Lifestyle

Wybielające pasty do zębów – co powinieneś o nich wiedzieć?

Redakcja
Redakcja
16 kwietnia 2021
 

Piękny uśmiech i zdrowe, śnieżnobiałe zęby to marzenie wielu osób. Niestety przy braku odpowiedniej higieny jamy ustnej i piciu kawy oraz wina, a także paleniu papierosów może pojawić się na nich nieestetyczny osad. W przywróceniu zębom naturalnego koloru, a uśmiechowi dawnego blasku mogą pomóc pasty wybielające.

Na rynku dostępnych jest wiele past o działaniu wybielającym, np. https://www.domowystomatolog.pl/pol_m_Pasty-do-zebow_Wybielajace-757.html. Znajdziemy je w każdej drogerii. Poszczególne produkty mogą różnić się składem i skutecznością działania.

Pasta uniwersalna versus pasta wybielająca

Czym różnią się pasty wybielające od zwykłych past do mycia zębów? Przede wszystkim ich składem, ale i sposobem działania. Na rynku mamy dostępne dwa rodzaje past wybielających: pasty ścierne i pasty enzymatyczne. Wśród występujących w ich składzie związków możemy znaleźć między innymi wspomagające wybielanie substancje, takie jak nadtlenek wodoru czy wodorowęglan sodu. Innymi substancjami umożliwiającymi wybielanie może być nadtlenek karbamidu albo aktywny węgiel, który cechuje się działaniem chemicznym oraz mechanicznym (poleruje powierzchnię szkliwa).

Niezwykle istotne jest to, by pamiętać, że pasty o wysokim współczynniku ścieralności nie mogą być stosowane często. Po zakończonej kuracji pastą wybielającą (jej długość zależy od zaleceń producenta, można też skonsultować ze stomatologiem) należy powrócić do zwykłej pasty do mycia zębów.

Ścierne pasty wybielające

Działanie past ściernych polega na usuwaniu osadu, przebarwień i nalotu z zębów w sposób mechaniczny poprzez jego ścieranie i polerowanie. Umożliwia to zawartość odpowiednich składników, takich jak wspomniany wcześniej aktywny węgiel, proszek perłowy albo krzemionka. Ścierne pasty wybielające cechują się intensywnym działaniem i skutecznością w usuwaniu przebarwień. Najbardziej zauważalne efekty będą u osób, które cierpią z powodu osadów z kawy, herbaty czy papierosów.

Pasty enzymatyczne

Odmiennym sposobem działania od past ściernych cechują się pasty enzymatyczne. W tym przypadku mamy do czynienia z preparatem, który zawiera w składzie naturalne enzymy roślinne. Dzięki innowacyjnym formułom takich preparatów i wysokiej skuteczności zastosowanych enzymów możliwe jest wybielanie bez mechanicznego ścierania. Taka pasta działa tylko na powierzchni szkliwa i jest dla niego całkowicie bezpieczna. Zawarte w takich pastach związki to między innymi enzym z ananasa (bromelaina), enzym z papai (papaina), a także wyciąg z cytryny.

Pasty wybielające pomagają przywrócić piękny uśmiech. Przed ich zastosowaniem należy dokładnie zapoznać się z zaleceniami producenta.

Materiał partnera

 


Lifestyle

Byk (19.04 – 21.05)

Klaudia Kierzkowska
Klaudia Kierzkowska
16 kwietnia 2021
byk
Fot. iStock
 

Dla Byka rok 2021 jest jednym z najbardziej dynamicznych, dramatycznych i szalonych momentów od wielu lat. Byk, będący znakiem ziemskim i stałym lubi spokój, przewidywalność i stabilizację. Nie tym razem. Rok 2021 będzie bardzo przełomowy, trudny i pracowity, ale nie można do końca powiedzieć, że będzie zły.

Przyczyną dramaturgii u Byków jest wędrówka planety Uran przez pierwszą i drugą dekadę znaku, co powoduje ogromne zawirowania i zwroty akcji, których Byki nie lubią. Zmiany na polu zawodowym, w biznesie i interesach. Dodatkowym źródłem trudności, będzie nieprzyjemna kwadratura Saturna, której doświadczą urodzeni w pierwszej dekadzie znaku. Związki partnerskie zostaną poddawane poważnej próbie.

Nie wszystkie Byki będą miały pod górkę. Urodzeni między 9 a 15 maja będą mieli więcej poczucia wpływu siły wyższej. Sekstyl Neptuna będzie sprzyjał pojawieniu się inspiracji – działania związane ze sztuką, twórczością, kreatywnością. Dla tych urodzonych pomiędzy 9 a 15 maja będzie to bardzo dobry czas w miłości.

Kalendarium zdarzeń dla Bliźniąt

Wiosna, na tle całego tego trudnego roku, będzie w miarę spokojna. Trudności pojawią się w czerwcu i lipcu. Kwadratura Marsa sprawi, że Byki czeka wyjątkowo pracowity i męczący czas. Fantastycznie zapowiada się sierpień i wrzesień. To dobry czas od strony zawodowej i biznesowej. Późne lato będzie dla Byków pomyślne i sprzyjające. Na początku jesieni osoby spod znaku Byka dostaną się pod wpływ kwadratury Jowisza, którą będą odczuwały aż do przyszłego roku. Pojawi się zamieszanie, niepewność, zwroty sytuacji. Dodatkowe wydatki i koszty. Listopad i grudzień to najtrudniejsze momenty – kondycyjnie i zdrowotnie. W przyszłym 2022 roku dobrym momentem będzie luty. Trygon Marsa pozwoli Bykom odzyskać moc, formę i zdrowie. Niestety marzec i początek kwietnia będą słabszym okresem. 

 

Horoskop na podstawie układu gwiazd specjalnie dla portalu OH!ME  przygotował Piotr Gibaszewski, astrolog, wykładowca w Studium Psychologii Psychotronicznej

 


Lifestyle

Kakao – klucz do długiego życia. Jak ten cenny „napój bogów” wpływa na zdrowie?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
16 kwietnia 2021
Kakao - wartości odżywcze, właściwości dla zdrowia
Fot. iStock

Kakao to smaczny i bardzo zdrowy dodatek do napojów, ciast i słodkich deserów, oraz podstawa ukochanej przez wielu czekolady. Jest ono znane ze swoich pobudzających i prozdrowotnych właściwości. Niegdyś wyjątkowo cenne, uważane za napój bogów, dziś łatwodostępne i uwielbiane za szczególny smak i aromat. Jak wytwarza się kakao i jakie ma ono właściwości dla zdrowia?

Kakao — napój bogów

Kakao wytwarza się z nasion kakaowca (Theobroma cacao) pochodzącego z lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Owoce kakaowca mają charakterystyczny wygląd — gruba czerwona łupina otacza białawy miąższ z ziarenkami. Największe z nich mogą osiągać nawet pół kilograma wagi i prawie pół metra długości. Współcześnie plantacje kakaowca spotykane są w Ameryce Południowej i Środkowej, Afryce oraz Azji. Już Majowie i Aztekowie docenili ziarna kakaowca, uważając je za napój godny bogów, stosując je w obrzędach, a także celem pobudzania i leczenia. Były one na tyle wartościowe, że funkcjonowały jako środek płatniczy. Do Europy przywiózł je Krzysztof Kolumb, ale dopiero pod koniec XIX wieku, kiedy wynaleziono sposób na odtłuszczenie nasion, rozpowszechniła się jego uprawa.

Kakao - wartości odżywcze, właściwości dla zdrowia

Fot. iStock

Jak powstaje kakao?

Najpierw owoce kakaowca poddawane są procesowi fermentacji. Podczas niej zachodzą istotne zmiany, które wpływają na pozyskanie charakterystycznego aromatu i barwy. Po tym są one suszone i mają czas, by dojrzeć. Do pozyskania kakao w proszku ziarna muszą być jeszcze prażone, odtłuszczone, łamane i następnie zmielone. Podczas mielenia pozyskiwane są dwa ważne produkty: miazgę, z której wytwarza się czekoladę, oraz proszek, które kupujemy jako gotowe kakao.

Kakao — wartości odżywcze, kcal

Ziarna kakaowca są źródłem białka, tłuszczów (głównie oleinowego, stearynowego i palmitynowego) oraz węglowodanów. Są także cennym źródłem błonnika — w 100 g kakao znajdziemy go aż 37 g. Dostarczają one wiele witamin, oraz mikro- i makroelementów. Zawierają bogactwo witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6), E oraz PP (niacyny), dużą ilość magnezu (499 mg/100 g), żelaza, potasu, fosforu oraz wapnia. W ziarnach znajdują się także substancje o działaniu pobudzającym i poprawiającym koncentrację — teobromina oraz kofeina. Nie brakuje w nich również polifenoli (od 10% do 20%), cenionych w profilaktyce różnych chorób. Jeśli chodzi o kalorie, kakao w 100 g dostarcza około 230 kcal. Indeks glikemiczny kakao jest niski i wynosi 20. Do jego wad można zaliczyć fakt, że jest on silnym alergenem.

Warto przy tym dodać, że mowa tu o kakao naturalnym. Rozpuszczalne kakao może zawierać także konserwanty, emulgatory, aromaty, może być także bardziej kaloryczne i mniej zasobne w cenne dla zdrowia substancje.

