Cukinia to smaczne i lekkostrawne warzywo, z którego można wyczarować wiele potraw. Jest także niskokaloryczna i łaskawa dla figury, więc warto sięgnąć po nią na diecie. Za co dokładnie warto pokochać cukinię i jak ją przyrządzać na różne sposoby?
Cukinia — co w niej znajdziemy?
Cukinia trafiła nasze grządki z Włoch i okazało się, że doskonale radzi sobie w chłodniejszym klimacie. To smaczne warzywo, gdy jest jeszcze młode i niewielkich rozmiarów, wygląda jak ogórek i można ją zjadać ze skórką tak jak wspomnianego ogórka. Cukinia jest warzywem zdrowym i niskokalorycznym — w 100 g dostarcza jedyne 15 kcal. W jej miąższu znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę C oraz witaminę K, kwas foliowy. Zawiera także minerały: potas, sód, fosfor, wapń, miedź i mangan.
Wybierając cukinię warto kierować się jej wielkością — im mniejsza, tym młodsza i bardziej delikatna w smaku. Im większa i starsza, tym twardszą skórę będzie miała oraz większe pestki, które należy usuwać. Najlepiej jeść cukinię niedawno zerwaną z grządki, ale jeśli nie ma takiej możliwości, można ją przechować nawet do 10 dni w lodówce. Cukinię można nie tylko jeść surową i przygotowywać na ciepło, ale także wekować w marynacie, mrozić lub kisić, by zatrzymać jej smak na długie zimowe miesiące. Nawet jej kwiaty są jadalne, np. smażone w cieście naleśnikowym.
Cukinia — przepisy
Z cukinii można wyczarować wiele smacznych dań, które sprawdzą się na różne okazje. Cukinia znakomicie sprawdza się jako baza zupy, leczo, dodatek do makaronu, można ją także zapiekać oraz podawać w surówkach. Ma ona delikatny, raczej neutralny smak, więc zdecydowanie sprawdzi się w różnych kombinacjach z mięsem i warzywami.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym — przepis
To danie przypadnie do gustu miłośnikom łączenia mięsa i świeżych warzyw.
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego
- 2 średnie cukinie
- pół czerwonej papryki
- biała cebula
- 3 ząbki czosnku
- sos pomidorowy (ew. ketchup)
- ser żółty
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie (można pominąć)
- łyżeczka słodkiej papryki
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Cukinie umyj, odetnij końcówki, przekrój wzdłuż na pół. Łyżką wydrąż, aby powstało miejsce na farsz.
- Cebulę obierz i drobno pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę, paprykę pokrój w drobną kostkę.
- Cebulę zeszklij na patelni, dodaj czosnek, paprykę i podsmaż chwilę razem, dodaj mięso i przyprawy. Smaż wszystko kilka minut, po czym dodaj sos pomidorowy, dobrze wymieszaj i po chwili zdejmij z ognia.
- Wydrążone cukinie obsyp solą i pieprzem, włóż do środka farsz. Piecz przez około 25 minut w 200ºC, aż cukinia zmięknie. Pod koniec pieczenia obsyp danie żółtym serem z wierzchu, by się zapiekł. Podawaj z posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Cukinia z grilla — przepis
To prosty i szybki w przygotowaniu sposób na wykorzystanie cukinii.
Cukinia z grilla — składniki:
- 1 cukinia
- 1,5 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- sól
- pieprz kolorowy
- przyprawy do smaku — oregano, bazylia, tymianek, wędzona papryka, czosnek granulowany
Przygotowanie:
- Cukinię umyj, pokrój pod skosem na plastry o grubości ok. 1 cm, włóż do miski. Dodaj olej, przyprawy do smaku — wymieszaj dobrze i zostaw na kwadrans.
- Rozgrzej patelnię do grillowania, posmaruj ją olejem i grilluj cukinię po ok. 3 minuty z każdej strony, aż będzie rumiana.
Cukinia — zupa krem
Zupa krem z cukinii to pomysł na delikatny w smaku i bardzo sycący obiad, którego przygotowanie nie wymaga wiele czasu i zaangażowania. Poradzi sobie w tym nawet laik.
Cukinia — zupa krem. Składniki:
- 2 duże cukinie
- 1 litr bulionu warzywnego
- 3 ziemniaki
- 1 duża cebula
- 1 marchew
- mała śmietana
- 100 g serka topionego o smaku śmietankowym
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- tymianek (jeśli lubisz)
- grzanki lub groszek ptysiowy
Przygotowanie:
- Cukinię umyj, obierz i pokrój w kostkę. Jeżeli pestki są duże, usuń je.
- Cebulę posiekaj, marchewkę i ziemniaki pokrój w kostkę. Warzywa wrzuć do garnka z bulionem i zagotuj.
- Gdy warzywa zmiękną, dodaj serek topiony i całość zmiksuj blenderem. Na koniec dodaj śmietanę, sól, pieprz i jeśli lubisz, tymianek. Zupę podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Cukinia z makaronem i kurczakiem — przepis
Jeśli cukinię podasz z makaronem pełnoziarnistym, który bogaty jest w błonnik i witaminy z grupy B, otrzymasz zdrowy i sycący posiłek.
Cukinia z makaronem i kurczakiem — składniki:
- 2 małe cukinie (lub jedna duża)
- 500 g piersi kurczaka
- 350 g makaronu
- duża cebula
- 100 ml śmietany 18-22 %
- pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- przyprawa do kurczaka
- szczypta curry
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Piersi kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w kostkę i obsyp przyprawą do kurczaka.
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedź.
- Cukinie umyj, przekrój na pół i pokrój w nieco grubsze półplasterki.
- Na patelni rozgrzej olej, w międzyczasie poszatkuj cebulę. Cebulę zeszklij na gorącym oleju i zdejmij z patelni.
- Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną cukinię, oprósz solą, pierzem i duś, aż stanie się al dente.
- Podsmażoną cebulę przełóż do cukinii i wymieszaj.
- Na drugą patelnię z rozgrzanym olejem wrzuć pokrojone piersi w przyprawie, dodaj curry i usmaż. Usmażone mięso przerzuć do warzyw.
- Pod koniec smażenia wlej śmietanę i wymieszaj, dopraw solą, pieprzem, wrzuć makaron, wsyp poszatkowaną drobno natkę pietruszki, wymieszaj, żeby składniki się połączyły.
- Wyłóż na talerze i podawaj, póki gorące.
Jeśli kupujesz młode cukinie, nie musisz obierać ich ze skórki, natomiast egzemplarze starsze, większe mogą mieć skórkę już zgrubiałą, której warto się pozbyć.