Bułki maślane z kruszonką świetnie pasują na lekkie śniadanie, jak i przekąskę do kawy czy herbaty. Są słodkie i puszyste, często z dodatkami takimi jak konfitura, kruszonka lub kawałki czekolady. Bez problemu można je kupić w klepie, ale zdecydowanie najlepsze bułki maślane to te upieczone samodzielnie. Warto więc sprawdzić przepis na bułki maślane klasyczne, z jagodami, z kruszonką i z czekoladą.
Bułki maślane — przepis podstawowy
Bułki maślane. Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru,
- ok. 125 ml ciepłego mleka,
- 10 g świeżych drożdży,
- jajko,
- 60 g masła,
- dodatkowo jajko do posmarowania
- łyżka mleka
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Do ciepłego mleka dodaj drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. Masło rozpuść w rondelku, lekko przestudź.
- Do mąki dodaj wyrośnięty zaczyn, jajko, masło i sól. Zagniataj przez kilka minut, następnie ciasto przykryj ściereczką, odstaw na godzinę.
- Po tym upływie czasu podsyp mąką i zagniataj jeszcze chwilę. Podziel na 8 kawałków i uformuj z nich bułeczki.
Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przełóż bułki i przykryj je ściereczką na około 15 minut, aż jeszcze trochę podrosną. Po tym
posmaruj wierzch bułeczek roztrzepanym jajkiem z mlekiem. - Włóż do nagrzanego piekarnika na 180ºC na około 30-35 minut.
Bułki maślane z jagodami — przepis
Bułki maślane z jagodami. Składniki:
- 500 g mąki pszennej tortowej,
- 350 g bardzo miękkiego masła
- 50 g cukru
- 6 jajek (w tym 1 do posmarowania bułek)
- 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
- 2 łyżki ciepłej wody,
- szczypta soli
- szklanka jagód
- cukier puder
Przygotowanie:
- Opakowanie drożdży instant rozprowadź w dwóch łyżkach ciepłej wody i odstaw na 15 minut w ciepłe i spokojne miejsce.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sól, drożdże i 2 jajka. Całość zamieszaj drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Dodawaj po jednym jajku i wyrabiaj ciasto ręcznie. Zagniataj tak długo, aż ciasto zacznie się kleić.
- Gdy ciasto stanie się kleiste, dodaj posiekane miękkie masło — stopniowo, pod dwie kostki masła, gdy tłuszcz połączy się z ciastem — dodaj kolejne kostki. Ciasto ma być dość rzadkie. Miskę przykryj szczelnie folią i odstaw w ciepłe i spokojne miejsce na ok. 2 godziny.
- Gdy ciasto podwoi objętość, uderz w nie pięścią, ponownie nakryj ściereczką i włóż do lodówki na całą noc.
- Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm. Wytnij kwadraty o boku 7 cm i lekko rozpłaszcz je palcami. Na środku każdego kwadratu nałóż łyżeczkę jagód i posyp nieco cukrem pudrem. Zaklej boki „w kopertę”, by nadzienie nie wypłynęło.
- Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (sklejeniem koperty do dołu), w odległości około 2 cm od siebie. Blachę przykryj folią i odstaw do podrośnięcia na około 2 h.
- Po upływie tego czas zdejmij folię, posmaruj wierzch bułeczek roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190ºC.
Piecz przez 15 minut na złotobrązowy kolor, wystudź na kratce. Posyp cukrem pudrem.
Bułki maślane z kruszonką — przepis
Bułki maślane z kruszonką. Składniki:
- 600 g mąki
- 1 szklanka letniego mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g roztopionego masła
- 3 dag drożdży
- 1 jako
- 2 żółtka
- duża szczypta soli
Kruszonka:
- 100 g miękkiego masła
- 1,5 szklanki mąki
- 8 łyżek cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto przez minimum ok.5 minut. Zostaw do wyrośnięcia na 45 minut.
- Wyrób kruszonkę, zagniatając wszystkie składniki razem.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 12 większych lub 14 mniejszych kawałków, uformuj krągłe bułki, i ułóż je na dużej wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika (zachować odstępy). Bułki posmaruj mlekiem, posyp kruszonką i odstawi na ok. 1 godzinę, aż ponownie wyrosną.
- Rozgrzej piekarnik na 170ºC, włóż bułeczki i piecz ok. 20-25 minut.
Bułki maślane z czekoladą — przepis
Bułki maślane z czekoladą. Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 40 g drożdży
- 60 g masła
- 2 żółtka
- 1 gorzka czekolada
Kruszonka:
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki masła
Dodatkowo:
- jajko do smarowania
Przygotowanie:
- Do miseczki wlej ciepłe mleko, pokrusz drożdże, dodaj cukier i dwie łyżki mąki. Odstaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Masło roztop w garnuszku.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj zaczyn drożdżowy, cukier waniliowy i wyrób ciasto. Dolej nieco więcej mleka, jeśli ciasto będzie zbyt twarde. Gdy ciasto stanie się gładkie dodawaj partiami roztopione masło i wyrabiaj, aż tłuszcz się wchłonie w ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
- Czekoladę podziel na kostki. Z wyrośniętego ciasta formuj okrągłe bułeczki, w środek każdej włóż kostkę czekolady. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na 10 minut do podrośnięcia. W międzyczasie przygotuj z mąki, cukru i masła kruszonkę.
- Gdy bułeczki podrosną, posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz ok.20 minut w temp. 180ºC.