Dania główne Dieta Przepisy

Cukinia – jak przyrządzić to smaczne i lekkostrawne warzywo? Cztery przepisy warte uwagi

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
31 sierpnia 2020
Cukinia - faszerowana, z grilla, zupa krem
Fot. iStock
 

Cukinia to smaczne i lekkostrawne warzywo, z którego można wyczarować wiele potraw. Jest także niskokaloryczna i łaskawa dla figury, więc warto sięgnąć po nią na diecie. Za co dokładnie warto pokochać cukinię i jak ją przyrządzać na różne sposoby?

Cukinia — co w niej znajdziemy?

Cukinia trafiła nasze grządki z Włoch i okazało się, że doskonale radzi sobie w chłodniejszym klimacie. To smaczne warzywo, gdy jest jeszcze młode i niewielkich rozmiarów, wygląda jak ogórek i można ją zjadać ze skórką tak jak wspomnianego ogórka. Cukinia jest warzywem zdrowym i niskokalorycznym — w 100 g dostarcza jedyne 15 kcal. W jej miąższu znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę C oraz witaminę K, kwas foliowy. Zawiera także minerały: potas, sód, fosfor, wapń, miedź i mangan.

Fot. Stock

Wybierając cukinię warto kierować się jej wielkością — im mniejsza, tym młodsza i bardziej delikatna w smaku. Im większa i starsza, tym twardszą skórę będzie miała oraz większe pestki, które należy usuwać. Najlepiej jeść cukinię niedawno zerwaną z grządki, ale jeśli nie ma takiej możliwości, można ją przechować nawet do 10 dni w lodówce. Cukinię można nie tylko jeść surową i przygotowywać na ciepło, ale także wekować w marynacie, mrozić lub kisić, by zatrzymać jej smak na długie zimowe miesiące. Nawet jej kwiaty są jadalne, np. smażone w cieście naleśnikowym.

Cukinia — przepisy

Z cukinii można wyczarować wiele smacznych dań, które sprawdzą się na różne okazje. Cukinia znakomicie sprawdza się jako baza zupy, leczo, dodatek do makaronu, można ją także zapiekać oraz podawać w surówkach. Ma ona delikatny, raczej neutralny smak, więc zdecydowanie sprawdzi się w różnych kombinacjach z mięsem i warzywami.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym — przepis

To danie przypadnie do gustu miłośnikom łączenia mięsa i świeżych warzyw.

Cukinia - faszerowana, z grilla, zupa krem

Fot. iStock

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego
  • 2 średnie cukinie
  • pół czerwonej papryki
  • biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sos pomidorowy (ew. ketchup)
  • ser żółty
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie (można pominąć)
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Cukinie umyj, odetnij końcówki, przekrój wzdłuż na pół. Łyżką wydrąż, aby powstało miejsce na farsz.
  2. Cebulę obierz i drobno pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę, paprykę pokrój w drobną kostkę.
  3. Cebulę zeszklij na patelni, dodaj czosnek, paprykę i podsmaż chwilę razem, dodaj mięso i przyprawy. Smaż wszystko kilka minut, po czym dodaj sos pomidorowy, dobrze wymieszaj i po chwili zdejmij z ognia.
  4. Wydrążone cukinie obsyp solą i pieprzem, włóż do środka farsz. Piecz przez około 25 minut w 200ºC, aż cukinia zmięknie. Pod koniec pieczenia obsyp danie żółtym serem z wierzchu, by się zapiekł. Podawaj z posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Cukinia z grilla — przepis

To prosty i szybki w przygotowaniu sposób na wykorzystanie cukinii.

Cukinia - faszerowana, z grilla, zupa krem

Fot. iStock

Cukinia z grilla — składniki:

  • 1 cukinia
  • 1,5 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • przyprawy do smaku — oregano, bazylia, tymianek, wędzona papryka, czosnek granulowany

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyj, pokrój pod skosem na plastry o grubości ok. 1 cm, włóż do miski. Dodaj olej, przyprawy do smaku — wymieszaj dobrze i zostaw na kwadrans.
  2. Rozgrzej patelnię do grillowania, posmaruj ją olejem i grilluj cukinię po ok. 3 minuty z każdej strony, aż będzie rumiana.

Cukinia — zupa krem

Zupa krem z cukinii to pomysł na delikatny w smaku i bardzo sycący obiad, którego przygotowanie nie wymaga wiele czasu i zaangażowania. Poradzi sobie w tym nawet laik.

Cukinia - faszerowana, z grilla, zupa krem

Fot. iStock

Cukinia — zupa krem. Składniki:

  • 2 duże cukinie
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1 marchew
  • mała śmietana
  • 100 g serka topionego o smaku śmietankowym
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • tymianek (jeśli lubisz)
  • grzanki lub groszek ptysiowy

Przygotowanie: 

  1. Cukinię umyj, obierz i pokrój w kostkę. Jeżeli pestki są duże, usuń je.
  2. Cebulę posiekaj, marchewkę i ziemniaki pokrój w kostkę. Warzywa wrzuć do garnka z bulionem i zagotuj.
  3. Gdy warzywa zmiękną, dodaj serek topiony i całość zmiksuj blenderem. Na koniec dodaj śmietanę, sól, pieprz i jeśli lubisz, tymianek. Zupę podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Cukinia z makaronem i kurczakiem — przepis

Jeśli cukinię podasz z makaronem pełnoziarnistym, który bogaty jest w błonnik i witaminy z grupy B, otrzymasz zdrowy i sycący posiłek.