Właściwości zdrowotne kakao

Chroni serce

Kakao ma zbawienny wpływ na kondycję układu sercowo-naczyniowego. Obecne w nim flawanole wpływają na poprawę elastyczności naczyń krwionośnych, hamowanie utleniania cholesterolu LDL, działanie przeciwzakrzepowe oraz obniżenie ciśnienia tętniczego. Czterotygodniowe badanie przeprowadzone na grupie 100 osób przez profesora Malte Kelm z University Hospital Düsseldorf wskazuje, że flawanole obecne w kakao zmniejszają 10-letnie ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego o 22%, a 10-letnie ryzyko przejścia zawału serca o 31%. Potwierdzić to może inne, długoterminowe badanie, które jest już prowadzone.

Chroni przed nowotworami

Antyoksydanty takie jak flawanole, procyjanidyny, kwas p-kumarowy, epikatechina, katechina, wykazują właściwości przeciwzapalne,  wychwytując wolne rodniki i neutralizując je. Tym samym antyoksydanty chronią komórki przed uszkodzeniem i tworzeniem się nowotworów oraz powstawaniem chorób przewlekłych (choroby układu krążenia, cukrzyca typu 2, i inne).

Kakao - wartości odżywcze, właściwości dla zdrowia

Fot. iStock

Pobudza do działania

Dzięki wspomnianej już wcześniej teobrominie i kofeinie, kakao pomaga podczas pracy umysłowej i nauki. Teobromina powoduje odczuwanie przypływu energii i poprawę koncentracji, nie podnosi przy tym ciśnienia.

Kakao łagodzi stres

Kakao pomaga podczas stresujących sytuacji dzięki obecności kwasu walerianowego, który relaksuje i uspokaja. Zawiera także tryptofan, konieczny do wytwarzania w mózgu serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. Ponadto obecna tu fenyloetyloamina (pochodna amfetaminy) wykazuje działanie przeciwdepresyjne. Ziarna kakaowca są także doskonałym źródłem magnezu (499 mg/100 g), który jest niezbędny do prawidłowej pracy układu nerwowego. Odpowiedni poziom magnezu w organizmie pomaga się wyciszyć w stresowych sytuacjach.

Chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi 

Obecność katechin (flawonoidów kakaowych) sprawia, że kakao może hamować rozwój chorób neurodegeneracyjnych, w tym chorobę Alzheimera i Parkinsona.

Łagodzi kaszel

Badań przeprowadzone przez National Heart and Lung Institute wskazują, że teobromina w kakao działa trzy razy skuteczniej w leczeniu uporczywego kaszlu niż kodeina (lek przeciwkaszlowy). Dzieje się tak,  ponieważ teobromina może blokować działanie nerwów czuciowych, co hamuje odruch kasłania.

Chroni przed kamieniami nerkowymi

Kakao może być wartościowym wsparciem przeciwko kamicy nerkowej. Teobromina obecna w ziarnach kakaowca hamuje tworzenie się złogów w drogach moczowych i nerkach. Badanie przeprowadzone przez Felixa Gracesa z Uniwersytetu Wysp Balearskich na Majorce, wskazuje, że  spożywanie każdego dnia 20 g czekolady przeciwdziała pojawieniu się kamieni nerkowych.

Kakao - wartości odżywcze, właściwości dla zdrowia

Fot. iStock

Kakao wspiera odporność

Dzięki obecności antyoksydantów (polifenoli, resweratrolu) witamin i składników mineralnych, wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego.

Chroni przed cukrzycą 

Flawanole wpływają na zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę, co pomaga zapobiegać rozwojowi insulinooporności, która może powodować cukrzycę typu II. Polifenole (katechiny i epikatechiny) hamują zbyt szybkie wchłanianie glukozy w jelitach, a także zwiększają wydzielanie insuliny przez komórki beta trzustki.

Kakao pomaga w odchudzaniu

Obecne w kakao i gorzkiej czekoladzie alkaloidy purynowe: kofeina, teobromina i teofilina, wspierają lipolizę komórkową i stymulują termogenezę (proces wytwarzania ciepła przez organizm), co może wspierać proces odchudzania.

Odmładza skórę

Ziarna kakaowca dostarczają witaminę E, zwaną witaminą młodości, niezbędną dla zdrowej skóry. Na jej korzyść działają także flawonoidów, które chronią komórki organizmu przed działaniem wolnych rodników i hamują procesy starzenia. Dzięki obecności kofeiny wspiera usuwanie toksyn z organizmu, działa ujędrniająco i wyszczuplająco.


źródło: www.mp.pl, dietetycy.org.pl, www.poradnikzdrowie.pl 

Zobacz także

9 rzeczy, których nigdy nie ujawniaj na Facebooku

włosy

10 grzeszków, które niszczą twoje włosy. Akcja „Raz, dwa, trzy… piękne włosy”. Tydzień III – Świadoma pielęgnacja

9 rzeczy, które nazywamy błędami w związku, a które wcale nimi nie są!