Leczo z cukinią to jednogarnkowe danie, które ma wielu wielbicieli. Lato i jesień jest idealnym czasem na jego przyrządzenie, ze względu na wysyp świeżych warzyw, ale można cieszyć się nim także zimą. Jest ono sycące i smaczne, warto więc skusić się na leczo z cukinią ze sprawdzonych przepisów.
Jeśli najdzie was ochota na treściwy obiad, w którym nie brakuje warzyw, to danie znakomicie sprawdzi się na talerzach. Co więcej, leczo z cukinią można włożyć do słoików, by zachować je na zimę. Co prawda wymaga to pewnych przygotowań, ale wystarczy później jedynie odkręcić wieczko i podgrzać zawartość słoika, by mieć gotowy dodatek do obiadu (np. do ryżu) lub potraktować je jako samodzielną potrawę.
Leczo z cukinią i kiełbasą — przepis
Leczo z cukinią to swojska alternatywa dla tradycyjnego węgierskiego leczo, które przyrządza się na smalcu, z papryką i pomidorami, kawałkiem słoniny lub kiełbasą. W leczo z cukinią prym wiedzie właśnie cukinia podsmażana na oleju, z różnymi dodatkami.
Leczo z cukinią — składniki:
- 1 cukinia (duża)
- 25 dag kiełbasy wiejskiej
- duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 papryka żółta
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, sól, pieprz, cukier, chili
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obierz, podsmaż na oleju, przełóż do garnka.
- Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w kostkę, podsmaż z czosnkiem.
- Cukinię obierz, usuń nasiona, pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię i podsmaż z cebulą i papryką.
- Kiełbasę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju, na drugiej patelni i wrzuć do warzyw.
- Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę, usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój je w kostkę, wrzuć na patelnię z warzywami. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw cukrem, solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, chili. Smaż wszystko razem przez kilka minut, aż smaki się wymieszają.
Leczo z cukinią i pieczarkami — przepis
Pieczarki, to podobnie jak cukinia, uniwersalny i bardzo smaczny dodatek do różnych dań. Znakomicie pasuje także do potrawy takiej jak leczo z cukinią, nadając jej wyrazisty smak.
Leczo z cukinią i pieczarkami — składniki
- 2 dość duże cukinie
- 20 dkg kiełbasy wiejskiej
- 20 dkg pieczarek
- 2 pomidory
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- przyprawy: typu vegeta, papryka słodka, papryka ostra, oregano, tymianek.
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju, po czym zdejmij ją na talerzyk.
- Pieczarki umyj, pokrój w plasterki i wrzuć na patelnię po cebuli, podsmaż do miękkości, dodaj zeszkloną cebulkę.
- Cukinię umyj. Jeśli cukinia jest bardzo dojrzała i ma twardą skórę, należy ją obrać, a duże pestki usunąć. Cukinię przekrój wzdłuż na pół i pokrój na drobne plastry. Dodaj do cebuli i pieczarek, duś, aż cukinia zmięknie.
- Papryki umyj, wyrzuć gniazda nasienne, pokrój na paski i dodaj do duszących się warzyw.
- Pomidory umyć, sparz wrzątkiem, obierz i pokrój w kostkę.
- Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż na drugiej patelni na oleju, po czym dodaj przygotowane pomidory — podduś je razem, a następnie dodaj do pozostałych składników i duś wszystko jeszcze chwilę razem. Dopraw przyprawami wg. upodobań.
Leczo z cukinią i kurczakiem — przepis
Miłośnicy mięsa kurczaka w różnych odsłonach nie będą zawiedzeni. Kurczak doskonale komponuje się z warzywami, a odpowiednio przyrządzony w daniu, będzie soczysty i bardzo smaczny.
Leczo z cukinią i kurczakiem — składniki:
- 1 duża cukinia
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 cebule
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
- 3 duże pomidory (ewentualnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego)
- sól,
- pieprz,
- przyprawa do kurczaka
- przyprawa uniwersalna typu vegeta
Przygotowanie:
- Paprykę i cebulę pokrój w kostkę, usmaż je. Zdejmij z patelni na talerz.
- Piersi umyj, osusz, pokrój w kosteczkę, oprósz przyprawami i usmaż na patelni po cebuli i papryce.
- Cukinię obierz, wydrąż miąższ ze środka, pokrój w kosteczkę.
- Do patelni z warzywami dolej około 1/4 szklanki wody, wrzuć pokrojoną cukinię, dodaj przyprawy i duś do miękkości. Wrzuć gotowego kurczaka, dodaj pomidory bez skórek (lub koncentrat), wymieszaj i duś wszystko razem około 10 minut.
Leczo z cukinią na zimę do słoików — przepis
Leczo z cukinią można zawekować na zimę. Wtedy mamy gotowe danie, które wystarczy jedynie przełożyć ze słoika do garnka i podgrzać, osobno podsmażyć pieczarki i kiełbaskę, podać z ryżem lub ziemniakami — zgodnie z ochotą.
Leczo z cukinią na zimę — składniki:
- 3 kg cukinii (ważonej po usunięciu skóry i pestek)
- 2 kg papryki czerwonej i żółtej
- 1 kg cebuli
- 1 kg przecieru pomidorowego
- 60 ml octu
- 1/2 kg cukru
- 6 łyżek soli (oraz odrobina do doprawienia)
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki mielonej papryczki chili
Dodatkowo: 10 słoików litrowych
Przygotowanie:
- Cukinię obierz i wydrąż środek z pestkami (wyrzuć), pokrój w kostkę, wrzuć do wysokiego garnka.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj, dorzuć do cukinii. Dodaj do garnka 6 łyżek soli, wymieszaj i odłóż na ok. 4 godziny.
- Po upływie czasu dodaj pokrojone w kostkę papryki, ziele angielskie oraz liście laurowe. Zalej warzywa cukrem i octem i gotuj ok. 15 minut.
- Dodaj przecier pomidorowy, dopraw delikatnie mielonym chili, pieprzem i odrobiną soli. Zagotuj przez ok. 5 minut.
- Gotowe leczo z cukinią na zimę przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj 10 minut.