Go to content

Ciasto zebra – klasyczne, z kremem, jabłkami i kolorowe. Proste przepisy

Ciasto zebra - klasyczne, z kremem, jabłkami i kolorowe
Fot. iStock

Zebra to nieco już zapomniane ciasto, które chętnie piekły nasze mamy. Jest proste w przygotowaniu, wymaga niewielu składników i można je wykonać w kilku wariantach. Warto choć raz je upiec, by odświeżyć wspomnienia i cieszyć się jego wyglądem i smakiem. Wypróbuj przepis na ciasto zebra klasyczne, z kremem, jabłkami i kolorowe.

Ciasto zebra nie bez przyczyny otrzymało taką nazwę. Jest ono charakterystyczne z wyglądu, kojarzy się z pasami, które mają na sobie zebry. Powstają one przez naprzemienne nakładanie (np. łyżką) warstwy ciasta jasnego, bez dodatków, oraz z kakao (lub innymi barwnikami). Upieczone ciasto po przekrojeniu ukazuje pasiasty wzór.

Ciasto zebra — przepis

Ciasto zebra - klasyczne, z kremem, jabłkami i kolorowe

Fot. iStock/ciasto zebra

Ciasto zebra — składniki: 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody
  • szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki do ciasta jasnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Przygotowanie:

  1. Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec dodaj cukier i cukier waniliowy — zmiksuj. Wrzucaj po 1 żółtku i nadal miksując następnie dodawaj na przemian trochę oleju i wody, a następnie mąki przesianej z proszkiem do pieczenia.
  2. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej wrzuć kakao, do drugiej 2 łyżki mąki.
  3. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na środek tortownicy zacznij wylewać po 1 łyżce jasnego ciasta, a na nie ciasto z kakao. Wykonuj czynność na przemian, aż do wykorzystania obu ciast.
  4. Piekarnik rozgrzej i piecz ciasto w 180ºC przez 50-55 minut. Sprawdź suchość ciasta patyczkiem. Po ostudzeniu ciasto można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Ciasto kolorowa zebra — przepis 

W tym przepisie można wykorzystać barwniki spożywcze i ciasto podzielić nie na dwie masy (białą i różową), ale np. na trzy lub cztery równe części, dodając wybrane barwniki spożywcze. Należy przy tym pamiętać, że jedna część ciasta zawsze powinna być bez dodatku, jasna.

Ciasto zebra - klasyczne, z kremem, jabłkami i kolorowe

Fot. iStock

Ciasto kolorowa zebra — składniki: 

  • 2 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • ¾ szklanki białej oranżady
  • 5 jajek
  • 3 łyżki kisielu wiśniowego
  • 3 łyżki mąki pszennej do ciasta białego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego

Przygotowanie:

  1. Jajka ubij z cukrem. Wsypuj porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszając na mniejszych obrotach mikserem. Wlewaj porcjami olej, aromat i oranżadę, nadal miksując na małych obrotach.
  2. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej części dodaj 3 łyżki proszku kisielu, do drugiej 3 łyżki mąki i wymieszaj na jednolite masy.
  3. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na środek tortownicy wylewaj po 3 łyżki jasnego ciasta, a na nie porcję ciasta z kakao. Wykonuj czynność na przemian, aż do wykorzystania obu ciast.
  4. Piekarnik rozgrzej i piecz ciasto w 180ºC przez  55-60 minut. Sprawdź suchość ciasta patyczkiem. Po ostudzeniu ciasto można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Ciasto zebra z kremem — przepis 

Ciasto zebra - klasyczne, z kremem, jabłkami i kolorowe

Fot. iStock/ciasto zebra

Ciasto zebra z kremem — składniki: 

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 5 całych jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • opakowanie cukru waniliowego

Krem:

  • 330 ml śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa

Przygotowanie: 

  1. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj porządnie składniki. Mieszając strumieniem wlewaj olej i wodę.
  2. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej części dodaj 3 łyżki kakao, wymieszaj na jednolitą masy. Druga część ma pozostać jasna.
  3. Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na środek tortownicy wylewaj po 3 łyżki jasnego ciasta, a na nie 1 łyżkę ciasta z kakao. Wykonuj czynność na przemian, aż do wykorzystania obu ciast.
  4. Piekarnik rozgrzej i piecz ciasto w 160ºC przez 60 minut. Sprawdź suchość ciasta patyczkiem.
  5. Po ostudzeniu ciasto można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
  6. Przygotuj krem: zimną śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i ubij razem. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej, ale nie gotującej się wody — ostudź. Do ubitej śmietany z cukrem dodaj zimną żelatynę i wymieszaj.
  7. Schłodzone ciasto przekrój na pół, wyłóż krem, przykryj drugą porcją ciasta. Włóż do lodówki, a gdy się schłodzi, polej polewą.

Ciasto zebra z jabłkami — przepis 

Fot. iStock/ciasto zebra

Ciasto zebra z jabłkami — składniki: 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 8 łyżek oleju
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 jabłka

Przygotowanie: 

  1. Wymieszaj jajka z cukrem oraz wodą, olejem i śmietaną. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj.
  2. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej wrzuć kakao, do drugiej 2 łyżki mąki — wymieszaj.
  3. Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na środek tortownicy wylewaj po łyżce jasnego ciasta, a na nie porcję ciasta z kakao. Wykonuj czynność na przemian, aż do wykorzystania obu ciast.
  4. Jabłka obierz, pokrój na kawałki (kwadraty), wyłóż na wierzch ciasta.
  5. Piekarnik rozgrzej i piecz ciasto w 180ºC przez ok. 45  minut. Sprawdź suchość ciasta patyczkiem. Po ostudzeniu ciasto można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl ,www.mojegotowanie.pl