Go to content

Gulasz wołowy na 4 pyszne sposoby. Wypróbuj przepisy i wybierz swój ulubiony

Gulasz wołowy z papryką, warzywami lub z pieczarkami
Fot. iStock

Gulasz wołowy to danie, które syci, cieszy smakiem i odpowiednio rozgrzewa, dzięki dodatkowi ostrej papryki. To dobre danie na zimne dni, których nie brakuje jesienią i zimą. Jego przygotowanie wymaga nieco czasu, ale nie jest skomplikowane. Warto wypróbować przepisy na gulasz wołowy z papryką, warzywami czy pieczarkami.

Gulasz wołowy — jakie mięso wybrać?

Aby mięso było miękkie po uduszeniu, należy wybrać odpowiedni kawałek na gulasz wołowy. Najlepiej sprawdzi się mięso z łopatki, pręgi, udźca, goleni oraz karkówka wołowa. Podczas przygotowywania gulaszu należy pamiętać, że wołowina potrzebuje więcej czasu, niż np. drób, więc w zależności od wielkości kawałków mięsa, może się dusić nawet 2 godziny. Im mniejsze i bardziej równe kawałki, tym krócej i sprawniej pójdzie przygotowanie gulaszu.

Aby podnieść smak potrawy, można dodać czerwone wino, wędzoną paprykę lub suszoną śliwkę. Gorący gulasz wołowy rewelacyjnie komponuje się z różnymi rodzajami kaszy, z ziemniakami, kluskami śląskimi, plackami po węgiersku, a nawet i samym chlebem.

Gulasz wołowy — przepis

Gulasz wołowy z papryką, warzywami lub z pieczarkami

Fot. iStock/Gulasz wołowy

Gulasz wołowy — składniki: 

  • 700 g wołowiny na gulasz
  • 2-3 duże cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • szczypta ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie: 

  1. Cebulę obierz i drobno pokrój. Mięso umyj, pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę, pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż przez chwilę i dodaj słodką paprykę, cały czas mieszając, aby papryka się nie spaliła. Po ok. 2 minutach podsmażoną cebulę wrzuć do garnka.
  2. Na tej samej patelni podsmaż mięso na dużym ogniu, aby było rumiane. Mięso dołóż do cebuli i zalej wrzątkiem, by było przykryte.
  3. Do mięsa dodaj kminek, majeranek i duś pod przykryciem. Gdy mięso zmięknie, dodaj koncentrat pomidorowy i ocet. Pod koniec duszenia dopraw gulasz solą, pieprzem i ostrą papryką. Gdy cebula się rozgotuje i zagęści gulasz, zdejmij pokrywkę i odparuj nadmiar płynu, aby powstał gęsty sos. Wtedy nie trzeba będzie zagęszczać go mąką rozprowadzoną w wodzie.

Gulasz wołowy z papryką — przepis

Gulasz wołowy z papryką, warzywami lub z pieczarkami

Fot. iStock/Gulasz wołowy

Gulasz wołowy z papryką — składniki: 

  • 500 g mięsa wołowego na gulasz
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • świeża papryka czerwona
  • świeża papryka żółta
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • większa szczypta papryki ostrej mielonej
  • sól
  • pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 3 szklanki bulionu wołowego
  • 2-3 łyżki mąki
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Mięso umyj, osusz i oczyść z  żył i tłuszczu. Pokrój w niewielką kostkę i oprósz mąką.
  2. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kawałki mięsa do zrumienienia. Zdejmij z patelni, wrzuć do garnka, a na tym samym tłuszczu zeszklij pokrojone cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek — uważaj, by nie przypalić.
  3. Do mięsa dorzuć cebule i czosnek, zalej bulionem wołowym. Jeśli nie masz gotowego bulionu, wykorzystaj kostki rosołowe wołowe. Dodaj do mięsa liście laurowe i ziele angielskie. Duś ok. 1,5 godziny, aż mięso zmięknie. Jeśli zbyt dużo wody odparuje, dolej nieco wrzątku.
  4.  Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Na ok.20 minut przed końcem duszenia dodaj paprykę do mięsa.
  5. Gdy składniki będą miękkie, łyżkę mąki wymieszaj z niewielką ilością sosu i połącz z gulaszem. Dopraw całość mieloną papryką, solą i pieprzem.

Gulasz wołowy z warzywami — przepis

Gulasz wołowy z papryką, warzywami lub z pieczarkami

Fot. iStock/Gulasz wołowy

Gulasz wołowy z warzywami — składniki: 

  • 700 g chudej wołowiny
  • czerwona papryka
  • cebula
  • biała część pora
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki fasolki czerwonej z puszki
  • kilkanaście strąków fasolki szparagowej
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  • papryka słodka
  • nieco kolendry
  • większa szczypta majeranku

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj, osusz i oczyść z  żył i tłuszczu. Pokrój w niewielką kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kawałki mięsa do zrumienienia. Zdejmij z patelni, wrzuć do garnka, a na tym samym tłuszczu zeszklij pokrojone cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek — uważaj, by nie przypalić. Następnie dodaj sól, pieprz, papryki w proszku, zalej wrzątkiem tak, aby mięso było przykryte. Duś na małym ogniu do miękkości mięsa.
  3. Por pokrój w talarki, paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w paseczki, warzywa z puszek odsącz z zalewy, pomidory sparz, usuń skórkę i pokrój w ósemki.
  4. Gdy mięso nieco zacznie mięknąć, dodaj pokrojone warzywa. Jeśli odparuje za dużo sosu, uzupełnij go wrzącą wodą i duś dalej ok. 15 minut.
  5. Pod koniec dodaj koncentrat, zioła, jeśli trzeba sól i pieprz. Jeśli sos będzie za rzadki, zagęść go mąką rozprowadzoną w wodzie.

Gulasz wołowy z pieczarkami — przepis

Fot. iStock/Gulasz wołowy

Gulasz wołowy z pieczarkami — składniki: 

  • 600 g wołowiny na gulasz
  • 250 -300 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • marchew
  • puszka groszku konserwowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • majeranek
  • liść laurowy
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • kostka rosołowa wołowa
  • 1 łyżka mąki — opcjonalnie do zagęszczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Mięso umyj, osusz i oczyść z  żył i tłuszczu. Pokrój w niewielką kostkę, oprósz solą, pieprzem, paprykami w proszku i majerankiem.
  2. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kawałki mięsa do zrumienienia. Zdejmij z patelni, wrzuć do garnka, a w międzyczasie na tym samym tłuszczu zeszklij pokrojone cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oczyszczone i pokrojone pieczarki. Odstaw.
  3.  Przełóż pieczarki z cebulą do garnka, zalej wodą tak, aby przykryła mięso, dodaj liść laurowy, kulki ziela angielskiego i kostkę rosołową. Zagotuj, zmniejsz ogień i duś przez ok. 1 godzinę.
  4. Gdy mięso zmięknie, obierz i pokrój w kostkę marchewkę, i dodaj ją z osączonym groszkiem w puszki do mięsa. Duś na małym ogniu przez ok. 30 minut.
  5.  Pod koniec w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku. Jeśli gulasz wołowy jest za rzadki, rozrób mąkę w niewielkiej ilości wody, dolej do gulaszu i chwilę podgotuj, aż odpowiednio sos się zagęści.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl ,gotujmy.pl