Gotowanie Przepisy

Jajka faszerowane – przepisów na proste, ale niezwykle efektowne danie

Redakcja
Redakcja
10 kwietnia 2022
jajka faszerowane
fot. Michał Chodyra/iStock
 

Każdy z tych  przepisów na jajka faszerowane można modyfikować. Nie zawsze trzeba sztywno trzymać się przepisu, delikatnie zmieniając rodzaj lub ilość składników tak, by danie smakowało jeszcze lepiej.

Jajka faszerowane pieczarkami i szynką – przepis

Jajka faszerowane pieczarkami i szynką to przepis, który już się pojawił w naszym serwisie, w związku z Wielkanocą. Przypominamy go, ponieważ jest prosty w przygotowaniu, a połączenie jajka, pieczarek i szynki gwarantuje fantastyczny smak. jajek w takim wydaniu nie powinno zabraknąć na wielkanocnym stole.

Jajka faszerowane pieczarkami, łososiem, awokado, tuńczykiem - przepis

Fot. iStock

Jajka faszerowane pieczarkami i szynką – składniki:

  • 8 jaj
  • 20 dag szynki
  • 10 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • masło
  • 1 łyżka chrzanu
  • sól i pieprz do smaku

Jaja faszerowane pieczarkami i szynką – przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo i przekrój na pół, wyjmij żółtka.
  2. Cebulę pokrój i podsmaż na maśle wraz z drobno posiekanymi pieczarkami.
  3. Żółtka z jajek utrzyj razem z drobno pokrojoną szynką, dodaj pieczarki z cebulą i chrzanem, dopraw do smaku.
  4. Gotową pastą nadziej białka z jajek.
  5. Udekoruj pietruszką.

Jajka faszerowane łososiem wędzonym

Łosoś to ryba, po którą sięgamy bardzo chętnie. Jej wędzone mięso jest delikatne i łagodne w smaku, aromatyczne, więc doskonale pasuje do jajek. Ten przepis na jaja faszerowane łososiem wędzonym jest równie prosty w  przygotowaniu, jak poprzedni. Niewiele czasu potrzeba, by wyczarować z prostych składników iście królewskie danie.

Jajka faszerowane pieczarkami, łososiem, awokado, tuńczykiem - przepis

Deviled Eggs with caviar, salmon, pickles and white wine with flowers and ocean on the background

Jajka faszerowane łososiem wędzonym: składniki

  • 8 jajek
  • kilka plasterków łososia wędzonego
  • dwa korniszony lub ogórki kiszone
  • mały pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i czarny pieprz mielony do smaku
  • pietruszka lub koperek do ozdoby.

Jajka faszerowane łososiem wędzonym: przygotowanie

  1. Jajka ugotuj na twardo, przekrój na pół, żółtka wyjmij.
  2. Korniszony pokrój drobno, łososia posiekaj.
  3. Żółtka rozetrzyj widelcem z majonezem, dodaj drobno posiekany szczypiorek, dorzuć korniszony (kiszone) i łososia, dopraw solą, pieprzem.
  4. Pastą z żółtek z łososiem i ogórkiem nafaszeruj białka, połóż na wierzch odrobinę majonezu i połóż pietruszkę lub koperek dla ozdoby.

Jajka faszerowane awokado

Jaja faszerowane awokado to strzał w dziesiątkę dla osób, które szczególnie przepadają za tym „maślanym” owocem. Awokado obfituje w witaminy A, B1, B2, C, PP, K, H, kwas pantotenowy oraz kwas foliowy. Zawiera wapń, potas i fosfor, jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6), oraz błonnik. W połączeniu z jajkiem powstaje smaczna bomba odżywcza.

Fot. iStock

Jajka faszerowane awokado – składniki:

  • 5 jajek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • świeża kolendra lub pietruszka
  • odrobina słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

Jajka faszerowane awokado – przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, przekrój je na pół, wyjmij żółtka
  2. Do żółtek dołóż majonez i rozgnieć widelcem lub zblenduj.
  3. Awokado przekrój i obierz, skrop je sokiem z cytryny, żeby zachowało jasny kolor. Pół awokado rozdrobnij widelcem. Drugą połowę poszatkuj na cząstki do dekoracji.
  4. Żółtka zblenduj z awokado, dodaj sól, pieprz, paprykę.
  5. Jajka napełnij farszem, połóż na wierzch kawałki awokado i ozdób natką kolendry lub pietruszki.

Jajka faszerowane tuńczykiem

Jaja faszerowane tuńczykiem to danie, które jest powszechnie znane i lubiane. Taka przystawka często pojawia się podczas różnych imprez, i szybko znika. Dzięki tuńczykowi oraz warzywom konserwowym, smak jest wyrazisty i nie do podrobienia.

Fot. iStock

Jajka faszerowane tuńczykiem – składniki:

  • 8 średnich jajek
  • puszka tuńczyka
  • trzy kawałki papryki konserwowej lub świeżej
  • 2 ogórki konserwowe
  • cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Jajka faszerowane tuńczykiem – przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz, przekrój wzdłuż na pół, wyjmij żółtka.
  2. Żółtka rozgnieć widelcem.
  3. Tuńczyka odcedź i rozdrobnij, cebulę, paprykę i ogórki pokrój na drobną kostkę. Warzywa i tuńczyka dodaj do żółtek, wymieszaj. Dodaj majonez, musztardę, dopraw solą i pieprzem, wymieszać.
  4. Farsz przełóż do białek, udekoruj majonezem i posiekanym szczypiorkiem.

Gotowanie Przepisy

5 naturalnych sposobów, które pomogą załagodzić dolegliwości podczas okresu

Redakcja
Redakcja
11 kwietnia 2022
Fot. iStock / artpipi
 

Miesiączka to naturalne zjawisko w życiu kobiety. W większości przypadków, raz w miesiącu nadchodzą trudne dni, które staramy się z różnym efektem przetrwać. Miesiączka niesie ze sobą nie tylko konieczność szczególnej troski o higienę, ale i dyskomfort spowodowany utratą krwi oraz wiele innych przypadłości.

Wiele kobiet uskarża się na bóle brzucha, krzyża czy głowy, problemy z zatrzymaniem wody i ze stanem skóry oraz ogólną kondycją psychiczną podczas okresu. Gdy dyskomfort i różne dolegliwości dokuczają szczególnie, warto sięgnąć po naturalne środki, które ułatwiają przetrwanie tych kilku trudnych dni.

5 naturalnych sposobów, które pomogą załagodzić dolegliwości podczas okresu

1. Herbatka z liści malin

Napar z liści malin pomoże załagodzić skurcze, rozluźnić macicę i poprawić nastrój. Liście, które można kupić w aptece, należy zacząć pić najlepiej 2 lub 3 dni przed terminem pojawienia się miesiączki. Dodatkowo malina jest bogatym źródłem witaminy A, C i wapnia, żelaza, potasu, magnezu, manganu, niacyny oraz selenu. Podobnie zadziała napar z kwiatu rumianku.

2. Olejek lawendowy

Kilka wieczorów przed terminem spodziewanej miesiączki, weź kąpiel w wannie z ciepłą wodą, z trzema czterema kroplami olejków eterycznych. Możesz wykorzystać olejek rumiankowy, lawendowy lub szałwiowy. Kąpieli zaprzestań, gdy pojawi się miesiączka.

3. Sól Epsom (gorzka sól)

Poza olejkami eterycznymi możesz skorzystać również z soli Epsom, czyli siarczanu magnezu. Podczas kąpieli z tą solą, pierwiastek wchłania się przez skórę, uzupełniając zasoby magnezu, którego kobietom często brakuje. Poza tym ciepła woda zrelaksuje i rozluźni ciało przed okresem.

4. Cynamon

Ta przyprawa ma zastosowanie nie tylko w kuchni. Dzięki swojemu przeciwzapalnemu, rozkurczowemu i przeciwbólowemu działaniu, pomaga załagodzić problemy z jelitami, które często towarzyszą miesiączce. Jeśli chcesz zrobić taki napój, zagotuj szklankę wody i jedną laskę cynamonu, przestudź i przed podaniem rozcieńczaj z zimną wodą. Jeśli sam cynamon jest dla ciebie nie do przyjęcia, możesz zagotować go z jabłkami czy gruszkami, które załagodzą smak.

5. Wykonaj łagodzący masaż

Połóż dłoń na brzuchu w okolicy pępka i wykonuj delikatnie okrężne ruchy. Zacznij od zataczania malutkich kół, potem coraz większych. Możesz użyć olejku do masażu lub do zwykłej oliwy dodać kilka kropli olejków cyprysowego czy majerankowego. Nie tylko rozluźnisz mięśnie, ale przyspieszysz jednocześnie oczyszczenie macicy.

Jeśli ból i dyskomfort, który tobie towarzyszy podczas miesiączki, jest bardzo intensywny, wręcz nie pozwala funkcjonować normalnie, zasięgnij porady lekarza. Zanim zastosujesz jakiekolwiek środki w takiej sytuacji, powinnaś mieć pewność, że ból nie jest wynikiem toczącej się choroby czy stanu zapalnego.


źródło: www.ofeminin.pl, www.styl.pl



Zobacz także

Wielkanocne ciasto marchewkowo-morelowe z kremem twarogowym

Ryba po grecku — przepis babci, w wersji fit, z piekarnika

Ryba po grecku na trzy sposoby – nie tylko na wigilijny stół

Wgryź się w tartę! Uwaga: nie dla wampirów!