O mamuniu, jak my, Polacy kochamy serniki! I wcale mnie to nie dziwi. Bo przecież to genialne ciasto o setkach odmian, smaków i twarzy. Choć niektórzy uważają, że sernik to wyższa szkoła jazdy, znajdziecie wiele jego banalnych odmian. Choć dziś mamy dla was przepis, przy którym niewątpliwie czeka was dłuższa zabawa w kuchni, efekt jest piorunujący – sernik z rosą. Tylko uprzedźcie domowników, że te „kropelki” są specjalnie. Słyszałyśmy już o aktach łaski i wycieraniu ich chusteczką.
Sernik z rosą – przepis
To jeden z najbardziej lubianych serników, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Trzy warstwy: półkruche ciasto, masa sernikowa oraz bezowa pianka ze złotą rosą, składają się na wyjątkowość tego lekkiego ciasta. Sernik złota rosa wymaga nieco zachodu, za to efekt końcowy wart jest poświęconego czasu. Ciasto przewidziane jest do pieczenia na prostokątnej blasze o wymiarach 25/38 cm.
Fot. iStock/Sernik z rosą – przepis
Składniki:
Na półkruchy spód:
250 g mąki pszennej krupczatki typ. 450
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
małe jajko
2 żółtka jaj
100 g masła
Na masę serową:
1 kg twarogu z kubełka
4 żółtka jaj
szklanka drobnego cukru
2 budynie bez cukru – proszek (śmietankowe lub waniliowe) czyli 2 x 40 gramów
2 szklanki mleka
pół szklanki oleju
Na bezową piankę
6 białek jaj (pozostałe ze składników spodu i masy serowej)
Wszystkie składniki na spód umieść w dużej, szerokiej misce i połącz ze sobą palcami. Wyrabiaj do czasu, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Ciasto zawiń w torebkę foliową i odłóż do lodówki na 30 minut. Ważne! Odłóż dwa białka z jajek do osobnej miseczki, do upicia pianki bezowej.
Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Kulę ciasta wyłóż na obsypany mąką blat lub stolnicę i rozwałkuj na podłużny placek. Ciasto wyłóż na dno formy i uklepuj aż wypełni dno formy. Blaszkę umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Spód piecz 12 minut. Po tym czasie możesz wyjąć formę i od razu wylać masę serową oraz zmniejszyć moc piekarnika do 170 stopni.
Masa serowa:
Wszystkie składniki na masę serową umieść w misce. Dodaj 2 szklanki mleka (jeśli ser był bardzo rzadki możesz dodać 1,5 szklanki mleka). Masę serową miksuj minutę, tylko do ujednolicenia całości. Masa będzie dość rzadka.
Białka z 4 jaj odłóż do miseczki z 2 białkami po cieście kruchym.
Masę wylej na upieczony kruchy spód, wyrównaj powierzchnię i ponownie umieść formę w piekarniku. Piecz góra-dół, 60 minut w temperaturze 170 stopni. Na 10 minut przed końcem pieczenia zacznij szykować bezową piankę.
Beza do sernika:
Sześć białek jaj (dwa z jaj od ciasta kruchego, oraz cztery po masie serowej) umieść w sporej, najlepiej szklanej misce, dodaj szczyptę soli. Białka ubijaj nie dłużej niż 3 minuty mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększaj.
Zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty. Powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa.
Po godzinie pieczenia ostrożnie wyjmij blachę z sernikiem na zabezpieczony blat. Temperaturę w piekarniku obniż do 150 stopni. Na masę serową wyłóż sztywną pianę bezową, wyrównaj jej powierzchnię. Jak najszybciej umieść sernik w piekarniku. Piecz 15 minut w temperaturze 150 stopni. Po tym czasie od razu wyjmij blaszkę i odłóż w chłodne miejsce – nawet na podłogę. Kropelki rosy pojawiają się po 20-30 minutach od wyjęcia z pieca.
Nasze oczy intensywnie pracują nawet kilkanaście godzin w ciągu doby. Męczą się zarówno, gdy zbyt długo korzystamy z urządzeń cyfrowych, ale także, kiedy przebywamy w suchym, klimatyzowanym pomieszczeniu czy na silnym wietrze. Wyzwaniem dla wzroku jest też ostre światło, jazda samochodem, która wymaga skupienia (przez co rzadziej mrugamy) czy noszenie soczewek kontaktowych. Wszystkie te czynniki prowadzą do wysuszenia naszych oczu – tzw. zespół suchego oka, który objawia się ich zaczerwienieniem czy bólem. Czym jest ta dolegliwość i jak sobie z nią radzić?
