Go to content

Placuszki bananowe w 6 różnych odsłonach. Znajdź swój ulubiony przepis

placuszki bananowe fit, z twarogiem, z kaszą manną
Fot. iStock

Placuszki bananowe są propozycją na słodkie danie, idealne na śniadanie, obiad lub kolację. Można je przygotować na różne sposoby, serwując na słodko — z miodem, syropem klonowym, cukrem pudrem, czy z owocami.

Przepis na nie jest prosty w przygotowaniu, warto więc wypróbować kilka z wielu dostępnych przepisów na placki. Banany nadają nie tylko słodycz, ale także są źródłem wielu wartościowych składników, podnoszą poziom cukru we krwi i dodają energii do działania. Te słodkie owoce są źródłem witaminy A, C, E, K, witamin z grupy B, a także składników mineralnych.: potasu, magnezu, fosforu, wapnia. Nie brakuje w nich także błonnika i beta-karotenu, więc placuszki bananowe są wartościowym, choć kalorycznym, posiłkiem. Warto wypróbować przepis na placuszki bananowe fit, z jogurtem, twarogiem lub kilka innych, równie smacznych.

Placuszki bananowe — przepis

Fot. iStock

Placuszki bananowe — składniki: 

  • 2 banany
  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ½ łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Banany obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Do miski przełóż jogurt, jajka, cukier waniliowy, cukier puder i wystudzone rozpuszczone masło. Wymieszaj aż składniki się połączą. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, łyżką kładź niewielkie placki i smaż na złoty kolor z jednej strony. W połowie czasu smażenia na górę (surową stronę) każdego placka połóż 1-2 plasterki banana.
  4. Placki obróć i dosmaż z drugiej strony. Gdyby banan przywierał, po każdej porcji możesz ostrożnie przetrzeć patelnię papierowym ręcznikiem, by nic na powierzchni nie zostało.
  5. Oprósz placki cukrem pudrem i podawaj gorące.

Placuszki bananowe fit (bez cukru) — przepis

placuszki bananowe fit, z twarogiem, z kaszą manną

Fot. iStock

Placuszki bananowe fit — składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • ulubione owoce do ozdobienia

Przygotowanie: 

  1. Banana obierz i rozgnieć widelcem, dodaj jajko, płatki owsiane i dobrze składniki wymieszaj.
  2. Po tym rozgrzej patelnię (teflonową lub ceramiczną, bez tłuszczu) i nakładaj po łyżce ciasta formując placki. Smaż na niewielkim ogniu ok. 4 min z obu stron, do zrumienienia. Podawaj z ulubionymi owocami.

Placuszki bananowe z twarogiem — przepis

placuszki bananowe fit, z twarogiem, z kaszą manną

Fot. iStock

Placuszki bananowe z twarogiem — składniki:

  • 100 g twarogu półtłustego
  • 2 średnie banany
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • miód lub cukier puder do podania

Przygotowanie: 

  1. Jajko roztrzep w misce, dodaj twaróg, rozgniecione banany i dobrze wymieszaj, by powstała jednolita masa. Dodaj mąkę pszenną pełnoziarnistą oraz proszek do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszaj rózgą.
  2. Nakładaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron do zarumienienia. Podawaj na ciepło z miodem lub cukrem pudrem.

Placuszki bananowe z czekoladą — przepis

Fot. iStock

Placuszki bananowe z czekoladą — składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 500 ml kefiru
  • banan
  • czekolada mleczna
  • 4 czubate łyżeczki cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobinka soli

Przygotowanie: 

  1. Składniki na placki zmiksuj, dodaj pokrojoną czekoladę i pokrojonego banana. Zmiksuj ponownie.
  2. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i smaż placki z obu stron.

Placuszki bananowe bez glutenu — przepis

placuszki bananowe fit, z twarogiem, z kaszą manną

Fot. iStock

Placuszki bananowe bez glutenu — składniki:

  • 2 mocno dojrzałe banany
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
  • jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
  • 1 łyżeczka oliwy
  • cukier puder

Przygotowanie:

  • Banany obierz, pokrój, pokrop sokiem z limonki i zblenduj na gładką masę. Dodaj jajko, oliwę i wymieszaj dokładnie. Dodaj proszek do pieczenia i mąkę kukurydzianą. Wymieszaj na gładką masę.
  • Rozgrzej patelnię i nakładaj po łyżce ciasta na placek. Smaż na niewielkim ogniu z obu stron, na ciemny kolor. Posyp cukrem pudrem.

Placuszki bananowe z kaszą manną — przepis

Fot. iStock

Placuszki bananowe z kaszą manną — składniki:

  • dojrzały banan
  • jabłko
  • 200 ml mleka
  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • 80 g mąki pszennej
  • 50 g kaszy manny
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia
  • owoce do podania

Przygotowanie: 

  1. Do miski przełóż mąkę, kaszę manną, cukier, jajka, proszek do pieczenia, cynamon i mleko. Zmiksuj wszystko na gładką masę.
  2. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki, banana rozdrobnij widelcem i wraz z jabłkiem dorzuć do zmiksowanej masy. Wymieszaj wszystkie składniki, odstaw na 20 minut.
  3. Po tym czasie rozgrzej patelnię i nakładaj po łyżce ciasta na placek. Smaż na niewielkim ogniu z obu stron, do zrumienienia. Podawaj z ulubionymi owocami.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl