Go to content

Kaczka – szlachetne mięso dla smakoszy. Przepisy na aromatyczną i soczystą kaczkę

Kaczka pieczona z jabłkami, mandarynką i w rękawie
Fot. iStock

Kaczka to mięso szlachetne, ale wyjątkowo niedocenione na polskich stołach. Mimo że pojawia się na nich od wieków, obecnie kupujemy go bardzo mało. Wpływ na to ma wysoka cena kaczki oraz przekonanie, że trudno jest przyrządzić jej mięso. Warto wypróbować ciekawe przepisy, bo kaczka pieczona z jabłkami, mandarynką lub w rękawie, zachwyca wyrazistym smakiem.

Kaczka Pekin i Barbarie – dlaczego warto je jeść?

Kaczka ma mięso nie tylko aromatyczne i bardzo soczyste, ale również wartościowe. W 100 g  kaczego mięsa znajduje się aż 28 gram białka. Poza tym znajdziemy w nim witaminy z grupy B – B1, B2, B6, B3, witaminę A, E i minerały: potas, sód, magnez, fosfor, żelazo, cynk, wapń. Nie brakuje tu również nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują pozytywny wpływ na utrzymanie prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi oraz chronią serce, są również  niezbędne dla wydajnej pracy mózgu oraz zdrowego wzroku. Osoby dbające o linię powinny jednak uważać na to mięso, ponieważ kaczka w 100 g dostarcza 3o0 kcal. Można obniżyć ilość kalorii, sięgając po pierś z kaczki bez skóry – porcja zawiera nawet połowę mniej kalorii, niż inne partie kaczego mięsa zjadane ze skórą.

Fot. iStock/kaczka

Najczęściej na stoły trafiają dwa gatunki: kaczka Pekin – wyrośnięta i mięsista, o zdecydowanym smaku i nieco twardawym mięsie, lub kaczka Barbarie (piżmowa), która ma mięso delikatniejsze w smaku i chudsze.

Jeśli jeszcze nie przyrządzaliście samodzielnie kaczki, lub dotychczasowe przepisy nie spełniły waszych oczekiwań, wypróbujcie przepisy inspirowane najlepszymi pomysłami na pyszną i aromatyczną kaczkę.

Kaczka pieczona z jabłkami – przepis

Ten przepis – kaczka pieczona z jabłkami – to klasyka, która zawsze sprawdzi się podczas uroczystości rodzinnych oraz codziennych obiadów. Soczysta, aromatyczna i pachnąca, aż się prosi o przygotowanie.

Kaczka pieczona z jabłkami, mandarynką i w rękawie

Fot. iStock/kaczka pieczona z jabłkami

Kaczka pieczona z jabłkami:

Składniki:

  • 4 uda kacze
  • 3 jabłka
  • 1 cebula
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki wina
  • 2 łyżki konfitury z żurawiny
  • 1 ząbek czosnku
  • suszony majeranek
  • suszony rozmaryn
  • przyprawa do kaczki
  • ziemniaki

Przygotowanie: 

  1. Umyj i osusz kacze udka. Natrzyj je przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natrzyj przyprawą do kaczki i majerankiem. Wstaw do lodówki na kwadrans.
  2. Wymieszaj wino z wodą, dodaj żurawinę ze słoika.
  3. Cebulę pokrój w grubsze talarki, jabłka pokrój na cząstki. Rozgrzej patelnię i krótko przesmaż je z rozmarynem, po czym zalej przygotowanym płynem z żurawiną.
  4. W naczyniu żaroodpornym ułóż udka, jabłka z cebulą, zalej płynem z patelni. Nagrzej piekarnik górka-dół do 180ºC, naczynie żaroodporne przykryj i piecz 45 minut.
  5. W międzyczasie obierz i ugotuj do miękkości ziemniaki.
  6. Po upieczeniu powstały sos zlej do garnuszka, zblenduj lub przetrzyj przez sito, by powstał kremowy sos. Udka kacze wstaw jeszcze na kilka minut na ruszt, by się zapiekły i zrumieniły.
  7. Udka podawaj z sosem do ziemniaków (lub purre).

Kaczka duszona z mandarynką – przepis

Jeśli lubicie połączenie soczystych i aromatycznych mandarynek z wyrazistymi przyprawami do mięsa, ten przepis przypadnie wam do gustu. Planując obiad z kaczką z mandarynkami trzeba pamiętać o tym, że konieczny jest czas na przeniknięcie marynaty do mięsa – najlepiej przez noc.

Kaczka pieczona z jabłkami, mandarynką i w rękawie

Fot. iStock/kaczka z mandarynką

Kaczka duszona z mandarynką:

Składniki:

  • 1 kaczka
  • 2 mandarynki
  • 2 cm świeżego imbiru
  • cynamon
  • szczypta zmielonych goździków
  • przyprawa do kaczki
  • 1/5 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • masło
  • ew. śmietana

Przygotowanie:

  1. Z 1 mandarynki wyciśnij sok, a skórkę zetrzyj – drugą zostaw.
  2. Cynamon, goździki, starty imbir i połowę startej skórki z mandarynki połącz z olejem. Kaczkę natrzyj przyprawą do kaczki i marynatą. Wstaw na noc do lodówki.
  3. Kaczkę zrumień przez chwilę na maśle w głębokiej brytfance, podlej marynatą i duś pod przykryciem do miękkości, ok 1,5 – 2 h.
  4. Gdy kaczka zmięknie wyjmij ją i podziel. Do powstałego sosu dorzuć cząstki drugiej mandarynki – potrzymaj je na ogniu tylko do chwili, aż nabiorą temperatury. Jeśli lubisz bardziej kremowe, gęste sosy, możesz zaciągnąć go śmietaną.

Kaczka pieczona z warzywami w rękawie – przepis

Ten nieskomplikowany przepis pozwoli łatwo przygotować posiłek. Kaczka pieczona w rękawie z warzywami, sprawdzi się jako „jednogarnkowy” posiłek, który nie wymaga wiele zachodu.

Kaczka pieczona z jabłkami, mandarynką i w rękawie

Fot. iStock/kaczka pieczona

Składniki:

  • 4 udka kacze
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ząbek czosnku
  • pieprz mielony
  • szczypta chili
  • tymianek
  • sól
  • 500 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 brokuł

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik góra-dół do 180 stopni.
  2. Wymieszaj sos sojowy z miodem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i przyprawami (bez tymianku). Natrzyj powstałą marynatą kacze udka, następnie odstaw co najmniej na godzinę do lodówki.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. Obsyp solą i tymiankiem. Marchewki obierz i pokrój w plasterki, brokuł podziel na kawałki (różyczki).
  4. Do rękawa przełóż kaczkę i warzywa, ułóż zamknięty rękaw bezpośrednio na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Piecz ok. 1,5 godziny. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozetlij rękaw, by mięso się przyrumieniło. Wyjmij miękkie udka z warzywami.

źródło: zdrowie.gazeta.pl , www.przepisy.pl