Go to content

Grzyby w occie. Przepisy na marynowane prawdziwki, kurki, opieńki lub maślaki

Grzyby w occie - prawdziwki, kurki, opieńki, maślaki
Fot. iStock

Grzyby w occie to doskonały sposób na zachowanie ich na dłuższy czas. Są smaczne jako zakąska, ale — w zależności od rodzaju — znakomicie komponują się ze składnikami sosu tatarskiego. Warto przyrządzić kilka słoiczków grzybów w occie na zimę, szczególnie jeśli lubicie samodzielnie zbierać grzyby w lesie. Jak zrobić grzyby w occie — prawdziwki, kurki, opieńki i maślaki?

Grzyby w occie — co warto wiedzieć?

Grzyby w occie to jeden z wielu sposobów konserwacji grzybów, równie często stosowany, jak suszenie czy mrożenie. Najlepiej w marynacie sprawdzają się grzyby młode, niewielkie i jędrne, które ładnie prezentują się w słoiczku. Najbardziej pożądane są prawdziwki, ale nie gorzej prezentują się i smakują podgrzybki, opieńki, kozaki, kurki, rydze, a nawet maślaki. Można do słoiczków włożyć jeden rodzaj grzybów, lub kilka różnych, dla ciekawego efektu. Najlepiej, by słoiczki były małe, by po otwarciu nie stały długo w lodówce. Najczęściej mniejsze grzybki marynuje się w słoiczkach po przecierach pomidorowych lub musztardzie, a te większe po dżemach. Szykując słoiki należy je umyć, wyparzyć i osuszyć, sprawdzić, czy nie są wyszczerbione i czy zakrętka jest w dobrym stanie.

Fot. iStock

Grzyby w occie są proste w przygotowaniu, ale kluczowa jest zalewa. Dobrze skomponowane składniki nie tylko utrwalą grzybki, ale nadadzą im znakomitego smaku. Z tego powodu warto przyjrzeć się przepisom na zalewę, by grzybki nie były zbyt ostre, lub mdłe, albo nie nabrały goryczki od nadmiaru przypraw, np. ziela angielskiego. Główna zasada głosi, że klasyczna zalewa powinna się składać z wody i octu w proporcji 4:1 plus odpowiednie przyprawy. Wiadomo jednak, że w każdym domu grzyby można przygotować na nieco różniące się od siebie sposoby.

Grzyby w occie — prawdziwki marynowane 

Wg tego przepisu można przygotować także podgrzybki i inne leśne grzyby.

Grzyby w occie - prawdziwki, kurki, opieńki, maślaki

Fot. iStock/grzyby w occie

Grzyby w occie — prawdziwki marynowane. Składniki: 

  • prawdziwki ok.2 kg (jeśli będzie ich więcej, podwój ilość składników na zalewę)
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 4 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników przygotuj zalewę — zagotuj wszystko razem przez 10 minut.
  2. Grzyby oczyść z ewentualnych owadów i resztek ściółki leśnej, do słoiczków wybierz te małe, o ładnych kapeluszach. Jeśli mają duże kapelusze, możesz je pokroić na mniejsze części. Nóżki grzybów zostaw do suszenia lub mrożenia.
  3. W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzuć na nie oczyszczone i umyte prawdziwki i gotuj ok. 15 min.
  4. Po tym czasie przerzuć grzyby z garnka na sitko, przelej gorącą wodą i zostaw do odsączenia.
  5. Grzyby nakładaj do czystych, wyparzonych słoiczków.
  6. Zalej gorącą zalewą, zakręć szczelnie słoiczki i ustaw dnem do góry. Przykryj je ręcznikiem i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Grzyby w occie — opieńki marynowane 

Grzyby w occie - prawdziwki, kurki, opieńki, maślaki

Fot. iStock/grzyby w occie

Grzyby w occie — opieńki marynowane. Składniki:

  •  ok. 2 kg opieniek
  • 3 szklanki wody
  • 1 i 1/2 szklanki octu
  • 1 łyżeczka soli
  • łyżka cukru
  • ziele angielskie — po 2 kulki na słoiczek

Przygotowanie:

  1. Grzyby dokładnie oczyść, umyj, i gotuj przez ok. 15 min w osolonej wodzie. Po tym czasie odcedź.
  2. Z podanych składników przygotuj zalewę — zagotuj wszystko razem ok. 10 minut.
  3. Do czystych, wyparzonych słoiczków włóż ziele angielskie oraz ugotowane grzyby, zalej zalewą i zakręć mocno.
  4. Pasteryzuj — włóż słoiczki do dużego garnka, wlej wodę do połowy wysokości słoików, gotuj 30 min. Wyjmij z garnka słoiczki, i ustaw do wystygnięcia, do góry dnem, okryte ręcznikiem lub ściereczką.

Grzyby w occie — kurki marynowane 

Grzyby w occie - prawdziwki, kurki, opieńki, maślaki

Fot. iStock/grzyby w occie

Grzyby w occie — kurki marynowane. Składniki:  

  • 0,5 kg kurek
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 l. wody
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 1/4 szklanki cukru
  • ziarna pieprzu
  • ziarna ziela angielskiego

Przygotowanie: 

  1. Kurki oczyść, przepłucz krótko pod wodą.
  2. Cebulę pokrój na plastry, razem z kurkami, pieprzem i zielem angielskim wrzuć do garnka i zalej gorącą wodą z łyżeczką soli. Gotuj razem ok. 10 minut. Odlej wodę i odsącz kurki.
  3. Ocet zagotuj z wodą, łyżeczką soli i cukrem.
  4. Ugotowane kurki z cebulą i przyprawami przełóż do słoików i zalej gorącą zalewą.
  5. Zakręć szczelnie słoiczki i ustaw dnem do góry. Przykryj je ręcznikiem i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Grzyby w occie — maślaki marynowane 

Fot. iStock/grzyby marynowane

Grzyby w occie — maślaki marynowane. Składniki:

  • 1 kg maślaków
  • 1 litr wody
  • szklanka octu
  • łyżka cukru
  • łyżka soli
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Przygotowanie:  

  1. Grzyby dokładnie oczyść, umyj, a jeśli mają brzydką skórkę, zdejmij ją, podważając nożykiem i ściągając ją z kapelusza. Cebulę obierz i pokrój na plastry. Wrzuć maślaki razem z cebulką do gotującej się wody z solą, gotuj przez ok. 15 min w osolonej wodzie. Po tym czasie odcedź.
  2. Grzyby z cebulką ułóż w słoiczkach, dodaj do każdego słoiczka po 1 liściu laurowym, 3 kulki ziela angielskiego i 1/4 łyżeczki gorczycy.
  3. Z wody, octu, cukru i soli ugotuj zalewę.
  4. Grzybki zalej zalewą. Słoiczki zakręć, włóż do dużego garnka, wlej wodę do połowy wysokości słoików, gotuj 15 min. Wyjmij z garnka słoiczki i ustaw do wystygnięcia, do góry dnem, okryte ręcznikiem lub ściereczką.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl