Dania główne Gotowanie Przepisy

Gulasz węgierski na trzy sposoby. Proste przepisy na aromatyczny, sycący obiad

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
3 stycznia 2021
Gulasz węgierski - klasyczny, na ostro, z ziemniakami
Fot. iStock
 

Gulasz węgierski to tradycyjne danie kuchni Węgrów, który doczekał się wielu różnych odmian. Można przygotować go w sposób tradycyjny, lub też oddać pole fantazji i wykorzystać różne rodzaje mięs oraz dodatki. Klasyczny gulasz węgierski składa się z zaledwie kilku produktów, ale smakuje wybornie. Warto wiedzieć, jak przygotować to pyszne i sycące danie.

Gulasz węgierski — przepis podstawowy na wołowinie

To proste, ale aromatyczne i znakomite w smaku danie ma nie bez przyczyny wielu miłośników. Dzięki prostym składnikom jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a dodatek papryki świeżej i w proszku podnosi smak tego wyrazistego dania. Można serwować je z różnymi dodatkami. Możliwości są szerokie, do gulaszu pasują zarówno ziemniaki, jak i placki ziemniaczane (osławiony placek po węgiersku), kluski śląskie, kasza, makaron, ryż, pieczywo. Dodatki są dowolne, więc za każdym razem można przygotować nieco inny posiłek.

Gulasz węgierski - klasyczny, na ostro, z ziemniakami

Fot. iStock/gulasz węgierski

Gulasz węgierski — składniki: 

  • 500 wołowiny gulaszowej
  • 500 g papryki (razem czerwona, żółta, zielona)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • marchew
  • kawałek korzenia selera
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
  • szczypta chili
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • 3-4 ziarna pieprzu
  • sól
  • kostka bulionowa
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej do podsmażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj, pokrój na kawałki, osusz na ręczniku papierowym. Obsyp je mąką i paprykami w proszku, dokładnie zamieszaj, aby każdy kawałek był obtoczony. Warzywa umyj i pokrój w mniejszą kostkę.
  2. Na patelni rozgrzewaj nieco oleju i podsmaż do zrumienienia mięso. Dodaj do niego liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Dolej 500 ml wody, zagotuj i duś pod przykryciem, aż mięso będzie półmiękkie. Gdy woda za bardzo będzie parowała, trzeba uzupełniać ją w garnku, by powstał sos.
  3. Do półmiękkiego mięsa dodaj warzywa, przecier i dopraw do smaku. Dolej w razie konieczności wody i duś do miękkości. Na koniec dopraw gulasz do smaku. Jeśli sos nie zgęstnieje wystarczająco, zmieszaj 1 łyżkę mąki z niewielką ilością wody i wlej do gulaszu. Wcześniej możesz dolać do mąki i wody nieco gorącego gulaszu, by mąkę zahartować (nie powstaną grudki). Zamieszaj, zagotuj i zdejmij z ognia, gdy będzie wystarczająco gęsty.

Gulasz węgierski z ziemniakami — przepis

Gulasz można podawać do różnych dodatków, można go także przygotować np. z ziemniakami w mięsie i sosie. W ten sposób gulasz będzie jeszcze bardziej treściwy. Do tak sycącego dania nie trzeba już przygotowywać innych dodatków.

Gulasz węgierski - klasyczny, na ostro, z ziemniakami

Fot. iStock/Gulasz węgierski

Gulasz węgierski z ziemniakami — składniki: 

  • 1 kg mięsa wieprzowego na gulasz
  • 5 ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz mielony
  • słodka papryka w proszku
  • zioła prowansalskie
  • szczypta cukru

Przygotowanie: 

  1. Mięso wieprzowe umyj, osusz i pokrój w kostkę, obsyp przyprawami.
  2. W dużym garnku lub na głębokiej patelni obsmaż na rozgrzanym oleju mięso, by było rumiane.
  3. Cebulę obierz i pokrój i dodaj do mięsa, podsmaż razem i całość zalej wrzątkiem tak, by mięso było pod wodą. Przykryj i duś aż zmięknie.
  4. Cukinię pokrój w kostkę (jeśli trzeba, obierz ze skóry i usuń gniazdo nasienne), ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, z papryki usuń gniazdo nasienne i również prokrój.
  5. Gdy mięso będzie już miękkie, dorzuć do niego warzywa i gotuj około 10-15 minut, aż ziemniaki będą już miękkie. Dodaj koncentrat, nieco cukru i przyprawy do smaku. Jeśli gulasz będzie zbyt gęsty, dodaj nieco wody do niego. Gotuj jeszcze 10 minut. Podawaj gorący.

