Boże Narodzenie Gotowanie Przepisy

Kluski z makiem – wypróbuj dwa przepisy na to tradycyjne, wigilijne danie

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
8 grudnia 2020
wigilijne kluski z makiem - z bakaliami, pomarańczą, przepis
Fot. iStock
 

Kluski z makiem to słodkie wigilijne danie, które w wielu domach obowiązkowo pojawia się podczas uroczystej wieczerzy. Połączenie makaronu z makiem i bakaliami jest bardzo udane, a smak pozostaje w pamięci i wyjątkowo kojarzy się ze świętami. Kluski z makiem są daniem wyjątkowo prostym do przygotowania, i poradzi sobie z nim nawet kulinarny laik.

Ta tradycyjna potrawa symbolizowała płodność, dostatek w domu i bogate plony, dbano więc o to, by na stole się pojawiało co roku. Kluski z makiem wywodzą się z Małopolski, gdzie określa się je jako makiełki, ale pojawiają się także podczas Wigilii w innych rejonach Polski.

Fot. iStock/kluski z makiem

Przepis na kluski z makiem jest wyjątkowo nieskomplikowany i nie zabiera szczególnie dużo czasu. Ale ci, którzy mają czasu lub chęci na tradycyjne przyrządzanie maku, mają do dyspozycji gotowe puszki z masą makową, bez problemu kupią też odpowiedni do tego dania makaron — najlepiej łazanki lub kokardki. Naprawdę, prościej i smaczniej nie da się przygotować dania godnego Wigilii.

Kluski z makiem — wartości odżywcze, kalorie

Nie da się ukryć, że kluski z makiem są bardzo kaloryczne — na 100 g potrawy przypada 398 kcal, a jej indeks glikemiczny wynosi > 80. Nie powinny się nią zajadać osoby na diecie oraz cukrzycy, ze względu na cukier, powodujący gwałtowne skoki glukozy we krwi. Jednak warto przy tym wspomnieć, że mimo sporej kaloryczności dania, ma ono w sobie wiele dobrego.

Mak jest dobrym źródłem witaminy A, D, E i K, dostarcza także witaminę C oraz witaminy z grupy B. Co ciekawe, w 100 g maku znajdziemy 1266 mg wapnia, co pozwala pokryć aż 140% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek. Nie brakuje w nim także cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6. Poza tym w drobnych czarnych nasionkach nie brakuje minerałów takich jak: potas, magnez, mangan, fosfor, żelazo, cynk oraz miedź. W wielu przepisach widnieją bakalie, czasem też pomarańcze, lub figi, które dodatkowo dostarczają witaminy, błonnik i wartościowe dla zdrowia substancje.

Tradycyjne kluski z makiem i bakaliami — przepis 

W tym przepisie kluski są przygotowane samodzielnie, co gwarantuje ich niepowtarzalny smak. Oczywiście domowe kluski można zamienić na gotowy makaron.

wigilijne kluski z makiem - z bakaliami, pomarańczą, przepis

Fot. iStock/kluski z makiem

Tradycyjne kluski z makiem i bakaliami — składniki: 

Kluski:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • jajko
  • łyżka masła

Masa makowa:

  • 250 g maku
  • 150 g rodzynek
  • 50 g orzechów
  • 50 g migdałów
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka miodu
  • 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 4 łyżki rumu lub aromat rumowy/migdałowy

Przygotowanie:

Masa makowa:

  1. Mak opłucz, osącz, zalej wrzącym mlekiem i gotuj 30 minut. Po tym czasie odcedź, ostudź, zmiel trzykrotnie w maszynce z sitkiem o małych otworach.
  2. Rodzynki sparz wrzącą wodą i osącz.
  3. Miód rozpuść, dodaj mak i smaż 5 minut. Po tym czasie dodaj bakalie i smaż jeszcze 3 minuty. Na koniec wlej rum lub dodaj aromat rumowy, lub migdałowy.

Kluski:

  1. Z mąki, jajka, soli i pół szklanki wody zagnieć twarde ciasto.
  2. Ciasto rozwałkuj na cienkie placki i lekko podsusz. Placki pokrój w pasy, ułóż jeden na drugim i pokrój w paski o szerokości 1 cm.
  3. Kluski gotuj 5 – 7 minut w posolonym wrzątku. Po ugotowaniu zahartuj zimną wodą, odcedź i wymieszaj z masłem, aby się nie posklejały.
  4. Wystudzone kluski wymieszaj z masą makową. Podawaj na zimno.

