Buraki zasmażane na ciepło to klasyka polskich obiadów. Co prawda, są „zdrowsze” wersje przyrządzenia tego warzywa, jednak od czasu do czasu można sobie ciut dogodzić. Zasmażane buraczki to idealny dodatek do obiadu w wersji domowej, smak naszego dzieciństwa. A może i dobry powód, by do buraków się po prostu przekonać i poeksperymentować z nimi w innych potrawach. Spróbujcie koniecznie!
Buraki są skarbnicą składników odżywczych i coraz częściej, po chwilach niełaski, goszczą na naszych stołach. Przygotowując to danie, warto ugotować 2-3 buraczki więcej i bez wyrzutów sumienia zostawić je jako dodatek do sałatki czy kanapek – gwarantuję, że dodają wielu daniom dodatkowej wartości (nie tylko odżywczej).
Nie bójcie się buraków, jeśli kojarzycie je głównie z wywracaniem oczami waszej mamy przed wigilią, pora spojrzeć na buraki nowocześnie. Wystarczy kilka trików, by ich przyrządzenie wcale nie było uciążliwe. Mamy dla was kilka przydatnych wskazówek!
Buraczkowe triki!
- Biorąc się za przyrządzenie buraków, warto pamiętać o fartuchu oraz rękawiczkach, które zabezpieczą dłonie i ubranie przed trudnym do zmycia lub doprania zabrudzeniem miąższem buraka.
- Zawsze gotuj je w skórce, obieraj dopiero ugotowane!
- Jak już gotujesz, zrób sobie skromny zapas. 🙂
- Możesz ugotować więcej i część (razem z wywarem, czyli wodą „po gotowaniu”) przeznaczyć na barszczyk – dwie pieczenie, a raczej buraczkowe uczty za jednym zamachem!
Buraki zasmażane (na ciepło) – przepis
Składniki:
- 1 kg czerwonych buraków (ćwikłowych)
- cebula biała
- łyżka mąki pszennej
- masło lub olej do smażenia
- niepełna łyżeczka cukru
- niepełna łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- odrobina soku z cytryny lub octu jabłkowego
Buraki zasmażane (na ciepło) przygotowanie:
- Umyj dokładnie bez obierania, i ugotuj buraki do miękkości ok. 60-90 minut w zależności od wielkości buraków. Zostaw do lekkiego wystygnięcia i jeszcze ciepłe obierz.
- Buraki zetrzyj na tarce na średnich oczkach lub użyj nakładki do ścierania warzyw w elektrycznej maszynce.
- Cebulę poszatkuj i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu do momentu zeszklenia. Dodaj do tłuszczu i cebuli mąkę pszenną, by powstała zasmażka.
- Dołóż buraki na patelnię, dopraw solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny lub octem jabłkowym. Przesmaż wszystko jeszcze 2-3 minuty razem i podawaj gorące do obiadu.