Gulasz węgierski na ostro — przepis

Ten przepis zdecydowanie przypadnie do gustu miłośnikom ostrych smaków. Dodatek świeżej papryczki chili oraz czosnku gwarantuje intensywne doznania smakowe.

Gulasz węgierski - klasyczny, na ostro, z ziemniakami

Fot. iStock/gulasz węgierski na ostro

Gulasz węgierski na ostro — składniki:

  • 800 g łopatki wieprzowej
  • 250 g pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • duża cebula
  • przyprawa warzywna typu vegeta
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • papryka czerwona słodka w proszku
  • papryka ostra w proszku
  • 3 liście laurowe
  • mąka pszenna do oprószenia mięsa

Przygotowanie: 

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój w większą kostkę, obsyp przyprawami wg smaku i dokładnie wymieszaj z mięsem, aby każdy kawałek był obtoczony. Odstaw je na 30 min do lodówki.
  2. Pieczarki oczyść, pokrój w paski, z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój na większe kawałki. Z papryczki chilli usuń ziarenka i pokrój ją na drobniutką kostkę. Cebulę obierz i pokrój w większą kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej olej, mięso wyjmij z lodówki i oprósz mąką, obsmaż na rumiano, często mieszając, by nie przywierało.
  4. W dużym garnku zagotuj 2 szklanki wody z 3 liśćmi laurowymi. Obsmażone mięso włóż do gotującej wody i duś na niewielkim ogniu.
  5. Na patelni po mięsie przesmaż pieczarki, papryki i cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Warzywa przełóż do garnka z mięsem. Przykryj i duś ok. 40 min. Sos dopraw zgodnie z uznaniem.
  6. Na małej patelni rozgrzej nieco oleju, wsyp 2 łyżki mąki i mieszaj aż powstanie delikatnie złota zasmażki. Zasmażkę wlej do gulaszu,  mocno mieszając. Po 2 minutach możesz zdjąć gotowy gulasz węgierski z ognia.

źródło: www.przyslijprzepis.pl 

Dania główne Gotowanie Przepisy

Gulasz z różnych mięs – 7 przepisów na smaczny obiad

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
4 stycznia 2021
gulasz wołowy, z indyka, wieprzowy, z szynki, kurczaka, lub z dzika
Fot. iStock
 

Gulasz to danie uniwersalne, które można przygotować na różne sposoby, z wykorzystaniem różnych mięs. Ponadto można serwować go samodzielnie, lub też z ziemniakami, kaszą, ryżem i wieloma innymi dodatkami. Jego przygotowanie nie wymaga wielkiej wprawy, dlatego warto spróbować sił i przyrządzić gulasz wołowy, z indyka, wieprzowy, z szynki, kurczaka, lub z dzika. Możliwości jest wiele i każdy znajdzie przepis dla siebie.

Gulasz wołowy z papryką — przepis

Do gulaszu wołowego najlepiej wybrać mięso z łopatki, pręgi, udźca, goleni lub karkówkę wołową. Pamiętaj, by mięso pokroić na równe kawałki, które w tym samym czasie zmiękną. Solenie mięsa warto zostawić na koniec duszenia, ponieważ sól może sprawić, że kawałki mięsa staną się twarde. Warto pamiętać, że wołowina potrzebuje więcej dłuższego duszenia, niż inne rodzaje mięsa. Warto więc wcześniej natrzeć ją przyprawami i jeśli jest taka możliwość, włożyć do lodówki, by mięso przeszło ich aromatem i skruszało odpowiednio.

