Ciasta Przepisy

Szybkie ciasto – 5 różnych przepisów, wśród których znajdziesz swój ulubiony

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
2 października 2020
szybkie ciasto bez pieczenia, czekoladowe, z owocami
Fot. iStock
 

Szybkie ciasto to ratunek, gdy naszła nas ochota na coś słodkiego, ale bez konieczności długiego stania w kuchni, a czasem nawet pieczenia. Warto mieć w zanadrzu sprawdzone przepisy na takie słodkości, by wykorzystać je w kryzysowym momencie. Szybkie ciasto bez pieczenia, czekoladowe, z owocami warte są szczególnej uwagi.

Szybkie ciasto bez pieczenia — sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami bez pieczenia to szybkie ciasto, którego podstawą są herbatniki. Trzeba wziąć tu jednak pod uwagę konieczny czas, co najmniej kilka godzin, a najlepiej noc, by masa serowa mogła odpowiednio stężeć.

szybkie ciasto bez pieczenia, czekoladowe, z owocami

Fot. iStock/szybkie ciasto

Szybkie ciasto bez pieczenia — sernik z jabłkami. Składniki:

Podstawa: 

  • 2 duże opakowania herbatników maślanych

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 200 g masła (kostka)
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 ml mleka
  • 2 × 40 g budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Nadzienie:

  • duży słoik prażonych jabłek
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej

Lukier:

  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • łyżki mleka
  • łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Blaszkę (25×35 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub folią, wyłóż pierwszą warstwę herbatników.
  2. Jabłka przełóż do rondelka razem ze skórką pomarańczową i podgrzej. Zdejmij z ognia i dodaj rozpuszczone w wodzie galaretki, mieszaj, aż się rozpuszczą. Zostaw do wystudzenia (masa powinna lekko stężeć). Masę wyłóż na herbatniki i przykryj ją kolejną warstwą herbatników.
  3. Twaróg razem z masłem, jajkami, żółtkami, cukrem i ekstraktem waniliowym przełóż do garnuszka. Gotuj na niedużym ogniu do rozpuszczenia składników.
  4. Do osobnej miski wklej mleko, dodaj przesiany proszek budyniowy, mąkę i dokładnie wymieszaj. Dodaj masę do twarogu i cały czas mieszaj gotując — masa powinna mieć konsystencję budyniu. Zdejmij z ognia i zostaw do lekkiego wystudzenia, następnie wyłóż ją na herbatniki i przykryj ostatnią warstwą herbatników.
  5. Cukier puder przesiej do miseczki, dodaj mleko i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj do powstania gęstego lukru. Posmaruj lukrem górę ciasta i włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.

Szybkie ciasto czekoladowe — przepis

Szybkie ciasto czekoladowe naprawdę nie wymaga wiele zachodu i zawsze wychodzi. To przepis, który zdecydowanie warto mieć pod ręką.

szybkie ciasto bez pieczenia, czekoladowe, z owocami

Fot. iStock/szybkie ciasto

Szybkie ciasto czekoladowe — składniki: 

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 4 czubate łyżki powideł śliwkowych
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajo

Polewa:

  • 100 g (tabliczka) mlecznej czekolady
  • 4 łyżki mleka

Przygotowanie:

  1. Keksówkę (10×25  cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Jajko utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  3. Dodaj olej, kakao, powidła i sodę oczyszczoną — wymieszaj krótko. Dodaj mleko i mąkę, zmiksuj lub zmieszaj wszystko razem do połączenia składników.
  4. Masę wylej do keksówki i piecz w temperaturze 180ºC przez około 45 minut.
  5. Wystudzone ciasto polej rozpuszczoną czekoladą w mleku.