Kluski z makiem i pomarańczą — przepis 

wigilijne kluski z makiem - z bakaliami, pomarańczą, przepis

Fot. iStock/kluski z makiem

Kluski z makiem i pomarańczą — składniki: 

Masa makowa:

  • 1 średnia pomarańcza
  • 150 g gotowej masy makowej
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka rodzynek
  • kilka kropli olejku migdałowego

Kluski:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • jajko
  • łyżka masła

Przygotowanie:

Kluski:

  1. Z mąki, jajka, soli i 2-3 łyżek wody zagnieć twarde ciasto.
  2. Ciasto rozwałkuj na cienkie placki i lekko podsusz. Placki pokrój w pasy, ułóż jeden na drugim i pokrój w paski o szerokości 1 cm.
  3. Kluski gotuj 5 – 7 minut w posolonym wrzątku. Po ugotowaniu zahartuj zimną wodą, odcedź i wymieszaj z masłem, aby się nie posklejały.

Masa makowa:

  1. Mleko, masę makową, rodzynki zagotuj, dodaj olejek.
  2. Pomarańczę wyszoruj, sparz, osusz. Potnij ją na cienkie plasterki, a następnie na ćwiartki. Ułóż gęsto na półmisku, na nie wyłóż ciepłą masę makową wymieszaną z makaronem. Udekoruj kawałkami pomarańczy.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl, www.poradnikzdrowie.pl 

Boże Narodzenie Gotowanie Przepisy

15 rzeczy, które robią faceci, kiedy tobą manipulują

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
8 grudnia 2020
Fot. istock/skynesher
 

Manipulacja wszelkiego rodzaju jest pewnym sposobem na uczynienie związku toksycznym. To jest coś, na co nikt nie powinien nigdy się zgodzić – bo żaden prawdziwie kochający partner nie traktowałby swojej drugiej połowy w tak nikczemny sposób. Manipulacja jest nadużyciem emocjonalnym. Problem w tym, że najczęściej osoba, która ją stosuje, wie dobrze jak ukryć swoje działania, aby utrzymać ofiarę pod kontrolą. Stara się, aby partner myślał, że takie manipulacyjne zachowanie jest normalne, akceptowalne lub po prostu … w ogóle się nie wydarzyło. Z tego właśnie powodu ​​bardzo trudno jest jest odejść manipulującego chłopaka lub męża: tacy partnerzy sprawiają, że czujesz, że to ty masz problem, nie oni.

15. Niezwykle czarujący początek znajomości

Na początku swojej relacji z tobą osoba manipulująca nie chce, abyś uświadomiła sobie zagrożenie wynikające z jej skłonności do manipulacji. W końcu, w jaki sposób zamierzają przejąć nad tobą kontrolę, jeśli nie mogą cię do siebie przyciągnąć? Manipulator bombarduje Cię pochlebstwami, miłością i swoim urokiem osobistym. Sprawi, że myślisz, że jest najsłodszą, najmilszą i najbardziej troskliwą osobą na świecie.

14. Ciągłe kłamstwa

Manipulator używa kłamstw jako broni. Sprawia, że nigdy nie jesteś pewna, co jest prawdą, a co fałszem, co szalenie przytłacza. Starają się zmusić cię do uwierzenia w jego wersję wydarzeń, nawet jeśli nie masz do tego absolutnie żadnej podstawy.

13. Bagatelizowanie problemów w związku, które ty zauważasz

Jeśli kiedykolwiek odważysz się poruszyć jakąkolwiek kwestię lub problem leżący po stronie osoby manipulującej, natychmiast cię uciszy. To samo dotyczy twoich problemów – jeśli podzielisz się stwierdzeniem, że masz zły dzień w pracy, partner odpowie, że inni mają gorzej.

12. Prowokowanie poczucia zwątpienia

Jedną z najczęściej używanych broni manipulatora jest… wątpliwość. Partner zmienia twoje myślenie i sposób postrzegania siebie samej tak bardzo, że zaczynasz się zastanawiać, czy naprawdę jesteś „problemem”. Może po prostu jesteś zbyt wrażliwa?

11. Mówienie czegoś, a następnie zaprzeczanie, że się to powiedziało

Manipulatorzy często dosłownie próbują „zmienić” przeszłość, aby dostosować ją do własnych celów. Zaprzeczają, że coś zrobili lub powiedzieli. Będą stanowczo twierdzić, że coś się nie wydarzyło.

