Go to content

Placki z dyni – z dodatkiem ziemniaków, jabłek, rodzynek lub twarogu

Placki z dyni - z dodatkiem ziemniaków, jabłek lub twarogu
Fot. iStock

Placki z dyni to pomysł na wykorzystanie wyjątkowo zdrowej dyni w kuchni. Warto je przyrządzić ze względu na smak i właściwości dyni, która na naszych stołach nie gości zbyt często. Odpowiedni przepis na placki z dyni z ziemniakami, twarogiem czy jabłkami, pozwoli odkryć zalety tego okazałego warzywa.

Dynia — skarbnica zdrowia 

Dynia w swym miąższu i pestkach kryje wiele substancji odżywczych. Wybierając dynię do różnych przepisów, warto wziąć bardziej  pomarańczowe warzywo, które jest mocniej dojrzałe i zawiera więcej cennych wartości dla zdrowia. A nie brakuje w niej witaminy A,B1, B2, PP, E i C, a także minerałów takich jak: żelazo, fosfor, magnez oraz selen, cynk, miedź i mangan. Obecne w niej karotenoidy i antyoksydanty (np. duże ilości witaminy E) opóźniają proces starzenia komórek organizmu. Wspomniana witamina A ma duży wpływ na zdrowie skóry, włosów i paznokci.

Fot. iStock

Dynia jest znakomitym warzywem wspierającym dietę odchudzającą. Jest niskokaloryczna — około 30 kcal na 100 g — i lekkostrawna. Wspomaga produkcję żółci, regenerację wątroby oraz reguluje działanie układu pokarmowego. Pomaga przy zaparciach, a pestki są doskonałym sposobem walki przeciw pasożytom. Reguluje procesy przemiany materii oraz odtruwa organizm. Sok wyciśnięty z miąższu dyni działa moczopędnie, zapobiega powstawaniu obrzęków, może być także pomocny w przypadku schorzeń nerek oraz układu krążenia. Dynia obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi.  Pestki dyni są  również dobrym źródłem zdrowego tłuszczu oraz białka roślinnego. Miąższ dyni składa się aż z 90% z wody, więc dobrze nawadnia organizm i zapobiega przedwczesnemu powstawaniu zmarszczek.

Placki z dyni — przepis

Placki z dyni to danie bardzo proste i wdzięczne w przygotowaniu. Można je serwować na słodko i na słono, z polewą, lub bez. Wszystko zależy od poszczególnych dodatków — śmietany, cukru pudru, cukru kryształu czy dżemu.

Fot. iStock

Placki z dyni — składniki:

  • 400 gram dyni
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 jajka
  • sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Dynię obierz, usuń pestki, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Startą dynię posól i odstaw, by puściła nadmiar soku.
  2. Dynię odciśnij, wymieszaj ze śmietaną, żółtkami i mąką. Z białek ubij na sztywno pianę, wymieszaj ją delikatnie z gotową masą.
  3. Na patelni rozgrzej olej, i smaż placki z dyni na złoty kolor z dwóch stron.

Placki z dyni i ziemniaków — przepis

Placki z dyni - z dodatkiem ziemniaków, jabłek lub twarogu

Fot. iStock

Placki z dyni i ziemniaków — składniki:

  • 400 g miąższu dyni
  • 400 g  ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, cebulę, dynię obierz zetrzyj na tartce o drobnych oczkach. Dodaj sól, pieprz, poszatkowany koperek, obie mąki, jajka i wymieszaj.
  2. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki z dyni na złoty kolor z dwóch stron.

Placki z dyni i twarogu — przepis

Placki z dyni - z dodatkiem ziemniaków, jabłek lub twarogu

Fot. iStock

Placki z dyni i twarogu — składniki:

  • 500 g dyni
  • 100 g twarogu
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Dynię oczyść, obierz, pokrój w kostkę, dolej 1/4 szklanki wody i duś na wolnym ogniu ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas, by się nie nie przypaliła.
  2. Po odparowaniu wody dynię zblenduj i odstaw do przestudzenia. Po tym czasie do dyni dodaj mąkę z proszkiem, twaróg i jajko, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie, by otrzymać jednolitą masę.
  3. Na patelni rozgrzej tłuszcz i wykładaj łyżką cienkie placki. Smaż na złoty kolor z obu stron.

Placki z dyni i jabłek — przepis

Placki z dyni - z dodatkiem ziemniaków, jabłek lub twarogu

Fot. iStock

Placki z dyni i jabłek — składniki:

  • 1 duże jabłko
  • 1 szklanka musu z dyni
  • jajko
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 pełne łyżki mąki pszennej
  •  szczypta cynamonu
  • cukier waniliowy (16 g)

Przygotowanie:

  1. Dynię oczyść, obierz, pokrój w kostkę, dolej 1/4 szklanki wody i duś na wolnym ogniu ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas, by się nie nie przypaliła. Po odparowaniu wody dynię zblenduj i odstaw do przestudzenia.
  2. Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Dorzuć do ostudzonej dyni, wymieszaj.
  3. Do dyni i jabłek dodaj pozostałe składniki i dobrze je wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej tłuszcz i wykładaj łyżką cienkie placki. Smaż na złoty kolor z obu stron.

Placki z dyni i rodzynek — przepis

Fot. iStock/placki z dyni

Placki z dyni i rodzynek — składniki:

  • 2 szklanki dyni
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanka rodzynek
  • 2 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Dynię obierz, usuń pestki, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Startą dynię posól i odstaw, by puściła nadmiar soku. Po tym czasie odciśnij miąższ.
  2. Dodaj jajko, cukier, mąkę, rodzynki, cukier i dobrze wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej tłuszcz i wykładaj łyżką cienkie placki. Smaż na złoty kolor z obu stron.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl