Boże Narodzenie Gotowanie Przepisy

Śledzie – 6 sprawdzonych przepisów na pyszne, świąteczne dania ze śledzia

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
3 grudnia 2020
śledzie po kaszubsku, pod pierzynką, w oleju, occie, po japońsku i w śmietanie
Fot. iStock
 

Śledzie to ryby, po które chętnie sięgamy na co dzień, jak i wykorzystujemy do świątecznych potraw. Mają charakterystyczny smak i zapach, ale można je serwować na wiele sposobów — ostro i słodko. Poznaj przepis na śledzie po kaszubsku, pod pierzynką, w oleju, occie, po japońsku i w śmietanie. Każdy miłośnik ryb znajdzie tu coś smacznego dla siebie.

Śledzie — wartości odżywcze 

Śledzie towarzyszą polskiej kuchni od wielu stuleci. Można by rzec, że to najczęściej spożywana ryba, ponieważ można ją kupić praktycznie wszędzie i za niewielkie pieniądze. Śledzie można potraktować jako dodatek do obiadu, np. serwowane z młodymi ziemniakami, jak i zjeść na kanapkę, lub też jako zakąskę do mocniejszego trunku.

W tych smacznych morskich rybach znajdziemy ważne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, duże ilości witaminy A, D oraz witamin z grupy B – B1, B2, B6 i B12.  Śledzie dostarczają także jod, wapń, żelazo, fosfor, magnez, fluor, siarkę, potas i mangan. W 100 g mięsa śledzia znajdziemy prawie 17 g białka i 158 kcal.

Śledzie po kaszubsku — przepis

śledzie po kaszubsku, pod pierzynką, w oleju, occie, po japońsku i w śmietanie

Fot. iStock

Śledzie po kaszubsku — składniki: 

  • 600 g filetów śledziowych a’la Matjas
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Śledzie, jeśli są mocno słone, wymocz godzinę w zimnej wodzie i mleku (jeśli trzeba, to dłużej, by nabrały łagodniejszego smaku). Gdy staną się mniej słone, pokrój filety na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę obierz i posiekaj, ogórki pokrój w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj koncentrat pomidorowy, olej, wodę oraz cukier. Całość wymieszaj i dodaj pokrojonego ogórka, ziele angielskie, listki laurowe oraz sól i pieprz. Duś pod przykryciem przez 15 minut. Ostudź.
  4. W naczyniu układaj warstwami kawałki śledzia, a na nie nakładaj sos. Włóż do lodówki na noc.

Śledzie pod pierzynką — przepis

śledzie po kaszubsku, pod pierzynką, w oleju, occie, po japońsku i w śmietanie

Fot. iStock

Śledzie pod pierzynką — składniki: 

  • ok. 300 g filetów śledziowych a’la Matjas
  • 4 jajka
  • 4 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • kilka łyżek majonezu
  • kilka łyżek śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Śledzie, jeśli są mocno słone, wymocz godzinę w zimnej wodzie i mleku (jeśli trzeba, to dłużej, by nabrały łagodniejszego smaku). Gdy staną się mniej słone, pokrój filety na paski lub w kostkę. Śledzie wyłóż na dno naczynia.
  2. Ziemniaki, marchew, jajka ugotuj i pokrój w drobną kostkę.
  3. Cebule pokrój w kostkę (możesz sparzyć, by miała delikatniejszy smak) i posyp nią kawałki śledzi. Na nią wyłóż pokrojone ziemniaki, marchew i jajko.
  4. Majonez wymieszaj z gęstą śmietaną w proporcji 1:1, dodaj sól i pierz do smaku — wyłóż na wierzch warzyw. Posyp poszatkowaną natką pietruszki.

Śledzie w oleju — przepis

śledzie po kaszubsku, pod pierzynką, w oleju, occie, po japońsku i w śmietanie

fot. iStock

Śledzie w oleju — składniki: 

  • 200 g filetów śledziowych a’la Matjas
  • cebula
  • pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • olej rzepakowy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Filety ze śledzia, jeśli są mocno słone, wymocz godzinę w zimnej wodzie i mleku (jeśli trzeba, to dłużej, by nabrały łagodniejszego smaku). Gdy staną się mniej słone, pokrój filety na paski lub w kostkę.
  2. Cebulę obierz, posiekaj, dodaj do przygotowanych filetów. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i pieprz, zalej olejem. Odstaw do lodówki przynajmniej na całą noc.

