Boże Narodzenie Gotowanie Przepisy

Uszka z grzybami na 3 sposoby – idealne na świąteczny stół

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
10 grudnia 2020
uszka z grzybami, grzybami i kapustą, a także z pieczarkami
Fot. iStock
 

Uszka z grzybami to jedna z najbardziej lubianych wigilijnych potraw, pozycja obowiązkowa, która znika w mig z talerzy. Przygotowanie uszek nie jest trudne, ale wymaga nieco czasu. Jak zrobić idealne uszka z grzybami, grzybami i kapustą, a także z pieczarkami?

Uszka z grzybami rewelacyjnie komponują się z barszczem wigilijnym, o cudownym aromacie i głębokim smaku. Można je podawać na talerzu z razem z barszczem, lub barszcz wlać osobno do filiżanek. To pyszna, sycąca i wartościowa potrawa, ze względu na główne składniki — kapustę kiszoną i grzyby, lub pieczarki.

Uszka - z kapustą i grzybami, z mięsem, pieczarkami

Fot. iStcok/uszka

Grzyby dostarczają witaminy z grupy B, witaminę C i E, oraz składniki mineralne takie jak: wapń, fosfor i potas. Pieczarki obfitują w witaminę A, E, witaminy z grupy B oraz D, zawierają potas, selen, miedź i jod. Zawierają także białko oraz błonnik. Z kolei kapusta kiszona to cenione źródło dobrych probiotycznych bakterii, które wspierają odporność i poprawiają pracę jelit. Kiszona kapusta zawiera dużą ilość witaminy C i A, witamin E, K, B1, B2, B6, C, dostarcza także magnez, żelazo, potas, mangan i selen, sód, wapń, siarka, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod.

Uszka z grzybami — przepis 

 uszka z grzybami, grzybami i kapustą, z pieczarkami

Fot. iStock/ uszka z grzybami

Uszka z grzybami — składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 3 garści suszonych borowików
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • sól
  • pieprz mielony

Przygotowanie: 

Farsz:

  1. Suszone grzyby zalej wodą i odstaw na godzinę. Po tym czasie przełóż je do garnka wraz z wodą z moczenia. Grzyby ugotuj  miękkości, na małym ogniu.
  2. Po ugotowaniu przecedź grzyby, odlewając kilka łyżek wywaru — gdyby trzeba było podlać kapustę podczas duszenia.
  3. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na maśle, a pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  4. Połącz cebulę z grzybami i zmiel je maszynką do mięsa na największych oczkach. Dodaj bułkę tartą, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj. Farsz nie powinien być zbyt mokry — jeśli tak się stanie, odparuj go na rozgrzanej patelni.

Ciasto:

  1. Mąkę z solą przesiej do miski. Podgrzej mleko, by było gorące, i wlewaj do miski z mąką, mieszając składniki drewnianą łyżką.
  2. Gdy ciasto nieco przestygnie dodaj olej i jajko. Następnie zagnieć ciasto podsypując niewielką ilością mąki, aż będzie dobrze odchodziło od rąk i miski. Miskę nakryj wilgotną ściereczką i odstaw na ok. 15 minut.
  3. Ciasto podziel na 4 części. Trzy przykryj ściereczką, a pierwszą część rozwałkuj na grubość ok. 3 mm i wykrój z niej kwadrat i podziel go na mniejsze kwadraciki ok. 4×4 cm.
  4. Na każdy kwadracik nałóż niewielką ilość farszu (1/3 — 1/2 łyżeczki), i sklej go wzdłuż przekątnej — powstanie trójkąt równoramienny. Jego  przeciwległe końce sklej ze sobą, wkładając w uszko mały palec, by ułatwić zadanie.
  5. Uszka gotuj przez ok. 2-3 minuty od chwili wypłynięcia. Woda nie może mocno wrzeć. Po ugotowaniu uszka można zahartować na durszlaku w zimnej wodzie, a następnie odcedzić.

Uszka z grzybami i kapustą — przepis 

 uszka z grzybami, grzybami i kapustą, z pieczarkami

Fot. iStock/ uszka z grzybami

Uszka z grzybami i kapustą — składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • jajko
  • łyżeczka soli

Farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1/2 szklanki grzybów suszonych
  • średniej wielkości cebula
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe

Przygotowanie:

Kapusta z grzybami:

  1. Grzyby zalej 300 ml wrzątku i odstaw do ostudzenia. Po tym czasie przełóż je z wodą do kapusty tak, by kapusta była zanurzona w wodzie, ale nie pływała w niej.
  2. Dodaj do kapusty ziele angielskie, liście laurowe i duś do miękkości pod przykryciem.
  3. Cebulę drobno posiekaj, posól i podsmaż na maśle.
  4. Miękką kapustę odcedź, wyrzuć liście laurowe i ziele angielskie.
  5. Kapustę i grzyby drobno posiekaj, zmieszaj z zeszkloną cebulą, po czym podziel na 2 części. Jedną część przekręć przez maszynkę.
  6. Obie części kapusty połącz i wymieszaj. Jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem.

