Zebra to nieco już zapomniane ciasto, które chętnie piekły nasze mamy. Jest proste w przygotowaniu, wymaga niewielu składników i można je wykonać w kilku wariantach. Warto choć raz je upiec, by odświeżyć wspomnienia i cieszyć się jego wyglądem i smakiem. Wypróbuj przepis na ciasto zebra klasyczne, z kremem, jabłkami i kolorowe.
Ciasto zebra nie bez przyczyny otrzymało taką nazwę. Jest ono charakterystyczne z wyglądu, kojarzy się z pasami, które mają na sobie zebry. Powstają one przez naprzemienne nakładanie (np. łyżką) warstwy ciasta jasnego, bez dodatków, oraz z kakao (lub innymi barwnikami). Upieczone ciasto po przekrojeniu ukazuje pasiasty wzór.
Ciasto zebra — przepis
Ciasto zebra — składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody
- szklanka cukru
- 5 jajek
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki do ciasta jasnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
- Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec dodaj cukier i cukier waniliowy — zmiksuj. Wrzucaj po 1 żółtku i nadal miksując następnie dodawaj na przemian trochę oleju i wody, a następnie mąki przesianej z proszkiem do pieczenia.
- Masę podziel na dwie równe części. Do jednej wrzuć kakao, do drugiej 2 łyżki mąki.
- Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na środek tortownicy zacznij wylewać po 1 łyżce jasnego ciasta, a na nie ciasto z kakao. Wykonuj czynność na przemian, aż do wykorzystania obu ciast.
- Piekarnik rozgrzej i piecz ciasto w 180ºC przez 50-55 minut. Sprawdź suchość ciasta patyczkiem. Po ostudzeniu ciasto można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Ciasto kolorowa zebra — przepis
W tym przepisie można wykorzystać barwniki spożywcze i ciasto podzielić nie na dwie masy (białą i różową), ale np. na trzy lub cztery równe części, dodając wybrane barwniki spożywcze. Należy przy tym pamiętać, że jedna część ciasta zawsze powinna być bez dodatku, jasna.
Ciasto kolorowa zebra — składniki:
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 ½ szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- ¾ szklanki białej oranżady
- 5 jajek
- 3 łyżki kisielu wiśniowego
- 3 łyżki mąki pszennej do ciasta białego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu rumowego
Przygotowanie:
- Jajka ubij z cukrem. Wsypuj porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszając na mniejszych obrotach mikserem. Wlewaj porcjami olej, aromat i oranżadę, nadal miksując na małych obrotach.
- Masę podziel na dwie równe części. Do jednej części dodaj 3 łyżki proszku kisielu, do drugiej 3 łyżki mąki i wymieszaj na jednolite masy.
- Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na środek tortownicy wylewaj po 3 łyżki jasnego ciasta, a na nie porcję ciasta z kakao. Wykonuj czynność na przemian, aż do wykorzystania obu ciast.
- Piekarnik rozgrzej i piecz ciasto w 180ºC przez 55-60 minut. Sprawdź suchość ciasta patyczkiem. Po ostudzeniu ciasto można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Ciasto zebra z kremem — przepis
Ciasto zebra z kremem — składniki:
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki wody
- 3/4 szklanki oleju
- 5 całych jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- opakowanie cukru waniliowego
Krem:
- 330 ml śmietany 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- polewa czekoladowa
Przygotowanie:
- Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj porządnie składniki. Mieszając strumieniem wlewaj olej i wodę.
- Masę podziel na dwie równe części. Do jednej części dodaj 3 łyżki kakao, wymieszaj na jednolitą masy. Druga część ma pozostać jasna.
- Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na środek tortownicy wylewaj po 3 łyżki jasnego ciasta, a na nie 1 łyżkę ciasta z kakao. Wykonuj czynność na przemian, aż do wykorzystania obu ciast.
- Piekarnik rozgrzej i piecz ciasto w 160ºC przez 60 minut. Sprawdź suchość ciasta patyczkiem.
- Po ostudzeniu ciasto można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
- Przygotuj krem: zimną śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i ubij razem. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej, ale nie gotującej się wody — ostudź. Do ubitej śmietany z cukrem dodaj zimną żelatynę i wymieszaj.
- Schłodzone ciasto przekrój na pół, wyłóż krem, przykryj drugą porcją ciasta. Włóż do lodówki, a gdy się schłodzi, polej polewą.
Ciasto zebra z jabłkami — przepis
Ciasto zebra z jabłkami — składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 8 łyżek oleju
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka naturalnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 jabłka
Przygotowanie:
- Wymieszaj jajka z cukrem oraz wodą, olejem i śmietaną. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj.
- Masę podziel na dwie równe części. Do jednej wrzuć kakao, do drugiej 2 łyżki mąki — wymieszaj.
- Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na środek tortownicy wylewaj po łyżce jasnego ciasta, a na nie porcję ciasta z kakao. Wykonuj czynność na przemian, aż do wykorzystania obu ciast.
- Jabłka obierz, pokrój na kawałki (kwadraty), wyłóż na wierzch ciasta.
- Piekarnik rozgrzej i piecz ciasto w 180ºC przez ok. 45 minut. Sprawdź suchość ciasta patyczkiem. Po ostudzeniu ciasto można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.