Go to content

Papryka faszerowana – pięć przepisów na sycące i pyszne dania dla wegetarian i mięsożerców

Papryka faszerowana - mięsem mielonym, warzywami, pieczarkami, fetą
Fot. iStock

Papryka faszerowana jest daniem, które można przyrządzać w wielu wariantach. Miłośnikom mięsa posmakuje wersja z mięsem mielonym, a ci, którzy uznają jedynie warzywa, mogą przygotować paprykę w wersji wege. Papryka faszerowana pieczarkami czy serem feta również znajdą swoich zwolenników.

Faszerowana papryka to doskonały pomysł na ciepły i sycący posiłek. Do stworzenia farszu można wykorzystać dowolne, ulubione produkty. Zazwyczaj sięgamy po mięso mielone, różne kasze, ryż, pieczarki i ser. Ale przepisy można swobodnie modyfikować, dodając ulubione oliwki, cukinię, pomidory lub jeszcze inne warzywa.

Papryka faszerowana - mięsem mielonym, warzywami, pieczarkami, fetą

Fot. iStock

Do faszerowania można wybrać dowolny kolor papryki. Aby ułatwić sobie zadanie z umieszczeniem papryki w naczyniu tak, by farsz nie wypadał, warto wybrać takie, które stabilnie można postawić — z przechylonymi sztukami zadanie może być trudniejsze. Paprykę przed nałożeniem farszu należy pozbawić gniazda nasiennego. Uciętą górę papryki można odłożyć do farszu, usunąć, lub tez po prostu wykorzystać jako zamknięcie dla farszu. Danie można także przygotować na różne sposoby — paprykę można dusić w garnku, piec w piekarniku lub na grillu.

Papryka faszerowana mięsem mielonym — przepis

Papryka faszerowana - mięsem mielonym, warzywami, pieczarkami, fetą

Fot. iStock/papryka faszerowana

Papryka faszerowana mięsem mielonym — składniki: 

  • 4 duże papryki
  • 300 g mięsa mielonego
  • torebka lub pół szklanki białego ryżu
  • 1 marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna
  • 0,5 szklanki wody lub bulionu

Przygotowanie: 

  1. Papryki umyj, usuń ogonki i gniazda nasienne, marchew pokrój w kostkę, cebulę poszatkuj.
  2. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju, podsmaż przez kilka minut (ok. 7-8) marchewkę oraz poszatkowaną cebulę. Dodaj sól, pieprz i smaż kolejne kilka minut.
  3. Na patelnię dodaj surowy ryż, koncentrat pomidorowy i przyprawy, zalej połową szklanki wody lub bulionu. Gotuj wszystko razem mieszając. Gdy woda z farszu odparuje, ostudź go.
  4. Papryki faszeruj mięsem mielonym. Włóż je do garnka i nalej wody do połowy wysokości papryk. Duś pod przykryciem 35 min.

Papryka faszerowana warzywami — przepis

Papryka faszerowana - mięsem mielonym, warzywami, pieczarkami, fetą

Fot. iStcok/papryka faszerowana

Papryka faszerowana warzywami — składniki: 

  • 4 duże papryki
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • puszka kukurydzy
  • 200 g groszku
  • jajko
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • bulion
  • szklanka wody

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną wypłucz w kilku zmianach wody, odsącz i przelej wrzątkiem. Włóż do garnka i zalej szklanką zimnej wody. Gotuj ok. 8-10 minut na minimalnym ogniu, pod przykryciem, do chwili, aż kasza wchłonie całą wodę.
  2. Cebulę poszatkuj i usmaż na minimalnej ilości oleju. Groszek ugotuj, odsącz i dorzuć do cebuli. Kukurydzę odsącz z zalewy, czosnek przeciśnij przez praskę i z kaszą wrzuć na patelnię z warzywami. Wymieszaj, zdejmij z ognia, dodaj jajko, bazylię i przyprawy, wymieszaj.
  3. Papryki umyj, zetnij górną część, usuń gniazdo nasienne, nie usuwaj ogonka. Środek papryki napełnij farszem. Włóż do garnka i wlej bulion do 1/3 wysokości papryk. Zagotuj i gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut.

Papryka faszerowana pieczarkami (z piekarnika) — przepis

Papryka faszerowana - mięsem mielonym, warzywami, pieczarkami, fetą

Fot. iStock

Papryka faszerowana pieczarkami (z piekarnika) — składniki: 

  • 4 czerwone papryki
  • 50 dag pieczarek
  • 10 dag pęczaku
  • 10 dag twardego, żółtego sera
  • 1 cebula
  • 3 jajka na twardo
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • śmietana

Przygotowanie:

  1. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Pęczak ugotuj w osolonej wodzie, jajka ugotuj na twardo, pieczarki oczyść i drobno pokrój, paprykę umyj, przekrój na pół.
  2. Pokrojone pieczarki podduś z cebulą. Dodaj przeciśnięte przez praskę jajka, starty ser, pietruszkę i przyprawy. Wsyp ugotowany pęczak, wymieszaj wszystko.
  3. Paprykę włóż do naczynia, napełnij ją farszem, na górę każdej papryki nałóż łyżkę śmietany. Zapiekaj danie w piekarniku rozgrzanym do 180º C, przez ok. 35 – 40 minut.

Papryka faszerowana serem feta — przepis

Papryka faszerowana - mięsem mielonym, warzywami, pieczarkami, fetą

Fot. iStock

Papryka faszerowana serem feta — składniki: 

  • 8 papryk
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 300 g sera feta
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia suszona
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • koperek

Przygotowanie:

  1. Ser feta rozkrusz, dodaj poszatkowaną cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę do sera, dodaj suszoną bazylię i oliwę oraz świeżo zmielony pieprz.
  2. Paprykę oczyść, przekrój wzdłuż na połówki, ułóż na blasze z folią aluminiową, polej odrobiną oliwy. Piecz ok. 30 minut (do chwili, gdy skórka zacznie odchodzić) w piekarniku rozgrzanym do 250ºC, z termoobiegiem.

Papryka faszerowana na grilla — przepis

Papryka faszerowana - mięsem mielonym, warzywami, pieczarkami, fetą

Fot. iStock

Papryka faszerowana na grilla — składniki:

  • 2 papryki
  • 300 g mięsa mielonego
  • 5 dkg sera żółtego
  • bakłażan
  • 6 pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • świeże oregano
  • świeża szałwia

Przygotowanie:

  1. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Bakłażana i pieczarki pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z mięsem mielonym, dodaj przyprawy i posiekane zioła — wymieszaj.
  2. Farszem wypełnij papryki, na wierchu posyp startym żółtym serem.
  3. Papryki zawiń w folię aluminiową i grilluj około 40 minut.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl