Czosnek niedźwiedzi staje się coraz bardziej popularny – i świetnie, bo to wspaniałe zioło. Pamiętajcie, że najsmaczniejszy jest ten młodziutki, zebrany w kwietniu. Mamy dla was aż trzy przepisy na pyszne przetwory i dodatki. Szanowni Państwo, oto czosnek niedźwiedzi, przepis na pesto i… pyszny solony czosnek na zimę.
Czosnek niedźwiedzi – przepis na pesto
Liście czosnku niedźwiedziego są zdrowym dodatkiem do kanapek, sałatek, i znakomitą bazą do pesto. Przepis na pesto pozwala czosnek niedźwiedzi przetworzyć w prosty sposób zdrową, zieloną pastę. Jest ono doskonałym smarowidłem do kanapek, ale sprawdzi się również jako sos do makaronu. Odpowiednio zawekowane słoiki z pesto, mogą stać miesiącami w lodówce lub w zimnej piwnicy.
Składniki na pesto z czosnku niedźwiedziego
- 2 szklanki posiekanych liści czosnku niedźwiedziego,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- 30 g orzechów włoskich, słoneczniku, dyni (lub ich miks)
- łyżeczka soli,
- odrobina soku z cytryny.
Przygotowanie pesto z czosnku niedźwiedziego:
Liście czosnku niedźwiedziego umyj, osusz, i włóż do blendera. Dorzuć orzechy lub/i pestki i zmiksuj, dolewając powoli oliwę z oliwek. Gdy pesto będzie miało gładką konsystencję, dopraw solą i odrobiną soku z cytryny do smaku. To wszystko.
Czosnek niedźwiedzi – pesto z chilli
Składniki na pesto z czosnku niedźwiedziego z chilli
- 2 szklanki posiekanych liści czosnku niedźwiedziego,
- 100 ml oliwy z oliwek – opcjonalnie olej z z orzechów lub siemienia lnianego,
- 30 g orzechów włoskich lub laskowych, słoneczniku, dyni (lub ich miks)
- łyżeczka soli,
- chilli – do smaku 🙂
- odrobina soku z cytryny.
Przygotowanie pesto z czosnku niedźwiedziego:
Liście czosnku niedźwiedziego umyj, osusz, i włóż do blendera. Dorzuć orzechy lub/i pestki i zmiksuj, dolewając powoli oliwę z oliwek. Gdy pesto będzie miało gładką konsystencję, dopraw solą i odrobiną soku z cytryny i nadaj mu pikanterii dodając chilli do smaku.
Smakuje najlepiej z łososiem lub makaronem!
Solony czosnek niedźwiedzi na zimę
Składniki na zimowy słoik z czosnku niedźwiedziego:
- 250 g liści czosnku
- 150 ml oliwy z oliwek + trochę do nalania na wierzch w każdym słoiku
- 30 g soli morskiej
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
- Liście czosnku niedźwiedziego umyj i osusz.
- Zblenduj czosnek z solą, oliwą i sokiem z cytryny. Jeśli nie masz blendera, możesz wszystko drobno posiekać nożem.
- Sok z cytryny możesz zastąpić octem winnym lub jabłkowym – nie używaj octu spirytusowego!
- Powstałą pastę przekładamy do czystych i wyparzonych słoików.
- Na wierzch nalewamy warstwę oliwy. Szczelnie zakręcamy – i NIE pasteryzujemy!
- Przechowujemy w chłodnym miejscu lub w lodówce
Taka solona pasta jest świetnym dodatkiem do zup, sosów lub bazą do pesto. Pamiętajcie, że jest bardzo słona – wystarczy odrobina!