Ciasto:

  1. Do mąki z solą wbij jajko i wymieszaj. Gdy mąka połączy się z jajkiem i powstaną niewielkie grudki, partiami wlewaj gorącą wodę i wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut. Odłóż je na ok. 20 minut, by odpoczęło (nie jest to konieczne). Gotowe ciasto włóż do woreczka, lub nakryj ściereczką, by nie wyschło.
  2. Ciasto podziel na 4 części. Trzy przykryj ściereczką, a pierwszą część rozwałkuj na grubość ok. 3 mm i wykrój z niej kwadrat i podziel go na mniejsze kwadraciki ok. 4×4 cm. Możesz także wyciąć kieliszkiem kółka.
  3. Na każdy kwadracik nałóż niewielką ilość farszu (1/3 — 1/2 łyżeczki), i sklej go wzdłuż przekątnej — powstanie trójkąt równoramienny. Jego  przeciwległe końce sklej ze sobą, wkładając w uszko mały palec, by ułatwić zadanie.
  4. Uszka gotuj przez ok. 3-4 minuty od chwili wypłynięcia.

Uszka z grzybami pieczarkami — przepis 

Fot. iStock/uszka z pieczarkami

Uszka z grzybami pieczarkami — składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki gorącej wody
  • 50 g masła (miękkiego)
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 4 cebule
  • sól
  • pieprz mielony
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie: 

Farsz:

  1. Cebule drobniutko posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę, aż stanie się miękka.
  2. Pieczarki oczyść i zetrzyj na drobnych oczkach tarki, dodaj do cebuli. Przypraw solą i pieprzem — smaż do chwili aż odparuje cała woda z pieczarek. Farsz ostudź.

Ciasto:

  1. Składniki połącz ze sobą i wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut. Odłóż je na ok. 20 minut, by odpoczęło (nie jest to konieczne). Gotowe ciasto włóż do woreczka, lub nakryj ściereczką, by nie wyschło.
  2. Ciasto podziel na 4 części. Trzy przykryj ściereczką, a pierwszą część rozwałkuj na grubość ok. 3 mm i wykrój kieliszkiem kółka.
  3. Na każde kółko nałóż niewielką ilość farszu (1/3 — 1/2 łyżeczki), i sklej je. Następnie sklej przeciwległe końce ze sobą, wkładając w uszko mały palec, by ułatwić zadanie.
  4. Uszka gotuj przez ok. 3 minuty od chwili wypłynięcia.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 


Boże Narodzenie Gotowanie Przepisy

Krokiety na 5 różnych sposobów, na co dzień i na święta

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
10 grudnia 2020
krokiety z mięsem, z pieczarkami, pieczarkami i serem, kapustą i grzybami, oraz ziemniaczane
Fot. iStock

Krokiety to danie, które w wielu domach pojawia się podczas świąt Bożego Narodzenia obok, lub zamiast pierogów. Często pojawiają się również i bez okazji, jako propozycja na smaczny i sycący obiad. Można je nadziewać różnym farszem — krokiety mięsem, z pieczarkami, kapustą i grzybami, lub ziemniaczane, podbiły niejedno podniebienie.

Krokiety to nic innego jak naleśniki z farszem, zasmażane w panierce, najczęściej z bułki tartej i mąki. Świetnie smakują podawane na gorąco, z ciepłym czerwonym barszczem w filiżance. Ich przygotowanie jest nieco czasochłonne, ale nieskomplikowane. Bez problemu można przygotować krokiety z ulubionym farszem.

Krokiety z mięsem z rosołu — przepis 

 krokiety z mięsem, z pieczarkami, pieczarkami i serem, kapustą i grzybami, oraz ziemniaczane

Fot. iStock/krokiety

Krokiety z mięsem z rosołu — składniki:

Naleśniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki wody
  • 3 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli

Farsz:

  • 1 kg mięsa z kurczaka z rosołu (np. 4 ćwiartki)
  • 2 ugotowane marchewki z rosołu
  • 1 mała pietruszka z rosołu
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki do smaku
  • sól
  • pieprz mielony

Panierka:

  • 3-4 jajka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

Naleśniki:

  1. W wysokiej misce zmiksuj wszystkie składniki i odstaw je do lodówki co najmniej na 15 minut.
  2. Patelnię rozgrzej bez oleju lub na jego niewielkiej ilości (zależy od rodzaju patelni) i smaż z obu stron cienkie naleśniki.

Farsz:

  1. Mięso z rosołu oddziel od kości, i razem z warzywami z rosołu zblenduj lub przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.
  2. Cebulę posiekaj, podsmaż przez chwilę na oddzielnej patelni i dodaj do mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki oraz przyprawami do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj, by składniki się dobrze połączyły.

Całość:

  1. Na naleśniki nakładaj farsz i zawijaj w roladki.
  2. Jajka rozkłóć z solą i pieprzem. Krokiety panieruj w jajku, następnie bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu, z każdej strony na złoty kolor.