Gulasz wołowy z papryką, warzywami lub z pieczarkami

Fot. iStock/Gulasz wołowy

Gulasz wołowy z papryką — składniki: 

  • 500 g mięsa wołowego na gulasz
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • świeża papryka czerwona
  • świeża papryka żółta
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • większa szczypta papryki ostrej mielonej
  • sól
  • pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 3 szklanki bulionu wołowego
  • 2-3 łyżki mąki
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Mięso umyj, osusz i oczyść z  żył i tłuszczu. Pokrój w niewielką kostkę i oprósz mąką.
  2. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kawałki mięsa do zrumienienia. Zdejmij z patelni, wrzuć do garnka, a na tym samym tłuszczu zeszklij pokrojone cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek — uważaj, by nie przypalić.
  3. Do mięsa dorzuć cebule i czosnek, zalej bulionem wołowym. Jeśli nie masz gotowego bulionu, wykorzystaj kostki rosołowe wołowe. Dodaj do mięsa liście laurowe i ziele angielskie. Duś ok. 1,5 godziny, aż mięso zmięknie. Jeśli zbyt dużo wody odparuje, dolej nieco wrzątku.
  4.  Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Na ok.20 minut przed końcem duszenia dodaj paprykę do mięsa.
  5. Gdy składniki będą miękkie, łyżkę mąki wymieszaj z niewielką ilością sosu i połącz z gulaszem. Dopraw całość mieloną papryką, solą i pieprzem.

Gulasz z indyka — przepis

Mięso z indyka to dobry wybór na gulasz. Jest ono delikatne w smaku i w dodatku łatwiejsze do przygotowania, w porównaniu do wołowiny czy dziczyzny. Wybierając mięso warto wiedzieć, że kawałek z piersi jest bardziej delikatny w smaku, natomiast mięso z udźca jest ciemniejsze i bardziej wyraziste w smaku. Poza tym indyk zawiera niewiele tłuszczu i dużo białka, jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (m.in. omega-6) i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarcza także minerały takie jak: potas, cynk, fosfor, oraz  witaminę D, witaminy z grupy B.

Gulasz z indyka - klasyczny, z pieczarkami, z warzywami

Fot. iStock/Gulasz z indyka

Gulasz z indyka — składniki:

  • 700 g mięsa gulaszowego z indyka
  • 2 marchewki
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • papryka mielona słodka
  • papryka mielona wędzona
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • łyżka mąki do zagęszczenia
  • kostka rosołowa drobiowa

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i posiekaj, marchewki obierz i pokrój na plasterki, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub poszatkuj.
  2. W rondlu rozgrzej olej i podsmaż cebulę z czosnkiem, dodaj marchewkę, a na końcu mięso. Chwilę razem podsmaż.
  3. Całość zalej dwiema szklankami bulionu drobiowego (z kostki lub rosołu), dodaj koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, listek laurowy i zagotuj, po czym duś na minimalnym ogniu pod przykryciem, do momentu aż mięso stanie się miękkie (ok. 75 minut).
  4. Dopraw do smaku paprykami, solą, pieprzem i tymiankiem. Mąkę wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody, wlej do gulaszu i wymieszaj, aby zagęścić. Jeśli nie chcesz używać mąki, duś odpowiednio długo, aż płyn odparuje i naturalnie się zagęści.

Gulasz wieprzowy z pieczarkami — przepis 

Wieprzowina to mięso, które często wykorzystywane jest do przyrządzania gulaszu. Jest tańsze i prostsze w przyrządzeniu, niż wołowina. Zazwyczaj do gulaszu trafia mięso z łopatki i szynki, ale można wykorzystać także karkówkę, mięso z udźca lub goleni.

Gulasz z szynki wieprzowej - z pieczarkami lub warzywami

Fot. iStock

Gulasz wieprzowy z pieczarkami — składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 250 g pieczarek
  • duża marchew
  • 1 cebula
  • łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1-2 liście laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  • suszony tymianek
  • bulion lub kostka rosołowa
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka mąki

 Przygotowanie: 

  1. Mięso oczyść, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i oprósz mąką.
  2. Na patelni rozgrzej olej, obmaż kawałki mięsa tak, by były rumiane z każdej strony, wrzuć je do garnka.
  3. Cebulę, pieczarki i marchewki obierz i oczyść, pokrój w kostkę i podsmaż na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa.
  4. Dodaj do mięsa, wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, nieco tymianku i papryki.
  5. Duś pod przykryciem ok. 45-50 minut, na koniec, gdy składniki zmiękną, dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli gulasz będzie za rzadki, możesz zagęścić go mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody.

