Go to content

Szybkie ciasto – 5 różnych przepisów, wśród których znajdziesz swój ulubiony

szybkie ciasto bez pieczenia, czekoladowe, z owocami
Fot. iStock

Szybkie ciasto to ratunek, gdy naszła nas ochota na coś słodkiego, ale bez konieczności długiego stania w kuchni, a czasem nawet pieczenia. Warto mieć w zanadrzu sprawdzone przepisy na takie słodkości, by wykorzystać je w kryzysowym momencie. Szybkie ciasto bez pieczenia, czekoladowe, z owocami warte są szczególnej uwagi.

Szybkie ciasto bez pieczenia — sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami bez pieczenia to szybkie ciasto, którego podstawą są herbatniki. Trzeba wziąć tu jednak pod uwagę konieczny czas, co najmniej kilka godzin, a najlepiej noc, by masa serowa mogła odpowiednio stężeć.

szybkie ciasto bez pieczenia, czekoladowe, z owocami

Fot. iStock/szybkie ciasto

Szybkie ciasto bez pieczenia — sernik z jabłkami. Składniki:

Podstawa: 

  • 2 duże opakowania herbatników maślanych

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 200 g masła (kostka)
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 ml mleka
  • 2 × 40 g budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Nadzienie:

  • duży słoik prażonych jabłek
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej

Lukier:

  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • łyżki mleka
  • łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Blaszkę (25×35 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub folią, wyłóż pierwszą warstwę herbatników.
  2. Jabłka przełóż do rondelka razem ze skórką pomarańczową i podgrzej. Zdejmij z ognia i dodaj rozpuszczone w wodzie galaretki, mieszaj, aż się rozpuszczą. Zostaw do wystudzenia (masa powinna lekko stężeć). Masę wyłóż na herbatniki i przykryj ją kolejną warstwą herbatników.
  3. Twaróg razem z masłem, jajkami, żółtkami, cukrem i ekstraktem waniliowym przełóż do garnuszka. Gotuj na niedużym ogniu do rozpuszczenia składników.
  4. Do osobnej miski wklej mleko, dodaj przesiany proszek budyniowy, mąkę i dokładnie wymieszaj. Dodaj masę do twarogu i cały czas mieszaj gotując — masa powinna mieć konsystencję budyniu. Zdejmij z ognia i zostaw do lekkiego wystudzenia, następnie wyłóż ją na herbatniki i przykryj ostatnią warstwą herbatników.
  5. Cukier puder przesiej do miseczki, dodaj mleko i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj do powstania gęstego lukru. Posmaruj lukrem górę ciasta i włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.

Szybkie ciasto czekoladowe — przepis

Szybkie ciasto czekoladowe naprawdę nie wymaga wiele zachodu i zawsze wychodzi. To przepis, który zdecydowanie warto mieć pod ręką.

szybkie ciasto bez pieczenia, czekoladowe, z owocami

Fot. iStock/szybkie ciasto

Szybkie ciasto czekoladowe — składniki: 

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 4 czubate łyżki powideł śliwkowych
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajo

Polewa:

  • 100 g (tabliczka) mlecznej czekolady
  • 4 łyżki mleka

Przygotowanie:

  1. Keksówkę (10×25  cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Jajko utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  3. Dodaj olej, kakao, powidła i sodę oczyszczoną — wymieszaj krótko. Dodaj mleko i mąkę, zmiksuj lub zmieszaj wszystko razem do połączenia składników.
  4. Masę wylej do keksówki i piecz w temperaturze 180ºC przez około 45 minut.
  5. Wystudzone ciasto polej rozpuszczoną czekoladą w mleku.

Szybkie ciasto z owocami — przepis

Przepis na szybkie ciasto z owocami sprawdzi się przy wykorzystaniu tych owoców, które akurat mamy pod ręką — truskawki, maliny, winogrona, kawałki brzoskwiń, czy jabłek.

 szybkie ciasto

Fot. iStock/szybkie ciasto z owocami

Szybkie ciasto z owocami — składniki:

  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g owoców
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 6 łyżek kakao
  • 6 łyżek cukru pudru
  • ew. 3-4 łyżki mleka

Przygotowanie:

  1. Tortownicę (26 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Jajka ubij z cukrem i solą, wlej olej i mleko, wymieszaj. Następnie stopniowo wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszaj krótko.
  3. Masę przełóż do tortownicy, owoce rozłóż na wierzchu masy. Piecz ok. 40 minut w 180ºC. Po upieczeniu wystudź.
  4. Przygotuj polewę: W rondelu na małym ogniu rozpuść olej kokosowy (nierafinowany, jeśli nie chcesz kokosowego zapachu). Dodaj kakao i cukier puder, mieszając trzepaczką do dokładnego połączenia. Nie dopuść do zagotowania. Zbyt gęstą polewę rozrzedź mlekiem.
  5. Wystudzone ciasto polej polewą.

Szybkie ciasto z jabłkami i cynamonem — przepis

To pyszne szybkie ciasto z jabłkami jest miękkie, puszyste i wilgotne, robi się je w mgnieniu oka i tak samo szybko znika z talerzy.

Fot. iStock

Szybkie ciasto z jabłkami i cynamonem — składniki:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki oleju słonecznikowego
  • 6 jajek dużych
  • 16 g cukru waniliowego
  • aromat pomarańczowy lub cytrynowy
  • 3 większe jabłka
  • szczypta cynamonu
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Formę 23 × 32 cm (lub nieco większa) wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą.
  2. Jajka ubij, a następnie stopniowo dodawaj cukier i wanilię, potem mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na przemian z olejem. Na koniec dodaj  kilka kropel aromatu.
  3. Ciasto przelej do blaszki, na wierzchu ułóż plasterki jabłek.
  4. Piecz ok. 60 minut w 180ºC (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wystudź, oprósz cynamonem zmieszanym z cukrem pudrem.

Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami — przepis

To pyszne i lekkie ciasto sprawdzi się, gdy naprawdę nie ma zbyt wiele czasu na mieszanie w garnkach. Co prawda piecze się w godzinę, ale jego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut.

Fot. iStock

Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami — składniki: 

  • 40 dkg truskawek
  • duży jogurt naturalny (330 ml)
  • 4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki oleju
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Blaszkę o wymiarach 25 × 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Do miski wbij całe jajka, wsyp cukier i cukier waniliowy — zmiksuj. Podczas miksowania dolej powoli olej i jogurt naturalny. Na sam dosyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj dokładnie i przełóż ciasto na blaszkę.
  3. Na ciasto ułóż truskawki.
  4. Rozgrzej piekarnik i ciasto piecz  ok. 40-50 minut w 180ºC.
  5. Po upieczeniu i przestygnięciu ciasta obsyp je cukrem pudrem.

źródło: www.przyslijprzepis.pl