Placuszki bananowe są propozycją na słodkie danie, idealne na śniadanie, obiad lub kolację. Można je przygotować na różne sposoby, serwując na słodko — z miodem, syropem klonowym, cukrem pudrem, czy z owocami.
Przepis na nie jest prosty w przygotowaniu, warto więc wypróbować kilka z wielu dostępnych przepisów na placki. Banany nadają nie tylko słodycz, ale także są źródłem wielu wartościowych składników, podnoszą poziom cukru we krwi i dodają energii do działania. Te słodkie owoce są źródłem witaminy A, C, E, K, witamin z grupy B, a także składników mineralnych.: potasu, magnezu, fosforu, wapnia. Nie brakuje w nich także błonnika i beta-karotenu, więc placuszki bananowe są wartościowym, choć kalorycznym, posiłkiem. Warto wypróbować przepis na placuszki bananowe fit, z jogurtem, twarogiem lub kilka innych, równie smacznych.
Placuszki bananowe — przepis
Placuszki bananowe — składniki:
- 2 banany
- 250 g gęstego jogurtu naturalnego
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- ½ łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki roztopionego masła
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Banany obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Do miski przełóż jogurt, jajka, cukier waniliowy, cukier puder i wystudzone rozpuszczone masło. Wymieszaj aż składniki się połączą. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej, łyżką kładź niewielkie placki i smaż na złoty kolor z jednej strony. W połowie czasu smażenia na górę (surową stronę) każdego placka połóż 1-2 plasterki banana.
- Placki obróć i dosmaż z drugiej strony. Gdyby banan przywierał, po każdej porcji możesz ostrożnie przetrzeć patelnię papierowym ręcznikiem, by nic na powierzchni nie zostało.
- Oprósz placki cukrem pudrem i podawaj gorące.
Placuszki bananowe fit (bez cukru) — przepis
Placuszki bananowe fit — składniki:
- 1 dojrzały banan
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 jajko
- ulubione owoce do ozdobienia
Przygotowanie:
- Banana obierz i rozgnieć widelcem, dodaj jajko, płatki owsiane i dobrze składniki wymieszaj.
- Po tym rozgrzej patelnię (teflonową lub ceramiczną, bez tłuszczu) i nakładaj po łyżce ciasta formując placki. Smaż na niewielkim ogniu ok. 4 min z obu stron, do zrumienienia. Podawaj z ulubionymi owocami.
Placuszki bananowe z twarogiem — przepis
Placuszki bananowe z twarogiem — składniki:
- 100 g twarogu półtłustego
- 2 średnie banany
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- miód lub cukier puder do podania
Przygotowanie:
- Jajko roztrzep w misce, dodaj twaróg, rozgniecione banany i dobrze wymieszaj, by powstała jednolita masa. Dodaj mąkę pszenną pełnoziarnistą oraz proszek do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszaj rózgą.
- Nakładaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron do zarumienienia. Podawaj na ciepło z miodem lub cukrem pudrem.
Placuszki bananowe z czekoladą — przepis
Placuszki bananowe z czekoladą — składniki:
- 2 szklanki mąki
- 500 ml kefiru
- banan
- czekolada mleczna
- 4 czubate łyżeczki cukru
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobinka soli
Przygotowanie:
- Składniki na placki zmiksuj, dodaj pokrojoną czekoladę i pokrojonego banana. Zmiksuj ponownie.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i smaż placki z obu stron.
Placuszki bananowe bez glutenu — przepis
Placuszki bananowe bez glutenu — składniki:
- 2 mocno dojrzałe banany
- 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
- jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
- 1 łyżeczka oliwy
- cukier puder
Przygotowanie:
- Banany obierz, pokrój, pokrop sokiem z limonki i zblenduj na gładką masę. Dodaj jajko, oliwę i wymieszaj dokładnie. Dodaj proszek do pieczenia i mąkę kukurydzianą. Wymieszaj na gładką masę.
- Rozgrzej patelnię i nakładaj po łyżce ciasta na placek. Smaż na niewielkim ogniu z obu stron, na ciemny kolor. Posyp cukrem pudrem.
Placuszki bananowe z kaszą manną — przepis
Placuszki bananowe z kaszą manną — składniki:
- dojrzały banan
- jabłko
- 200 ml mleka
- 50 ml jogurtu naturalnego
- 80 g mąki pszennej
- 50 g kaszy manny
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- olej do smażenia
- owoce do podania
Przygotowanie:
- Do miski przełóż mąkę, kaszę manną, cukier, jajka, proszek do pieczenia, cynamon i mleko. Zmiksuj wszystko na gładką masę.
- Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki, banana rozdrobnij widelcem i wraz z jabłkiem dorzuć do zmiksowanej masy. Wymieszaj wszystkie składniki, odstaw na 20 minut.
- Po tym czasie rozgrzej patelnię i nakładaj po łyżce ciasta na placek. Smaż na niewielkim ogniu z obu stron, do zrumienienia. Podawaj z ulubionymi owocami.