Szybkie ciasto z owocami — przepis

Przepis na szybkie ciasto z owocami sprawdzi się przy wykorzystaniu tych owoców, które akurat mamy pod ręką — truskawki, maliny, winogrona, kawałki brzoskwiń, czy jabłek.

 szybkie ciasto

Fot. iStock/szybkie ciasto z owocami

Szybkie ciasto z owocami — składniki:

  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g owoców
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 6 łyżek kakao
  • 6 łyżek cukru pudru
  • ew. 3-4 łyżki mleka

Przygotowanie:

  1. Tortownicę (26 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Jajka ubij z cukrem i solą, wlej olej i mleko, wymieszaj. Następnie stopniowo wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszaj krótko.
  3. Masę przełóż do tortownicy, owoce rozłóż na wierzchu masy. Piecz ok. 40 minut w 180ºC. Po upieczeniu wystudź.
  4. Przygotuj polewę: W rondelu na małym ogniu rozpuść olej kokosowy (nierafinowany, jeśli nie chcesz kokosowego zapachu). Dodaj kakao i cukier puder, mieszając trzepaczką do dokładnego połączenia. Nie dopuść do zagotowania. Zbyt gęstą polewę rozrzedź mlekiem.
  5. Wystudzone ciasto polej polewą.

Szybkie ciasto z jabłkami i cynamonem — przepis

To pyszne szybkie ciasto z jabłkami jest miękkie, puszyste i wilgotne, robi się je w mgnieniu oka i tak samo szybko znika z talerzy.

Fot. iStock

Szybkie ciasto z jabłkami i cynamonem — składniki:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki oleju słonecznikowego
  • 6 jajek dużych
  • 16 g cukru waniliowego
  • aromat pomarańczowy lub cytrynowy
  • 3 większe jabłka
  • szczypta cynamonu
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Formę 23 × 32 cm (lub nieco większa) wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą.
  2. Jajka ubij, a następnie stopniowo dodawaj cukier i wanilię, potem mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na przemian z olejem. Na koniec dodaj  kilka kropel aromatu.
  3. Ciasto przelej do blaszki, na wierzchu ułóż plasterki jabłek.
  4. Piecz ok. 60 minut w 180ºC (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wystudź, oprósz cynamonem zmieszanym z cukrem pudrem.

Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami — przepis

To pyszne i lekkie ciasto sprawdzi się, gdy naprawdę nie ma zbyt wiele czasu na mieszanie w garnkach. Co prawda piecze się w godzinę, ale jego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut.

Fot. iStock

Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami — składniki: 

  • 40 dkg truskawek
  • duży jogurt naturalny (330 ml)
  • 4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki oleju
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Blaszkę o wymiarach 25 × 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Do miski wbij całe jajka, wsyp cukier i cukier waniliowy — zmiksuj. Podczas miksowania dolej powoli olej i jogurt naturalny. Na sam dosyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj dokładnie i przełóż ciasto na blaszkę.
  3. Na ciasto ułóż truskawki.
  4. Rozgrzej piekarnik i ciasto piecz  ok. 40-50 minut w 180ºC.
  5. Po upieczeniu i przestygnięciu ciasta obsyp je cukrem pudrem.

źródło: www.przyslijprzepis.pl 

Ciasta Przepisy

Zupa krem – 8 przepisów z różnymi warzywami na pyszny i lekki posiłek

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
2 października 2020
Zupa krem
Fot. iStock
 

Zupa krem to coraz popularniejsza propozycja ciepłego posiłku. Gęsta, kremowa zupa jest bardzo sycąca, a w chłodniejsze dni doskonale rozgrzewa. Zupa krem doczekała się wielu wariantów, ale są takie, które cieszą się szczególnym powodzeniem wśród smakoszy. Bez wątpienia należą do nich: zupa krem z dyni, cukinii, brokułów, pomidorów, pieczarek, białych warzyw, kalafiora, pora, czy topinamburu.

Zupa krem z dyni — przepis

zupa krem

Fot. iStock

Zupa krem z dyni — składniki:

  • 100 dkg dyni bez skóry
  • duża marchewka
  • korzeń pietruszki 
  • kawałek korzenia selera
  • cebula
  • 2 mniejsze ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml bulionu
  • pół szklanki śmietany 30% do smaku (ok. 100 ml)
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • tymianek
  • grzanki

Przygotowanie:  

  1. Dynię i resztę warzyw obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do garnka z bulionem, ewentualnie dolej wody, by warzywa były przykryte płynem.
  2. Gotuj do miękkości warzyw, dodając w międzyczasie przeciśnięty przez praskę lub drobno poszatkowany czosnek. Dodaj masło.
  3. Gdy warzywa będą miękkie, zblenduj je, dodaj śmietanę i dopraw do smaku pieprzem, solą i tymiankiem. Podawaj posypane grzankami.

