratowej, z bananami i truskawkami – kopiec kreta może zamienić się także w babeczki.
Wystarczy dobry przepis i odrobinę chęci, by na stole znalazło się to pełne smaku oryginalne ciasto.
Kopiec kreta – przepis
To podstawowy przepis na kopiec kreta. Pieczony w tortownicy rzeczywiście przypomina kopiec, a przekrojony ukazuje wnętrze z pysznymi warstwami.
Kopiec kreta – składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka cukru
- 4 jaja
- 1 margaryna do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 banany
- 1 gorzka czekolada
- 2 opakowania śmietany fix
- sok z 1 cytryny
Kopiec kreta – przygotowanie:
Ciasto:
- Margarynę rozpuść w garnczku z cukrem, wodą, dodaj do nich kakao. Zdejmij z ognia do wystygnięcia.
- Do chłodnej masy dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i żółtka, wymieszaj.
- Ubij białka na sztywno z odrobiną soli. Dodaj do masy, wymieszaj delikatnie. Gotowe ciasto wlej do tortownicy.
- W międzyczasie nagrzej piekarnik do 160ºC. Piecz ciasto przez ok. 20 min. Po upieczeniu zostaw do lekkiego przestygnięcia.
- Ciasto przekrój na dwa blaty. Górną część pokrusz do osobnej miseczki, z dolnej wydrąż część ciasta, zostawiając boki i spód.
- Ciasto ze środka w osobnej miseczce pokrusz i odłóż.
Masa:
- Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem pudrem i śmietan-fixem.
Całość:
- Czekoladę zetrzyj na tarce lub drobniutko poszatkuj nożem. Banany pokrój w ćwiartki i pokrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Do ubitej śmietany dodaj czekoladę.
- Na dno wydrążonego ciasta połóż banany, na nie wyłóż bitą śmietanę tak, wierzch obsyp okruchami ciast, które zostały po wydrążeniu. Delikatnie dociśnij palcami.
- Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Kopiec kreta z truskawkami – przepis
Ten pomysł na kopiec kreta ucieszy miłośników truskawek. W tej wersji zastępują one banany, dając ciekawy efekt.
Kopiec kreta z truskawkami – przygotowanie:
Przygotuj ciasto i masę tak samo, jak w klasycznej wersji przepisu, umieszczonej powyżej. Różnica polega jedynie na tym, że zamiast wykładać na spód ciasta banany, ułóż umyte i przekrojone na pół truskawki. Wystarczy 0,5 kg truskawek na tortownicę. Możesz je także pokroić w plasterki i zamiast na spód, wcisnąć je w środek masy.
Babeczki kopiec kreta – przepis
To propozycja na ciekawe podanie kopca. Babeczki są jego miniaturką. Idealne na raz.
Babeczki kopiec kreta – składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- /4 szklanki maślanki
- 2 łyżki kakao
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa:
- 250 ml śmietanki kremówki 36 %
- 1 opakowanie Śmietan-fixu
- cukier puder (według uznania)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 banan
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Ciasto:
- Do jednej miski wsyp mąkę tortową, proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz cukier.
- W drugiej misce wymieszaj jajko razem z mlekiem oraz maślanką.
- Do składników suchych dodaj mokre, mieszając do jednolitej masy.
- Piekarnik rozgrzej w międzyczasie do 180ºC. Przygotuj foremki na muffiny. Wlej do każdej ciasto na wysokość 3/4 foremki. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.
- Gdy babeczki delikatnie przestygną, wierzch babeczek zetnij. Z jeszcze ciepłych babeczek wydrąż środek, a pozyskane z tego ciasto rozdrobnij i odłóż.
Masa:
- Banana drobno pokrój i skrop sokiem z cytryny. Ubij na sztywno kremówkę – pod koniec dodaj wymieszany śmietan-fix z cukrem i cukrem pudrem.
Przygotowanie całości:
- Do środka każdej babeczki nakładamy pokrojone banany, i za pomocą szprycy wylej na nie ubitą śmietankę. Wierzch pokryj rozkruszonym ciastem, lekko je dociskając – powinien powstać kopiec.
- Gotowe babeczki włóż do lodówki co najmniej na godzinę, by stężały.
Kopiec kreta na kwadratową blachę (formę) – przepis
Mimo że klasyczna wersja kopca kreta wypiekana jest w okrągłej formie (tortownicy), nic nie stoi na przeszkodzie by to nieco zmienić. Kto nie ma pod ręką tortownicy, może sięgnąć po kwadratową blachę o wymiarach 24 cm/24 cm. Nie da się w ten sposób osiągnąć idealnego kształtu kopca, ale warstwy pozostają te same, smak również się nie zmienia.
Kopiec kreta na kwadratową blachę (formę) – składniki:
Ciasto:
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 50 g margaryny do pieczenia
- 5 jajek
- 2 łyżki kakao
Masa:
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 banany
- 1/2 opakowania czekolady gorzkiej
- 3 banany
Przygotowanie:
Ciasto:
- Białka oddziel od żółtek, żółtka odłóż na bok. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodając po łyżce cukru – kolejną porcję dodawaj dopiero, aż poprzednia się rozpuści. Masa powinna być gęsta i błyszcząca. Do ubitej masy dodaj żółtka i miksuj jeszcze chwilę, aż składniki się połączą.
- Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiej do gotowej jajecznej masy i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
- W międzyczasie rozpuść i przestudź margarynę. Dodaj margarynę do masy i ponownie delikatnie wymieszaj składniki.
- Nagrzej piekarnik do 180ºC, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Gotowe ciasto wylej na blaszkę i piecz ok. 25 min. w temp. 180ºC .
- Upieczone ciasto wystudź.
Masa:
- Banany zblenduj, dodając pod koniec cukier puder. Czekoladę zetrzyj na tarce lub drobniutko pokrój nożem.
- Mocno schłodzoną śmietanę ubij na sztywno (ok. 5 min.), dodaj do niej zblendowane banany i rozdrobnioną czekoladę.
- Wszystko delikatnie wymieszaj i włóż na kilka minut do lodówki.
Przygotowanie całości:
- Ciasto wydrąż od góry – zostaw ok. 1 cm spodu ciasta oraz boków. Wydrążone ciasto pokrusz w osobnej miseczce.
- Na dno ciasta wyłóż banany, a na nie przygotowaną masę.
- Pokruszonym ciastem posyp wierzch masy i delikatnie uklep ją dłonią. Wstaw do lodówki do schłodzenia.