Śledzie w occie — przepis

śledzie po kaszubsku, pod pierzynką, w oleju, occie, po japońsku i w śmietanie

Fot. iStock

Śledzie w occie — składniki: 

  • 500 g płatów śledziowych solonych
  • 2 cebule
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • ziarna czarnego pieprzu
  • łyżka cukru
  • 3/4 – 1 szklanka octu (zależy od smaku)
  • 2 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Śledzie pokrój na kawałki o szerokości 3-4 centymetrów.
  2. Wodę zagotuj z octem oraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i cukrem. Ostudź.
  3. Cebule pokrój w piórka.
  4. W słoiku lub w pojemniku ułóż warstwami cebulę i kawałki śledzia. Zalej przestudzoną zalewą. Zakręć lub zakryj pokrywką i wstaw do lodówki na 2-3 dni.

Śledzie po japońsku — przepis

Fot. iStock

Śledzie po japońsku — składniki: 

  • 6 filetów śledziowych a’la Matjas
  • 6 jajek
  • 5 ogórków kiszonych
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2 cebule
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie: 

  1. Solone filety śledziowe, jeśli są mocno słone, wymocz godzinę w zimnej wodzie i mleku. Gdy nabiorą odpowiedniego smaku, odcedź je.
  2. Jajka ugotuj na twardo i wystudź, przekrój wzdłuż na pół. Cebule pokrój w drobną kostkę i przelej wrzątkiem. Ogórki pokrój w kostkę i odciśnij z nadmiaru soku. Wszystkie składniki, poza jajkami, wymieszaj z majonezem i musztardą, dopraw solą i pieprzem.
  3.  Śledzie wyjmij z zalewy, przekrój wzdłuż i rozłóż na dużym talerzu lub półmisku. Owiń nimi jajka, przykryj powstałym „sosem” z majonezu i udekoruj natką pietruszki.

Śledzie w śmietanie — przepis

Fot. iStock

Śledzie w śmietanie — składniki: 

  • 500 g płatów śledziowych solonych
  • jabłko
  • cebula
  • szklanka śmietany 18 %
  • sól
  • pieprz
  • ew. 1-2 łyżki majonezu

Przygotowanie: 

  1. Jeśli filety śledziowe są mocno słone, wymocz godzinę w zimnej wodzie (jeśli trzeba, to dłużej). Gdy nabiorą odpowiedniego smaku, osącz je i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę posiekaj (możesz ją sparzyć we wrzątku, by miała łagodniejszy smak i aromat).
  3. Śmietanę wymieszaj z jabłkiem i cebulą, dopraw solą i pieprzem. Opcjonalnie możesz dodać do tego majonez, by podbić nieco smak. Zalej kawałki śledzia i wstaw do lodówki na noc.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl , www.poradnikzdrowie.pl 

Boże Narodzenie Gotowanie Przepisy

Zupa grzybowa na cztery sposoby, na co dzień i od święta

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
3 grudnia 2020
zupa grzybowa z makaronem, czy ziemniakami, oraz zupa grzybowa krem
Fot. iStock
 

Zupa grzybowa jest chętnie przyrządzanym daniem, szczególnie jesienią, kiedy świeżych grzybów nie brakuje. Warto korzystać z tego czasu, ale i poza sezonem, grzyby suszone i mrożone dają wiele możliwości w kuchni. Szczególnym powodzeniem cieszy się zupa grzybowa z makaronem, czy ziemniakami, serwowana na święta oraz zupa krem z grzybów. To przepisy łatwe do przygotowania i każdy wyczaruje z nich pyszną zupę na obiad lub na bożonarodzeniowy stół.

Zupa grzybowa — na co zwrócić uwagę, wybierając grzyby?

Zupa grzybowa może być przyrządzona z wielu gatunków jadalnych grzybów. Nadają się do niej np.: borowik szlachetny, podgrzybek brunatny, maślak zwyczajny, pieprznik jadalny (kurka), czy pieczarka bulwiasta. Zupa ze świeżych grzybów jest najsmaczniejsza i najbardziej aromatyczna. Ale grzyby, poza walorami smakowymi posiadają wiele wartościowych substancji. Zawierają błonnik, białko, węglowodany, witaminy z grupy B (B2, B3, B9), witaminę C i E. Nie brakuje w nich składników mineralnych, takich jak wapń, fosfor i potas.

zupa grzybowa z makaronem, czy ziemniakami, oraz zupa grzybowa krem

Fot. iStock/zupa grzybowa

Wykorzystując grzyby w kuchni, należy zwrócić uwagę na ich świeżość. Grzyby można przechowywać przez krótki czas, i jak najszybciej należy je przetworzyć. Po zbiorze należy je przetransportować w wiklinowym koszu — należy unikać reklamówek foliowych, w których mogą się zaparzać. Aby posłużyły do zupy, trzeba je oczyścić z pozostałości ściółki i owadów, a następnie ugotować, zamrozić lub ususzyć. Im wcześniej zjedzone lub poddane obróbce termicznej grzyby, tym lepsze i bardziej bezpieczne. Jeśli nie ma możliwości przetworzenia ich od razu, możesz przetrzymać je w lodówce, ale najlepiej nie dłużej niż 12 h. Najlepiej spożyć je bądź przerobić tego samego dnia po zebraniu. Długo leżące grzyby zaczynają wytwarzać substancje, które mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów — przepis

zupa grzybowa z makaronem, czy ziemniakami, oraz zupa grzybowa krem

Fot. iStock/zupa grzybowa

Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów — składniki: 

