Go to content

Uszka z grzybami na 3 sposoby – idealne na świąteczny stół

uszka z grzybami, grzybami i kapustą, a także z pieczarkami
Fot. iStock

Uszka z grzybami to jedna z najbardziej lubianych wigilijnych potraw, pozycja obowiązkowa, która znika w mig z talerzy. Przygotowanie uszek nie jest trudne, ale wymaga nieco czasu. Jak zrobić idealne uszka z grzybami, grzybami i kapustą, a także z pieczarkami?

Uszka z grzybami rewelacyjnie komponują się z barszczem wigilijnym, o cudownym aromacie i głębokim smaku. Można je podawać na talerzu z razem z barszczem, lub barszcz wlać osobno do filiżanek. To pyszna, sycąca i wartościowa potrawa, ze względu na główne składniki — kapustę kiszoną i grzyby, lub pieczarki.

Uszka - z kapustą i grzybami, z mięsem, pieczarkami

Fot. iStcok/uszka

Grzyby dostarczają witaminy z grupy B, witaminę C i E, oraz składniki mineralne takie jak: wapń, fosfor i potas. Pieczarki obfitują w witaminę A, E, witaminy z grupy B oraz D, zawierają potas, selen, miedź i jod. Zawierają także białko oraz błonnik. Z kolei kapusta kiszona to cenione źródło dobrych probiotycznych bakterii, które wspierają odporność i poprawiają pracę jelit. Kiszona kapusta zawiera dużą ilość witaminy C i A, witamin E, K, B1, B2, B6, C, dostarcza także magnez, żelazo, potas, mangan i selen, sód, wapń, siarka, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod.

Uszka z grzybami — przepis 

 uszka z grzybami, grzybami i kapustą, z pieczarkami

Fot. iStock/ uszka z grzybami

Uszka z grzybami — składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 3 garści suszonych borowików
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • sól
  • pieprz mielony

Przygotowanie: 

Farsz:

  1. Suszone grzyby zalej wodą i odstaw na godzinę. Po tym czasie przełóż je do garnka wraz z wodą z moczenia. Grzyby ugotuj  miękkości, na małym ogniu.
  2. Po ugotowaniu przecedź grzyby, odlewając kilka łyżek wywaru — gdyby trzeba było podlać kapustę podczas duszenia.
  3. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na maśle, a pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  4. Połącz cebulę z grzybami i zmiel je maszynką do mięsa na największych oczkach. Dodaj bułkę tartą, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj. Farsz nie powinien być zbyt mokry — jeśli tak się stanie, odparuj go na rozgrzanej patelni.

Ciasto:

  1. Mąkę z solą przesiej do miski. Podgrzej mleko, by było gorące, i wlewaj do miski z mąką, mieszając składniki drewnianą łyżką.
  2. Gdy ciasto nieco przestygnie dodaj olej i jajko. Następnie zagnieć ciasto podsypując niewielką ilością mąki, aż będzie dobrze odchodziło od rąk i miski. Miskę nakryj wilgotną ściereczką i odstaw na ok. 15 minut.
  3. Ciasto podziel na 4 części. Trzy przykryj ściereczką, a pierwszą część rozwałkuj na grubość ok. 3 mm i wykrój z niej kwadrat i podziel go na mniejsze kwadraciki ok. 4×4 cm.
  4. Na każdy kwadracik nałóż niewielką ilość farszu (1/3 — 1/2 łyżeczki), i sklej go wzdłuż przekątnej — powstanie trójkąt równoramienny. Jego  przeciwległe końce sklej ze sobą, wkładając w uszko mały palec, by ułatwić zadanie.
  5. Uszka gotuj przez ok. 2-3 minuty od chwili wypłynięcia. Woda nie może mocno wrzeć. Po ugotowaniu uszka można zahartować na durszlaku w zimnej wodzie, a następnie odcedzić.

Uszka z grzybami i kapustą — przepis 

 uszka z grzybami, grzybami i kapustą, z pieczarkami

Fot. iStock/ uszka z grzybami

Uszka z grzybami i kapustą — składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • jajko
  • łyżeczka soli

Farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1/2 szklanki grzybów suszonych
  • średniej wielkości cebula
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe

Przygotowanie:

Kapusta z grzybami:

  1. Grzyby zalej 300 ml wrzątku i odstaw do ostudzenia. Po tym czasie przełóż je z wodą do kapusty tak, by kapusta była zanurzona w wodzie, ale nie pływała w niej.
  2. Dodaj do kapusty ziele angielskie, liście laurowe i duś do miękkości pod przykryciem.
  3. Cebulę drobno posiekaj, posól i podsmaż na maśle.
  4. Miękką kapustę odcedź, wyrzuć liście laurowe i ziele angielskie.
  5. Kapustę i grzyby drobno posiekaj, zmieszaj z zeszkloną cebulą, po czym podziel na 2 części. Jedną część przekręć przez maszynkę.
  6. Obie części kapusty połącz i wymieszaj. Jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem.

Ciasto:

  1. Do mąki z solą wbij jajko i wymieszaj. Gdy mąka połączy się z jajkiem i powstaną niewielkie grudki, partiami wlewaj gorącą wodę i wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut. Odłóż je na ok. 20 minut, by odpoczęło (nie jest to konieczne). Gotowe ciasto włóż do woreczka, lub nakryj ściereczką, by nie wyschło.
  2. Ciasto podziel na 4 części. Trzy przykryj ściereczką, a pierwszą część rozwałkuj na grubość ok. 3 mm i wykrój z niej kwadrat i podziel go na mniejsze kwadraciki ok. 4×4 cm. Możesz także wyciąć kieliszkiem kółka.
  3. Na każdy kwadracik nałóż niewielką ilość farszu (1/3 — 1/2 łyżeczki), i sklej go wzdłuż przekątnej — powstanie trójkąt równoramienny. Jego  przeciwległe końce sklej ze sobą, wkładając w uszko mały palec, by ułatwić zadanie.
  4. Uszka gotuj przez ok. 3-4 minuty od chwili wypłynięcia.

Uszka z grzybami pieczarkami — przepis 

Fot. iStock/uszka z pieczarkami

Uszka z grzybami pieczarkami — składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki gorącej wody
  • 50 g masła (miękkiego)
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 4 cebule
  • sól
  • pieprz mielony
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie: 

Farsz:

  1. Cebule drobniutko posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę, aż stanie się miękka.
  2. Pieczarki oczyść i zetrzyj na drobnych oczkach tarki, dodaj do cebuli. Przypraw solą i pieprzem — smaż do chwili aż odparuje cała woda z pieczarek. Farsz ostudź.

Ciasto:

  1. Składniki połącz ze sobą i wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut. Odłóż je na ok. 20 minut, by odpoczęło (nie jest to konieczne). Gotowe ciasto włóż do woreczka, lub nakryj ściereczką, by nie wyschło.
  2. Ciasto podziel na 4 części. Trzy przykryj ściereczką, a pierwszą część rozwałkuj na grubość ok. 3 mm i wykrój kieliszkiem kółka.
  3. Na każde kółko nałóż niewielką ilość farszu (1/3 — 1/2 łyżeczki), i sklej je. Następnie sklej przeciwległe końce ze sobą, wkładając w uszko mały palec, by ułatwić zadanie.
  4. Uszka gotuj przez ok. 3 minuty od chwili wypłynięcia.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl