Go to content

Uszka – jak przygotować to sztandarowe wigilijne danie na cztery sposoby?

Uszka - z kapustą i grzybami, z mięsem, pieczarkami
Fot. iStock

Uszka to potrawa, bez której trudno wyobrazić sobie wigilijny stół. Wymagają nieco czasu i zaangażowania, ale ich niepowtarzalny smak wart jest zachodu. Jak przygotować wigilijne uszka w wersji z kapustą i grzybami, z mięsem lub samymi pieczarkami?

Uszka to tradycyjne świąteczne danie, które serwuje się najczęściej w towarzystwie czerwonego barszczu. Te niewielkie pierożki, przypominające kształtem ucho, można faszerować na wiele sposobów. Gotowe można zjeść samodzielnie, lub też jako wkładkę do czerwonego barszczu, podawanego w postaci czystej zupy. Wigilijny barszcz z uszkami jest dla wielu osób daniem, bez którego nie można zaliczyć świąt do udanych. Warto mieć pod ręką przepis na uszka z kapustą i grzybami, z mięsem lub samymi pieczarkami.

Wigilijne uszka z kapustą i grzybami — przepis 

Uszka - z kapustą i grzybami, z mięsem, pieczarkami

Fot. iStcok/uszka

Wigilijne uszka z kapustą i grzybami — składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • jajko
  • łyżeczka soli

Farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1/2 szklanki grzybów suszonych
  • średniej wielkości cebula
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe

Przygotowanie:

Kapusta z grzybami:

  1. Grzyby zalej 300 ml wrzątku i odstaw do ostudzenia. Po tym czasie przełóż je z wodą do kapusty tak, by kapusta była zanurzona w wodzie, ale nie pływała w niej.
  2. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i duś do miękkości pod przykryciem.
  3. Cebulę drobno posiekaj, posól i podsmaż na maśle.
  4. Miękką kapustę odcedź, wyrzuć liście laurowe i ziele angielskie.
  5. Kapustę i grzyby drobno posiekaj, zmieszaj z zeszkloną cebulą, po czym podziel na 2 części. Jedną część przekręć przez maszynkę.
  6. Obie części kapusty połącz i wymieszaj. Jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem.

Ciasto:

  1. Do mąki z solą wbij jajko i wymieszaj. Gdy mąka połączy się z jajkiem i powstaną niewielkie grudki, partiami wlewaj gorącą wodę i wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut. Odłóż je na ok. 20 minut, by odpoczęło (nie jest to konieczne). Gotowe ciasto włóż do woreczka, lub nakryj ściereczką, by nie wyschło.
  2. Ciasto podziel na 4 części. Trzy przykryj ściereczką, a pierwszą część rozwałkuj na grubość ok. 3 mm i wykrój z niej kwadrat i podziel go na mniejsze kwadraciki ok. 4×4 cm. Możesz także wyciąć kieliszkiem kółka.
  3. Na każdy kwadracik nałóż niewielką ilość farszu (1/3 — 1/2 łyżeczki), i sklej go wzdłuż przekątnej — powstanie trójkąt równoramienny. Jego  przeciwległe końce sklej ze sobą, wkładając w uszko mały palec, by ułatwić zadanie.
  4. Uszka gotuj przez ok. 3-4 minuty od chwili wypłynięcia. Można je od razu zamrozić, lub wykorzystać do barszczu.

Uszka z grzybami — przepis 

Uszka - z kapustą i grzybami, z mięsem, pieczarkami

Fot. iStcok/uszka

Uszka z grzybami — składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 3 garści suszonych borowików
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • sól
  • pieprz mielony

Przygotowanie: 

Farsz:

  1. Suszone grzyby zalej wodą i odstaw na godzinę. Po tym czasie przełóż je do garnka wraz z wodą z moczenia. Grzyby ugotuj  miękkości, na małym ogniu.
  2. Po ugotowaniu przecedź grzyby, odlewając kilka łyżek wywaru — gdyby trzeba było podlać kapustę podczas duszenia.
  3. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na maśle, a pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  4. Połącz cebulę z grzybami i zmiel je maszynką do mięsa na największych oczkachi. Dodaj bułkę tartą, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj. Farsz nie powinien być zbyt mokry — jeśli tak się stanie, odparuj go na rozgrzanej patelni.

