Koktajle na odchudzanie to jeden ze sposobów na zrzucenie niechcianych kilogramów. Pozwalają one na niezliczoną ilość kombinacji, dzięki czemu mogą gościć w diecie długi czas, nie nudząc się. Składniki koktajli można dowolnie modyfikować tak, by uzyskać najlepszy smak. Jakie koktajle na odchudzanie cieszą się największą popularnością?
Koktajle — odchudzanie ze smakiem
Koktajle na odchudzanie są doskonałym pomysłem na urozmaicenie diety i wprowadzenie do niej większej ilości warzyw, owoców i nabiału. Jest to szczególnie ważne, ponieważ podczas diety nie ma mowy o odczuwaniu głodu i trzeba zadbać o dostarczanie do organizmu odpowiedniej ilości składników odżywczych. Dodawanie do koktajli składników takich jak nasiona chia, siemienia lnianego, czy nasion babki płesznik, wzmocni odchudzające działanie i podkreśli ich smak.
Koktajle na odchudzanie — przepisy
Koktajl ze szpinaku i jarmużu
Jarmuż dostarcza witaminy K i C, wapń oraz żelazo. Nie brakuje w nim białka, błonnika, a także silnych przeciwutleniaczy. Jarmuż w parze z innymi owocami lub warzywami, to prawdziwa dietetyczna bomba witaminowa.
Składniki:
- 100 g szpinaku
- 50 g jarmużu
- 400 g selera naciowego
- 2 jabłka
- 2 pomarańcze
Przygotowanie:
- Szpinak, jarmuż i seler naciowy umyj.
- Pomarańczę obierz i podziel na cząstki, jabłko umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój.
- Wszystkie składniki wrzuć do kielicha blendera i zblenduj.
Koktajl z jarmużu i kiwi
Kiwi zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, C, K i E oraz błonnik. Znajdziemy tu też magnez, miedź, wapń i mangan. Jest niskokaloryczne — zawiera niewiele ponad 50 kcal, więc sprawdzi się podczas diety odchudzającej.
Składniki:
- 2 szklanki mleka sojowego o naturalnym smaku
- garść jarmużu
- 2 dojrzałe kiwi
- łodyga selera naciowego
- sok z cytryny lub limonki
Przygotowanie:
- Jarmuż umyj i odetnij z liści twardą łodygę. Kiwi obierz, pokrój na mniejsze części, seler naciowy umyj, pokrój.
- Do blendera kielichowego wlej mleko sojowe, dorzuć kiwi i seler naciowy.
- Blenduj do uzyskania kremowej konsystencji.
Koktajl bananowy
Co prawda banany nie są najmniej kalorycznymi owocami, za to ze względu na zawartość błonnika sycą na długi czas i zawierają wiele cennych dla zdrowia substancji. Dostarczają witaminy A, C, E, K oraz z grupy B, a także składniki mineralne: potas, magnez, fosfor i wapń.
Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 1 banan
- pół szklanki mleka
- łyżeczka nasion chia
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
- Banana obierz i wraz z resztą składników zmiksuj w kielichu blendera.
Koktajl z pomarańczy i papryki
Pomarańcze przyspieszają przemianę materii i dzięki błonnikowi pomagają pozbyć się zaparć. Są także niskokaloryczne — w 100 g świeżej pomarańczy znajdziemy jedynie 47 kcal.
Składniki:
- 1/3 czerwonej papryki,
- pomarańcza,
- mały kubek jogurtu naturalnego,
- sól
- biały pieprz
- szczypta curry
Przygotowanie:
- Pomarańcze obierz i podziel na cząstki, paprykę umyj i podziel, wrzuć wraz z pozostałymi składnikami do kielicha blendera.
Koktajl białkowy
Płatki owsiane są niezastąpione na diecie, ponieważ zawierają dużo błonnika, który reguluje procesy trawienia i daje uczucie sytości na dłużej. Ponadto obecne są w nich witaminy z grupy B, żelazo i magnez.
Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych
- niepełna łyżka migdałów
- 50 g chudego twarożku
- niepełna szklanka mrożonych malin
- mleko 1,5% tłuszczu
Przygotowanie:
Składniki wrzuć do kielicha blendera i zblenduj na gładką masę.
Koktajl z mango
Ten słodki owoc dostarcza witaminy A, C, E i K, a także witaminy z grupy B, oraz minerały takie jak: magnez, żelazo, potas, fosfor, miedź, sód, wapń. Mango ma w sobie dużo błonnika, więc na długo syci, a jogurt zawiera wapń, który wpływa na hamowanie wydzielania kortyzolu, który jest odpowiedzialny za tworzenie się tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha. Babka płesznik wpływa na poprawną pracę układu pokarmowego, zmniejsza apetyt, zapewnia uczucie sytości, przez co jest niezastąpiona podczas odchudzania.
Składniki:
- dojrzałe mango
- szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki chłodnej wody
- łyżeczka nasion babki płesznik
- szczypta zmielonego kardamonu
Przygotowanie:
- Mango obierz ze skórki, pestkę i twarde włókna usuń.
- Mango i resztę składników przełóż do pojemnika blendera i zblenduj na gładki mus.
Koktajl z buraka
Burak jest cennym źródłem witamin z grupy B, witaminy C, A, K oraz E, kwasu foliowego. Dostarcza także minerały takie jak: potas, magnez, cynk, żelazo, a także ważny dla kości i zębów fosfor. Zarówno w buraku, jak i jabłku oraz siemieniu lnianym jest także dużo błonnika niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.
Składniki:
- burak
- jabłko
- duży kubek jogurtu naturalnego
- siemię lniane
- cytryna
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Ugotuj buraka, obierz i pokrój na ćwiartki, jabłko obierz i usuń gniazdo nasienne, pokrój.
- Burak i jabłko wrzuć do wysokiego pojemnika, dodaj jogurt naturalny, sok wyciśnięty z całej cytryny i siemię.
- Zblenuj, włóż do lodówki, by się schłodziło i podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Zielony koktajl bez mleka
Ogórek będący podstawą zielonego koktajlu jest nie tylko lekkostrawny, ale wyjątkowo niskokaloryczny — w 100 g miąższu jest tylko 15 kcal, w dodatku aż w 95 proc. składa się z wody. Pomaga przyspieszyć metabolizm i usunąć nadmiar wody z organizmu, a tym samym oczyszcza go z toksyn.
Składniki:
- niewielki ogórek
- pęczek natki pietruszki
- szklanka wody niegazowanej
- sok z cytryny
Przygotowanie:
- Ogórek umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
- Natkę pietruszki umyjemy, osusz i poszatkuj drobno.
- Ogórek i pietruszkę zblenduj, dodaj do nich sok z cytryny i wodę, zblenduj ponownie.