Gulasz węgierski na ostro — przepis

Tradycyjnie do gulaszu wykorzystuje się wołowinę, ale także wieprzowina i inne rodzaje mięs w tym przepisie sprawdzą. Trzeba jedynie pamiętać o czasie koniecznym do zmięknięcia mięsa, ponieważ ten jest różny dla różnych jego rodzajów. Gulasz węgierski na ostro jest zdecydowanie propozycją obiadu dla osób, które kochają intensywne smaki. Raczej nie powinny skusić się na niego osoby z wrażliwym układem pokarmowym i problemami gastrycznymi.

Gulasz węgierski - klasyczny, na ostro, z ziemniakami

Fot. iStock/gulasz węgierski na ostro

Gulasz węgierski na ostro — składniki:

  • 800 g łopatki wieprzowej
  • 250 g pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • duża cebula
  • przyprawa warzywna typu vegeta
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • papryka czerwona słodka w proszku
  • papryka ostra w proszku
  • 3 liście laurowe
  • mąka pszenna do oprószenia mięsa

Przygotowanie: 

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój w większą kostkę, obsyp przyprawami wg smaku i dokładnie wymieszaj z mięsem, aby każdy kawałek był obtoczony i odstaw na 30 min do lodówki.
  2. Pieczarki oczyść, pokrój w paski, z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój na większe kawałki. Z papryczki chilli usuń ziarenka i pokrój ją na drobniutką kostkę. Cebulę obierz i pokrój w większą kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej olej, mięso wyjmij z lodówki i oprósz mąką, obsmaż na rumiano, często mieszając, by nie przywierało.
  4. W dużym garnku zagotuj 2 szklanki wody z 3 liśćmi laurowymi. Obsmażone mięso włóż do gotującej wody i duś na niewielkim ogniu.
  5. Na patelni po mięsie przesmaż pieczarki, papryki i cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Warzywa przełóż do garnka z mięsem. Przykryj i duś ok. 40 min. Sos dopraw zgodnie z uznaniem.
  6. Na małej patelni rozgrzej nieco oleju, wsyp 2 łyżki mąki i mieszaj aż powstanie delikatnie złota zasmażki. Zasmażkę wlej do gulaszu,  mocno mieszając. Po 2 minutach możesz zdjąć gotowy gulasz węgierski z ognia.

Prosty gulasz z szynki wieprzowej — przepis 

Gulasz z szynki wieprzowej - z pieczarkami lub warzywami

Fot. iStock

Prosty gulasz z szynki wieprzowej — składniki: 

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2-3 duże cebule
  • 2 średnie lub 1 duża marchewka
  • 1-2 liście laurowe
  • przyprawa do mięsa
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 2 łyżki papryki słodkiej suszonej w płatkach
  • papryka słodka w proszku
  • kostka bulionowa
  • ok. 3 łyżeczki śmietany kwaśniej 18%
  • 2 łyżki mąki — opcjonalnie
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój w większą, równą kostkę. Przełóż do dużej miski, dodaj przyprawy i wymieszaj wszystko ze sobą, aż  składniki połączą się ze sobą. Odstaw do lodówki co najmniej na godzinę, a najlepiej na noc, by mięso przeszło przyprawami i skruszało.
  2. Cebulę i marchew obierz. Cebulę pokrój w większą kostkę, marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Mięso wyjmij z lodówki. Na patelni rozgrzej olej i smaż mięso do czasu, aż nabierze ciemnobrązowego koloru. Następnie przełóż je do garnka. Na tym samym oleju podsmaż cebulę, gdy zmięknie dodaj marchew i duś razem do miękkości. Podsmażone warzywa dodaj  do mięsa i zalej gorącą wodą, dodaj liście laurowe i kostkę bulionową. Mięso powinno być zakryte wodą.
  4. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut. Gdy mięso zmięknie, dopraw gulasz z szynki solą i pieprzem. Zaciągnij odrobiną śmietany, a jeśli sos będzie zbyt rzadki, mąkę pszenną rozrób w niewielkiej ilości zimnej wody i stopniowo wlewaj do gulaszu. Zamieszaj i duś jeszcze przez 5 minut. Gdy odpowiednio zgęstnieje, zdejmij z ognia.

Gulasz z kurczaka z warzywami — przepis 

Gulasz z kurczaka - klasyczny, z warzywami, z pieczarkami i w wersji fit

Fot. iStock

Gulasz z kurczaka z warzywami — składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • mała cukinia
  • 200 g dyni bez skóry i nasion
  • duża cebula
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • 5 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • ew. śmietana do zabielenia

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój na równe kawałki. Przypraw solą, curry, ostrą papryką, jeśli masz czas, odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Mięso usmaż na rozgrzanym oleju i odłóż na talerz.
  2. Na tłuszczu po smażeniu mięsa przesmaż czosnek i cebulę, następnie dodaj pokrojoną w kostkę dynię, cukinię i papryki. Podlej nieco bulionem (reszta musi zostać na później) i duś do miękkości dyni około 10-15 min.
  3. Na drugiej patelni podsmaż pieczarki.
  4. Gdy dynia zmięknie, dodaj do niej podsmażone pieczarki i mięso, zalej pozostałym bulionem, przypraw do smaku, i duś pod przykryciem ok. 10 minut. Gotowy gulasz z kurczaka podawaj posypany drobno pokrojoną natką pietruszki.

Gulasz z dzika — przepis 

gulasz wołowy, z indyka, wieprzowy, z szynki, kurczaka, lub z dzika

Fot. iStock/gulasz z dzika

Gulasz z dzika — składniki:

  • 500 g mięsa z dzika
  • duża papryka czerwona
  • duża marchew
  • korzeń pietruszki
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 4 owoce jałowca
  • 2 liście laurowe
  • papryka słodka w proszku
  • papryka ostra w proszku
  • suszony rozmaryn
  • suszony tymianek
  • sól
  • pieprz ziarnisty
  • kostka rosołowa wołowa
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Dzień przed mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę. Włóż je do miski, dodaj trochę soli, pieprzu, papryki w proszku, czosek przeciśnięty przez praskę oraz olej. Wetrzyj przyprawy w mięso i odstaw do lodówki na noc (min. 12 godzin). Po tym czasie mięso oprósz mąką, na patelni rozgrzej tłuszcz i obsmaż kawałki mięsa na rumiano.
  2. W garnku rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną cebulę, dodaj do niego mięso dzika i zalej 1/2 litra wody z rozpuszczoną kostką bulionową. Dodaj do garnka oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojoną w plastry marchewkę oraz pietruszkę. Dodaj pozostałe przyprawy – jałowiec, rozmaryn, tymianek, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, ziarnisty. Duś na małym ogniu przez około godzinę.  Gdy składniki będą miękkie, dodaj pół słoiczka koncentratu pomidorowego. Jeszcze chwilłę podgotuj razem i dopraw, jeśli jeszcze będzie taka potrzeba.

źródło: www.przyslijprzepis.pl , www.nawidelcu.pl

Dania główne Gotowanie Przepisy

Niby miłości nie widać. Ale tak sobie myślę, że to nie jest prawda… Rodzina to najlepszy prezent

Listy do redakcji
Listy do redakcji
2 stycznia 2021
Fot. iStock

List nadesłany w konkursie „Rodzina to najlepszy prezent, jaki możemy otrzymać!”

Rodzina

Powiem krótko: a to zależy. Kiedyś myślałam, że nawet na tą dalszą można liczyć, życie (a raczej śmierć) pokazały, że nie na zawsze i nie do końca…
Ale na tą bliską wiem, że mogę zawsze. Założenia wychowawcze moich rodziców były dwa. Nie jakieś nazbyt skomplikowane. Pierwsze – pamiętaj, że cokolwiek by się nie działo zawsze wracaj do domu. I drugie – to do mnie i do rodzeństwa – nie musicie się kochać, ale nie macie się kłócić i musicie ze sobą rozmawiać.

I to w sumie działa. Tak sobie myślę, że to są wzorce mamy rodziny, bo oni (ciotki i wujkowie) lubią się, wpadają, odwiedzają. Zawsze z sympatią. To właśnie tam i wtedy zrozumiałam – kiedy żegnałam dziadka – że pogrzeb może być dobry, a wspomnienia rodzinne po nim przepełnione miłością.