10. Nieustanne przekręcanie twoich słów na własną korzyść

Manipulatorzy nie próbują jedynie „retrospektywnie” zmieniać sens własnych słów i działań. Zrobią to samo z twoimi słowami i działaniami. Twierdzą, że powiedziałaś i zrobiłaś pewne rzeczy, aby pasowały do ​​ich własnej, pokręconej narracji.

9. Sprawianie, że czujesz się jak wariatka/idiotka

Cała ta manipulacja, kontrola i kłamstwo z pewnością odbiją się na twoim stanie psychicznym. Bycie ofiarą tego rodzaju zachowania często sprawia, że zaczynasz wątpić w swoją inteligencję i poczytalność… Tracisz świadomość tego, co jest prawdą, a co kłamstwem.

8. Obwinianie cię o wszystko

Ważną emocją odczuwaną przez ofiary manipulacji jest poczucie winy. Twój partner nigdy, nigdy nie jest w błędzie: wina jest zawsze po twojej stronie i to ty zawsze, za wszystko przepraszasz.

7. Zachowania pasywno- agresywne

Manipulator rzadko mówi ci wprost, że go denerwujesz. Zamiast tego daje ci małe wskazówki, że zrobiłeś coś złego.

6. Skłonność do szybkiego wpadania w gniew

Jedną z najbardziej przerażających cech manipulatora jest to, jak szybko może się on zezłościć.Nawet najmniejsza krytyka może go zdenerwować, nawet drobna irytacja przerodzić się w poważną, wściekłą reakcję. Gniew jest niespodziewany i sprawia, że czujesz się jeszcze bardziej niepewnie.

5. Chęć bycia w centrum uwagi

Dlaczego miałabyś zawracać sobie głowę rozmową z kimś innym, gdy on znajduje się obok? Dlaczego nie jesteś wrażliwa na jego emocje, potrzeby i odczucia?

4. Wywoływanie uczucia niepewności

Manipulatorowi zależy na tym, byś czuła się niepewnie. Musisz myśleć, że on jest twoją jedyną „opcją”, że masz szczęście, że z tobą jest. Bo kto inny by cię chciał?

3. Wywoływanie poczucia wstydu, izolowanie

Jeśli wstydzisz się rozmawiać o swoim związku z przyjaciółmi i rodziną, prawdopodobnie istnieje między tobą a partnerem jakiś poważny problem. Jeśli podejrzewasz, że twoi bliscy byliby zaniepokojeni i zszokowani sposobem, w jaki jesteś traktowana, prawdopodobnie spróbujesz ukryć przed nimi prawdę.

2. Ciche dni

Twój partner nie odzywa się „za karę”? Omija cię, patrzy chłodno, unika kontaktu wzrokowego i dotyku? Wszystko po to, byś przeprosiła, a on odzyskał kontrolę nad tobą i twoimi emocjami.

1. Brak poszanowania granic

Twoje osobiste granice nie istnieją dla manipulatora. On wierzy, że ma prawo działać tak, jak mu się podoba, a ty powinnaś mu na to pozwalać.

Pamiętajmy, że manipulacja nie jest jedynie domeną mężczyzn, wśród kobiet również spotkamy wprawne manipulatorki. Niezależnie od płci manipulatora, należy umieć rozpoznać jego taktykę, by skutecznie się przed nią ochronić.


Na podstawie: thewildchild.co.za


Boże Narodzenie Gotowanie Przepisy

Ryba po grecku na trzy sposoby – nie tylko na wigilijny stół

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
8 grudnia 2020
Ryba po grecku — przepis babci, w wersji fit, z piekarnika
Fot. iStock

Ryba po grecku to danie, które najczęściej jest przygotowywane z okazji świąt Bożego Narodzenia. Popularność zdobyła w czasach PRL-u, a  wbrew nazwie, nie ma wiele wspólnego z kuchnią grecką. Potrawa nadal nie wyszła z mody, bo chętnie sięgamy po nią, serwując na ciepło lub na zimno. Warto wypróbować najpopularniejsze przepisy: klasyczna ryba po grecku, w wersji fit lub z piekarnika.

Ryba po grecku kilka dekad temu była głównym sposobem na urozmaicenie świątecznego stołu, gdy w sklepach raziły pustki. Potrawa ta zyskała popularność, ponieważ pozwalała na swobodny wybór ryby, których nie brakowało. Nie było też problemu z zakupem włoszczyzny, czy koncentratu pomidorowego, które nie kosztują wiele.

