Dania główne Gotowanie Przepisy

Ravioli – sprawdzone przepisy na pyszne, włoskie pierożki ze szpinakiem, mięsem lub z grzybami

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
1 lipca 2020
Ravioli - ze szpinakiem, z mięsem, z grzybami - przepis
Fot. iStock
 

Ravioli to delikatne pierożki, które we Włoszech są tak popularne, jak w Polsce pierogi z kapustą i grzybami. Wbrew pozorom nie wymagają poświęcenia więcej czasu w przygotowaniu. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć do kuchni włoskiej i przyrządzić pierogi nieco inaczej, niż zazwyczaj – tradycyjnie. Jak zrobić ravioli ze szpinakiem i serem ricotta, mięsem lub grzybami, by zachwycało smakiem?

Ravioli coraz śmielej pojawia się na polskich stołach. Serwowane z różnym nadzieniem mają szansę trafić w gusta kulinarne nie tylko osób kochających włoską kuchnię. Te niewielkie i pyszne pierożki nadziewa się nieco innym farszem, niż w przypadku tradycyjnych polskich pierogów. Skoro jednak miłośników szpinaku czy sera ricotta nie brakuje, warto sięgnąć po przepis na ravioli i spróbować czegoś nieco innego. Jeśli jednak wolicie nieco bardziej klasyczny farsz – nic nie stoi na przeszkodzie, by zaszaleć i połączyć lekkość ravioli z tradycyjnymi polskimi smakami.

Ravioli – przepis na ciasto

Fot. iStock/ravioli

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • odrobina ciepłej wody

Przygotowanie ciasta:

  1. Mąkę wsyp do miski lub do misy robota kuchennego. Dodaj jajka i rozpocznij wyrabianie ciasta. Gdy składniki się połączą, dolej do masy nieco ciepłej wody i dalej wyrabiaj ciasto, do chwili, aż stanie się gładkie i twarde. Pod sam koniec wyrabiania dolej troszkę oliwy z oliwek, ciasto wyłóż na stolnicę, chwilę jeszcze zagniataj i uformuj je na kształt kuli.
  2. Zawiń w folię spożywczą, przełóż do lodówki na kilkanaście minut, by odpoczęło.

Gdy ciasto znajdzie się w lodówce, przystąp do przygotowania wybranego farszu, z przepisów przedstawionych poniżej.

Ravioli ze szpinakiem i serem ricotta – przepis na farsz

Ravioli ze szpinakiem to klasyczna odsłona tego włoskiego dania. Warto po nie sięgnąć nie tylko ze względu na smak, ale i zalety szpinaku. To niepozorne zielone warzywo zawiera witaminę A, C, K, witaminy B1, B2, B6, beta-karoten, selen, magnez, potas, żelazo, wapń, foliany i błonnik. A i to nie wszystko, co kryje się w szpinaku. Jeśli cenisz sobie kuchnię zarazem smaczną i odżywczą, przepis na ravioli ze szpinakiem będzie dobrym wyborem.

Ravioli - ze szpinakiem, z mięsem, z grzybami - przepis

Fot. iStock/ravioli

Farsz do ravioli ze szpinakiem i serem ricotta – składniki:

  • 500 gramów szpinaku (świeży lub mrożony)
  • 200 gramów sera ricotta
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól,
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • masło lub oliwa z oliwek do polania gotowych pierożków
  • odrobina parmezanu lub innego twardego sera do posypania