Fot. iStock/Makaron z cukinią i kurczakiem

Cukinia z makaronem i kurczakiem — składniki: 

  • 2 małe cukinie (lub jedna duża)
  • 500 g piersi kurczaka
  • 350 g makaronu
  • duża cebula
  • 100 ml śmietany 18-22 %
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • przyprawa do kurczaka
  • szczypta curry
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Piersi kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w kostkę i obsyp przyprawą do kurczaka.
  2. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedź.
  3. Cukinie umyj, przekrój na pół i pokrój w nieco grubsze półplasterki.
  4. Na patelni rozgrzej olej, w międzyczasie poszatkuj cebulę. Cebulę zeszklij na gorącym oleju i zdejmij z patelni.
  5. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną cukinię, oprósz solą, pierzem i duś, aż stanie się al dente.
  6. Podsmażoną cebulę przełóż do cukinii i wymieszaj.
  7. Na drugą patelnię z rozgrzanym olejem wrzuć pokrojone piersi w przyprawie, dodaj  curry i usmaż. Usmażone mięso przerzuć do warzyw.
  8. Pod koniec smażenia wlej śmietanę i wymieszaj, dopraw solą, pieprzem, wrzuć makaron, wsyp poszatkowaną drobno natkę pietruszki, wymieszaj, żeby składniki się połączyły.
  9. Wyłóż na talerze i podawaj, póki gorące.

Jeśli kupujesz młode cukinie, nie musisz obierać ich ze skórki, natomiast egzemplarze starsze, większe mogą mieć skórkę już zgrubiałą, której warto się pozbyć.


źródło: www.przyslijprzepis.pl ,beszamel.se.pl


Dania główne Dieta Przepisy

Kompot z rabarbaru – przepis babci i nie tylko. Jak zrobić kompot do obiadu i na zimę?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
31 sierpnia 2020
Kompot z rabarbaru - przepis do obiadu i na zimę
Fot. iStock

Kompot z rabarbaru to jedna z tych rzeczy, o której myśląc, przenosimy się wspomnieniami do dzieciństwa. Orzeźwiający, o charakterystycznym smaku, często trafiał na stoły jako napój podawany do obiadu, lub do ciasta drożdżowego z rabarbarem. Jak przygotować kompot z rabarbaru do obiadu, opierając się o przepis babci, i jak zawekować go na zimę w słoiku?

Kompot z rabarbaru to tradycyjny napój, który dawniej można było spotkać w większości polskich kuchni latem. Obecnie przepis nieco chętniej jest odkurzany w pamięci, więc warto sięgnąć po ulubiony przepis na kompot z rabarbaru, by cieszyć się znanym dobrze smakiem.

Kompot z rabarbaru — właściwości

Kompot z rabarbaru to znakomity sposób na letnie orzeźwienie, choć za sprawą weków lub mrożenia, można bez problemu sięgnąć po niego także zimą. Taki napój nie tylko dobrze chłodzi i doskonale smakuje, ale również zawiera niemało wartościowych dla organizmu witamin i minerałów. Przy okazji warto powiedzieć kilka słów o rabarbarze.

Fot. iStock

Rabarbar (rzewień) to warzywo, a dokładniej bylina, często spotykana w ogrodach (pospolity rabarbar ogrodowy). Wykorzystywany jest w kuchni, ze względu na charakterystyczny, kwaśny smak, jako składnik wypieków, zup owocowych czy kompotów. W łodygach rabarbaru nie brakuje witamin i minerałów. Znajdziemy w nim m.in.: witaminę C, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminy A, E i K, wapń, potas, fosfor, cynk, magnez, sód oraz żelazo. Zawiera także dużo błonnika, więc zaleca się go na zaparcia. Jest także niskokaloryczny — rabarbar zawiera jedyne 21 kcal w 100 g, więc bez obaw mogą sięgać po niego osoby na diecie. Co ciekawe, kompot z rabarbaru jest jednym z naturalnych sposobów na obniżenie gorączki i wsparciem dla odporności.

Przy wielu zaletach rabarbaru należy pamiętać o dwóch rzeczach. Tego warzywa nie powinny jeść osoby chorujące na osteoporozę oraz kamicę nerkową, ponieważ zawiera on kwas szczawiowy. Gdy kwas szczawiowy łączy się z jonami wapnia, powstaje szczawian wapnia, który jest trudno rozpuszczalny i osadza się w nerkach w postaci złogów (kamieni nerkowych).  Ważne jest także, by nie gotować rabarbaru w garnkach z aluminium, gdyż metal pod wpływem kwasu z rabarbarowego utlenia się i trafia do kompotu.

