Boże Narodzenie Gotowanie Napoje Przepisy

Kompot z suszu – tradycyjny napój o niezwykłych mocach. Trzy różne sposoby na jego przyrządzenie

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
10 września 2020
Kompot z suszu - tradycyjny, wędzony lub z winem
Fot. iStock
 

Kompot z suszu to tradycyjny napój, bez którego trudno sobie wyobrazić wigilijny stół. Nie każdy jednak przepada za jego smakiem, ale warto się do niego przekonać i pić go nie tylko w Wigilię. Dzięki wyjątkowej kompozycji składników przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Dlaczego tak się dzieje? I jak zrobić pyszny kompot z suszu na różne sposoby?

Kompot z suszu — właściwości

Tradycyjny kompot przygotowuje się z suszonych śliwek, jabłek i gruszek, często z dodatkiem miodu, cynamonu i goździków. Obecnie można kupić gotowe mieszanki suszonych owoców, przeznaczonych na kompot wigilijny. Suszone owoce to skarbnica błonnika, dzięki czemu wypicie kompotu pozwala złagodzić skutki obżarstwa. Przygotowany z nich kompot usprawnia pracę układu pokarmowego, redukuje wzdęcia i przyspiesza metabolizm. Poza tym szybko wywołuje uczucie sytości, więc zjemy zdecydowanie mniej. A jeśli zjecie zbyt wiele potraw — a niestety najczęściej tak dzieje się podczas świąt — kompot z suszu może pomóc uniknąć kłopotów z niestrawnością. Wypijanie kompotu z suszu może także przynieść ulgę, na co dzień, gdy np. zmagamy się z męczącymi zaparciami.

Fot. iStock

Kompot wigilijny zawiera sporo witaminy A, która zapewnia dobry wzrok, witaminy C, która wspierającej układ odpornościowy i uszczelniającej naczynka krwionośne. Dostarcza również witaminy z grupy B, wspierające układ nerwowy, a także witaminy K i E. Nie brakuje także przeciwutleniaczy, które wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami.

Wigilijny kompot z suszu — przepis

Przepis na kompot z suszu to podstawa tradycyjnego wigilijnego stołu. Niegdyś wierzono w magiczne moce takiego napoju. Miał on gwarantować zdrowie, długowieczność i ochronę przed złymi mocami.

Fot. iStock

Wigilijny kompot z suszu — składniki:

  • 3 litry wody
  • 2 garści suszonych jabłek
  • 2 suszone gruszki
  • garść suszonych śliwek
  • garść suszonych moreli
  • 1 garść suszonych fig
  • odrobina skórki pomarańczowej
  • 7 ziaren kardamonu
  • 2 laski cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2-3 łyżki miodu

Przygotowanie:

Do dużego garnka wlej wodę i ją zagotuj. Włóż do wrzątku wszystkie składniki i gotuj wszystko maksymalnie 60 minut.

Kompot z suszu wędzonego — przepis

Wędzone suszone owoce nadają kompotowi wyjątkowy, dymny posmak, obok którego trudno przejść obojętnie.

Kompot z suszu - tradycyjny, wędzony lub z winem

Fot. iStock

Kompot z suszu wędzonego — składniki:

  • 3 litry wody
  • 1 garść suszonych jabłek wędzonych
  • 3 małe gruszki wędzone
  • 2 garści suszonych jabłek
  • 1 garść suszonych moreli
  • 1 garść suszonych śliwek
  •  garść suszonej żurawiny 
  • laska cynamonu
  • 7 goździków

Przygotowanie:

  1. Suszone owoce zalej zimną wodą, zamieszaj i odlej wodę do zlewu. Czynność powtórz dwa razy.
  2. Wypłukane owoce umieść w garnku, wlej 3 litry wody, garnek nakryj pokrywką i odstaw na całą noc, by owoce się namoczyły i napęczniały odpowiednio.
  3. Tym razem wody z garnka nie wylewaj, za to dorzuć przyprawy  i zagotuj.
  4. Po upływie 30 minut gotowania, kompot zdejmij z ognia i wystudź.

