Makaron z cukinią to propozycja na lekki i smaczny posiłek. Warto wykorzystać różnorodne przepisy na to danie, szczególnie że lato w rozkwicie obfituje w świeże, wartościowe dla zdrowia warzywa. Jak przyrządzić makaron z cukinią i pieczarkami, kurczakiem lub w wersji z zielonym pesto?
Makaron z cukinią — nie warto go sobie odmawiać
Makaron z cukinią przygotowany z różnymi dodatkami to doskonały pomysł na lekki i zdrowy obiad. Cukinia, bez której w tym przypadku makaron się nie obejdzie, to wartościowe źródło wielu witamin i minerałów, w dodatku niskokaloryczne. To warzywo dyniowate jest dobrym źródłem witaminy A, C, K, oraz witamin z grupy B. Zawiera również składniki mineralne, takie jak m.in. fosfor, wapń, żelazo, sód, potas, cynk i jod. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna — surowa cukinia w 100 g dostarcza zaledwie 15 kcal, natomiast smażona 40 kcal.
Jeśli połączymy ją z makaronem pełnoziarnistym bogatym w błonnik, wspierający pracę układu pokarmowego, oraz w witaminy z grupy B, otrzymujesz zdrowy posiłek. W zależności od innych dodatków makaron z cukinią może dużo zyskać na smaku i wartości dla zdrowia.
Makaron z cukinią i kurczakiem
Ta propozycja dla miłośników bardziej sycących i dodających energię potraw. Jego przygotowanie jest proste i nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu.
Makaron z cukinią i kurczakiem — przepis
Składniki:
- 500 g piersi kurczaka
- 350 g makaronu
- 2 małe cukinie (lub jedna duża)
- duża cebula
- pęczek natki pietruszki
- 100 ml śmietany 18-22 %
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- przyprawa do kurczaka
- szczypta curry
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Piersi kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w kostkę i obsyp przyprawą do kurczaka.
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedź.
- Cukinie umyj, przekrój na pół i pokrój w nieco grubsze półplasterki.
- Na patelni rozgrzej olej, w międzyczasie poszatkuj cebulę. Cebulę zeszklij na gorącym oleju i zdejmij z patelni.
- Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną cukinię, oprósz solą, pierzem i duś, aż stanie się al dente.
- Podsmażoną cebulę przełóż do cukinii i wymieszaj.
- Na drugą patelnię z rozgrzanym olejem wrzuć pokrojone piersi w przyprawie, dodaj curry i usmaż. Usmażone mięso przerzuć do warzyw.
- Pod koniec smażenia wlej śmietanę i wymieszaj, dopraw solą, pieprzem, wrzuć makaron, wsyp poszatkowaną drobno natkę pietruszki, wymieszaj, żeby składniki się połączyły.
- Wyłóż na talerze i podawaj, póki gorące.
Jeśli kupujesz młode cukinie, nie musisz obierać ich ze skórki, natomiast egzemplarze starsze, większe mogą mieć skórkę już zgrubiałą, której warto się pozbyć.
Makaron z cukinią i pieczarkami
To wersja makaronu bez dodatku mięsa, która do gustu przypadnie nie tylko wegetarianom.
Makaron z cukinią i pieczarkami — przepis
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 350 g makaronu
- 1 ser typu camembert
- średnia cukinia
- cebula
- masło
- koperek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Oczyść i pokrój pieczarki. Podsmaż je na maśle z solą i pieprzem do smaku, do chwili, aż płyn odparuje.
- Cukinie i cebulę pokrój w kostkę i usmaż razem na drugiej patelni na rozgrzanym maśle.
- Podsmażone pieczarki dorzuć do cukinii i cebuli na patelni.
- Ser pokrój w kostkę, wrzuć do warzyw i mieszaj, aż się rozpuści.
- Na końcu dopraw solą i pieprzem, dorzuć poszatkowany koperek. Podawaj gorące.
Makaron z cukinią i papryką
To kolejne wegetariańskie danie, które daje spore pole do dowolnej modyfikacji przepisu.
Makaron z cukinią i papryką — przepis
Składniki:
- 350 g makaronu
- średniej wielkości cukinia
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
- olej
- sól,
- pieprz,
- bazylia świeża lub suszona
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedź.
- Papryki i cukinię umyj, pokrój w paseczki, a cebulę w piórka.
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć do momentu, aż się zeszkli. Dorzuć do cebuli drobno poszatkowany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż chwilę.
- Wrzuć do cebuli i czosnku papryki i cukinię, dopraw solą, pieprzem oraz suszoną bazylią (świeżą dodaj na sam koniec smażenia). Duś razem aż zmiękną, dodaj kukurydzę z puszki.
- Dorzuć odcedzony makaron do warzyw na patelni, podgrzej razem.
- Przerzuć danie na talerze i serwuj jeszcze gorące.
Makaron z cukinią i pesto
Danie proste i zdrowe, z dodatkiem aromatycznego pesto z bazylii. Wiosną, gdy jest taka możliwość, można pesto z bazylii zastąpić pesto z czosnku niedźwiedziego.
Makaron z cukinią i pesto — przepis
Składniki:
- 350 g makaronu
- 2 młode cukinie
- 2 łyżki pestek słonecznika
1 łyżka pestek dyni - 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżki oliwy
- 45 g tartego parmezanu
Składniki na pesto:
- 2 szklanki listków bazylii
- 5 suszonych pomidorów
- 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Pesto z bazylii:
- Do miski wrzuć listki bazylii, pokrojone w kostkę suszone pomidory oraz drobno poszatkowane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wlej oliwę.
- Zblenuj składniki na gładką pastę. Dopraw solą i pieprzem.
Całość:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedź.
- Cukinię pokrój w plasterki, dodaj drobno posiekany czosnek i podsmaż na oliwie kilka minut.
- Do cukinii dodaj makaron i 5 łyżek pesto z bazylii, dokładnie wymieszaj. Potrzymaj razem na ogniu ok. 5 minut.
- W międzyczasie pestki dyni i słonecznika upraż na suchej patelni.
- Makaron z pesto wyłóż na talerze, posyp pestkami oraz tartym parmezanem.
- Podawaj gorące.