Go to content

Jajka faszerowane – przepisów na proste, ale niezwykle efektowne danie

jajka faszerowane
fot. Michał Chodyra/iStock

Każdy z tych  przepisów na jajka faszerowane można modyfikować. Nie zawsze trzeba sztywno trzymać się przepisu, delikatnie zmieniając rodzaj lub ilość składników tak, by danie smakowało jeszcze lepiej.

Jajka faszerowane pieczarkami i szynką – przepis

Jajka faszerowane pieczarkami i szynką to przepis, który już się pojawił w naszym serwisie, w związku z Wielkanocą. Przypominamy go, ponieważ jest prosty w przygotowaniu, a połączenie jajka, pieczarek i szynki gwarantuje fantastyczny smak. jajek w takim wydaniu nie powinno zabraknąć na wielkanocnym stole.

Jajka faszerowane pieczarkami, łososiem, awokado, tuńczykiem - przepis

Fot. iStock

Jajka faszerowane pieczarkami i szynką – składniki:

  • 8 jaj
  • 20 dag szynki
  • 10 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • masło
  • 1 łyżka chrzanu
  • sól i pieprz do smaku

Jaja faszerowane pieczarkami i szynką – przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo i przekrój na pół, wyjmij żółtka.
  2. Cebulę pokrój i podsmaż na maśle wraz z drobno posiekanymi pieczarkami.
  3. Żółtka z jajek utrzyj razem z drobno pokrojoną szynką, dodaj pieczarki z cebulą i chrzanem, dopraw do smaku.
  4. Gotową pastą nadziej białka z jajek.
  5. Udekoruj pietruszką.

Jajka faszerowane łososiem wędzonym

Łosoś to ryba, po którą sięgamy bardzo chętnie. Jej wędzone mięso jest delikatne i łagodne w smaku, aromatyczne, więc doskonale pasuje do jajek. Ten przepis na jaja faszerowane łososiem wędzonym jest równie prosty w  przygotowaniu, jak poprzedni. Niewiele czasu potrzeba, by wyczarować z prostych składników iście królewskie danie.

Jajka faszerowane pieczarkami, łososiem, awokado, tuńczykiem - przepis

Deviled Eggs with caviar, salmon, pickles and white wine with flowers and ocean on the background

Jajka faszerowane łososiem wędzonym: składniki

  • 8 jajek
  • kilka plasterków łososia wędzonego
  • dwa korniszony lub ogórki kiszone
  • mały pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i czarny pieprz mielony do smaku
  • pietruszka lub koperek do ozdoby.

Jajka faszerowane łososiem wędzonym: przygotowanie

  1. Jajka ugotuj na twardo, przekrój na pół, żółtka wyjmij.
  2. Korniszony pokrój drobno, łososia posiekaj.
  3. Żółtka rozetrzyj widelcem z majonezem, dodaj drobno posiekany szczypiorek, dorzuć korniszony (kiszone) i łososia, dopraw solą, pieprzem.
  4. Pastą z żółtek z łososiem i ogórkiem nafaszeruj białka, połóż na wierzch odrobinę majonezu i połóż pietruszkę lub koperek dla ozdoby.

Jajka faszerowane awokado

Jaja faszerowane awokado to strzał w dziesiątkę dla osób, które szczególnie przepadają za tym „maślanym” owocem. Awokado obfituje w witaminy A, B1, B2, C, PP, K, H, kwas pantotenowy oraz kwas foliowy. Zawiera wapń, potas i fosfor, jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6), oraz błonnik. W połączeniu z jajkiem powstaje smaczna bomba odżywcza.

Fot. iStock

Jajka faszerowane awokado – składniki:

  • 5 jajek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • świeża kolendra lub pietruszka
  • odrobina słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

Jajka faszerowane awokado – przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, przekrój je na pół, wyjmij żółtka
  2. Do żółtek dołóż majonez i rozgnieć widelcem lub zblenduj.
  3. Awokado przekrój i obierz, skrop je sokiem z cytryny, żeby zachowało jasny kolor. Pół awokado rozdrobnij widelcem. Drugą połowę poszatkuj na cząstki do dekoracji.
  4. Żółtka zblenduj z awokado, dodaj sól, pieprz, paprykę.
  5. Jajka napełnij farszem, połóż na wierzch kawałki awokado i ozdób natką kolendry lub pietruszki.

Jajka faszerowane tuńczykiem

Jaja faszerowane tuńczykiem to danie, które jest powszechnie znane i lubiane. Taka przystawka często pojawia się podczas różnych imprez, i szybko znika. Dzięki tuńczykowi oraz warzywom konserwowym, smak jest wyrazisty i nie do podrobienia.

Fot. iStock

Jajka faszerowane tuńczykiem – składniki:

  • 8 średnich jajek
  • puszka tuńczyka
  • trzy kawałki papryki konserwowej lub świeżej
  • 2 ogórki konserwowe
  • cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Jajka faszerowane tuńczykiem – przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz, przekrój wzdłuż na pół, wyjmij żółtka.
  2. Żółtka rozgnieć widelcem.
  3. Tuńczyka odcedź i rozdrobnij, cebulę, paprykę i ogórki pokrój na drobną kostkę. Warzywa i tuńczyka dodaj do żółtek, wymieszaj. Dodaj majonez, musztardę, dopraw solą i pieprzem, wymieszać.
  4. Farsz przełóż do białek, udekoruj majonezem i posiekanym szczypiorkiem.