Ravioli ze szpinakiem i serem ricotta – przygotowanie

  1. Ciasto przygotuj zgodnie z instrukcją przedstawioną powyżej, w przepisie na ciasto do ravioli.
  2. Gdy ciasto będzie odpoczywać w lodówce, szpinak umyj dokładnie, pozbaw go twardych łodyżek, odsącz. Przysmaż go chwilę na patelni, na oliwie z oliwek do chwili, gdy zmięknie. Jeśli masz do dyspozycji mrożony szpinak, wrzuć go z opakowania na rozgrzaną patelnię i smaż do chwili, gdy zmięknie.
  3. Przestudzony szpinak odcedź, jeśli wydzielił się nadmiar wody, posiekaj i wymieszaj z przeciśniętym przez praskę (lub drobniutko poszatkowanym) czosnkiem. Ilość ząbków (1-2) zależy od tego, jak bardzo lubisz wyrazisty smak czosnku.
  4. Ostudzony szpinak z czosnkiem wymieszaj z ricottą, dodaj sól, pieprz i gałką muszkatołową.
  5. Przygotowane ciasto wyjmij z lodówki, cieniutko rozwałkuj i podziel na 4 paski. Ostrożnie posmaruj je rozmąconym jajkiem.
  6. Na jedną połowę paska ciasta nałóż farsz łyżeczką, postaraj się zachować odległość 3 cm od kulek farszu. Tak przygotowany pasek nakryj drugą połową. Dociśnij, by skleić ze sobą końce. Zwykłym ostrym nożem lub nożem do pizzy powycinaj kwadratowe pierożki tak, by farsz znalazł się w środku każdego z nich.
  7. Pierożki gotuj we wrzącej osolonej wodzie z niewielką ilością oliwy z oliwek. Gdy wypłyną wypłyną na wierzch (po ok. 4 minutach), wyjmij je przy pomocy łyżki cedzakowej. Serwuj jeszcze gorące, polane oliwą z oliwek lub masłem, posypane startym parmezanem.

Ravioli z mięsem – przepis na farsz

Przepis na farsz do ravioli z mięsem jest prosty w przygotowaniu i z pewnością trafi w smak osób lubiących sycące, mięsne potrawy.

Ravioli - ze szpinakiem, z mięsem, z grzybami - przepis

Fot. iStock/ravioli

Farsz do ravioli z mięsem – składniki:

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta oregano
  • odrobina tymianku lub rozmarynu
  • pieprz
  • sól
  • garść startego sera żółtego (najlepiej parmezanu)
  • odrobina oliwy z oliwek

Ravioli z mięsem – przygotowanie:

  1. Ciasto przygotuj zgodnie z instrukcją przedstawioną na początku, w przepisie na ciasto do ravioli.
  2. Gdy ciasto będzie odpoczywać w lodówce, przygotuj farsz. Na rozgrzanej patelni podsmaż mięso z czosnkiem i przyprawami. Odstaw do wystygnięcia. Dodaj do mięsa większość startego sera, wymieszaj dobrze składniki.
  3. Przygotowane ciasto wyjmij z lodówki, cieniutko rozwałkuj i podziel na 4 paski. Ostrożnie posmaruj je rozmąconym jajkiem.
  4. Na jedną połowę paska ciasta nałóż farsz łyżeczką, postaraj się zachować odległość 3 cm od kulek farszu. Tak przygotowany pasek nakryj drugą połową. Dociśnij, by skleić ze sobą końce. Zwykłym ostrym nożem lub nożem do pizzy powycinaj kwadratowe pierożki tak, by farsz znalazł się w środku każdego z nich.
  5. Pierożki gotuj we wrzącej osolonej wodzie z niewielką ilością oliwy z oliwek. Gdy wypłyną wypłyną na wierzch (po ok. 4 minutach), wyjmij je przy pomocy łyżki cedzakowej. Serwuj jeszcze gorące, polane oliwą z oliwek , posypane pozostałym startym serem.

Ravioli z grzybami – przepis na farsz

Ten specjał będzie ozdobą stołu jesienią, gdy świeżych, aromatycznych grzybów leśnych jest pod dostatkiem. Do tego przepisu można wykorzystać także grzyby zamrożone, gdy sezon na świeże grzyby już minął.

Ravioli - ze szpinakiem, z mięsem, z grzybami - przepis

Fot. iStock/ravioli

Farsz do ravioli z grzybami – składniki:

  • 400 g grzybów leśnych
  • 1 ugotowany ziemniak
  • 3 łyżki starego parmezanu (lub innego twardego sera)
  • 1 mała cebula
  • garstka posiekanej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Do sosu:

  • szklanka śmietany
  • odrobina posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Tym razem zacznij od przygotowania farszu – możesz to zrobić nawet dzień wcześniej:
  • Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodaj pokrojone na małe kawałki świeże grzyby. Gdy wydzieli się z nich woda, dodaj posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Duś kilka minut, aż woda wyparuje. Zdejmij z ognia i wystudź.
  • Chłodne grzyby poszatkuj drobniutko, dodaj ugotowany i przeciśnięty przez praskę ziemniak, starty parmezan. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj farsz i odstaw go na kilka godzin do lodówki.