  • 40 g grzybów suszonych
  • marchewka
  • mała pietruszka
  • cebula
  • liść laurowy
  • 1 kostka bulionu grzybowego
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby zalej wodą i mocz przez noc. Następnie gotuj je ok. 20 minut na małym ogniu.
  2. Warzywa (poza cebulą) obierz i zetrzyj na tarce o dużych.
  3. Cebulę obierz, posiekaj drobno, zeszklij na maśle i wraz ze startymi warzywami dodaj do gotujących się grzybów. Dorzuć kostkę grzybową i liść laurowy. Gotuj do miękkości warzyw.
  4. Pod koniec zagęść zupę mąką rozprowadzoną ze śmietaną, mąką i odrobiną wywaru.
  5. Podawaj z łazankami.

Zupa grzybowa z makaronem — przepis

zupa grzybowa z makaronem, czy ziemniakami, oraz zupa grzybowa krem

Fot. iStock/zupa grzybowa

Zupa grzybowa z makaronem — składniki: 

  • 600 g świeżych leśnych grzybów
  • 3 udka z kurczaka (tzw. pałki)
  • marchew
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 2 cebule
  • śmietana
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz do smaku
  • liść laurowy
  • olej do smażenia
  • makaron

Przygotowanie:

  1. W garnku w 1,5-2 litrach wody ugotuj wywar z udek i włoszczyzny.
  2. Grzyby oczyść i pokrój w plasterki, cebulę pokrój w kostkę.
  3. W osobnym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij na nim cebulę. Dodaj grzyby, sól i duś 10 minut mieszając. Gdy sok z grzybów odparuje, wlej do grzybów wywar (warzywa i skrzydełka wcześniej wyciągnij), zagotuj, dopraw i zaciągnij śmietaną do smaku.
  4. Osobno ugotuj ulubiony makaron, wyłóż go na talerze i zalej zupą. Podawaj posypane poszatkowaną natką pietruszki.

Zupa grzybowa krem — przepis

zupa grzybowa z makaronem, czy ziemniakami, oraz zupa grzybowa krem

Fot. iStock/zupa grzybowa

Zupa grzybowa krem — składniki: 

  • 500 g świeżych grzybów
  • marchew
  • pietruszka
  • seler
  • biała część pora
  • cebula
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • śmietana
  • grzanki lub groszek ptysiowy
  • odrobina masła do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Świeże grzyby oczyść, pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, zeszklij na rozgrzanym maśle. Do cebuli dodaj grzyby i duś je na małym ogniu.
  3. Umyj i obierz włoszczyznę, pokrój ją na mniejsze kawałki. Przełóż warzywa do garnka z wodą, dorzuć liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj sól i gotuj aż do miękkości warzyw. Po tym czasie warzywa wyjmij i zamiast nich dodaj przygotowane wcześniej grzyby. Gotuj je przez 15-20 minut, gdy zmiękną zblenduj wszystko na idealnie gładką masę. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zupę zaciągnij niewielką ilością śmietany. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Zupa grzybowa z ziemniakami — przepis

Fot. iStock

Zupa grzybowa z ziemniakami — składniki: 

  • 500 g świeżych grzybów
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 litra domowego bulionu (może być z kostki rosołowej)
  • ¼ szklanki śmietany 30 %
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 garść świeżego kopru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Grzyby oczyść, pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.
  2. W garnku rozpuść masło i przesmaż na nim przez 5 minut pokrojone grzyby. Po tym czasie dodaj pokrojone ziemniaki i podsmaż razem przez 1 minutę.
  3. Grzyby wraz z ziemniakami zalej bulionem, dodaj do niego ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj zupę od chwili zagotowania na wolnym płomieniu ok. 15 minut, by ziemniaki się  nie rozgotowały.
  4. Zupę zabiel zahartowaną śmietaną, dopraw ją do smaku solą i pieprzem – gotuj jeszcze 5 minut. Podawaj posypaną siekanym koperkiem.

źródło: www.przyslijprzepis.pl 


Zobacz także

Nuta przyjemności – przepis na pyszną Inkę z mlekiem kokosowym

Sos beszamelowy - klasyczny do lasagne, z serem lub w wersji fit

Sos beszamelowy – klasyczny do lasagne, z serem lub w wersji fit

Pączki w 5 minut

Pączki w 5 minut – pokochacie ten przepis