Zupa krem z brokułów — przepis

Fot. iStock

Zupa krem z brokułów — składniki:

  • 2 brokuły
  • 2 ziemniaki
  • marchew
  • cebula
  • 1 litr bulionu
  • 1 łyżka masła
  • śmietana
  • sól
  • pieprz
  • groszek ptysiowy

Przygotowanie: 

  1. Zagotuj w garnku litr bulionu.
  2. Brokuły podziel na różyczki, umyj i wrzuć do bulionu.
  3. Na maśle podsmaż pokrojoną drobno cebulę, ziemniaki i marchewkę, wrzuć do garnka z brokułami.
  4. Gdy składniki zmiękną, zupę zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem, zaciągnij śmietaną. Podawaj z groszkiem ptysiowym.

Zupa krem z pomidorów – przepis

Zupa krem

Fot. iStock

Zupa krem z pomidorów – składniki:

  • 400 g pomidorów z puszki
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 500 ml bulionu z jarzyn
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • cebula
  • mały ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki suszonego oregano
  • duża garść świeżych liści bazylii
  • sól
  • zmielony czarny pieprz
  • cukier
  • 2 – 4 łyżki serka mascarpone lub 1/3 szklanki śmietanki kremówki
  • pieczywo czosnkowe lub grzanki jako dodatek

Przygotowanie:

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmaż 1-2 minutę na niewielkim ogniu.
  • Wrzuć do garnka z cebulą i czosnkiem pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Wlej bulion, przypraw oregano, solą, pieprzem, cukrem do smaku.
  • Zagotuj i trzymaj na małym ogniu ok. 25 – 30 minut. Zdejmij z ognia, dorzuć bazylię (zostaw kilka listków do dekoracji), zblenduj na gładką masę. Zaciągnij kremówką lub mascarpone, wymieszaj i nałóż na talerze. Udekoruj pozostałymi listkami bazylii i podawaj z pieczywem czosnkowym lub grzankami.

Zupa krem z kalafiora — przepis

Zupa krem

Fot. iStock

Zupa krem z kalafiora — składniki: 

  • duży kalafior
  • 2 ziemniaki
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 g serka topionego śmietankowego
  • 1,5 litra bulionu lub wody
  • 1 łyżka masła
  • śmietana
  • sól
  • pieprz
  • szczypta curry
  • natka pietruszki

Przygotowanie: 

  1. Zagotuj w garnku bulion (wodę).
  2. Kalafior podziel na różyczki, umyj i wrzuć do bulionu.
  3. Na maśle podsmaż pokrojoną drobno cebulę, ziemniaki, wrzuć do garnka z gotującym się kalafiorem.
  4. Gdy składniki zmiękną, zupę zmiksuj, dodaj serek topiony i wymieszaj lub ponownie zblenduj, by serek dokładnie się rozpuścił.
  5. Zupę zaciągnij śmietaną, dopraw solą, pieprzem, curry.
  6. Natkę pietruszki poszatkuj, posyp nią nałożoną na talerze zupę.

Zupa krem z pora — przepis 

Zupa krem z pora klasyczna i wersji fit. Najlepsze przepisy!

