Zdrowie

Dobrze zrobiłaś, że odeszłaś. Wiesz dlaczego?

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
7 października 2020
Fot. iStock/1BSG
 

Kiedy związek się rozpada, cierpisz. Niezależnie od tego, czy była to relacja, która przyniosła ci wiele dobrych chwil, czy też toksyczna miłość, która kosztowała cię wiele łez – rozstanie boli. W wielu sytuacjach poczucie ulgi miesza się z poczuciem smutku, żalu. Może nie żałujesz miłości, ale straconego czasu. Może chciałabyś nie pamiętać o wydarzeniach, które sprawiły, że jest ci ciężko. A może cierpisz, bo nadal go kochasz? Może spędziłaś z nim kilka lub kilkanaście lat, których nie da się przekreślić, zapomnieć?…

Mimo naszych najszczerszych chęci relacje miłosne nie zawsze układają się po naszej myśli. Czasem rozstanie jest po prostu nieuniknione. Wiesz to przecież, rozumiesz.

Podejmujesz decyzję, odchodzisz i… musisz jeszcze poradzić sobie z tym rozstaniem. Otrząsnąć się ze smutku, zrozumieć, że tak musiało się stać. Pojawiają się momenty zwątpienia. Zastanawiasz się, czy na pewno dobrze zrobiłaś. Tracisz grunt pod nogami, chcesz wrócić do punktu wyjścia… Stop, zatrzymaj się. Nie bez powodu znalazłaś się w tym momencie w tym określonym miejscu w życiu. Dobrze zrobiłaś, że odeszłaś. Wiesz dlaczego? Być może nie zdajesz sobie z tego sprawy, ale kierował tobą jeden z poniższych powodów:

1. Straciłaś poczucie tożsamości w związku

Co to znaczy? Czułaś, że w tej relacji nie jesteś sobą. Że zabiegasz o akceptację i stajesz się kimś innym, obcym. Że nawet już nie pamiętasz jak to jest być sobą, myśleć tak jak ty, czuć to, co ty. Coś działo się wbrew tobie, ale nie umiałaś już nawet zareagować. Pogubiłaś się dla tej miłości.

2. Nie rozwijałaś się już w tej relacji

Powodem, dla którego zawsze potrzebujesz się rozwijać, jest potrzeba adaptacji do ciągłe do zmieniających się okoliczności. To samo dotyczy również twojego związku. Brak rozwoju (po obu stronach) jest oznaką dysfunkcji w relacji.

3. Bałaś się partnera

Strach nigdy nie powinien być siłą napędową związku. W relacji, w którym występuje lęk przed ukochaną osobą, nie może być prawdziwej miłości.

4. Nie wiedziałaś, dokąd zmierzasz w życiu

Jeśli błąkasz się bez celu, bez składu, obserwując jedynie życiowe dokonania twojego partnera, ma to bez wątpienia negatywny wpływ na twój osobisty rozwój. Popadasz we frustrację, zamiast działaś. Dlatego potrzebujesz związku, który jest stabilny i pomaga ci obrać swój własny kierunek. Potrzebujesz partnera, który cię w tym wspiera, a nie dołuje.

5. Twoi przyjaciele i rodzina uważają, że ten związek ci szkodzi

Nie możesz przeżyć życia spełniając oczekiwania i biorąc pod uwagę jedynie uczucia innych ludzi. Jeśli jednak ci, którym najbardziej na tobie zależy, twierdzą, że ten związek jest dla ciebie zły, być może warto zrobić bilans zysków i strat, spróbować spojrzeć na tę miłość z boku.

6. Zabrakło zaufania

To się nie mogło udać. Jeśli nie ufasz, musiałaś odejść. Jeśli nie masz powodów, by ufać – tym bardziej.

7. Zabrakło miłości

Związek z poczucia obowiązku obróci się przeciw tobie. Coraz większa frustracja, złość i gniew, jaką odczuwasz w stosunku do osoby, z którą dzielisz życie, to wszystko sprawia, że układa się między wami coraz gorzej. Lepiej odejść z klasą, niż epatować nienawiścią. Szczególnie, gdy patrzą na to dzieci.

8. Nie byłaś szczęśliwa

Może od tego powinnyśmy zacząć? Miłość, która nie daje nam szczęścia, lecz ból i rozczarowanie nie jest dobrą miłością, jest ciężarem. Prędzej czy pózniej – skończy się, zniknie, wypali. Możesz to ciągnąć w nieskończoność, bo dzieci, bo kredyt, bo „co powiedzą inni?”… Ale jedno masz życie, pamiętasz?

Pewnie zajmie ci jeszcze chwilę, zanim to wszystko zrozumiesz, zaakceptujesz. Ale zrobiłaś pierwszy, najważniejszy krok na drodze ku „lepszemu”. Przestanie boleć,wszystko stanie się prostsze.


Na podstawie: relrules.com


Zdrowie

Bułki maślane – klasyczne, z jagodami, z kruszonką i z czekoladą. Wybierz ulubioną wersję

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
6 października 2020
Bułki maślane - klasyczne, z jagodami, z kruszonką i z czekoladą
Fot. iStock/bułki maślane

Bułki maślane z kruszonką świetnie pasują na lekkie śniadanie, jak i przekąskę do kawy czy herbaty. Są słodkie i puszyste, często z dodatkami takimi jak konfitura, kruszonka lub kawałki czekolady. Bez problemu można je kupić w klepie, ale zdecydowanie najlepsze bułki maślane to te upieczone samodzielnie. Warto więc sprawdzić przepis na bułki maślane klasyczne, z jagodami, z kruszonką i z czekoladą.