Kompot z suszu z winem — przepis

Ta wytrawna wersja kompotu przypadnie do gustu miłośnikom czerwonego wina.

Kompot z suszu - tradycyjny, wędzony lub z winem

Fot. iStock

Kompot z suszu z winem — składniki:

  • 1 szklanka wina czerwonego
  • 3 szklanki wody
  • garść suszonych śliwek
  • 2 suszone gruszki
  • 6 sztuk suszonych fig
  • garść rodzynek
  • garść wiśni suszonych
  • 4 morele suszone
  • 4 goździki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę z winem, dodaj cukier, cukier waniliowy, goździki, figi, gruszki, morele. Gotuj 10 minut.
  2. Dodaj śliwki i rodzynki, gotuj jeszcze 10 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia, ostaw i wystudź.

Kompot z suszu w słoiku — przepis

Ten przepis sprawdzi się, gdy planujemy rozłożyć pracę w kuchni przed świętami na etapy. Gdy przyjdzie czas na wykorzystanie kompotu, wystarczy przelać go do garnka (jeśli trzeba, odpowiednio rozcieńczyć wodą) i zagotować. Po przestudzeniu można dosłodzić miodem i ewentualnie dodać świeże plastry cytryny lub pomarańczy.

Kompot z suszu - tradycyjny, wędzony lub z winem

Fot. iStock

Kompot z suszu w słoiku — składniki:

  • 10 plastrów jabłka suszonego wędzonego
  • 10 plastrów gruszki suszonej
  • garstka rodzynek
  • garstka daktyli
  • 10 śliwek suszonych wędzonych
  • 10 suszonych śliwek kalifornijskich
  • imbir kandyzowany (kilka kostek)
  • 10 moreli suszonych
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • 2-3 goździki
  • kardamon (kilka ziarenek)
  • gorąca woda

Dodatkowo — duży słój

  1. Do dużego słoja warstwami układaj suszone owoce oraz przyprawy.
  2. Zagotuj w osobnym garnku wodę i gorącą zalej owoce po sam brzeg słoika — ostrożnie i szczelnie zakręć nakrętkę. Zostaw na noc w temperaturze pokojowej, aby owoce napęczniały.
  3. Gdy owoce już zwiększą objętość, wstaw słój do wysokiego, z dnem wyłożonym złożoną ściereczką. Wlej do 3/4 wysokości słoja wodę, nakryj pokrywką, wstaw na ogień. Od chwili gdy woda się zagotuje, trzymaj na ogniu jeszcze 60 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia do zupełnego wystygnięcia.

Tę metodę można wykorzystać na kilka tygodni przed świętami.


źródło: aniagotuje.pl ,www.przyslijprzepis.pl 

Boże Narodzenie Gotowanie Napoje Przepisy

#TestWzrokuChallange – Ty sprawdzasz wzrok, a dzieci dostają okulary!

Redakcja
Redakcja
10 września 2020
Fot. iStock
 

Takiej akcji jeszcze nie było! Robiąc coś dobrego dla siebie – robimy jeszcze więcej dla innych. Właśnie wystartował #TestwzrokuChallenge! To charytatywne wyzwanie, któremu przyświeca jeden cel: pomoc dzieciom z SOS Wiosek Dziecięcych i rodzin zastępczych. Za każde 100 testów organizator przekaże 1 parę okularów korekcyjnych potrzebującym dzieciom.

Społeczna izolacja wywołana pandemią, dała się we znaki wszystkim. Nie oszczędziła także naszego wzroku.  Zdalna praca i edukacja, godziny spędzane przy komputerze, nieprawidłowa postawa, złe oświetlenie, mała ilość naturalnego światła, brak aktywności na świeżym powietrzu – to wszystko mocno nadwyrężyło nasze oczy. Specjaliści zalecają, aby badać wzrok raz w roku. W warunkach pandemii powinniśmy o tym szczególnie . I mamy ku temu doskonałą okazję.