Nawilżaj oczy aby… nie wysychały
Zespół suchego oka to dolegliwość, która objawia się m.in. swędzeniem, pieczeniem, zaczerwienieniem czy bólem oczu. Dodatkowo może również wystąpić światłowstręt. Problem mogą nasilać np. warunki pracy (klimatyzacja, ostre światło lub przeciwnie – brak oświetlenia) czy sytuacje wymagające od nas pełnego skupienia (jazda samochodem), przez co rzadziej mrugamy, a oko szybciej się wysusza. Niedostatecznie nawilżone oczy są przyczyną dyskomfortu odczuwanego jako ból przy poruszaniu powiekami czy chwilowe problemy z widzeniem.
Czynniki, które mogą nasilić suchość oka, dzieli się na:
zewnętrzne, tj. długie korzystanie z komputera, klimatyzacja, ogrzewanie, dym papierosowy, silny wiatr, noszenie soczewek kontaktowych;
inne czynniki, np. stosowanie niektórych leków (takich jak tabletki antykoncepcyjne czy leki antyhistaminowe), choroby (choroba nadciśnieniowa, cukrzyca, schorzenia tarczycy itp.) lub naturalne zmniejszenie wytwarzania łez wraz z wiekiem.
Jak poznać, że oko potrzebuje nawilżenia?
Pieczenie, „szczypanie” oczu, wrażenie, że „mamy piasek pod powiekami” czy zaczerwienienie spojówek może oznaczać, że nasze oczy są przesuszone i potrzebują nawilżenia. Osoby, którym dokucza ból i dyskomfort związany z problemem suchego oka, mogą pomóc sobie stosując krople zapewniające długotrwałe i intensywne nawilżenie – np. Hyal-Drop multi (można je stosować także w celu nawilżania i zwilżania miękkich i twardych soczewek kontaktowych). Zastosowanie kropli, tzw. sztucznych łez, sprawdzi się, gdy długo przebywamy w klimatyzowanych pomieszczeniach, wystawiamy się na działanie wiatru czy przez kilka godzin pracujemy przed komputerem.
Pamiętajmy, że jeśli problem będzie się nasilał, należy wszystkie objawy skonsultować z lekarzem okulistą.
Diagnostyka zespołu suchego oka opiera się przede wszystkim na badaniu stanu powiek i przedniej powierzchni gałki ocznej. Na podstawie badania, lekarz okulista może zdecydować o rekomendowanym sposobie leczenia, którego celem jest zmniejszenie objawów, aby pacjent nie odczuwał dyskomfortu. Nieleczenie suchego oka może bowiem w skrajnych przypadkach doprowadzić m.in. do uszkodzenia czy owrzodzenia rogówki – komentuje dr n. med. Andrzej Styszyński, ekspert Krajowej Rzemieślniczej Izby Optycznej.
Wyrób medyczny Hyal-Drop® multi zapewnia natychmiastowe nawilżenie i odświeżenie oczu, dobrze sprawdzając się w środowiskach dla nich nieprzyjaznych (np. w suchych, klimatyzowanych pomieszczeniach czy podczas długotrwałej pracy przy komputerze).
Produkt Hyal-Drop® multi to krystalicznie czysty roztwór kropli do oczu, nie zawiera środków konserwujących.
Produkt Hyal-Drop® multi zawiera naturalny polimer, kwas hialuronowy (w postaci hialuronianu sodu), który występuje w strukturach zdrowego oka ludzkiego oraz w naturalnym filmie łzowym.
Produkt Hyal-Drop® multi można stosować w celu nawilżania i zwilżania miękkich i twardych soczewek kontaktowych podczas noszenia, co znacznie poprawia komfort ich stosowania w trakcie całego dnia.
Krajowa Rzemieślnicza Izba Optyczna (KRIO)
Krajowa Rzemieślnicza Izba Optyczna (KRIO) – organizacja samorządu zawodowego, zrzeszająca obecnie 7 cechów optycznych, których członkowie prowadzą około 900 salonów, sklepów czy też usługowych pracowni optycznych.
