Go to content

Jabłecznik w trzech pysznych odsłonach – z budyniem, bezą lub kruszonką

Jabłecznik - z kruszonką, budyniem, bezą, na kruchym cieście
Fot. iStock

Jabłecznik jest ciastem, które cieszy się niesłabnącym powodzeniem ze względu na smak i nieskomplikowane przygotowanie. Można go przyrządzić na różne sposoby – jedyną stałą pozostają jabłka, których tu nie może zabraknąć. Jak upiec puszysty jabłecznik z kruszonką, budyniem, z bezą oraz na kruchym cieście?

Jabłecznik to dla wielu z nas ciasto ukochane od czasów dzieciństwa. Smak i zapach świeżo upieczonego jabłecznika roznosił się po domu i trudno było się mu oprzeć. Często dodatek przypraw takich jak cynamon, uszlachetniał smak swojskich jabłek. Nie dziwi więc, że do tego ciasta wracamy z przyjemnością. Jest wiele przepisów na jabłecznik, a kilka z nich cieszy się szczególną popularnością.

 Jabłecznik - z kruszonką, budyniem, bezą, na kruchym cieście

Fot. iStock

Jabłecznik z kruszonką – przepis

Puszysty spód jabłecznika przypadnie do gustu miłośnikom ciast w delikatniejszym wydaniu, a chrupiąca kruszonka nada charakteru i słodyczy.

 Jabłecznik - z kruszonką, budyniem, bezą, na kruchym cieście

Fot. iStock

Jabłecznik z kruszonką – składniki 

Ciasto:

  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g drobnego cukru
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek w temperaturze pokojowej
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie z jabłek: 

  • 1 kg kwaskowatych jabłek, np. Szara reneta
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z 1 cytryny

Kruszonka:

  • 150 g mąki
  • 70 g masła
  • 70 g cukru
  • łyżka cukru waniliowego

Fot. iStock

Przygotowanie 

Nadzienie z jabłek:

  1. Jabłka obierz, wyrzuć gniazda nasienne, pokrój na drobne kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, podpraż, cukier trzcinowy i cynamon ok. 10 minut. Jabłka powinny być miękkie, ale nie powinny stać się papką. Na koniec dodaj sok z cytryny (skórkę zetrzyj i odłóż), wymieszaj, podgotuj chwilę i zdejmij z ognia do wystudzenia.

Ciasto:

  1. Skórkę cytryny zetrzyj na tarce.
  2. Miękkie masło utrzyj z drobnym cukrem, do jasnej i puszystej masy. Dodawaj do masy po jednym żółtku, cały czas ubijając. Białka z odrobiną soli ubij w oddzielnej misce na sztywno.
  3. Do ubitego masła i żółtek przesyp przez drobne sitko mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
  4. Miksuj składniki na małych obrotach tylko do chwili połączenia się składników. Dodaj ubite białka i wymieszaj delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką na jednolitą masę.

Kruszonka:

  1. Do miski włóż mąkę, masło, cukier i wyrabiaj, aż powstaną grudki z ciasta.

Pieczenie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Formę 21 cm x 28 cm posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Na dno wyłożyć połowę masy, następnie wyłóż jabłka, a na nie wylej resztę masy – wyrównaj. Wysyp na wierzch kruszonkę.
  3. Wstaw do piekarnika na ok. 40 – 45 minut – możesz sprawdzić patyczkiem, czy ciasto już się nie klei.
  4. Ciasto po upieczeniu wystudź i posyp cukrem pudrem.

Jabłecznik z budyniem na kruchym cieście

To popularna i smaczna odsłona prostego ciasta. Budyń nadaje przyjemny smak i konsystencję. Ciasto to powinno się określić raczej mianem szarlotki, niż jabłecznika. Jak odróżnić jabłecznik od szarlotki? To proste – szarlotka zawsze ma kruchy lub półkruchy spód i nie musi być przygotowana z jabłek. Jabłecznik natomiast musi mieć jabłka, za to ciasto może być wykonywane dowolnie. Niezależnie od nazwy liczy się efekt – pyszne ciasto z jabłkami, któremu nie można się oprzeć.

 Jabłecznik - z kruszonką, budyniem, bezą, na kruchym cieście

Fot. iStock

Jabłecznik z budyniem na kruchym cieście – składniki:

Kruche ciasto:

  • 350 g mąki
  • 200 g masła (dobrze schłodzonego)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g cukru pudru
  • 1 jajko

Budyń:

  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 litra mleka
  • cukier, jeśli budyń nie ma go w składzie

Nadzienie:

  • 1200 g jabłek szara reneta
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder

Jabłecznik z budyniem na kruchym cieście – przygotowanie:

Kruche ciasto:

  1. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj pokrojonej zimne masło, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Posiekaj składniki nożem kruszonkę.
  2. Dodaj jajko i ręką szybko zagnieć jednolite ciasto. Ciasto przekrój na pół, oddzielnie zawiń je w folię i włóż na kwadrans do zamrażarki.

Budyń:

  1. Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Nadzienie:

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokój na plasterki i włóż do garnka. Dodaj cynamon i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut aż jabłka zmiękną, ale się nie rozpadną.

Przygotowanie całości:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Formę o wymiarach ok. 21 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Jedną połowę ciasta wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na grubych oczkach tarki na dno formy. Wyrównaj i delikatnie uklep.
  3. Na ciasto wyłóż jabłka, a następnie budyń.
  4. Wyjmij drugą część ciasta z zamrażarki i zetrzyj na tarce wprost na budyń.
  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 35 minut na złoty kolor.
  6. Wystudź, posyp cukrem pudrem.

Jabłecznik z bezą

Ciasto idealne dla miłośników słodkich bez – jabłecznik z bezą.

Szarlotka z kruszonką, budyniem, bezą oraz sypana - przepis

Fot. iStock

Jabłecznik z bezą – składniki

Ciasto: 

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g schłodzonego masła
  • 3 żółtka (białka odłożyć do bezy)
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru wanilinowego

Nadzienie z jabłek:

  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżki masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Beza:

  • 3 białka duże (zostaną z ciasta)
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
 Jabłecznik - z kruszonką, budyniem, bezą, na kruchym cieście

Fot. iStock

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Do mąki dodaj pokrojonej zimne masło, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Posiekaj drobno składniki nożem.
  2. Dodaj żółtka i zagnieć jednolite ciasto. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki.

Nadzienie:

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokój na plasterki i włóż do garnka. Dodaj cynamon, cukier i cynamon. Duś ok. 10 minut, by jabłka zmiękły.

Beza:

  1. Białka ubij na sztywną pianę. Gdy piana będzie już sztywna, dosypuj, cały czas miksując, po łyżce cukier. Po każdej porcji miksuj ok. 1 minutę. Gdy cały cukier się rozpuści w masie, ubijaj białka jeszcze przez 2 – 3 minuty, i wtedy dodaj mąkę ziemniaczaną.

Przygotowanie ciasta:

  1. Nagrzej piekarnik góra-dół do 160ºC. Blaszkę  22 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż dno rozwałkowanym ciastem. Zrób w nim dziurki widelcem.
  2. Na spód wyłóż jabłka, wyrównaj i wyłóż pianę z białek.
  3. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45- 50 minut w 160ºC. Na kwadrans przed upływem czasu pieczenia – jeśli jest taka potrzeba, można wyłożyć górę ciasta pergaminem, by beza za bardzo się nie przypiekała.

źródło: smaker.pl , www.kwestiasmaku.com , www.przepisy.pl