Kompot z rabarbaru — przepis babci

To taki najprostszy kompot z rabarbarem, który można ugotować, dokładnie taki, jaki trafiał najczęściej na stół w domu babci.

Kompot z rabarbaru — składniki:

  • 2 litry wody
  • 10 łodyg rabarbaru bez liści
  • ok. 3/4 szklanki cukru (lub do smaku)

Kompot z rabarbaru — przepis

Ten nieco bogatszy przepis może posłużyć jako baza do przygotowania kompotu z innymi, ulubionymi dodatkami.

Kompot z rabarbaru - przepis do obiadu i na zimę

Fot. iStock

Kompot z rabarbaru — składniki:

  • 2 litry wody
  • 7 łodyg rabarbaru bez liści
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier waniliowy
  • miód do smaku

Przygotowanie:

  1. Rabarbar umyj i pokrój na niewielkie kawałki.
  2. Zagotuj w garnku rabarbar, dodaj cukier waniliowy.
  3. Gotuj kilkanaście minut aż zmięknie, odcedź.
  4. Gdy dość przestygnie, dosłódź kompot miodem, dodaj cytrynę i odstaw do zupełnego ostygnięcia. Gdy jest bardzo gorąco, możesz schłodzić go w lodówce i serwować z kostkami lodu.

Kompot z rabarbaru, jabłek, truskawek — przepis: 

Połączenie jabłek, truskawek i rabarbaru zawsze się sprawdza, jeśli mamy ochotę na zdrowy napój o ciekawym smaku. To znakomity przepis na wykorzystanie letnich owoców, których w sezonie nie brakuje. Zamiast kupnych jabłek (z początkiem lata sezonowe dopiero dojrzewają), można sięgnąć po często spotykane w sadach i ogrodach papierówki, które kuszą od połowy lipca.

Kompot z rabarbaru - przepis do obiadu i na zimę

Fot. iStock

Składniki na kompot z rabarbaru, jabłek i truskawek: 

  • 2 litry wody
  • 2 garści truskawek
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 2 jabłka
  • 6 czubatych łyżek cukru
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie: 

  1. Zagotuj wodę a owoce umyj.
  2. Rabarbar pokrój na ok. 2 cm kawałki, a jabłko na ósemki, pozbywając się gniazda nasiennego.
  3. Do gotującej się wody wrzucić owoce, cukier i cynamon. Gotuj ok. 15-20 minut, do miękkości owoców.
  4. Ostudź, odcedź i przełóż do lodówki, by dobrze schłodzić kompot.

Kompot z rabarbaru i wiśni — przepis

Przepis na kompot z rabarbarem i dodatkiem wiśni to znakomite połączenie dwóch wyrazistych smaków. Można do tego przepisu wykorzystać zarówno wiśnie świeże, jak i mrożone.

Kompot z rabarbaru - przepis do obiadu i na zimę

Fot. iStock

Kompot z rabarbaru — składniki:

  • 3 litry wody
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 25 dag wiśni
  • 5 łyżek cukru

Przygotowanie:

  1. Rabarbar oczyścić, pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Do garnka wlej 3 litry wody, dodaj rabarbar, wiśnie i cukier. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze ok. 7 min.

Kompot z rabarbaru na zimę

Końcówka sezonu na rabarbar nie musi oznaczać pożegnania z jego smakiem. Rabarbar to warzywo, które z powodzeniem można wekować. Także kompot z rabarbarem można zamknąć na zimę w słoiku.

Kompot z rabarbaru - przepis do obiadu i na zimę

Fot. iStock

Kompot z rabarbaru na zimę — składniki:

  • 1,5 kg łodyg rabarbaru
  • 3 litry wody
  • 10 sztuk goździków
  • 20 łyżek cukru

Dodatkowo: 5 litrowych słoików

Przygotowanie: 

  1. Rabarbar obierz, umyj i wysusz. Pokrój na centymetrowe kawałki.
  2. Do umytych i wyparzonych słoików włóż rabarbar (do 3/4 wysokości słoika). Do każdego słoika dodaj dwa goździki i 4 łyżki cukru.
  3. W garnku zagotuj 3 litry wody, po czym zdejmij garnek z ognia i nalej wodę do słoików. Słoiki zakręć i postaw do góry dnem, do chwili aż wystygną. Dla pewności można pasteryzować słoiki w garnku z wodą, wstawiając je na ok. 15 minut.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl ,www.doradcasmaku.pl 

Zobacz także

Szybka zupa pomidorowa w pół godziny

Szybka zupa pomidorowa – Przepis na obiad w pół godziny!

Babka marmurkowa. Wasze przepisy wielkanocne

Kopiec kreta z bananami lub truskawkami, babeczki, na blachę - przepis

Kopiec kreta – jedno ciasto, cztery odsłony. Przepis na kopiec kreta z bananami, z truskawkami, babeczki i na blachę