Jest też rodzina ojca. Jak się kochają – to do szaleństwa, jak jest problem, to jest wojna, blitzkrieg, plan Barbarossa i d-day w jednym. Trudno tak żyć i trudno zaufać po raz kolejny, kiedy dostało się już raz niesłusznego kopniaka w tyłek. Kieleckie geny. Totalnie obce mojej wielkopolskiej i poukładanej duszy.

Teściów nie mam. Konkubinat od 15 lat pozwala na grzeczne mówienie: pan, pani. Bardziej nie potrzebuję. Weszłam do rodziny wielodzietnej i swoje (przyszywane) szwagierki i szwagrów lubię. I są w porządku, choć – na całe szczęście – sytuacji skrajnych nie przechodziliśmy. To jest zresztą pointa tego, co chciałam napisać. Rodzina jest ważna. Najważniejsza. I najcenniejsza.

Piszę to u rodziców, po wcześniejszej dobrowolnej kwarantannie i badaniach testowo-covidowych, bo stanęłam na uszach, żeby być tu na święta. I na Nowy Rok. To są ci ludzie i ta przestrzeń, do której mogę wracać. Tu się relaksuję i tu się mnie stawia do pionu. Skutecznie.

I tego nauczę moją córkę.

Zresztą… Może nauczy się przez samo patrzenie.

Niby miłości nie widać.

Ale tak sobie myślę, że to nie jest prawda.

ewanna


Zadanie konkursowe:

Napisz do nas list! 

Opowiedz o tym, co oznacza dla ciebie rodzina, ile dobrego ci daje. Opisz, co czujesz, jak kochasz, o czym marzysz.

Wybrane listy opublikujemy, a wśród nadesłanych wybierzemy trzech laureatów, do których powędrują wyjątkowe nagrody – bluzy Łukasza Jemioła  – FAMILY IS THE BEST GIFT (w wybranym przez laureata rozmiarze i kolorze* –  zwycięzca ma prawo do wyboru jednej bluzy.)

Prace przesyłajcie na adres [email protected] wpisując w temacie wiadomości „RODZINA” oraz z informację, jak chcecie zostać podpisane (w przypadku braku informacji, list podpiszemy pierwszą literą imienia lub nicku).

Prosimy o dołączenie w treści wiadomości poniższego oświadczenia:
Oświadczam, że jestem autorem nadesłanej pracy konkursowej oraz wyrażam zgodę na jej publikację przez portal Oh!me.
Wyrażam zgodę na wykorzystanie i przetwarzanie przez Organizatora oraz Sponsorów konkursu, swoich danych osobowych, uzyskanych w związku z organizacją Konkursu, wyłącznie na potrzeby organizowanego Konkursu, zgodnie z przepisami o ochronie danych osobowych i RODO.

Nagrody:

3 x BLUZA FAMILY IS THE BEST GIFT

(w wybranym przez laureata rozmiarze i kolorze* –  zwycięzca ma prawo do wyboru jednej bluzy.)


New Winter Collection 2020/2021. Nowy projekt FAMILY IS THE BEST GIFT. Ocieplana bluza z haftowanym napisem i kapturem. Idealny pomysł na prezent!

Konkurs trwa od 21.12.2020 r. do 31.12.2020 r.. Wyniki zostaną opublikowane do 15.01.2021 r. na stronie www.ohme.pl.

Regulamin znajduje się tutaj.

*  Zastrzegamy sobie możliwość zaproponowania innej bluzy Łukasza Jemioła (w momencie niedostępności wybranego, przez Zwycięzcę, modelu i rozmiaru bluzy z kolekcji Family is the best gift.


Zobacz także

Wegańskie spring rollsy – przepis

Karp - wartości odżywcze, karp w galarecie, smażony

Karp – jak go filetować i przyrządzić, by zachwycał smakiem nie tylko na wigilijnym stole?

Koktajl energetyczny na śniadanie - sprawdzony przepis

Szybkie śniadanie dla leniwych i zabieganych. Ten koktajl postawi was na nogi