Go to content

Makaron z sosem szynkowym

Groszek nie musi być wcale straszny, a sos nie musi być tuczący. Ten sos pasuje nie tylko do makaronu, ale również do ryżu i kasz. Jest dobrym rozwiązaniem dla osób zabieganych, nie mających dużo czasu, aby stać przy kuchni.

Składniki:

– Szynka w plastrach 20 dag.
– Cebula 1 szt.
– Czosnek 2 ząbki
– Jogurt naturalny 300 ml
– Mąka pszenna 1,5 łyżki
– Groszek konserwowy 0,5 puszki
– Makaron 20 dag
– Sól
– Pieprz czarny mielony
– Tymianek

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy ją na patelnię. Szynkę kroimy w trochę większą kostkę i wrzucamy na patelnię z cebulą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wstawiamy patelnię na średni ogień. Smażymy, aż wszystko się zarumieni.

2. Do miski wlewamy jogurt naturalny i dosypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek.

3. Zawartość miski wylewamy na patelnię z szynką i cebulą. Dosypujemy groszek i doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Dokładnie mieszamy i gotujemy chwilę na małym ogniu.

4. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Rozkładamy makaron na talerze i polewamy go wcześniej przygotowanym sosem.