Ciasto:

  1. Mąkę z solą przesiej do miski. Podgrzej mleko, by było gorące, i wlewaj do miski z mąką, mieszając składniki drewnianą łyżką.
  2. Gdy ciasto nieco przestygnie dodaj olej i jajko, zagnieć ciasto podsypując niewielką ilością mąki, aż będzie dobrze odchodziło od rąk i miski. Miskę nakryj wilgotną ściereczką i odstaw na ok. 15 minut.
  3. Ciasto podziel na 4 części. Trzy przykryj ściereczką, a pierwszą część rozwałkuj na grubość ok. 3 mm i wykrój z niej kwadrat i podziel go na mniejsze kwadraciki ok. 4×4 cm.
  4. Na każdy kwadracik nałóż niewielką ilość farszu (1/3 — 1/2 łyżeczki), i sklej go wzdłuż przekątnej — powstanie trójkąt równoramienny. Jego  przeciwległe końce sklej ze sobą, wkładając w uszko mały palec, by ułatwić zadanie.
  5. Uszka gotuj przez ok. 2-3 minuty od chwili wypłynięcia. Woda nie może mocno wrzeć. Po ugotowaniu uszka można zahartować na durszlaku w zimnej wodzie, a następnie odcedzić.

Uszka z mięsem — przepis 

Fot. iStock/uszka

Uszka z mięsem — składniki:

Ciasto:

  • 750 g mąki pszennej typ 500
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki gorącej wody
  • jajko
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Farsz:

  • 700 g mięsa z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 2 cebule
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz mielony

Przygotowanie:  

Farsz:

  1. Mięso kurczaka ugotuj w bulionie do miękkości (lub wykorzystaj kurczaka z rosołu), pieczarki oczyść, pokrój i podsmaż, by zmiękły. Cebulę obierz i podsmaż. Gotowe mięso, cebulę i pieczarki zmiel, dodaj bułkę tartą i smaż na oleju mieszając, by się nie przypaliło. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem mielonym.

Ciasto: 

  1. Gorącą wodę połącz z mlekiem.
  2. Mąkę przesiej z solą, powoli dolewaj mieszankę mleka i wody, siekając nożem ciasto. Posiekane ciasto polej olejem oraz wbij jajko. Siekaj nadal, do połączenia składników, i zagnieć gładkie ciasto. Odłóż je na ok. 20- 30 minut, by odpoczęło — miskę lub sama ciasto na blacie przykryj ściereczką, lub szklanym naczyniem, by nie wyschło.
  3. Ciasto podziel na 4 części. Trzy przykryj ściereczką, lub naczyniem, a pierwszą część rozwałkuj na grubość ok. 3 mm i wykrój z niej kwadrat i podziel go na mniejsze kwadraciki ok. 4×4 cm.
  4. Na każdy kwadracik nałóż niewielką ilość farszu (1/3 — 1/2 łyżeczki), i sklej go wzdłuż przekątnej — powstanie trójkąt równoramienny. Jego  przeciwległe końce sklej ze sobą, wkładając w uszko mały palec, by ułatwić zadanie.
  5. Uszka gotuj przez ok. 2-3 minuty od chwili wypłynięcia. Woda nie może mocno wrzeć.

Uszka z pieczarkami do barszczu — przepis 

Uszka - z kapustą i grzybami, z mięsem, pieczarkami

Fot. iStock/uszka

Uszka z pieczarkami do barszczu — składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 2 jajka
  • gorąca woda
  • szczypta soli

Farsz:

  • 500 g pieczarek
  • cebula
  • marchewka
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Farsz:

  1. Cebulę drobno pokrój i podsmaż na oleju. Pieczarki oczyść, drobno pokrój i dodaj do cebuli. Marchew zetrzyj na drobnej tarce i dodaj do cebuli i pieczarek — smaż do miękkości. Dopraw solą i pieprzem.

Ciasto:

  1. Do mąki wbij jajka, dodaj szczyptę soli i tyle bardzo ciepłej wody, aby zagnieść elastyczne ciasto. Przykryj ciasto i odstaw na kwadrans.
  2. Po upływie czasu rozwałkuj ciasto i wytnij kieliszkiem małe kółeczka.
  3. Nakładaj niewielką ilość farszu i sklej brzegi ciasta jak na pierogi. Przeciwległe końce sklej ze sobą.
  4. Uszka gotuj przez ok. 3 minuty od chwili wypłynięcia. Woda nie może mocno wrzeć.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl