Go to content

Karp w galarecie na wigilijny stół. Jak przygotować to danie na 3 sposoby?

Karp w galarecie - przepis babci, faszerowany, tymbaliki
Fot. iStock

Karp w galarecie to świąteczne danie, nierozerwalnie kojarzące się z Wigilią. Ma tylu samo zwolenników, jak i przeciwników, którym trudno przekonać się do smaku tej potrawy. Dobrze przyrządzony karp w galarecie może być bardzo smaczny, warto więc sięgnąć po sprawdzone przepisy na wigilijną rybę w galarecie.

Karp w galarecie nie jest tradycją tak głęboko zakorzenioną, jak większości z nas się to wydaje. Ryba ta pojawiła się na stołach Polaków, jako wigilijne danie, dopiero w czasie trwania PRLu. W dawnych czasach na polskich stołach — tych nieco bardziej zamożnych — królowały sandacze, szczupaki, natomiast karp był daniem pobocznym, bardziej kojarzonym z żydowską kuchnią. Po wojnie tani karp, łatwy do pozyskania, stał się nieco z konieczności rybą wiodącą prym na świątecznym stole. Nie dyskutując już z tradycją i historią, warto dać karpiowi szansę i przyrządzić go wg jednego z poniższych przepisów.

Karp w galarecie — przepis babci

Karp w galarecie - przepis babci, faszerowany, tymbaliki

Fot. iStock

Karp w galarecie — składniki:

  • 1 karp królewski
  • 2 marchewki
  • mały seler
  • korzeń pietruszki
  • rosołowa kostka warzywna
  • liść laurowy
  • pieprz mielony
  • sól
  • żelatyna
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie: 

  1. Rybę pozbaw łusek i wnętrzności, przekrój wzdłuż na pół, i następnie pokrój na 2,5 cm kawałki. Głowę i ogon odłóż na wywar.
  2. W garnku przygotuj wywar z głowy i ogona karpia, włoszczyzny, przypraw, kostki warzywnej. Następnie umyte kawałki karpia dodaj  do wywaru (powinny być zanurzone w całości). Gotuj je 20 minut na bardzo wolnym ogniu, uważając, by ryba się nie rozgotowała.
  3. Ugotowane kawałki wyjmij delikatnie  przy pomocy łyżki  cedzakowej i ułóż na głębszym półmisku.
  4. Z wywaru wyjmij marchew i pokrój na plastry, udekoruj ugotowanego karpia na półmisku, natkę pietruszki poszatkuj i obsyp rybę.
  5. Wywar odcedź przez gęste sitko, dodaj do gorącego wywaru żelatynę (proporcje na opakowaniu), dokładnie zamieszaj przy pomocy rózgi kuchennej, aż żelatyna się rozpuści i zalej rybę. Po wystygnięciu wywaru wstaw go do lodówki, aby stężał.

Faszerowany karp w galarecie — przepis

Karp w galarecie - przepis babci, faszerowany, tymbaliki

Fot. iStock

Faszerowany karp w galarecie — składniki:

  • karp (ok. 2 kg)
  • 2 marchewki
  • mały seler
  • korzeń pietruszki
  • rosołowa kostka warzywna
  • liść laurowy
  • pieprz mielony
  • sól
  • kilka suszonych grzybów
  • 20 g żelatyny na 1 litr wywaru

Na farsz:

  • 70 dag dowolnych mrożonych filetów rybnych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • jajko
  • cebula
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa typu vegeta

Przygotowanie: 

  1. Karpia oczyść z łusek, usuń płetwy i głowę. Wypatrosz z wnętrzności. Mięso umyj, oddziel od skóry ostrym nożem tak, by jej nie uszkodzić — posłuży do faszerowania.
  2. Z podanych składników, głowy i ogona karpia, ugotuj bulion. Włóż do niego wyjęte z karpia mięso. Gdy mięso ryby będzie białe, usuń z niego ości.
  3. W międzyczasie filety rybne rozmróź. Cebulę obierz, pokrój i zeszklij na maśle.
  4. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij je wraz z grzybami z wywaru. Do ugotowanych grzybów i warzyw dołóż rozmrożone i odciśnięte filety i zeszkloną cebulę — wszystko razem przepuść przez maszynkę. Dodaj bułkę tartą i jajko. Wyrób na jednolitą masę i dopraw do smaku.
  5. Powstały farsz wciśnij w skórę karpia.
  6. Do brytfanki wlej przecedzony bulion. Przygotowanego karpia włóż do rękawa foliowego, podlej bulionem i zwiąż końce. Gotuj ok.
    20 minut, odwróć rękaw i gotuj kolejne 20 minut na średnim ogniu.
  7. Karpia wyjmij z bulionu i ułóż na półmisku. Dekoruj marchewką i grzybami z wywaru. Resztę gorącego bulionu dobrze wymieszaj z żelatyną i dokładnie wymieszaj (proporcje na opakowaniu) dopraw, przecedź i zalej rybę. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.

Karp w galarecie (tymbaliki) — przepis

Karp w galarecie - przepis babci, faszerowany, tymbaliki

Fot. iStock

Karp w galarecie (tymbaliki) — składniki:

  • 450 g fileta z karpia
  • 2 marchewki
  • groszek konserwowy — ilość wg uznania
  • 1 pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • żelatyna
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie: 

  1. W garnku przygotuj wywar z włoszczyzny, przypraw, soli i pieprzu. Następnie umyte filety karpia dodaj do wywaru (powinny być zanurzone w całości). Gotuj je 10-15 minut na bardzo wolnym ogniu, uważając, by ryba się nie rozgotowała. Gdy mięso stanie się białe, wyjmij je z garnka i obierz ze skóry. Warzywa i przyprawy usuń z wywaru, marchew odłóż do wykorzystania.
  2. Gorący wywar połącz z żelatyną i dokładnie wymieszaj (proporcje na opakowaniu). Nie gotuj!
  3. Do małych filiżanek nałóż kawałki ryby i marchew z groszkiem konserwowym, dodaj poszatkowaną natkę pietruszki. Zalej wywarem z żelatyną i wystudź. Wstaw do lodówki, do całkowitego stężenia.

źródło: www.przyslijprzepis.pl