Krokiety z mięsem mielonym — przepis 

 krokiety z mięsem, z pieczarkami, pieczarkami i serem, kapustą i grzybami, oraz ziemniaczane

Fot. iStock/krokiety

Krokiety z mięsem mielonym — składniki:

Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Farsz:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 marchewki
  • cebula
  • papryka słodka mielona
  • papryka ostra mielona
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Panierka:

  • szklanka bułki tartej
  • 3 jajka
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie: 

Naleśniki:

  1. W wysokiej misce zmiksuj wszystkie składniki i odstaw je do lodówki co najmniej na 15 minut.
  2. Patelnię rozgrzej bez oleju lub na jego niewielkiej ilości (zależy od rodzaju patelni) i smaż z obu stron cienkie naleśniki.

Farsz:

  1. Cebulę obierz i drobno pokrój, obraną marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę, dodaj marchewkę i podsmaż je razem. Dodać mięso mielone i podsmaż, aż się zetnie. Dodaj pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Duś pod przykryciem do miękkości.
  3. Dopraw papryką słodką i ostrą, bazylią oraz solą i pieprzem.

Całość:

  1. Na naleśniki nakładaj farsz i zawijaj w roladki.
  2. Jajka rozkłóć z solą i pieprzem. Krokiety panieruj w jajku, następnie bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu, z każdej strony na złoty kolor.

Krokiety z kapustą i grzybami — przepis 

 krokiety z mięsem, z pieczarkami, pieczarkami i serem, kapustą i grzybami, oraz ziemniaczane

Fot. iStock/krokiety

Krokiety z kapustą i grzybami — składniki:

Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Farsz:

  • 600 g kapusty kiszonej
  • 60 g grzybów suszonych
  • 2 cebule
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz mielony
  • papryka słodka
  • przyprawa uniwersalna
  • olej

Panierka:

  • bułka tarta
  • jajko
  • sól
  • pieprz mielony

Przygotowanie: 

Farsz:

  1. Grzyby namocz w wodzie na całą noc. W tej samej wodzie ugotuj do miękkości.
  2. Kapustę kiszoną opłucz, odciśnij i pokrój. Wrzuć do garnka i zalej wodą, dodaj liść laurowy i 3-4 kulki ziela angielskiego. Gotuj do miękkości, usuń liść i ziele, przypraw do smaku.
  3. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na odrobinie oleju i dodaj do kapusty. Wystudzone grzybki pokrój w drobną kostkę i dodaj do kapusty. Wymieszaj.

Naleśniki:

  1. W wysokiej misce zmiksuj wszystkie składniki i odstaw je do lodówki co najmniej na 15 minut.
  2. Patelnię rozgrzej bez oleju lub na jego niewielkiej ilości (zależy od rodzaju patelni) i smaż z obu stron cienkie naleśniki.

Całość:

  1. Na naleśniki nakładaj farsz i zawijaj w roladki.
  2. Jajka rozkłóć z solą i pieprzem. Krokiety panieruj w jajku, następnie bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu, z każdej strony na złoty kolor.

Krokiety z pieczarkami — przepis 

For. iStock/krokiety

Krokiety z pieczarkami — składniki:

Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju

Farsz:

  • 500 g pieczarek
  • jajko
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • olej do podsmażenia

Panierka: 

  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pierz mielony

Przygotowanie:

Naleśniki:

  1. W wysokiej misce zmiksuj wszystkie składniki i odstaw je do lodówki co najmniej na 15 minut.
  2. Patelnię rozgrzej bez oleju lub na jego niewielkiej ilości (zależy od rodzaju patelni) i smaż z obu stron cienkie naleśniki.

Farsz:

  1. Pieczarki oczyść i zetrzyj na dużych oczkach ratki.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj pieczarki, podsmaż i odparuj wodę. Do farszu wbij jajko i dodaj szczypiorek, podsmażając. Gdy jajko się zetnie, farsz zdejmij z ognia, dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką.

Całość:

  1. Na naleśniki nakładaj farsz i zawijaj w roladki.
  2. Jajka rozkłóć z solą i pieprzem. Krokiety panieruj w jajku, następnie bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu, z każdej strony na złoty kolor.

Krokiety ziemniaczane — przepis 

Fot. iStock/krokiety

Krokiety ziemniaczane — składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 żółtka
  • łyżeczka masła
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Panierka:

  • białka
  • bułka tarta

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj i rozgnieć lub przepuść przez praskę. Jeśli po ugotowaniu są zbyt mokre, odparuj je.
  2. Przetarte ziemniaki wymieszaj z żółtkami, dopraw solą i gałką muszkatołową, uformuj krokiety.
  3. Panieruj w białkach i bułce tartej. Smaż na patelni z obu stron na złoty kolor.

źródło: www.przyslijprzepis.pl 

Zobacz także

Kompot z wiśni do obiadu i do słoików na zimę

Kompot z wiśni – jak go ugotować, by smakował wyśmienicie? Wypróbuj cztery różne przepisy

Wegańska Wielkanoc w trzech odsłonach

Wegańska Wielkanoc w trzech odsłonach

Kapusta czerwona - właściwości, przepisy

Kapusta czerwona – właściwości dla zdrowia. Jak przyrządzić kapustę czerwoną do obiadu, by smakowała jak u mamy?