Go to content

Kasza bulgur z warzywami

Kasza bulgur z warzywami
Fot. iStock

Kasza bulgur jest pyszna i  można ją wykorzystać w kuchni na różne sposoby. Możliwości są duże, przepisów nie brakuje, dlatego coraz częściej i chętniej zastępujemy nią biały ryż czy makaron. Wybierając kaszę do konkretnego dania warto wiedzieć, że bulgur gruboziarnisty znakomicie się sprawdzi jako danie z patelni, natomiast kasza bulgur średnio- i drobnoziarnista będą doskonałe do różnych farszów, zup, a także jako podstawa słodkiego i zdrowego śniadania lub deseru. Kasza bulgur z warzywami to danie niemal doskonałe.

Kasza bulgur właściwości i składniki odżywcze ( 🌾 kasza z glutenem)

Kasza bulgur zawiera gluten, więc osoby chore na celiakię nie mogą jej spożywać. Jeśli jednak nie musisz go eliminować ze swojej diety, warto te kaszę zaprosić do swojego menu. Jest wyborna, łatwa w przygotowania i świetnie komponuje się w sałatkach. Jest zdrowo i sycąco. Mogą

Jest bardzo pożywna i zdrowa, ma lekko orzechowy posmak i jest nieodłącznym elementem kuchni Bliskiego Wschodu. Wytwarza się ją z pszenicy durum (semoliny), z ziaren nieoczyszczonych. Zawiera sporo białka, błonnika, węglowodanów i tłuszczów. Zawiera również  antyoksydanty.

Kasza bulgur zawiera witaminy  i minerały takie, jak:

  • witamina A,
  • witamin z grupy B (witamina B1, B2 , B3,  B6, B9),
  • witamina E
  • witamina K
  • magnez,
  • fosfor,
  • cynk ,
  • potas,
  • sód,
  • wapń
  • i żelazo.

Indeks glikemiczny kaszy bulgur wynosi 42, a więc jest to produkt bezpieczny dla osób chorujących na cukrzycę.

Kasza bulgur z warzywami – przepis

Kasza doskonale pokonuje się z wyrazistymi w smaku warzywami. Takie połączenie jest nie tylko sycące, ale i bardzo zdrowe.

Kasza bulgur z warzywami

Fot. iStock/bulgur z warzywami

Kasza bulgur z warzywami – składniki

  • 200 g kaszy bulgur
  • 500 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 2 pomidory
  • cukinia
  • czerwona papryka
  • cebula
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól himalajska lub morska
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotuj kaszę bulgur na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Gdy kasza będzie stała na ogniu, rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula zmięknie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę przesmaż je razem.
  3. Dodaj pokrojoną w kosteczkę paprykę i cukinię , dopraw solą i pieprzem, podduś. Dodaj pomidory, duś jeszcze chwilę razem.
  4. Gdy warzywa zmiękną, dodaj kaszę bulgur, przesmaż wszystko jeszcze chwilę, by smaki się połączyły.
  5. Posyp danie poszatkowaną natką pietruszki.

FB/ohmepl