Go to content

Czosnek niedźwiedzi – przepis na pesto

czosnek niedźwiedzi przepis
Fot. iStock

Czosnek niedźwiedzi staje się coraz bardziej popularny – i świetnie, bo to wspaniałe zioło. Pamiętajcie, że najsmaczniejszy jest ten młodziutki, zebrany w kwietniu. Mamy dla was aż trzy przepisy na pyszne przetwory i dodatki. Szanowni Państwo, oto czosnek niedźwiedzi, przepis na pesto i… pyszny solony czosnek na zimę.

Czosnek niedźwiedzi – przepis na pesto

Liście czosnku niedźwiedziego są zdrowym dodatkiem do kanapek, sałatek, i znakomitą bazą do pesto. Przepis na pesto pozwala czosnek niedźwiedzi przetworzyć w prosty sposób zdrową, zieloną pastę. Jest ono doskonałym smarowidłem do kanapek, ale sprawdzi się również jako sos do makaronu. Odpowiednio zawekowane słoiki z pesto, mogą stać miesiącami w lodówce lub w zimnej piwnicy.

 

Czosnek niedźwiedzi - uprawa, sadzonki, czosnek niedźwiedzi przepis

Fot. iStock / Czosnek niedźwiedzi przepis

Składniki na pesto z czosnku niedźwiedziego

Przygotowanie pesto z czosnku niedźwiedziego:

Liście czosnku niedźwiedziego umyj, osusz, i włóż do blendera. Dorzuć orzechy lub/i pestki i zmiksuj, dolewając powoli oliwę z oliwek. Gdy pesto będzie miało gładką konsystencję, dopraw solą i odrobiną soku z cytryny do smaku. To wszystko.

czosnek niedźwiedzi przepis

Fot. iStock

Czosnek niedźwiedzi – pesto z chilli

Składniki na pesto z czosnku niedźwiedziego z chilli

  • 2 szklanki posiekanych liści czosnku niedźwiedziego,
  • 100 ml oliwy z oliwek – opcjonalnie olej z z orzechów lub siemienia lnianego,
  • 30 g orzechów włoskich lub laskowych, słoneczniku, dyni (lub ich miks)
  • łyżeczka soli,
  • chilli – do smaku 🙂
  • odrobina soku z cytryny.

Przygotowanie pesto z czosnku niedźwiedziego:

Liście czosnku niedźwiedziego umyj, osusz, i włóż do blendera. Dorzuć orzechy lub/i pestki i zmiksuj, dolewając powoli oliwę z oliwek. Gdy pesto będzie miało gładką konsystencję, dopraw solą i odrobiną soku z cytryny i nadaj mu pikanterii dodając chilli do smaku.

Smakuje najlepiej z łososiem lub makaronem!

Solony czosnek niedźwiedzi na zimę

Składniki na zimowy słoik z czosnku niedźwiedziego:

  • 250 g liści czosnku
  • 150 ml oliwy z oliwek + trochę do nalania na wierzch w każdym słoiku
  • 30 g soli morskiej
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

  • Liście czosnku niedźwiedziego umyj i osusz.
  • Zblenduj czosnek z solą, oliwą i sokiem z cytryny. Jeśli nie masz blendera, możesz wszystko drobno posiekać nożem.
  • Sok z cytryny możesz zastąpić octem winnym lub jabłkowym – nie używaj octu spirytusowego!
  • Powstałą pastę przekładamy do czystych i wyparzonych słoików.
  • Na wierzch nalewamy warstwę oliwy. Szczelnie zakręcamy –  i NIE pasteryzujemy!
  • Przechowujemy w chłodnym miejscu lub w lodówce

Taka solona pasta jest świetnym dodatkiem do zup, sosów lub bazą do pesto. Pamiętajcie, że jest bardzo słona – wystarczy odrobina!


Źródła: czosnekniedzwiedzi.pl