Wszystkie problemy ze wzrokiem, które dotknęły dorosłych, nie ominęły także najmłodszych. A należy pamiętać, że wady wzroku rozwijają się najczęściej właśnie w wieku szkolnym. Pogorszenie wzroku boleśnie odczuły zwłaszcza te dzieci, które znajdują się w trudnej sytuacji życiowej i są pod opieką takich organizacji jak SOS Wioski Dziecięce. I to właśnie z myślą o nich powstało wyzwanie #TestWzrokuChallenge.

Fot. Materiały prasowe

Wyzwanie organizowane jest przez Grupę Essilor (Essilor Polonia, JZO i JAI KUDO) w ramach kampanii edukacyjnej „Czas na wzrok”. W 2018 i 2019 roku firma zorganizowała 2 biegi charytatywne, dzięki którym niemal 3 000 par okularów trafiło do potrzebujących dzieci. W tym roku – w związku z sytuacją epidemiczną – akcja przeniosła się do świata wirtualnego w formie charytatywnego wyzwania – #TestWzrokuChallenge.

Mechanizm jest prosty. My – sprawdzamy swój wzrok, a Grupa Essilor – przekazuje okulary dzieciom z SOS Wiosek Dziecięcych i rodzin zastępczych.

Jak działa #TestWzrokuChallenge?

  1. Wchodzimy na stronę www.czasnawzrok.pl (https://czasnawzrok.pl/)
  2. Robimy krótki, bezpłatny test swojego wzroku
  3. Udostępniamy test w swoich social mediach, oznaczamy znajomych / firmy i zapraszamy ich do wzięcia udziału w wyzwaniu
  4. Pamiętamy o hasztagu #TestWzrokuChallenge!

Fot. Materiały prasowe

Postępy wyzwania można śledzić na stronie internetowej kampanii „Czas na wzrok”: www.czasnawzrok.pl. Licznik pokazuje w czasie rzeczywistym liczbę wykonanych testów. Wyzwanie potrwa aż do Światowego Dnia Wzroku, czyli do 8 października. Wtedy też odbędzie się wielki finał, w czasie którego ogłoszone zostanie podsumowanie akcji, a organizator przekaże symboliczny voucher na okulary SOS Wioskom Dziecięcym oraz innym organizacjom, opiekującym się dziećmi w trudnej sytuacji życiowej.

#TestWzrokuChallenge to świetna okazja, aby zrobić coś dobrego dla siebie, czyniąc dobro jednocześnie dla innych. Pomóżmy dzieciom zobaczyć lepszą przyszłość!


Artykuł partnerski


Boże Narodzenie Gotowanie Napoje Przepisy

Dlaczego nie mam dla ciebie czasu? 10 powodów, o których nie możesz zapomnieć

Redakcja
Redakcja
9 września 2020
Fot. iStock / AleksandarNakic

Ile z nas jest w stanie powiedzieć szczerze „przepraszam, nie mam dla ciebie czasu”? Ile z nas nie poczuje się niekomfortowo wypowiadając te słowa? A przecież nie ma w tym nic złego, że nie zawsze jesteśmy w stanie poświęcić się dla innych w takim stopniu, jak tego od nas oczekują. Wychowuje się nas wciąż w poczuciu, że lepiej zacisnąć zęby i zapomnieć o sobie, niż zadbać najpierw o komfort swój i osób nam najbliższych. A jest kilka ważnych powodów, by postawić siebie na pierwszym miejscu.