Jednym z fundamentalnych warunków, pozwalających na przynależność do Cechu Optycznego, jest posiadanie kwalifikacji zawodowych i co najmniej trzyletni staż pracy. Ponadto, jednym z podstawowych dokumentów obowiązujących osoby zrzeszone w cechach optycznych jest Kodeks Etyczno-Zawodowy Optyka. W ten sposób KRIO bierze na siebie część odpowiedzialności za działanie zrzeszonych optyków, dając tym samym świadectwo ich umiejętnościom i kompetencjom.
KRIO systematycznie szkoli zrzeszonych optyków, współpracując w tym zakresie z ośrodkami akademickimi, takimi jak: Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Uniwersytet Medyczny w Poznaniu, Uniwersytet Warszawski, Uniwersytet Śląski, jak też Politechnika Wrocławska.
Sernik to jedno z najbardziej uwielbianych ciast. Smakuje najlepiej na zimno, a podany z różnymi dodatkami zamienia się w wykwinty deser. Przygotowanie sernika nie jest bardzo skomplikowane, ale mimo to sprawia często problemy. Jak przyrządzić najlepszy sernik rosa, oreo, oraz gotowany i na zimno?
Sernik to ciasto, które ma długą tradycję. Znane było już w starożytnej Grecji oraz Rzymie, i stamtąd przywędrowało na pozostałe ziemie Europy. Pokochali je Germanie i Słowianie, a przepis na sernik z czasem ulegał modyfikacjom. Wraz z kolonistami dotarł do Ameryki Północnej, gdzie z czasem furorę zrobił m.in. sernik nowojorski. Historia sernika jest bogata, podobnie jak zbiór przepisów dostępnych mi.in. w internecie, na różne odsłony tego pysznego deseru.
Fot. iStock/sernik
Sernik idealny – o czym trzeba pamiętać?
Idealny sernik powinien być wilgotny, puszysty, niepopękany, nie powinien się też mocno zapadać. Lista oczekiwań jest długa, ale trzeba przyznać, że nie zawsze łatwo jest osiągnąć wszystkie te wymogi. Serniki, jak na złość „lubią” pękać, zapadać się w środku, a nawet wyrastać z zakalcem. Aby sernik wyszedł jak należy, ważne jest nie tylko przepis, ale także przestrzeganie kilku zasad.
Fot. iStock/sernik
Produkty do sernika powinny mieć temperaturę pokojową, więc trzeba wyjąć je z lodówki minimum na 2 godziny przed pieczeniem. Twaróg, najlepiej tłusty lub półtłusty, należy zmielić dwukrotnie, a najlepiej trzykrotnie (nie dotyczy twarogu z wiaderka). Na jeden kilogram twarogu trzeba dodać nie mniej niż 3 jajka. W przypadku, gdy ktoś woli bardziej zwartą masę sernikową, podczas przygotowywania można dodać do niej odrobinę odrobinę mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej. Aby sernik nie pękał, warto piec go w kąpieli wodnej, czyli naczynie żaroodporne wypełnia się wrzątkiem i ustawia poziom niżej, pod sernikiem w piekarniku. Warto jeszcze opamiętać o sprawach „technicznych” – najlepiej piecze się sernik na środkowym ruszcie bez termoobiegu, z grzaniem góra-dół maksymalnie do 180ºC.
Sernik na zimno z twarogu z wiaderka – przepis
Sernik na zimno z twarogu z wiaderka jest prosty do przygotowania i zawsze się udaje.
Fot. iStock/sernik na zimno
Sernik na zimno z twarogu z wiaderka – składniki:
Składniki na spód:
ok. 120 g biszkoptów
Składniki na masę serową:
800 g twarogu z wiaderka (w temperaturze pokojowej)
80 g cukru pudru
2 opakowania galaretki (winogronowa lub cytrynowa, by była najlepiej przezroczysta)
200 g słodkiej śmietany 30- 36% (prosto z lodówki)
Składniki na owoce z galaretką:
1 opakowanie galaretki agrestowej lub winogronowej
Sernik na zimno z twarogu z wiaderka – przygotowanie:
Dwie galaretki rozpuść w 250 ml gorącej wody. Odstaw do ostygnięcia.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia
Na dnie formy ułóż ciasno biszkopty, by jak najbardziej zakryć dno.
