Chodzi za tobą pizza, a nie masz piekarnika? Musisz wypróbować koniecznie ten przepis – pizza z patelni jest obłędna i łatwa w przygotowaniu!
Wbrew pozorom nie trzeba mieć piekarnika, żeby coś upiec 🙂 Nie brakuje przepisów na pyszne wersje dań typowo „piekarnikowych”, które można przyrządzić korzystając ze zwykłego palnika kuchenki czy kuchenki mikrofalowej. Co ciekawe, smakują doskonale, a alternatywna forma przyrządzenia pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Łapcie za patelnie i szykujcie ulubione dodatki – czas na pizzę!
Pizza z patelni – przepis
Pizza z patelni to sprawdzona alternatywa w sytuacji, gdy nie można skorzystać z piekarnika. Zwolennicy takiej pizzy chwalą ją za smak i łatwość wykonania.
Przepis na pizzę z patelni: składniki
- 500 g mąki
- 20 g drożdży suchych
- 300 ml wody
- łyżka oliwy
- pół łyżeczki soli
- sos i ulubione dodatki na pizzę
Przepis na pizzę z patelni: przygotowanie
- Mąkę przesiej przez sitko do sporej miski, dodaj sól i zamieszaj.
- Drożdże rozprowadź w 100 ml ciepłej wody i dodaj do przesianej mąki, dodaj 200 ml wody i łyżkę oliwy.
- Ciasto wyrób i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu ciasto podziel na 3 części i rozwałkuj w kształcie patelni.
- Rozwałkowane ciasto połóż na zimną, nasmarowaną oliwą patelnię i wstaw na minimalny ogień. Gdy spód się zarumieni, przełóż na drugą stronę. Nałóż sos i ulubione dodatki, posyp ziołami.
- Nakryj pokrywką i czekaj, aż się ciasto usmaży
Pizza z patelni bez drożdży – przepis
Jeśli nie macie w domu drożdży lub zwyczajnie nie chcecie ich używać, nic straconego, możecie wypróbować inną wersję tego przepisu. Ciasto będzie miało nieco inną konsystencję niż klasyczne ciasto drożdżowe. Będzie bardziej kruche i chrupiące na brzegach.
Przepis na pizzę z patelni bez drożdży: składniki
- 30 dag mąki pszennej
- 200 ml wody
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól do smaku
- 1 łyżeczka ziół włoskich lub bazylii i tymianku
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób z nich ciasto
- Ciasto podziel na 3 części i rozwałkuj w kształcie i rozmiarze pasującym do twojej patelni 🙂
- Rozwałkowane ciasto połóż na zimną, nasmarowaną oliwą patelnię i wstaw na minimalny ogień.
- Gdy spód się zarumieni, przełóż na drugą stronę.
- Nałóż sos i ulubione dodatki, posyp ziołami.
- Nakryj pokrywką i czekaj, aż się ciasto usmaży
Smacznego!