1. Nikt nie zadba o ciebie tak, jak ty sama

Nie oszukujmy się, większość ludzi nie przejmuje się twoimi uczuciami, potrzebami, nie myśli o tym, żeby to właśnie tobie było dobrze. Poza tym nikt, tak jak ty nie wie, czego naprawdę pragniesz i potrzebujesz w danym momencie. Może właśnie przeżywasz trudne chwile, ale tego nie okazujesz?

2. Odmawianie nie jest złe

Złe jest stawianie kogoś w sytuacji niezręcznej, przymuszanie go do pomocy, szantaż emocjonalny.

3. Żeby być szczęśliwa, musisz mieć czas dla siebie

Aby być dobrym, szczęśliwym człowiekiem, szczerze życzliwym innym, musisz zadbać najpierw o siebie. Jeśli tłumisz w sobie frustrację, rozgoryczenie, emocjonalne zmęczenie, twoja frustracja nie spowodują, że czas poświęcony drugiej osobie będzie naprawdę wartościowy.

4. Każdy z nas jest odpowiedzialny za swoje życie

Możesz pomóc osobie, które naprawdę tego potrzebuje – raz, drugi, trzeci. Ale nie możesz „ciągnąć” kogoś przez życie, usprawiedliwiać go w nieskończoność, podejmować za niego decyzje i ratować z każdej opresji.

5. Zależność emocjonalna od toksycznych osób jest bardzo szkodliwa

Wiążąc się emocjonalnie w relację z osobą, która mówiąc potocznie „wisi na tobie” i wykorzystuje tę znajomość do własnych celów, niejednokrotnie przysparzając ci kłopotów, podejmujesz poważne ryzyko. Możesz stracić przyjaciół, nie radzić sobie z tym ciężarem psychicznie, odczuwać coraz większą frustrację.

6. Czas nie jest z gumy

Minuty, godziny, dni, miesiące mijają coraz szybciej. Musisz tak gospodarować swoim czasem, by spędzać go przede wszystkim z najbliższymi – dziećmi, rodzicami, partnerem, przyjaciółmi – oraz sam na sam ze sobą, realizując swoje pragnienia, marzenia, pasje.

7. Ważne jest ustalenie granic

Przede wszystkim – dla nas samych. Powiedzmy sobie jasno, na co się nie godzimy, co jest ingerencją w naszą przestrzeń i co sprawia, że czujemy się niekomfortowo w towarzystwie innych, konkretnych osób.

8. Asertywność wzbudza szacunek

Szanujemy i podziwiamy tych, którzy grzecznie i konkretnie potrafią wyrazić własne zdanie, poinformować nas o swojej decyzji, omówić odpowiedzi na osobiste pytanie lub powiedzieć „nie”.

9. Prosta, jasna komunikacja procentuje

Bo sprawia, że przestajemy komplikować, kręcić, kłamać, szukać drogi „na około”. Kiedy wszystko jest jasne, nie ma miejsca na niedomówienia, na „a może jednak?”. Wiemy, czego możemy się spodziewać, a sami nie dajemy innym fałszywej nadziei.

10. Ważna jest świadomość własnych emocji

Wiedząc, co naprawdę czujemy i jakie są nasze emocje w konkretnych sytuacjach i wobec konkretnych osób, rozwijamy się jako partnerzy, przyjaciele, rodzice, ale także jako samodzielne byty. Jesteśmy zdrowsi psychicznie i bardziej otwarci na zmiany.

Nie bój się zacząć mówić „nie”. Naucz mówić „nie” twoje dzieci.


Zobacz także

Knedle ze śliwkami, truskawkami, jagodami, czeskie, z mięsem

Knedle w pięciu odsłonach. Wypróbuj przepis na knedle z owocami, z mięsem, oraz czeskie

pyzy ziemniaczane, z mięsem, z serem oraz na parze

Pyzy ziemniaczane, z mięsem, z serem oraz na parze. Przepisy na smaki z dzieciństwa

Sernik z rosą - przepis

Sernik z rosą. Pyszny i z efektem WOW! Jak u mamy