Bułki maślane — przepis podstawowy 

Bułki maślane - klasyczne, z jagodami, z kruszonką i z czekoladą

Fot. iStock/bułki maślane

Bułki maślane. Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru,
  • ok. 125 ml ciepłego mleka,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • jajko,
  • 60 g masła,
  • dodatkowo jajko do posmarowania
  • łyżka mleka
  • szczypta soli

Przygotowanie: 

  1. Do ciepłego mleka dodaj drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. Masło rozpuść w rondelku, lekko przestudź.
  2. Do mąki dodaj wyrośnięty zaczyn, jajko, masło i sól. Zagniataj przez kilka minut, następnie ciasto przykryj ściereczką, odstaw na godzinę.
  3. Po tym upływie czasu podsyp mąką i zagniataj jeszcze chwilę. Podziel na 8 kawałków i uformuj z nich bułeczki.
    Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przełóż bułki i przykryj je ściereczką na około 15 minut, aż jeszcze trochę podrosną. Po tym
    posmaruj wierzch bułeczek roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
  4. Włóż do nagrzanego piekarnika na 180ºC na około 30-35 minut.

Bułki maślane z jagodami — przepis

Bułki maślane - klasyczne, z jagodami, z kruszonką i z czekoladą

Fot. iStock/bułki maślane

Bułki maślane z jagodami. Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • 350 g bardzo miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 6 jajek (w tym 1 do posmarowania bułek)
  • 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
  • 2 łyżki ciepłej wody,
  • szczypta soli
  • szklanka jagód
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Opakowanie drożdży instant rozprowadź w dwóch łyżkach ciepłej wody i odstaw na 15 minut w ciepłe i spokojne miejsce.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sól, drożdże i 2 jajka. Całość zamieszaj drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Dodawaj po jednym jajku i wyrabiaj ciasto ręcznie. Zagniataj tak długo, aż ciasto zacznie się kleić.
  3. Gdy ciasto stanie się kleiste, dodaj posiekane miękkie masło — stopniowo, pod dwie kostki masła, gdy tłuszcz połączy się z ciastem — dodaj kolejne kostki. Ciasto ma być dość rzadkie. Miskę przykryj szczelnie folią i odstaw w ciepłe i spokojne miejsce na ok. 2 godziny.
  4. Gdy ciasto podwoi objętość, uderz w nie pięścią, ponownie nakryj ściereczką i włóż do lodówki na całą noc.
  5. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm. Wytnij kwadraty o boku 7 cm i lekko rozpłaszcz je palcami. Na środku każdego kwadratu nałóż łyżeczkę jagód i posyp nieco cukrem pudrem. Zaklej boki „w kopertę”, by nadzienie nie wypłynęło.
  6. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (sklejeniem koperty do dołu), w odległości około 2 cm od siebie. Blachę przykryj folią i odstaw do podrośnięcia na około 2 h.
  7. Po upływie tego czas zdejmij folię, posmaruj wierzch bułeczek roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190ºC.
    Piecz przez 15 minut na złotobrązowy kolor, wystudź na kratce. Posyp cukrem pudrem.

Bułki maślane z kruszonką — przepis

Fot. iStock/Bułki maślane

Bułki maślane z kruszonką. Składniki:

  • 600 g mąki
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g roztopionego masła
  • 3 dag drożdży
  • 1 jako
  • 2 żółtka
  • duża szczypta soli

Kruszonka:

  • 100 g miękkiego masła
  • 1,5 szklanki mąki
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego

Przygotowanie: 

  1. Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto przez minimum ok.5 minut. Zostaw do wyrośnięcia na 45 minut.
  2. Wyrób kruszonkę, zagniatając wszystkie składniki razem.
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 większych lub 14 mniejszych kawałków, uformuj krągłe bułki, i ułóż je na dużej wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika (zachować odstępy). Bułki posmaruj mlekiem, posyp kruszonką i odstawi na ok. 1 godzinę, aż ponownie wyrosną.
  4. Rozgrzej piekarnik na 170ºC, włóż bułeczki i piecz ok. 20-25 minut.

Bułki maślane z czekoladą — przepis

Fot. iStock/Bułki maślane

Bułki maślane z czekoladą. Składniki: 

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 40 g drożdży
  • 60 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 gorzka czekolada

Kruszonka:

  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki masła

Dodatkowo: 

  • jajko do smarowania

Przygotowanie:

  1. Do miseczki wlej ciepłe mleko, pokrusz drożdże, dodaj cukier i dwie łyżki mąki. Odstaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Masło roztop w garnuszku.
  3. Mąkę przesiej do miski, dodaj zaczyn drożdżowy, cukier waniliowy i wyrób ciasto. Dolej nieco więcej mleka, jeśli ciasto będzie zbyt twarde. Gdy ciasto stanie się gładkie dodawaj partiami roztopione masło i wyrabiaj, aż tłuszcz się wchłonie w ciasto. Przykryj i odstaw  do wyrośnięcia.
  4. Czekoladę podziel na kostki. Z wyrośniętego ciasta formuj okrągłe bułeczki, w środek każdej włóż kostkę czekolady. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na 10 minut do podrośnięcia. W międzyczasie przygotuj z mąki, cukru i masła kruszonkę.
  5. Gdy bułeczki podrosną, posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz ok.20 minut w temp. 180ºC.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 

Zobacz także

atopia

Atopia u dziecka? To problem nie tylko malucha, ale całej rodziny

Możesz zapobiegać i łagodzić. Obolałe gardło i kaszel można łatwo poskromić

Zapalenie płuc - objawy

Zapalenie płuc – objawy, których nie należy ignorować