Ryba po grecku, w zależności od sposobu przygotowania, może być mniej lub bardziej kaloryczna. Najbardziej polecane są: dorsz, mintaj, morszczuk, miruna, sola. Ważne jest także, by kupić filety, które pozbawione są ości. Zazwyczaj obsmaża się mięso w panierce, na rozgrzanym tłuszczu, co znacznie podnosi kaloryczność dania. Można także przygotować wersję fit tego dania, bez panierki i smażenia, a więc bez nadmiaru tłuszczu. Mimo że ryba po grecku gości zazwyczaj na wigilijnym stole, wcale nie trzeba czekać na święta, by ją przygotować.

Ryba po grecku — przepis babci

Fot. iStock/Ryba po grecku

Ryba po grecku — składniki:

  • 1 kg fileta z mintaja, morszczuka lub dorsza
  • 2-3 duże cebule
  • 1 mały słoik koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1,5 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • bułka tarta do panierki
  • mąka do panierki
  • sól
  • przyprawa typu vegeta

Przygotowanie:

  1. Filet pokrój na kawałki, posól, panieruj w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem. Usmażone filety wyłóż do ostudzenia na talerz.
  2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę.
  3. W dużym naczyniu rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojoną cebulę, po czym dodaj słoiczek koncentratu pomidorowego i 4 łyżki keczupu, dokładnie wymieszaj. Smaż razem przez chwilę, dodaj przyprawę warzywną i zalej powstałym sosem obsmażone filety rybne.
  4. Zalej ryby tym sosem.

Ryba po grecku fit — przepis

Ryba po grecku — przepis babci, w wersji fit, z piekarnika

Fot. i Stock/Ryba po grecku

Ryba po grecku fit — składniki:

  • 800 g filetów dorsza
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 5 marchewek
  • 1/2 korzenia selera
  • korzeń pietruszki
  • duża cebula
  • sól
  • pieprz mielony
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sok z cytryny
  • 1/2 kostki rosołowej

Przygotowanie: 

  1. Filety natrzyj solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zawiń w folię aluminiową i odstaw do lodówki na 2 godziny do zamarynowania.
  2. Po tym czasie  nagrzej piekarnik do 190ºC, ułóż rybę w folii na blaszce i piecz przez 30 minut.
  3. Marchew, seler, pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach, po czym zalej wrzątkiem z rozpuszczoną w nim kostką rosołową i gotuj 20 minut pod przykryciem. 5 minut przed końcem gotowania dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
  4.  Gdy warzywa będą miękkie, odcedź je, wyjmij liść i ziele angielskie.
  5. Cebulę posiekaj drobno, zeszklij na łyżce oleju i dodaj do reszty warzyw. Dopraw solą, pieprzem, dodaj koncentrat pomidorowy. W naczyniu układaj na przemian warstwy warzyw i ryby. Wstaw do lodówki na noc, by smaki się przegryzły.

Ryba po grecku z piekarnika — przepis

Ryba po grecku — przepis babci, w wersji fit, z piekarnika

Fot. iStock/ryba po grecku

Ryba po grecku z piekarnika — składniki:

  • 750 g fileta z mintaja, morszczuka lub dorsza
  • 4 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • biała część pora
  • cebula
  • 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • pieprz czarny mielony
  • słodka papryka
  • bazylia
  • oregano
  • 3 jajka
  • bułka tarta do panierki
  • mąka do panierki
  • sól
  • przyprawa typu vegeta
  • ew. przyprawa do ryb
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Rybę umyj, pokrój na mniejsze kawałki, obsyp solą, pieprzem, ew. przyprawą do ryb. Umocz w rozkłóconym jajku, obtocz w mące i bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu rybę zdejmij na talerz do ostygnięcia, a olej zostaw na patelni na później.
  2. Warzywa umyj, obierz i zetrzyj na tarce, cebulę posiekaj w drobną kostkę, białą część pora pokrój w krążki.
  3. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu ryby (jeśli jest go dużo — odlej) podsmaż cebule, dodaj resztę warzyw, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz.
  4. Warzywa duś pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. W naczyniu żaroodpornym wyłóż połowę warzyw, wyłóż usmażone filety i nakryj je resztą warzyw.
  6. Piecz pod przykryciem ok. 30-40 minut.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl , www.doradcasmaku.pl 

Zobacz także

Warstwowa sałatka

ziemniaki pieczone w piekarniku, rękawie, folii

Ziemniaki pieczone na 5 różnych sposobów. Idealne przepisy na obiad

przetwory na zimę z cukinii, ogórków, kapusty, pigwy, dyni, aronii i papryki

Przetwory na zimę – sprawdzone przepisy na weki z warzywami i owocami