Ciastka z czekoladą to słodkości, które każdy może przygotować samodzielnie. Pomysłów na nie jest wiele, ale największym powodzeniem cieszy się przepis na ciastka z czekoladą i orzechami, białą czekoladą i żurawiną oraz z czekoladą ukrytą w środku. Warto je wypróbować.
Ciastka z czekoladą są proste w przygotowaniu i nie zabierają zbyt wiele czasu, więc poradzą sobie z nimi nawet początkujący. Wystarczy sięgnąć po sprawdzony przepis, by upiec smaczne i aromatyczne czekoladowe ciasteczka.
Ciastka z czekoladą i orzechami — przepis
To bardzo dobra przekąska, szczególnie wtedy, gdy potrzeba zastrzyku energii. Wystarczy wspomnieć, że czekolada dodaje jej niemało, a same orzechy wspierają pracę mózgu i układu nerwowego, więc są idealnym dodatkiem do przekąski podczas wysiłku umysłowego. Poza tym orzechy dostarczają białko roślinne, błonnik, witaminy E, A, B, B1, PP, oraz minerały takie jak: magnezu, wapń, żelazo, fosfor, cynk, kwas foliowego.
Ciastka z czekoladą i orzechami — składniki:
- 250 g masła lub margaryny
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- cukier waniliowy
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- tabliczka czekolady mlecznej
- tabliczka czekolady gorzkiej
- 100 g (ok. 3 garści) orzechów laskowych
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy
Przygotowanie:
- Do miski przełóż mąkę, sodę, sól i pokrojone w kawałki orzechy i czekoladę. Wszystko zmieszaj.
- Masło utrzyj na puch z cukrem trzcinowym i waniliowym — ucierając wbij po kolei jajka.
- Do utartej masy maślanej dodaj mąkę z czekoladą i orzechami oraz skórkę pomarańczy. Wymieszaj i przełóż do lodówki na 2-3 godziny.
- Gdy po upływie czasu masa stężeje, uformuj z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układaj z odstępami, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i spłaszcz je nieco.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180ºC. Do rozgrzanego piekarnika wstaw ciastka i piecz je ok. 10-15 minut na złoto-brązowy kolor.
Maślane ciastka z czekoladą — przepis
Ten przepis przypadnie do gustu miłośnikom delikatnych, maślanych ciastek. Dodatek ulubionej czekolady rozpływającej się w ustach, nada im pożądanej słodyczy. Można wykorzystać jeden jej rodzaj, lub przygotować mieszankę — np. czekoladę deserową, mleczną i gorzką jednocześnie.
Maślane ciastka z czekoladą — składniki:
- 100 g masła
- 1 pełna szklanka mąki pszennej
- 80 g brązowego cukru
- 80 g białego cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 300 g czekolady (3 tabliczki)
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej do pierwszej miski, dodaj sól, sodę, cukier waniliowy i wymieszaj.
- W drugiej misce ubij masło z dodatkiem brązowego i białego cukru (przez ok.5 minut). Dodać jajko i ubijaj kolejne 5 minut. Wrzuć do miski z masłem i dodaj sypkie składniki z pierwszej miski — zmiksuj wszystko.
- Posiekaj drobno czekoladę i dorzuć ją do masy — wymieszaj.
- Piekarnik nagrzej do 160ºC, a dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Uformuj kulki i układaj w kilkucentymetrowych odstępach na blaszce. Delikatnie spłaszcz dłonią ciastka. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 minut, do zrumienienia.
Uwaga — ciastka po upływie czasu pieczenia są jeszcze miękkie, ale zastygną podczas studzenia.
Kruche ciastka z czekoladą w środku — przepis
Nieco inna wersja ciastek z czekoladą, tym razem ukrytą w środku.
Kruche ciastka z czekoladą w środku — składniki:
- 120 g miękkiego masła
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- jajko,
- 3/4 tabliczki czekolady.
Przygotowanie:
- Miękkie masło utrzyj z cukrem, dodaj jajko, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Do masy stopniowo dosypuj mąkę i wyrabiaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Uformuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszcz je nieco, a na środku połóż połowę kostki czekolady i ponownie uformuj kulkę. Ciastka wykładaj na blachę z papierem do pieczenia.
- W międzyczasie piekarnik nagrzej do 180ºC. Ciastka piecz ok. 12 minut.
Ciastka z białą czekoladą i żurawiną — przepis
Ciastka z białą czekoladą i żurawiną — składniki:
- 200 g masła
- szklanka otrębów owsianych
- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- 2 małe jajka
- szczypta soli
- garść suszonej żurawiny
- 100 g białej czekolady
Przygotowanie:
- Jajka roztrzep. W osobnej misce miękkie masło utrzyj z cukrem, dodaj jajka, wsyp otręby i mąkę, wymieszaj mikserem.
- Dodaj proszek do pieczenia i sól, wymieszaj mikserem.
- Doda pokrojoną żurawinę i czekoladę, wymieszaj łyżką.
- Piekarnik nagrzej do 180ºC, a dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż małą łyżeczką ciasto na papier. Piecz ok. 12 minut, do zezłocenia.