Go to content

„Trzy gramy dziennie” mogą obniżać poziom cholesterolu we krwi

Fot. Materiały prasowe

Badanie kliniczne przeprowadzone przez naukowców ze szpitala uniwersyteckiego Sant’Orsola-Malpighi w Bolonii potwierdziło, że beta-glukany (główny rodzaj błonnika występującego w owsie i jęczmieniu) mogą obniżać poziom stężenia cholesterolu we krwi.

Codzienne dodawanie do diety trzech gramów beta-glukanów z owsa spowodowało, że poziom cholesterolu frakcji LDL (lipoprotein o niskiej gęstości) we krwi uczestników badania obniżył się średnio o 12% po zaledwie czterech tygodniach oraz 15% po ośmiu tygodniach*. Określany mianem „złego cholesterolu”, LDL stanowi większość całego cholesterolu w organizmie. Zbyt wysoki poziom LDL może zwiększać ryzyko miażdżycy, chorób sercowo-naczyniowych, w tym choroby niedokrwiennej serca.

Badanie przeprowadzone z wykorzystaniem Beta heart® Herbalife Nutrition (suplementu w postaci proszku o waniliowym smaku do sporządzania napoju, którego głównym składnikiem jest beta-glukan owsiany OatWell™) wykazało średnie obniżenie cholesterolu całkowitego o 6,5% po czterech tygodniach i 9% po ośmiu tygodniach. Naukowcy odkryli również, że poziom cholesterolu wrócił do pierwotnego stanu po zakończeniu badania – co podkreśla znaczenie codziennego spożycia beta-glukanów.

Badanie zostało wykonane na zlecenie Fundacji Żywienia we Włoszech i obejmowało 83 uczestników (48 kobiet i 35 mężczyzn). Na początku każdy uczestnik, stosujący typową dietę śródziemnomorską, miał umiarkowanie wysoki poziom cholesterolu i niskie ryzyko chorób krążenia.

– Wyniki tego badania utwierdzają nas w przekonaniu, że spożywanie beta-glukanów może w skuteczny i bezpieczny sposób obniżać stężenie cholesterolu u osób z umiarkowanie podwyższonym jego poziomem, w tym w grupie pacjentów w średnim wieku. Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że w 2018 roku w Europie 54% osób powyżej 25. roku życia miało wysoki poziom cholesterolu, co stanowi najwyższy odsetek na świecie – komentuje wyniki badania dr n. med. Paweł Rajewski, Członek Rady Naukowej Herbalife Nutritiom, prof. WSG.

Wnioski z badania opublikowano w czasopiśmie naukowym „Nutrients”.

Aby otrzymywać najświeższe informacje od Herbalife Nutrition, śledź nasz fan page, konto na Instagramie oraz odwiedzaj nutriportal.pl