2. Ciasto przygotuj zgodnie z instrukcją przedstawioną na początku, w przepisie na ciasto do ravioli.

3. Przygotowane ciasto wyjmij z lodówki, cieniutko rozwałkuj i podziel na 4 paski.

  • Następnie ostrożnie posmaruj je rozmąconym jajkiem. Na jedną połowę paska ciasta nałóż farsz łyżeczką, postaraj się zachować odległość 3 cm od kulek farszu. Tak przygotowany pasek nakryj drugą połową. Dociśnij, by skleić ze sobą końce. Zwykłym ostrym nożem lub nożem do pizzy powycinaj kwadratowe pierożki tak, by farsz znalazł się w środku każdego z nich.
  • Pierożki gotuj we wrzącej osolonej wodzie z niewielką ilością oliwy z oliwek. Gdy wypłyną wypłyną na wierzch (po ok. 4 minutach), wyjmij je przy pomocy łyżki cedzakowej.

4. W międzyczasie przygotuj sos:

  •  Śmietanę przełóż do małego garnka lub na patelnię, na mały ogień. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i sól. Delikatnie wymieszaj i poczekaj, aż sos zgęstnieje. Polej sosem gorące ravioli, posyp startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl

Dania główne Gotowanie Przepisy

25 rzeczy, których żałujemy najbardziej. Na niektóre z nich wciąż nie jest za późno

Redakcja
Redakcja
1 lipca 2020
Fot. Unsplash / Matthew Wiebe / CC0 Public Domain
 

Wszyscy jesteśmy zajęci. Życie toczy się swoim torem i własnym tempem. Błędy, szaleństwa i radości młodości. Pierwsza miłość. Dorosłość. Awans, kolejny związek, narodziny dziecka, zmiana pracy, nowe mieszkanie, nowe hobby, nowi znajomi, stare nawyki. Czas mija, aż w pewnym momencie zdajemy sobie sprawę z tego, że mamy go coraz mniej. Czy nasz losy potoczyłyby się inaczej, gdybyśmy podjęli inne decyzje? Czego żałujemy najmocniej, czego już nie nadrobimy?

25 rzeczy, których żałujemy najbardziej

1. Tego, że nasza kariera zawodowa toczyła się kosztem naszej rodziny, bliskich, przyjaciół

Może nie odbyła się jakaś ważna rozmowa, może brakło czasu na zbudowanie lepszej więzi z dziećmi, z partnerem? Może zbudowaliśmy za mało wspomnień?

2. Tego, że nie przeciwstawialiśmy się „prześladowcom” w szkole i życiu

Powinniśmy częściej stawać w obronie – swojej własnej i słabszych. Powinniśmy czynić więcej dobra.

3.Tego, że nie pozostaliśmy w kontakcie z kilkoma dobrymi przyjaciółmi z dzieciństwa i młodości

Te więzi są przecież szczególnie ważne, to one nas budują, wzbogacają, uczą tego, jak funkcjonować w przyjaźni i miłości.

4. Tego, że nie byliśmy częściej offline 

Telefon towarzyszył nam nawet podczas rozmowy z ukochaną osobą. Dalej nerwowo sprawdzamy wiadomości, nie potrafimy się skoncentrować, ani dać komuś z siebie stuprocentowej obecności.

5. Tego, że zerwaliśmy z  prawdziwą miłością lub zostaliśmy przez nią porzuceni 

Przecież razem mogliśmy stworzyć coś wspaniałego. Gdyby tylko wszystko potoczyło się inaczej…

6. Że martwiliśmy się o to, co inni o nas myślą

A przecież, tak naprawdę, nie ma to żadnego znaczenia. Ważne, by żyć z zgodzie ze sobą.

