Go to content

Ciastka francuskie z pysznym nadzieniem. Wypróbuj cztery słodkie wersje

Ciastka francuskie z budyniem, jabłkami, serem, dżemem
Fot. iStock

Ciastka francuskie z nadzieniem — tym delikatnym i chrupiącym wypiekom naprawdę ciężko się oprzeć. Szczególnie dużym powodzeniem cieszą się ciastka francuskie przygotowane na słodko, z serowym lub budyniowym nadzieniem i dodatkiem owoców.

Ciasto francuskie swój niecodzienny wygląd i kruchość zawdzięcza nie tyle użytym podczas jego przygotowania składnikom, ile jest skutkiem odpowiedniej techniki wyrabiania. A trzeba przyznać, że jest to niełatwe i czasochłonne. Zadanie polega na wielokrotnym składaniu i wałkowaniu ciasta — wg. oryginalnego przepisu, w sześciu etapach oddzielonych od siebie co kilka godzin. Masło musi być chłodzone do temperatury 10-16ºC, aby nie wyciekało. Potrzeba więc sporo czasu na to, by stworzyć ciasto francuskie w wersji klasycznej.

ciasto francuskie

Fot. iStock/ciasto francuskie

Można zrobić ciasto francuskie samemu, sięgając po przepisy dostępne w internecie lub książkach kucharskich, lub też pójść nieco na skróty i wykorzystać gotowe, kupne blaty. To drugie rozwiązanie nie jest złe, szczególnie że zawsze gwarantuje udane efekt, w dodatku zabiera o wiele mniej czasu, niż robienie wszystkiego od podstaw.

Ciastka francuskie z budyniem — przepis

Miękkie, chrupiące i pyszne — takie są ciastka francuskie z budyniem, które w niespełna godzinę można samodzielnie przyrządzić i upiec we własnej kuchni.

Ciastka francuskie z budyniem, jabłkami, serem, dżemem

Fot. iStock/ciastka francuskie

Ciastka francuskie z budyniem — składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 8 czubatych łyżek gotowego budyniu waniliowego
  • żółtko
  • garść płatków migdałowych

Przygotowanie: 

  1. Budyń ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ciasto francuskie wyjmij z opakowania, rozwiń i podziel na 8 kwadratów, podziurkuj widelcem delikatnie.
  2. Na środku każdego kawałka ciasta połóż łyżkę budyniu. Złóż ciasto na pół i sklej brzegi, dociśnij widelcem, by powstał wzór.
  3. Posmaruj wszystkie ciastka roztrzepanym żółtkiem i posyp płatkami migdałowymi.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200ºC i piecz ciastka przez ok. 25 minut, aż ciasto się zrumieni.
  5. Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.

Ciastka francuskie z jabłkami — przepis

Aromatyczne jabłka z dodatkiem cynamonu rewelacyjnie komponują się ze smakiem słodkiego ciasta francuskiego. Idealne na jesienny czas, gdy świeżych jabłek prosto z sadu mamy pod dostatkiem.

Ciastka francuskie z budyniem, jabłkami, serem, dżemem

Fot. iStock

Ciastka francuskie z jabłkami — składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 średnie jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • odrobina wody do podlania

Przygotowanie: 

  1. Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  2. Wrzuć na suchą patelnię, dodaj cukier, wodę i podsmaż jabłka. Gdy zmiękną, dodaj sok z cytryny do smaku i  cynamon.
  3. Ciasto francuskie wyjmij z opakowania, rozwiń i podziel na mniejsze kwadraty, podziurkuj widelcem. Na środek każdego wyłóż nadzienie z jabłek i złóż w trójkąt lub na pół, zlepione brzegi dociśnij widelcem.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200ºC i piecz ciastka do złotego koloru (czas zależy od wielkości ciastek — od 15 do 25 minut)
  5. Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.

Ciastka francuskie z serem i owocami — przepis

To kolejna, słodka wersja na ciastka francuskie. Do sera można dołączyć dowolne owoce — warunek — powinny być dojrzałe i miękkie. Sprawdzą się tu np. banan, maliny, jeżyny czy truskawki.

Ciastka francuskie z budyniem, jabłkami, serem, dżemem

Fot. iStock

Ciastka francuskie z serem i owocami — składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 300 g sera mielonego z wiaderka (do sernika)
  • miękkie owoce
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku)
  • całe jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • ew. kilka kropel aromatu do ciast

Przygotowanie:

  1. Owoce umyj, obierz i pokrój na plastry, jeśli są duże (np. malin czy jeżyn nie trzeba kroić).
  2. Twaróg, żółtko, budyń i cukier puder włóż do miski, zmiksuj tak, by powstała jednolita, utarta masa. Jeśli lubisz, dodaj ulubiony aromat do ciast (waniliowy, pomarańczowy, migdałowy, itp.)
  3. Ciasto francuskie wyjmij z opakowania, rozwiń i podziel na 8 kwadratów, podziurkuj widelcem delikatnie.
  4. Na środku każdego kawałka ciasta połóż łyżkę masy serowej i ułóż owoce. Złóż ciasto na pół, posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem i sklej brzegi. Dociśnij widelcem, by powstał wzór.
  5.  Wierzch ciastek posmaruj jajkiem z mlekiem.
  6. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200ºC i piecz ciastka do złotego koloru (czas zależy od wielkości ciastek — od 15 do 25 minut)
  7. Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.

Ciastka francuskie z dżemem — przepis

Najlepiej wykorzystać w tym przepisie domowy dżem lub konfiturę, ale sprawdzi się także kupny dżem o ulubionym smaku.

Ciastka francuskie z budyniem, jabłkami, serem, dżemem

Fot. iStock/ Ciastka francuskie

Ciastka francuskie z dżemem — składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • dowolny dżem
  • żółtko

Przygotowanie: 

  1. Ciasto francuskie wyjmij z opakowania, rozwiń i podziel na kwadraty lub prostokąty, podziurkuj widelcem delikatnie.
  2. Na środku każdego kawałka ciasta połóż łyżkę dżemu. Złóż kawałki ciasta na pół, sklej brzegi. Dociśnij widelcem, by powstał wzór.
  3.  Wierzch ciastek posmaruj rozkłóconym żółtkiem.
  4. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200ºC i piecz ciastka do złotego koloru (czas zależy od wielkości ciastek — od 15 do 25 minut)
  5. Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.

źródło: www.przyslijprzepis.pl ,www.ekologia.pl