Twaróg (w temperaturze pokojowej) zmiksuj z cukrem pudrem na gładką masę. Nadal miksując, wlej cienkim strumieniem lekko tężejącą galaretkę.
Śmietanę ubij na sztywno i wmieszaj delikatnie do lekko tężejącej masy serowej.
Masę serową wyłóż na biszkopty i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
W międzyczasie przygotuj galaretkę z owocami. W 450 ml gorącej wody rozpuść galaretkę, odstaw ją do ostygnięcia.
Winogrona umyj, osusz. Ułóż na stężałej masie serowej i zalej delikatnie lekko tężejącą galaretką.
Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin (lub na noc), aby dobrze stężało.
Sernik gotowany – przepis bez pieczenia
To prosty sposób na sernik, który nie wymaga pieczenia, więc nie ma też ryzyka, że zapadnie się brzydko czy za bardzo się przypiecze i siądzie. Sernik należy przyrządzić w tortownicy o średnicy 24-25cm, lub blaszce 24×24 cm.
Fot. iStock/przykładowy sernik gotowany
Składniki na sernik gotowany:
1 kg zmielonego dwukrotnie półtłustego sera twarogowego
5 średnich jajek
200 g masła (kostka)
pół szklanki cukru pudru
2 saszetki budyniu waniliowego bez cukru
10 łyżek mleka
około 45 herbatników
Składniki na polewę czekoladową:
tabliczka czekolady 100 g (gorzka, mleczna, biała – do wyboru)
1/3 szklanki śmietanki 30 %
Przygotowanie:
Dno formy oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno wyłóż warstwę herbatników.
Do garnka wrzuć kostkę masła i pół szklanki cukru pudru, podgrzej na minimalnym ogniu mieszając powoli. Masło i puder powinny się rozpuścić.
Do garnka z rozpuszczonym masłem i cukrem włóż kilogram zmielonego twarogu półtłustego, wbij pięć jajek i wymieszaj za pomocą rózgi kilka minut. Masa serowa powinna być gorąca, ale nie może się gotować.
Dwie saszetki proszku budyniowego przesyp do szklanki, wymieszaj z 10 łyżkami mleka i wymieszaj wszystko bardzo dokładnie. Płyn budyniowy wlej do garnka z gorącą masa twarogową i cały czas energicznie mieszaj składniki rózgą – masa powinna zgęstnieć. Zagotuj masę i po ok. 2 minutach minimalnego gotowania, zdejmij z ognia masę serową.
Część gorącej masy wyłóż na warstwę herbatników, wyrównaj powierzchnię i ułóż drugą warstwę herbatników.
Na herbatniki przełóż pozostałą masę sernikową i znów wyrównaj jej powierzchnię.
Na koniec rozłóż na powierzchni masy sernika trzecią warstwę herbatników.
Przygotuj polewę: w małym garnuszku zagotuj śmietankę i dodaj do niej pokruszoną czekoladę. Wymieszaj dokładnie, aż polewa stanie się jednolita.
Na przestudzony sernik wylej polewę. Sernik gotowany umieść po całkowitym przestudzeniu w lodówce na kilka/kilkanaście godzin.
Sernik złota rosa – przepis
To jeden z najbardziej lubianych serników, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Trzy warstwy: półkruche ciasto, masa sernikowa oraz bezowa pianka ze złotą rosą, składają się na wyjątkowość tego lekkiego ciasta. Sernik złota rosa wymaga nieco zachodu, za to efekt końcowy wart jest poświęconego czasu. Ciasto przewidziane jest do pieczenia na prostokątnej blasze o wymiarach 25/38 cm.
Fot. iStock/sernik rosa
Składniki:
Na półkruchy spód:
250 g mąki pszennej krupczatki typ. 450
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
małe jajko
2 żółtka jaj
100 g masła
Na masę serową:
1 kg twarogu z kubełka
4 żółtka jaj
szklanka drobnego cukru
2 budynie bez cukru – proszek (śmietankowe lub waniliowe) czyli 2 x 40 gramów
2 szklanki mleka
pół szklanki oleju
Na bezową piankę
6 białek jaj (pozostałe ze składników spodu i masy serowej)
szczypta soli
szklanka drobnego cukru
Sernik złota rosa – przygotowanie:
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki na spód umieść w dużej, szerokiej misce i połącz ze sobą palcami. Wyrabiaj do czasu, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Ciasto zawiń w torebkę foliową i odłóż do lodówki na 30 minut. Ważne! Odłóż dwa białka z jajek do osobnej miseczki, do upicia pianki bezowej.
Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Kulę ciasta wyłóż na obsypany mąką blat lub stolnicę i rozwałkuj na podłużny placek. Ciasto wyłóż na dno formy i uklepuj aż wypełni dno formy. Blaszkę umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Spód piecz 12 minut. Po tym czasie możesz wyjąć formę i od razu wylać masę serową oraz zmniejszyć moc piekarnika do 170 stopni.
Masa serowa:
Wszystkie składniki na masę serową umieść w misce. Dodaj 2 szklanki mleka (jeśli ser był bardzo rzadki możesz dodać 1,5 szklanki mleka). Masę serową miksuj minutę, tylko do ujednolicenia całości. Masa będzie dość rzadka.
Białka z 4 jaj odłóż do miseczki z 2 białkami po cieście kruchym.
Masę wylej na upieczony kruchy spód, wyrównaj powierzchnię i ponownie umieść formę w piekarniku. Piecz góra-dół, 60 minut w temperaturze 170 stopni. Na 10 minut przed końcem pieczenia zacznij szykować bezową piankę.
Beza do sernika:
Sześć białek jaj (dwa z jaj od ciasta kruchego, oraz cztery po masie serowej) umieść w sporej, najlepiej szklanej misce, dodaj szczyptę soli. Białka ubijaj nie dłużej niż 3 minuty mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększaj.
Zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty. Powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa.
Po godzinie pieczenia ostrożnie wyjmij blachę z sernikiem na zabezpieczony blat. Temperaturę w piekarniku obniż do 150 stopni. Na masę serową wyłóż sztywną pianę bezową, wyrównaj jej powierzchnię. Jak najszybciej umieść sernik w piekarniku. Piecz 15 minut w temperaturze 150 stopni. Po tym czasie od razu wyjmij blaszkę i odłóż w chłodne miejsce – nawet na podłogę. Kropelki rosy pojawiają się po 20-30 minutach od wyjęcia z pieca.
Sernik oreo – przepis
Przepis na sernik Oreo podbije serca dużych i małych wielbicieli tych ciasteczek. Nie jest on trudny w przygotowaniu, a efekt końcowy z pewnością sprosta wymaganiom smakoszy. Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Sernik Oreo pieczemy w tortownicy o średnicy 23 cm.
Fot. iStock/sernik oreo
Składniki na spód:
150 g ciasteczek Oreo (bez nadzienia)
45 g masła, roztopionego
Składniki na masę serową:
800 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub serka kremowego typu philadelphia
250 ml śmietany kremówki 36%
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3 jajka
2 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 opakowanie ciastek Oreo ok. 150 g, połamanych na połowę lub na ćwiartki
Składniki na krem:
250 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki mascarpone*
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Spód sernika:
Ciastka i masło wrzuć do malaksera i zmiksuj do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia tylko na dno.
Na papier wysyp ciasteczka – wyrównać, wklep w dno formy i wstaw na pół godziny do lodówki.
Masa serowa:
W misie miksera umieścić wszystkie składniki, oprócz ciasteczek.
Zmiksuj tylko do połączenia; nie dłużej. W masę powciskaj ciasteczka Oreo, wyłóż masę na spód ciasteczkowy, piecz w temperaturze 150ºC przez około 50 – 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Studź w lekko uchylonym piekarniku, następnie włóż do lodówki na około 12 godzin.
Krem:
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Śmietanę kremówkę i serek mascarpone umieść w misie miksera. Ubijaj do momentu otrzymania sztywnego kremu, pod sam koniec ubijania dodaj cukier puder.
Część kremu śmietankowego posmaruj cienką warstwą na schłodzonym serniku. Pozostałą część kremu umieść w rękawie cukierniczym i na górze sernika wycisnąć rozetki, w każdą wcisnąć mini Oreo. Schłódź w lodówce.