7. Że często brakowało nam wystarczającej pewności siebie

Żeby zawalczyć o siebie lub o ważne dla nas sprawy.

8. Że żyliśmy życiem, które zaplanowali dla nas rodzice, a nie tym,  którego chcieliśmy

To straszne zorientować się w pewnym momencie, że nie spełniamy własnych marzeń, tylko realizujemy czyjś plan.

9. Że nie ubiegaliśmy się o wymarzoną pracę 

Bo wydawało nam się, że i tak jej nie zdobędziemy. A może za bardzo baliśmy się zmian?

10. Że nie byliśmy bardziej szczęśliwi

Traktowaliśmy życie tak poważnie, że zapomnieliśmy o prostych przyjemnościach.

11. Że nie podróżowaliśmy częściej z rodziną / przyjaciółmi

A takie podróże tworzą przecież niezapomniane wspomnienia, pozwalają wspólnie przeżyć przygody.

12. Że dopuściliśmy do rozpadu mojego małżeństwa/związku

Zniszczyliśmy coś, kogoś… Bezpowrotnie.

13. Że nie nauczyliśmy naszych dzieci czegoś więcej

Bo nie staraliśmy się być dla nich autorytetem, kimś godnym zaufania.

14.  Że nie pogodziliśmy się z jakimś członkiem rodziny lub starym przyjacielem

Złość, niedomówienia zostały gdzieś między wami.

15. Że nie ufaliśmy bardziej własnej intuicji

Zwłaszcza wtedy, kiedy mogła nas ostrzec przed jakąś życiową katastrofą, złą decyzją, wyborem, który wiele nas kosztował.

16. Że nie podjęliśmy jakiejś inicjatywy 

I przez to straciliśmy ważną, niepowtarzalną okazję.

17.  Że zaangażowaliśmy się w niewłaściwą grupę znajomych, gdy byliśmy młodsi

Może przysporzyło to nam kłopotów, wrogów, złych doświadczeń.

18. Że nie skończyliśmy szkoły/studiów

I choć życie nauczyło nas wielu ważnych rzeczy, brak nam edukacji, wiadomości, które pozwoliłby nam zająć lepsze stanowisko, być bardziej niezależnym, zdobywać więcej umiejętności.

19. Że wybraliśmy pracę, której nie lubimy 

A chodzenie do pracy, której nie lubimy jest nie tylko szkodliwe dla naszego zdrowia psychicznego, ale także hamuje nasz rozwój osobisty.

20. Że nie spędziliśmy więcej czasu z dziećmi

Że ominęły nas dziecięce przedstawienia, pierwsze słowa, kroki i inne ważne momenty.

21. Że nie dbaliśmy o swoje zdrowie

A teraz zbieramy tego żniwo. Może odkładaliśmy w nieskończoność jakieś ważne badania, może zlekceważyliśmy niepokojące symptomy?

22. Że zabrakło nam odwagi, aby wstać i zabrać głos w kluczowym momencie

I nie obroniliśmy swojej racji lub pozwoliliśmy komuś by przejął kontrolę nad naszym życiem.

23. Że nie odwiedziliśmy umierającego przyjaciela

I nie powiedzieliśmy mu jak bardzo był dla nas ważny, że zostanie w pewien sposób z nami na zawsze.

24. Że nie nauczyliśmy się innego języka

Żeby móc swobodnie podróżować po świecie, być niezależnym. Rozumieć lepiej innych i to, co nas otacza. Być świadomym.

25. Że nie byliśmy lepszym rodzicem

Może nasze dziecko nie radzi sobie w życiu tak, jak byśmy tego chcieli i obwiniamy się za tę sytuację? Może nie nawiązaliśmy z nim tak głębokiej i bezpiecznej relacji, by był niezależnym i szczęśliwym dorosłym?

 

 



Zobacz także

Jak połączyć budyń z jajkami? Deser z jajem… Wasze przepisy wielkanocne

budyń

Czas na budyń – klasyka, która może cię zaskoczyć

Sałatka Leśna Polana. Wasze przepisy wielkanocne