Fot. iStock

Składniki na zupę krem z pora:

  • 2,5 litra wody (lub bulionu)
  • 3 duże pory
  • 2 duże cebule
  • ok. 600 g ziemniaków
  • 0,5 szklanki śmietany (może być więcej – do smaku)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • pieprz
  • ew. chili, gdy ktoś lubi bardziej pikantny smak, lub inne ulubione przyprawy np. tymianek
  • grzanki lub groszek ptysiowy

Kremowa zupa z pora – wykonanie:

  1. Odkrój część z korzeniem pora, oraz końcówkę mocno zielonych liści. Pory umyj, pokrój w półtalarki część białą i trochę zielonej.
  2. Cebule obierz i  pokrój w kostkę.
  3. W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju, zeszklij na małym ogniu cebulę i pory.
  4. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
  5. Do 2,5 litra gotującej się wody (może być także bulion) włóż ziemniaki, por z cebulą, ząbki czosnku, sól i pieprz.
  6. Gdy warzywa zmiękną, zupę zblenduj, i zaciągnij śmietaną, ewentualnie dopraw do smaku (sól, pieprz, chili).
  7. Po nałożeniu na talerz zupy posyp ją grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Zupa krem z pieczarek — przepis

Zupa krem

Fot. iStock

Zupa krem z pieczarek — składniki:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 400 g ziemniaków
  • marchew
  • korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • kilka liści pora
  • cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki śmietany

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki oraz włoszczyznę pokrój, zalej wodą (2,5 l), dorzuć ziele angielskie, liść laurowy i gotuj od momentu wrzenia 20 minut. Liście pora i przyprawy usuń, gdy wywar będzie gotowy, pozostałe warzywa zostaw w garnku.
  2. Gdy wywar będzie się gotował, posiekaj drobno cebulę, oczyść i pokrój pieczarki i razem z cebulą podduś je na oliwie, dopraw solą i pieprzem. Wrzuć je do wywaru z warzywami, gotuj wszystko razem jeszcze kilka minut.
  3.  Gdy warzywa będą miękkie, zupę zmiksuj, zaciągnij zupę śmietaną, jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem.
  4. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Zupa krem z topinamburu — przepis

zupa krem z topinamburu

Fot. iStock/zupa krem z topinamburu

Zupa krem z topinamburu — składniki:

  • 1/2 litra bulionu jarzynowego
  • 200 g topinamburu
  • 100 g kalafiora
  • 100 g ugotowanej ciecierzycy
  •  łyżka oliwy extra virgin
  • 1 łyżka masła (lub oliwy)
  •  średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
  • szczypta soli

Przygotowanie: 

  1. W garnku podgrzej oliwę z masłem, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i smaż ok. 2-3 minuty, mieszając. Gdy cebula zmięknie, dodaj pokrojony na plasterki czosnek i rozmaryn, smaż  ok. 2 minuty.
  2. Dodaj  obrany i pokrojony w kostkę topinambur, smaż przez ok. 2-3 minuty, często mieszając. Dodaj pokrojony kalafior, ciecierzycę, dorzuć odrobinę soli i smaż wszystko razem ok. 2 minut. Po tym czasie zalej warzywa gorącym bulionem i zagotuj.
  3. Po kwadransie, gdy warzywa zmiękną, zblenduj zupę na gładki krem, dopraw rozmarynem i solą.

Zupa krem z białych warzyw — przepis

Zupa krem z pora

Fot. iStock

Zupa krem z białych warzyw — składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego lub wody
  • 2 spore korzenie selera
  • 5 ziemniaków
  • 1 biała część pora
  • 1 korzeń pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa,
  • pieprz
  • sól
  • grzanki lub groszek ptysiowy

Przygotowanie:

  1. Seler, ziemniaki, por, pietruszkę umyj, obierz i pokrój na mniejsze części.
  2. Przygotuj bulion warzywny lub po prostu wodę. Wrzuć warzywa do garnka i ugotuj do miękkości. Przeciśnij przez praskę czosnek, po czym wszystko zblenduj.
  3. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
  4. Nałóż na talerze zupę, posyp grzankami lub groszkiem ptysiowym.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 


Zobacz także

Babka marmurkowa. Wasze przepisy wielkanocne

Zielone miniplacuszki z owocami_fot_Orchidea_Creative_Group

Kuchnia na pokuszenie, czyli magiczna moc afrodyzjaków

chili con carne z mięsem, ryżem, przepis wege

Chili con carne w czterech wersjach – z mięsem i wege