Go to content

Ziemniaki w mundurkach – gotowane lub pieczone. Jak je przyrządzić?

Ziemniaki w mundurkach - gotowane, z piekarnika, z boczkiem
Fot. iStock

Ziemniaki w mundurkach, czyli gotowane lub pieczone w łupinach, to jedno z tych dań, które darzymy szczególnym sentymentem.  Szczególnie smaczne są młode ziemniaki, podawane w prosty sposób — z masłem i solą. Ich smak, zdaniem wielu, przewyższa smak obieranych i krojonych ziemniaków z wody do obiadu. Jak przygotować ziemniaku w mundurkach, które pamiętamy z dzieciństwa?

Ziemniaki w mundurkach to klasyka polskiej kuchni. Nie przysparzają żadnego problemu w wykonaniu, można je serwować jako samodzielny posiłek lub też dodatek do pełniejszego obiadu. Rewelacyjnie smakują ze wspomnianym wcześniej masłem i solą, posypane drobno posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem. Zazwyczaj serwowane są ze zsiadłym mlekiem bądź kefirem naturalnym. Stanowią także podstawę klasycznej sałatki jarzynowej lub śledziowej. Aby wyszły smaczne, ziemniaki powinny mieć tę samą wielkość, by gotowały się lub piekły w tym samym czasie. Jeśli mają różną wielkość, większe można nakłuć wykałaczką, aby gotowały się szybciej. Ponieważ ziemniaków w tym przypadku się nie obiera, należy je dokładnie wyszorować z ziemi. Wybierając starsze ziemniaki do gotowania ze skórką, należy unikać tych, które przybierają zielonkawą barwę i zaczynają kiełkować. Właśnie w kiełkach i skórce znajduje się najwięcej trującej solaniny, która powoduje nudności, wymioty, ból brzucha, ból głowy oraz biegunkę.

Ziemniaki w mundurkach - gotowane, z piekarnika, z boczkiem

Fot. iStock

Ziemniaki w mundurkach — zalety

Ziemniaki w mundurkach, zarówno pieczone jak i gotowane, zachowują pod skórką więcej błonnika i cennych witamin, niż ziemniaki przygotowywane po obraniu. Im młodsze bulwy, tym smaczniejsze i bardziej wartościowe dla zdrowia. Poza tym ziemniaki zawierają białko i węglowodany, zasoby witaminy C. Ziemniaki dostarczają również witaminy z grupy B, oraz minerały takie jak: magnez, fosfor, potas, wapń, żelazo, sód i cynk. Gotowane w mundurkach, serwowane bez masła lub innych dodatków, nie są szczególnie kaloryczne – w 100 g dostarczają 80 kcal.

Ziemniaki w mundurkach z piekarnika — przepis

Aby ziemniaki piekły się krócej i nabrały ciekawego smaku, można je przed pieczeniem podgotować w osolonej wodzie, lub mleku w i wodzie (proporcja pół na pół). Od momentu zagotowania się wody, ziemniaki gotuj 10 min, po czym odcedź. Ten sposób możesz pominąć, po prostu wrzucając surowe ziemniaki do piekarnika.

Ziemniaki w mundurkach - gotowane, z piekarnika, z boczkiem

Fot. iStock/Ziemniaki w mundurkach

Ziemniaki w mundurkach z piekarnika — składniki: 

  • 1 kg niewielkich młodych ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 100 gramów masła 82%
  • sól

Przygotowanie:

  1. W wersji klasycznej, bez podgotowania, ziemniaki dokładnie wymyj i wypłucz, by nie zostały na nich drobinki ziemi lub innych zabrudzeń. Nie obieraj i przekrój każdy ziemniak na 4 części. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
  2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, dodaj go do  masła i dobrze wymieszaj. Kawałki masła poukładaj na ziemniakach, posyp całość posiekanym koperkiem. Przemieszaj delikatnie ziemniaki.
  3. Wstaw naczynie z ziemniakami do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, aż będą miękkie (dokładny czas zależy od wielkoci ziemniaków). Podawaj gorące.

Miłośnicy ziemniaków zapiekanych z przyprawami mogą dodać do nich także rozmaryn, tymianek, oregano, cząber lub majeranek, a także gotową przyprawę do ziemniaków.

Ziemniaki w mundurkach z wody — przepis

Ziemniaki w mundurkach - gotowane, z piekarnika, z boczkiem

Fot. iStock/Ziemniaki w mundurkach

Ziemniaki w mundurkach z wody — składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • pęczek koperku
  • masło 82%
  • sól
  • ew. mleko

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki dokładnie wymyj i wypłucz z ziemi. Nie obieraj i zostaw je w całości. Włóż je do osolonej wody, lub mieszanki wody i mleka  w proporcji pół na pół. Gotuj do czasu zmięknięcia — zależy on od wielkości ziemniaków.
  2. Ugotowane ziemniaki podawaj gorące, z masłem i solą, posypane koperkiem.

Jeśli chcesz, by danie miało ciekawszy smak, przygotuj masło czosnkowe lub ziołowe. Po prostu wymieszaj ulubione przyprawy lub rozgnieciony czosnek z masłem, by uzyskać aromatyczny dodatek do ziemniaków.

Ziemniaki w mundurkach z boczkiem — przepis

Fot. iStock/Ziemniaki w mundurkach

Ziemniaki w mundurkach z boczkiem — składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 10 dag mozzarelli
  • żółty starty ser
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki dokładnie wymyj i wypłucz z ziemi. Nie obieraj, podgotuj w całości  (10-15 min) w osolonej wodzie, by nieco zmiękły. Przestudź.
  2. Cebulę obierz i poszatkuj, podsmaż z boczkiem na patelni. Dodaj czosnek, sól i pieprz, jajko i mozzarellę. Wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
  3. Ziemniaki przekrój na pół, wydrąż łyżeczką miąższ i włóż farsz w powstałe miejsce. Poukładaj ziemniaki w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia i zapiecz w piekarniku rozgrzanym do  180ºC przez ok. 20-25 minut. Pod koniec pieczenia posyp serem żółtym i poczekaj, aż się roztopi.
  4. Podawaj gorące z ketchupem lub sosem czosnkowym.

źródło:  beszamel.se.pl,www.przyslijprzepis.pl